Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Torstai, 26.
toukokuuta
2022.

”Uusi normaali” rohkaisi ihmiset liikkeelle ja museoihin

Vuosi 2021 oli monella mittarilla menestys Turun museoissa. Kiinnostavat näyttelyt ja koronapandemian vuoksi jo toinen kotimaan matkailun trendivuosi pitivät kävijämääriä suhteellisen korkealla tasolla. 

Jo edellisvuonna aloitettu voimakas digiloikka sai jatkoa, ja hyvä työ palkittiin Vuoden museokaupunki -palkinnolla marraskuussa pidetyssä Kulttuurigaalassa. Toukokuussa Suomen Museoliiton järjestämille valtakunnallisille museopäiville kokoontui etänä yli 700 alan ammattilaista. Lähetyspaikkana toimi Turun Kaupunginteatteri ja seminaariohjelman lomassa osallistujilla oli mahdollisuus osallistua virtuaaliopastuksille kaupungin eri museoissa. Turun museoiden yhteistyö saa jatkoa myös vuoden 2022 aikana ensimmäistä kertaa 21. toukokuuta järjestettävän Museoiden yö -tapahtuman muodossa.

Forum Marinumissa avattiin saaristonäyttely ja panostettiin digitaalisuuteen

Toinen koronavuosi kuritti yleisesti kulttuurialaa, ja se näkyy osaltaan myös Forum Marinumin kävijäluvuissa. Molempia poikkeusvuosia leimaa vilkas kesäsesonki ja haastavat talvikuukaudet. Vuonna 2021 merikeskus Forum Marinumin museo-, kokous- ja ravintolapalveluita käytti kaikkiaan noin 148 000 asiakasta (149 000 / 2020). Luvussa on mukana myös merikeskuksen alueella järjestetyt ulkoilmatapahtumat, jotka tosin jäivät vähäisiksi ja merkittäviä suunnitelmia jouduttiin jälleen perumaan. Iloisia poikkeuksia olivat peräkkäisinä viikkoina elo-syyskuun vaihteessa järjestetyt Turun filharmonisen orkesterin konsertti ja Elokuvapäivän ulkoilmanäytös, jotka keräsivät yleisöä yhteensä noin 1500 henkilöä Suomen Joutsenen edustalle.

Forum Marinumin näyttelyissä vieraili vuoden aikana 64 847 maksanutta kävijää (56 933 / 2020) joista peräti noin 50 000 ajoittui touko-elokuulle. Koko vuoden kävijöistä 15 677 maksoi Museokortilla (15 978 / 2020) Näyttelytarjonnan kohokohta 40 000 – Koe maailman suurin saaristo kosketusetäisyydeltä avattiin kesäkauden kynnyksellä. Huomattavan laajan yhteistyöverkoston työpanoksella syntynyttä, meriluontoa esittelevää näyttelyä on kiitelty sen interaktiivisesta toteutustavasta ja ajankohtaisesta ympäristönäkökulmasta. Näyttely on osa laajempaa hanketta, johon liittyy myös muita merikeskuksen toimintaa kehittäviä osakokonaisuuksia ja matkailullisen vetovoiman tavoitteita.

Kesän 2021 toinen merkittävä vetonaula ajoittui heinäkuulle, kun Suomen ensimmäinen museolaiva Sigyn avattiin yleisölle yli kolmen vuoden kunnostushankkeen jälkeen. Vielä jatkuneiden viimeistelytöiden vuoksi Sigyn pidettiin auki lyhennetysti, mutta vain yhden kuukauden aikana laivalla ehti silti vierailla 4 936 museokävijää. Lisäksi Sigyn oli syyskuussa vietetyn Turun päivän suosikkikohteita: tuolloin laiva houkutteli peräti 850 ilmaiskävijää. Vuonna 2022 Sigyn tulee olemaan auki koko kesän merikeskuksen muiden alusten rinnalla.

Forum Marinum liittyi vuoden 2021 keväällä Digimuseo.fi-palveluun toteuttamalla virtuaalinäyttelyn Suomen Joutsenesta. Palvelun käyttöä laajennettiin loppuvuodesta avaamalla toinenkin virtuaalinäyttely Vedenalainen sodankäynti. Näihin kahteen näyttelyyn on tutustuttu verkossa yhteensä noin 5 000 kertaa ja molempiin on myös tilattu maksullisia opastuksia. Forum Marinum -säätiön toimitusjohtaja Tapio Maijala kokee Digimuseoon kytkeytyvien mahdollisuuksien sopivan erityisen hyvin merikeskuksen museolaivoille. Tähän asti ainoastaan kesäkausina palvelleet alukset pääsevät paremmin esille ympärivuotisesti, ja Digimuseon kautta niiden toivotaan tavoittavan tulevaisuudessa lisää myös kansainvälistä yleisöä. Forum Marinumin suunnitelmissa on avata virtuaalinäyttelyt s/s Boresta ja vastakunnostetusta Sigynistä vuoden 2022 aikana. 

