Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Torstai, 26.
marraskuuta
2020.

Tyks tehostaa savuttomuuttaan

Turun yliopistollinen keskussairaala haluaa saada tupakoinnin ja nuuskan käytön loppumaan sairaala-alueella. Sairaala päivittää sekä henkilökuntaa että potilaita koskevan Savuton sairaala -mallin 20. marraskuuta.

Tyksin keuhkosairauksien vastuualueen ylilääkäri, dos. Maritta Kilpeläinen kertoo, että savuttomuustyö on yleisesti Turun seudulla hyvällä tasolla. Terveyskeskusten savuttomuushoitajien verkosto on hyvä, ja vieroitushoitoon on panostettu. Sairaalatasolla asiaan halutaan nyt kuitenkin puuttua aiempaa tehokkaammin. Sairaalan alueelta esimerkiksi poistetaan tupakointipaikat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Savuton sairaala esitellään 20. marraskuuta. Esimiehet ohjeistettiin uuteen malliin lokakuussa.

-Tyksissä johdon tuki on arvioitu savuttomuuden osalta heikommaksi kuin monissa muissa sairaanhoitopiireissä, ja se on ehkä ollut yksi haaste. Haluamme nyt terävöittää savuton sairaala -ajatusta. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että henkilöstö ei voi enää tupakoida työaikana sairaala-alueella, Maritta Kilpeläinen kertoo ja viittaa työaikalainsäädäntöön.

Hän muistuttaa, että henkilökunnan savuttomuus on hyvä malli myös potilaille ja vierailijoille. Työnantaja tukee henkilöstöä esimerkiksi tarjoamalla tupakasta vieroituslääkkeet. Tyksissä tartutaan ensisijaisesti tupakointiin, mutta myös nuuskan käyttöön on tarkoitus puuttua. Myös potilaita kannustetaan savuttomuuteen muun muassa savuttomana ja nikotiinittomana hoitoon -mallilla.

Vuosittain 300 keuhkosyöpädiagnoosia

Maritta Kilpeläinen arvioi, että tupakoinnin väheneminen saattaa jo näkyä nuoria koskettavilla hoitoaloilla, kuten synnytyksissä. Keuhkosairauksien vastaanotoilla yleistyvä savuttomuus ei kuitenkaan vielä näy.

- Tyksissä todetaan 300 uutta keuhkosyöpätapausta vuodessa. Keuhkosyövän ennuste on huono uusista lääkkeistä huolimatta. Osastohoidossa on jatkuvasti monia potilaita keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheen takia. Valtakunnallisesti tilannetta voitaisiin pyrkiä parantamaan esimerkiksi panostamalla keuhkolääkäreiden koulutukseen, koska keuhkolääkäreistä on pula. Monet keuhkosairaudet, kuten astma ja keuhkoahtauma ovat kansantauteja, joten toimivat hoitoketjut perusterveydenhoidosta erikoissairaanhoitoon ovat tärkeitä, selvittää Kilpeläinen.

Nuuskan yleistyminen huolestuttaa

Kilpeläinen on huolissaan nuuskan käytön yleistymisestä. Valtakunnallinen trendi näkyy selvästi myös keuhkosairauksien poliklinikalla potilaiden taustatietokyselyissä. Kilpeläinen painottaa, että nuuska ei ole vain hammaslääkäreiden asia, vaan yleinen riskitekijä muidenkin nikotiinituotteiden käytölle.

- Nuuska aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Tutkimusten mukaan sen käyttö johtaa usein myös tupakointiin. Lisäksi nuuskan ja savukkeiden yhteiskäyttö on yleistä, kertoo Maritta Kilpeläinen

Hän huomauttaa, että kun tupakointi vähenee, tupakkateollisuus tuo tarjolle uusia tuotteita, kuten nuuskan tai sähkösavukkeet. Tähän saakka Tyksissä on ollut yksittäisiä tapauksia sähkösavukkeiden aiheuttamien keuhkovaurioiden vuoksi.

-Tupakkateollisuuden tukemat tutkimukset ovat usein puolueellisia. Siinä mielessä tupakan vastainen työ on vaikea ala.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 26.11.2020, 8:29

Turkuseuran uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Maija Palonheimo. Valinnan teki yhdistyksen syyskokous eilen 25. marraskuuta. Palonheimo seuraa tehtävässään Turkuseuran edellistä puheenjohtajaa Esko Matti Pulkkista, joka jätti tehtävänsä syksyllä ajanpuutteen takia. 

