Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Torstai, 9.
joulukuuta
2021.

Väylävirasto: Kupittaa–Turku-ratahankkeen työt käynnistyvät

Kupittaa–Turku-ratahankkeen ensimmäiset näkyvät työvaiheet alkavat 29.marraskuuta. Hankkeessa tehdään parhaillaan rakentamissuunnittelua, erilaisia luvituksia sekä maastotutkimuksia, johon kuuluu kairauksia ja mittauksia. Kaikista työn aikaisista liikennejärjestelyistä tullaan tiedottamaan erikseen.

Varsinainen rakentaminen alkaa Logomon ja Aninkaisten sillan välisten raiteiden purkutöillä, jotka aloitetaan suunnitelmien mukaan 29. marraskuuta. Tämä työvaihe valmistelee myöhemmin tehtävää Toijalan suunnasta tulevan raiteen alentamista.

Raiteiden purkamisesta saattaa mahdollisesti aiheutua lyhyitä liikennekatkoja, jotka pyritään ajoittamaan yöaikaan. Poikkeavista järjestelyistä asemalla tiedotetaan matkustajille aina erikseen, ja VR tiedottaa mahdollisista aikataulumuutoksista.

Turvallisuus suunnitelmissa etusijalla – liikenne katkaistaan työn ajan Kupittaan kohdalla

Hankkeessa Kupittaan ja Turun välille rakennetaan kaksoisraide, Turun ratapihaa nykyaikaistetaan ja henkilöliikennettä varten rakennetaan kolme uutta laituria. Kaksoisraiteen, eli toisen raiteen rakentamiseksi Aurajoen yli pitää rakentaa uusi, leveämpi silta, jolle mahtuu kaksi raidetta.

Yhden sillan rakentaminen nousi suunnitteluvaiheessa päävaihtoehdoksi niin kustannus- kuin turvallisuussyistä. Se kuitenkin edellyttää Helsingistä tulevan junaliikenteen pysäyttämistä Kupittaalle sillan rakentamisen ajaksi. Katkon ajan jatkoyhteydet keskustaan sekä satamaan toteutetaan muulla joukkoliikenteellä.

Liikennekatko alkaa kesällä 2022 ja kestää arviolta kaksi vuotta. Kun suunnitelmat ovat valmistuneet, liikennekatkosta ja siihen liittyvistä järjestelyistä tiedotetaan tarkemmin. Liikennekatko mahdollistaa sillan rakentamisen mahdollisimman nopeasti ja laadukkaasti. Hankkeessa suunnitellaan parhaillaan jatkoyhteyksiä Kupittaalta, sekä muun muassa saattoliikenteen ja pysäköinnin järjestelyjä.

Ratapihan kehittäminen palvelee montaa tarkoitusta

Hankkeessa tehtävien ratapihan muutosten tavoitteena on parantaa esteettömyyttä ja turvallisuutta laiturialueella. Samalla vaarallisia aineita sisältävät tavaravaunut pyritään saamaan pois henkilöratapihalta, kun tavaraliikenteen järjestelyt siirtyvät Heikkilän suuntaan.

Ratapihan muutokset ja matkustajalaitureiden siirtäminen ratapihan itäpuolelle palvelevat myös Turun kaupungin suunnitelmaa rakentaa Turkuun matkakeskus, johon sijoittuisi joukkoliikenteen solmukohdan lisäksi ydinkeskustaa täydentäviä ja vahvistavia palveluita, toimitiloja ja asumista.

Ratapihan länsipuolelle suunnitellaan elämyskeskusta, monitoimiareenaa ja uutta liike-sekä asuinrakentamista. Alueen asemakaavan muutosehdotus on parhaillaan nähtävänä.

Kupittaa–Turku-ratahankkeen maksavat puoliksi Turun kaupunki ja Väylävirasto.