Turun taidemuseo kasvatti kävijämääräänsä museossa ja verkossa 

Turun taidemuseossa vieraili vuonna 2021 yhteensä 42 672 kävijää, joista 83 % oli maksaneita ja 17 % ilmaiskävijöitä. Kävijämäärä nousi lähes neljänneksen (23 %) vuodesta 2020, jolloin museovieraita tilastoitiin 34 638. Koronatilanne ja alueelliset rajoitukset vaikuttivat edelleen käyntien määrään, ja pandemiaa edeltävien vuosien luvuista jäätiin noin kymmenellä tuhannella kävijällä (2019: 56 863, 2018: 51 838). Innostus ja uskallus museokäynteihin lisääntyi kuitenkin tasaisesti kesän ja syksyn aikana. Museokortin suosio piti pintansa ja kortin käyttäjät tekivät yli puolet (56 %) taidemuseon kaikista käynneistä. 

Taidemuseo avautui helmikuussa tiukoin asiakasrajoituksin ja Sigrid Schaumanin kolorismiin ehti tutustua kevään aikana 6 886 taiteenystävää. Kesällä Michael Schilkin feat. Lotta Mattila -näyttelyn keramiikkataide houkutteli kotimaanmatkailijoita jo normaaliin tapaan, ja museossa vieraili 15 209 henkilöä. Syksyn suursatsaus, Ruotsin Nationalmuseumin taideaarteita esittelevä Royal Salute toi museoon vuoden 2021 loppuun mennessä 20 578 kävijää. Tammikuun 9. päivänä päättyneen näyttelyn kokonaiskävijämääräksi tuli 22 465. Vaihtuvien päänäyttelyiden lisäksi esillä oli oma kokoelma ja kymmenen Studio- ja Pimiö-näyttelyä.

Taidemuseo on tehnyt kahden viime vuoden aikana suuren digiloikan ja onnistunut tavoittamaan yleisöään uusin ja houkuttelevin keinoin. Erityisesti syksyn 2021 aikana järjestetyt etäopastukset, eri alojen asiantuntijoiden verkkoluennot ja valtasarjan keskusteluillat keräsivät lähemmäs tuhat osallistujaa Zoomin äärelle. Digitaalisuuden ohella taidemuseo teki uusia avauksia kestävämmän museoarjen saavuttamiseksi. Museo aloitti toimintansa Ekokompassi-ympäristöohjelmassa ja innosti turkulaisia ilmastotekoihin nykytaiteen keinoin järjestämässään Miljoonan puun talkoissa. Muun yleisötyön puolella taidemuseo tarjosi muun muassa taide-elämyksiä runsaalle 1 300 kasiluokkalaiselle valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen kautta ja kehitti muistisairaille henkilöille suunnattua museotoimintaa ja opastusmenetelmiä. 

140 vuotta täyttänyt Turun museokeskus houkutteli kävijöitä koronatilanteesta huolimatta 

Turun kaupungin omistamiin ja ylläpitämiin museoihin tehtiin yhteensä 322 065 vierailua. Museoiden yhteenlaskettuja aukiolopäiviä oli 1 452. Vuonna 2020 vastaavat luvut olivat 291 023 vierailua ja 1 171 aukiolopäivää. Apteekkimuseo ja Qwenselin talossa vierailtiin 14 019 kertaa (2020: 14 926), Biologisessa museossa 12 162 kertaa (2020: 15 370), ja Kuralan Kylämäelle tehtiin yhteensä 123 270 käyntiä (2020: 105 138). Luostarinmäen museokorttelissa vierailtiin 24 290 kertaa (2020: 30 784), ja Turun linnassa 93 421 kertaa (2020: 92 112). Museokortilla maksettiin vuoden aikana yhteensä 43 160 käyntiä tai 22,6 % vierailuista Turun museokeskuksen maksullisissa kohteissa.

Turun kaupungin taidemuseo WAM keräsi suurimman tilastokasvun, kun pääsaleissa esillä olleet näyttelyt Epävarma horisontti, Anu Pentik – Alussa oli siemen sekä Spektri yhdessä WAMx-näyttelyiden monipuolisen nykytaidekattauksen kanssa houkutteli peräti 46 683 museokävijää. Vuonna 2020 WAMissa käytiin 25 476 kertaa. Anu Pentikin näyttelyssä vieraili yli 32 000 henkilöä, ja sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta käsittelevässä näyttelyssä Spektri (avoinna 9.1.2022 asti) vieraili 10 670 henkilöä.

Kokoelmien ja tarinoiden saavutettavaksi tekeminen verkossa jatkoi vuoden 2020 positiivisten kokeilujen viitoittamaa tietä. Digimuseo-palvelussa avattiin Wäinö Aaltosen taidetta ja valokuva-arkiston helmiä esittelevä virtuaalinäyttely. Samalla alustalla sekä YouTubessa tuotiin koettavaksi Turku ennen vuoden 1827 suurpaloa 360 asteen panoraamakuvina ja videoina. Turun kaupungin kadunnimiin pureutuva Historiaa Turun kartalla -videosarja ilahdutti sosiaalisen median kanavissa.  

Koronapandemian jatkuminen vaikutti ennen kaikkea tapahtumien ja opastusten tarjontaan. Museoissa haluttiin tästä huolimatta tarjota toimintaa järjestämällä muun muassa virtuaalityöpajoja ja -tapahtumia eri kohderyhmille. Poikkeustilan aikana haluttiin myös huomioida nuoret tarjoamalla 12–29-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy museoihin huhtikuusta toukokuun loppuun. Tätä mahdollisuutta hyödynsi noin 3 000 nuorta. 

Luostarinmäen museokortteli sekä Biologinen museo suljettiin lokakuussa mittavien infrastruktuuritöiden vuoksi. Biologinen museo avattiin jälleen tapaninpäivänä. Luostarinmäen uudistustyöt jatkuvat vielä koko kevään, ja museo avataan yleisölle jälleen kesäkuun alussa.  

Vuonna 2021 tuli kuluneeksi 140 vuotta Turun kaupungin historiallisen museon perustamisesta. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin juttusarja Museotoimintaa 140 vuotta, joka löytyy koottuna sivulla  turku.fi/museotoimintaa-140-vuotta.

Aboa Vetus Ars Novassa kohdattiin arkeologian ja nykytaiteen parissa verkossa ja museossa

Arkeologian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Nova oli koronapandemian vuoksi alkuvuodesta suljettuna neljä ja puoli kuukautta – melko tarkalleen yhtä monta päivää kuin edeltäneenäkin vuonna. Vuoden aikana museokäyntejä museon arkeologiselle puolelle Aboa Vetukseen tehtiin 29 449 ja nykytaiteen puolelle Ars Novaan 26 033. Museokorttikäyntien osuus kaikista museokäynneistä oli 23 536. Yhteislipulla tai ilmaiskäyntinä museossa vierailleet on merkitty museokäynniksi sekä Aboa Vetuksen että Ars Novan puolelle. Vuonna 2020 museoon tehtiin yhteensä 31 612 vierailua ja vuonna 2019 museokäyntejä oli 59 939. Lukuja ei kuitenkaan voi suoraan verrata vuoden 2021 museokäynteihin, jotka on tilastoitu erikseen Aboa Vetuksen ja Ars Novan osalta.

Alkuvuodesta museo kehitti ja toteutti etäpalveluita. Etäopastuksia arkeologian ja nykytaiteen näyttelyihin pidettiin yhteensä 53 ja niiden kautta tavoitettiin 1 361 henkilöä koululaisista Museokorttiyleisöön. Kerran kuussa toistuva Arkeologin kahvitunti muodostui suosituksi ja mukavaksi tavaksi keskustella arkeologiasta ja tutkimuksesta yleisön kanssa. Museon tuottamat Minuuttiopastus-videot tarjosivat verkon välityksellä kepeitä tietoiskuja arkeologiasta ja nykytaiteesta.

Alkuvuoden hämärässä ohikulkijat saattoivat tutustua arkeologiaan ja nykytaiteeseen ikkunanäyttelyssä museon edustalla. Näyttelyyn kuului Hannu Karjalaisen videoteos Woman with Dark Hair sekä Minuuttiopastusvideoita. Valokuvataiteilija Aapo Huhdan näyttely Vuoden nuori taiteilija 2020 sekä kuvataiteilija Antti Oikarisen näyttely Melkein ei mitään ehtivät olla avoinna vajaat kaksi viikkoa museon avautuessa koronasulun jälkeen 14.5. Aboa Vetuksen raunioalueella oli koko vuoden esillä Raunistulan nukkekotikerhon hurmaava hiirten pienoismuseo Mouseum.