Hanke mahdollistaa tunnin junan etenemisen

Keskustaan sijoittuvan hankkeen lisäksi Turun seudulla on käynnissä myös muita ratahankkeita. Rantaradan perusparannus on ollut käynnissä usean vuoden ajan, ja menossa olevat työt saadaan valmiiksi ensi kevään kuluessa. Turku–Uusikaupunki-rataa on sähköistetty parin viime vuoden aikana. Liikenne sähköistetyllä radalla alkaa vielä tänä vuonna.

Lisäksi Turku–Helsinki nopean junayhteyden suunnittelu on käynnissä. Kupittaa–Turku-ratahanke liittyy olennaisesti niin sanotun tunnin junan toteuttamiseen.

Hankeyhtiö Turun Tunnin Juna Oy on lokakuussa aloittanut ratasuunnitelmien teon uudelle oikoradalle Espoon ja Salon välille sekä kaksoisraiteen rakentamiseksi Salon ja Hajalan taajaman välille. Väylävirasto valmistelee parhaillaan yleissuunnitelmaa Hajala–Nunna-rataosuudelle ja sen valmistuttua ensi vuonna hankeyhtiö käynnistää ratasuunnitelman laatimisen myös Hajala–Kupittaa-osuuden toisesta raiteesta. Kaikkien teknisten suunnitelmien on tarkoitus olla valmiina vuonna 2023. Sen jälkeen tarvitaan vielä kuntien kaavoituspäätökset sekä investointipäätökset ennen rakentamissuunnittelun aloittamista. Espoon kaupunkiradan rakentamissuunnittelu on jo käynnissä.

Kupittaa–Turku-ratahankkeen on määrä valmistua vuoden 2024 aikana.

 

1

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 8.12.2021, 16:33

Turussa ilmenee edelleen runsaasti koronatartuntoja, viikkotasolla löytyy noin 350–400 uutta tartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 420 (420/100 000/14 vrk). Marraskuun tartunnoista 81 prosentissa tartunnanlähde oli tunnistettavissa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 8.12.2021, 9:52

Cultura-säätiö ja Turun Kaupunginteatteri käynnistävät yhteistyössä kielivähemmistöselvityksen. Siitä saadun tiedon pohjalta voidaan miettiä oikeita tapoja madaltaa teatterin toimintaan osallistumisen kynnystä.

Paikallinen - 8.12.2021, 9:51

Kupittaalla sijaitsevan Tiedepuistoon on pystytetty opastepyloneita, jotka ohjaavat alueella sijaitseviin kohteisiin. Opasteet noudattavat jokirannan tuntumasta tuttua opastamisen konseptia, jota laajennetaan vähitellen myös muualle kaupunkiin.

Paikallinen - 8.12.2021, 9:50

Euroopan komissio on julkaissut "100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä"-mission, jonka tavoitteena on tukea ainakin 100 eurooppalaista kaupunkia saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2030 mennessä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 7.12.2021, 16:56

Kirpeät pakkasetkaan eivät pidätelleet yleisöä, kun suuri joukko valotaiteen ystäviä suuntasi katsomaan Turun ensimmäistä mittavaa valotapahtumaa itsenäisyyspäiväviikonloppuna 3.–6.12.2021. Nelipäiväinen tapahtuma ympäristöineen keräsi ylistystä sekä yleisöltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Paikallinen - 7.12.2021, 16:49

FC Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Paikallinen - 7.12.2021, 16:47

Kupittaan vanhan aseman läheisyyteen on valmistunut uusi Kätilöpolku niminen jalankulku- ja pyörätie. Kätilöpolku johtaa Joukahaisenkadulta Kupittaan juna-aseman laitureille ja Helsinginkadun yläpuolella olevalle Tyks T-sairaalan tontille.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 7.12.2021, 16:45

Luonnon monimuotoisuus tunnetaan huonosti ja valtaosa maailman eliölajeista on yhä löytymättä. Samanaikaisesti luontokato etenee kiihtyvällä nopeudella. Uusimpien arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 7.12.2021, 16:40

Lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuositus muutettiin koskemaan peruskoulua 3. luokasta lähtien, 4. luokan sijaan.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 5.12.2021, 11:21

TPS:n sitkeä ryhmä päätti tiukkaan pakatun kolmen pelin viikkonsa kolmanteen voittoon kaatamalla tulikuuman HPK:n maalein 1-0 jatkoajalla. Samalla katkesi HPK:n 10 ottelun voittoputki ja Tepsin putki taas venähti neljän ottelun mittaiseksi.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 3.12.2021, 15:45

Eipä ollut Kärpistäkään Tepsin kaatajiksi, vaan Palloseuran voittoputki venähti kolmen ottelun mittaiseksi ja samalla 4-3-voitto takasi myös sen, että TPS pysyi sarjan piikkipaikalla.

Paikallinen - 2.12.2021, 15:01

Meyer Turku on luovuttanut tänään Costa Toscana –risteilijäaluksen (180 000 brutoovetoisuustonnia) Costa Cruisesille.  Ajallaan tehty luovutus kertoo telakan kyvystä toimia myös vaikeina aikoina.

Costa Toscana on Meyer Turun mukaan yksi maailman ympäristöystävällisimmistä laivoista.

Paikallinen - 2.12.2021, 14:53

Kyseiset kaksi omikrontartuntaa ovat peräisin Ruotsista. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

– On hyvin todennäköistä, että kyseessä on omikronvariantti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Paikallinen - 2.12.2021, 10:21

JHL:n ja Jytyn lakko päättyi keskiviikkona 1.12. klo 16.00.  Lakon aikana raaka-ainetilauksia ei ole pystytty tekemään normaalisti, joten lämpimän ruoan valmistusta ei voida kaikissa keittiöissä heti aloittaa. 

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 2.12.2021, 10:14

TPS kairasi jo neljännen perättäisen vierasvoittonsa, kun Ässät kaatui Porissa niukasti maalein 2-1.

Paikallinen - 2.12.2021, 9:34

Kauppakeskus Mylly kirii vauhdilla kiinni pandemian aiheuttamaa notkahdusta. Myllyn kokonaismyynnissä on tänä vuonna kuuden prosentin kasvu. Myös marraskuun kävijämäärä nousi kuusi prosenttia. Vuoden 2021 aikana Myllyyn on avattu seitsemän uutta myymälää.

Paikallinen - 2.12.2021, 9:32

Kupittaan urheiluhalli juhlii pyöreitä vuosia, ja kutsuu kaikki vauvasta vaariin tutustumaan avoimien ovien päivään sunnuntaina 5.12. Koko perheen tapahtumassa voi temppuilla, nauttia glögitarjoiluista sekä tutustua maksutta kuntosaliin ja keilahalliin.

Paikallinen - 1.12.2021, 10:28

Valon polun laaja valotapahtuma on toteutettu Vanhankaupungin ja ydinkeskustan alueelle. Uniikkien valoteosten näyttämönä toimivat etenkin Turun kauniit puistot ja Aurajoki rantoineen. Oheisohjelma ulottaa tapahtuman myös kaupungin kaduille ja aukioille. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 1.12.2021, 9:54

Maaperätutkimusta suoritetaan torstaina Helsinginkadulla Kalevanrampin risteyksen läheisyydessä. Oikeanpuoleinen ajokaista pois käytöstä Helsingin suuntaan ajaessa. Työaika on kello 9.00 - 15.00. Työmaa-alueella alennettu nopeusrajoitus.

Paikallinen - 1.12.2021, 9:51

Tyksissä on tänään 30.11.2021 hoidossa kaiken kaikkiaan 14 koronapotilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. Terveyskeskussairaaloissa on kymmeniä potilaita hoidossa koronan vuoksi.