Ars Novassa nähtiin kesällä teoksia merkittävästä suomalaisesta nykytaiteen kokoelmasta näyttelyssä Sydän auki taiteelle – Niemistö-kokoelma Turussa. Samaan aikaan Takkahuone-galleriassa oli esillä alankomaalaisen Guido van der Werven elokuva Nummer veertien, home. Lokakuussa Ars Novassa avautui Osmo Rauhalan laaja yksityisnäyttely Muista unohtaa kaikki, joka esittelee taiteilijan 2010-luvun tuotantoa. Näyttely on esillä 29.5.2022 saakka.

Museon arkeologiseen yleisökaivaukseen tutustui kesän aikana 2 512 henkilöä. Museon arkeologisen kokoelman ja tutkimuksen parissa toimii myös sitoutunut vapaaehtoisten ryhmä. Vapaaehtoistoiminnasta on tullut korvaamaton osa museon yleisötyön ja arkeologian parissa tapahtuvan kansalaistieteen kehittämistä.

Aboa Vetus Ars Nova uudistaa pysyvää arkeologista näyttelyään osissa. Loppuvuodesta Aboa Vetuksen raunioalueella avautui ensimmäinen uusi näyttelyosuus Kauppaa ja ylellisyyttä. Kyseessä on testiosio, joka täydentyy yhä, ja jossa kokeillaan erilaisia tapoja kertoa menneisyydestä arkeologian pohjalta. Näyttelyosuudesta tullaan keräämään palautetta, joka ohjaa uudistustyötä eteenpäin. Kokonaisuudessaan pysyvä näyttely on uudistettu 2025.

Sibelius-museon kävijämäärät nousivat hieman edellisvuodesta

Koronapandemian takia museo oli suljettuna yhteensä noin viiden kuukauden vuoden aikana. Tämän lisäksi aukioloajat pysyivät toista vuotta perättäin supistettuina ja keskimääräinen aukioloaika oli vuoden 2021 aikana vain noin 16 tuntia viikossa.

Kokonaiskävijämäärä museossa oli 6 516 henkilöä, joista museokorttikävijöitä oli 1 862 kappaletta ja ilmaiskävijöitä oli 1 016. Sibelius-museossa ilmaiskävijöihin kuuluvat muun muassa kaikki alle 18-vuotiaat.

Näyttelyistä Ruisrock 1970 – miten kaikki alkoi kiinnosti kävijöitä laajasti oheistapahtumia myöden. Samoin loppuvuoteen sijoittunut Mika Vainio Listening Room herätti runsasta mielenkiintoa ja myytiin loppuun koronarajoitusten vaikuttaessa osallistujamäärään kuunteluhuoneessa. Kaiken kaikkiaan museossa ollaan tyytyväisiä vuoden kävijämääriin jatkuneissa poikkeusoloissa.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 24.5.2022, 15:20

Lasten ja nuorten psykiatrian vastaanottoihin Turkuun palkataan kolme psykologia, kolme erikoislääkäriä ja kymmenen sairaanhoitajaa lisää, jos Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen esitys toteutuu.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 24.5.2022, 15:17

 

Turun Sataman uuden matkustajaterminaalin pää- ja arkkitehtisuunnittelijan valitsemiseksi järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on valittu ehdotus nimimerkillä ORIGAMI.

Paikallinen - 24.5.2022, 9:02

Suosittu vauvojen ja taaperoiden kulttuuriviikko kutsuu pikkuväkeä taide-elämysten pariin 30.5.–3.6.2022. Vauvaviikolla tapahtumia järjestetään Turun pääkirjastolla, Wäinö Aaltosen museossa sekä Kaupunginteatterissa. Viikon toiminta on suunniteltu 0–2-vuotiaille.

Paikallinen - 24.5.2022, 9:01

Helatorstain jälkeinen perjantai on perinteisesti vuoden vilkkain päivä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemilla. Tänä vuonna tavanomaista myöhemmin alkanut siivoussesonki lisää jonojen mahdollisuutta arkivapaan jälkeisenä päivänä.

Paikallinen - 24.5.2022, 9:01

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun lopussa 19 400 työtöntä työnhakijaa. Huhtikuun aikana työttömien määrä supistuu yleensä maaliskuuhun verrattuna kuten tälläkin kertaa tapahtui jopa 1 000 hengellä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 23.5.2022, 16:31

Lounais-Suomen poliisi selvittää tapausta, jossa yläkouluikäisen tytön isä löi tyttärensä kiusaajaa kasvoihin.

Laitilassa tapahtui perjantai-illalla nuorten kesken välikohtaus, jonka selvittelijäksi saapui yhden paikalla olleen nuoren isä. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 23.5.2022, 10:52

WAMin kesänäyttelyssä astutaan Antti Laitisen maailmaan, jossa maisema ottaa kummia muotoja ja puu saa metallisen pinnan. Näyttelyssä luodaan katsaus taiteilijan parikymmentä vuotta kestäneen uran aikana syntyneeseen monipuoliseen tuotantoon.

Paikallinen - 23.5.2022, 10:51

Lounais-Suomen poliisi tavoitti viikonloppuna Laitilasta päihtyneitä kuljettajia.

Paikallinen - 23.5.2022, 10:49

Torninosturin purku Ratapihankatu 18 kohdalla sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan linja-autoaseman suuntaan ajettaessa maanantaina 23. päivä kello 05.00 alkaen. Ajokaista avataan liikenteelle keskiviikkona 25. päivä iltapäivään mennessä.

Paikallinen - 23.5.2022, 10:20

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva festivaalikiertue toteutuu Turun Artukaisten kentällä 12.-13.8.2022  

Paikallinen - 23.5.2022, 10:19

Lounais-Suomen poliisi tapasi Salossa liikenteestä muun muassa törkeää ylinopeutta ajaneen kaaharin ja juopuneen kuljettajan.

Perjantaina poliisi tavoitti liikenteestä 17-vuotiaan nuoren, joka kuljetti henkilöautoa 171 km/h vauhdilla nopeusrajoituksen ollessa 100 km/h. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.5.2022, 16:41

Turun ratapihan autojuna-asema siirretään Logomon puolelle 21. toukokuuta osana Kupittaa–Turku-hanketta. Ajoneuvoliikenne käyttää 22. toukokuuta alkaen väliaikaista autojuna-asemaa. Osa Toijalan suunnasta saapuvista junista saapuu väliaikaiselle matkustajalaiturille Logomon puolelle. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.5.2022, 9:50

Turkuseuran järjestämä Lasten Suurtori -tapahtuma  7. toukokuuta  kokosi Vanhalle Suurtorille ja Brinkkalan pihalle noin 600 kävijää. 

Paikallinen - 20.5.2022, 8:35

Portsan katumarkkinat -tapahtuma sulkee Puutarhakadun yleiseltä liikenteeltä 22.5.2022, välillä Sairashuoneenkatu - Korkeavuorenkatu, sunnuntaina klo 9.00 - 16.00 väliseksi ajaksi. Kiertotienä tapahtuman aikana on: Puutarhakatu - Sairashuoneenkatu – Sofiankatu – Korkeavuorenkatu – Puutarhakatu.

Paikallinen - 20.5.2022, 8:14

Matonpesupaikat on nyt saatu puhdistettua ja kaikki on kunnossa pesijöitä varten. Paattisillakin mattopyykille päästään viimeistään kesäkuun alussa.

Paikallinen - 20.5.2022, 7:30

Turussa valmistellaan nykyisen rautatieaseman vieressä sijaitsevalle ratapiha-alueelle mittavaa areena- ja elämyskeskushanketta.

Paikallinen - 19.5.2022, 9:53

Naantalin asuntomessuille kannattaa ensisijaisesti tulla julkisella liikenteellä. Turun seudun joukkoliikenne Fölin linjat 6 ja 7 kulkevat Luonnonmaalle, Naantalin asuntomessujen portille koko asuntomessujen ajan 15.7.–14.8.2022. Linjoilla on käytössä päästöttömät sähköbussit.

Paikallinen - 19.5.2022, 9:52

TPS Jalkapallo juhlii satavuotista seurahistoriaansa kuukauden kuluttua, lauantaina 18. kesäkuuta. 100-vuotisjuhlaottelu pelataan Kupittaan Veritas Stadionilla lauantaina 18.6. klo 15.00 alkaen, kun TPS:n vieraaksi saapuu KPV. 

Paikallinen - 19.5.2022, 9:51

Linnanniemen alueelle laaditaan taideohjelma, jossa määritellään taiteen paikat sekä teosten valintaan liittyvät kriteerit ja prosessit. Taideohjelman laatii julkiseen taiteeseen ja rakennetun ympäristön taidekoordinaatioon erikoistunut konsulttiyhtiö Frei Zimmer.

Paikallinen - 19.5.2022, 9:50

Tyks Laboratorioiden Kliinisen mikrobiologian laboratorio on todennut koronaviruksen omikron BA.5-variantin, niin sanotun Etelä-Afrikan muunnoksen, aiheuttaman tautitapauksen Varsinais-Suomessa.