Paikallinen - 26.11.2020, 8:26

Henkilöauton kuljettaja on menettänyt ajoneuvon hallinnan ja päätynyt katolleen ykköstiellä Paimion kohdalla viime yönä hieman kello yhden jälkeen. Ajoneuvo oli osunut Helsinkiin menevillä kaistoilla tien molemmin puolin kaiteisiin ja päätynyt katolleen keskelle moottoritietä.

Paikallinen - 25.11.2020, 16:30

Vuoden 2020 joulukuusen Turun tuomiokirkon eteen lahjoitti Antti Koivisto Maskusta. Kuusella on mittaa 24 metriä ja ikää 65 vuotta. Kuusen valot syttyvät lauantaina 28.11. ja palavat aina Nuutinpäivään saakka. 

Paikallinen - 25.11.2020, 10:53

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve on valittu Euroopan edustajaksi maailmanlaajuisen ICLEI-järjestön globaaliin hallitukseen. Valinta tehtiin ICLEI:n Euroopan hallituksen järjestäytymiskokouksessa tiistaina 24. marraskuuta. Samalla Arve valittiin Euroopan hallituksen varapuheenjohtajaksi.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 25.11.2020, 10:49

Turussa tehdyt koronatoimet ovat alkaneet tehota, mutta tilanne on kaupungissa edelleen huolestuttava. Koronatilanteeseen on edelleen syytä suhtautua vakavasti huomioiden myös pääkaupunkiseudun erittäin nopeasti huonontunut koronatilanne.

Paikallinen - 25.11.2020, 10:43

Turkulaiset matkailu- ja tapahtuma-alan toimijat ovat yhdistäneet voimansa kertoakseen, että Turku on turvallinen matkailu- ja tapahtumakohde koronasta huolimatta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 25.11.2020, 10:41

Turun kauppakamarin elinkeinopolitiikan valiokunta on myöntänyt vuoden 2020 Elinkeinopoliittisen kuntateko -palkinnon Liedon kunnalle.

Paikallinen - 25.11.2020, 10:40

Haastavan koronatilanteen vallitessa Omena Hotels -ketjulla on myös hyviä uutisia – kaksi uutta hotellia avautuu 2021 alussa

Paikallinen - 24.11.2020, 15:46

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) kantasairaalan viereen rakennetaan uusi psykiatrian sairaalarakennus. Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti uuden psykiatrian sairaalan ensimmäisen vaiheen rakentamisesta kokouksessaan 24.11.2020.

Paikallinen - 24.11.2020, 15:36

Koronaviruksen tartuntamäärät vähenivät Varsinais-Suomessa viime viikosta hieman. Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä suosittaa perusopetuksen opettajille maskin käyttöä. Tällä halutaan välttää koulujen ja oppilaitosten massa-altistuksia.

Paikallinen - 24.11.2020, 11:16

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 25 300 työtöntä työnhakijaa. Lokakuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee ja nyt niin tapahtui 700 henkilöllä. Viime vuoden lokakuuhun verrattuna työttömänä oli nyt 7 500 henkilöä enemmän (43%).

Paikallinen - 24.11.2020, 11:15

Kun ulkona liikkumista ei rajoitettu, sitä lisättiin, mutta vältellen hieman ruuhkaiseksi miellettyjä paikkoja.

Paikallinen - 24.11.2020, 11:15

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat avaavat Turun joulukauden tulevana viikonloppuna 28.‒29.11.2020. Neljä adventtiviikonloppua kestävä joulutapahtuma sisältää torimyynnin lisäksi joulun perinteisiä ohjelmanumeroita sekä aivan uusia esityksiä.

Paikallinen - 23.11.2020, 9:31

Tällä viikolla alkavat Oranssit päivät on yksi UN Womenin suurimmista maailmanlaajuisista kampanjoista. Kaksiviikkoisen tapahtumasarjan tavoitteena on kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja toimia aktiivisesti väkivallan lopettamiseksi.

Paikallinen - 20.11.2020, 15:51

FC Inter on solminut kaudet 2021 ja 2022 kattavan pelaajasopimuksen nuorten maajoukkuepuolustaja Juho Hyvärisen kanssa. Rovaniemeltä kotoisin oleva 20-vuotias Hyvärinen siirtyy FC Interiin kasvattajaseurastaan RoPS:sta.

Paikallinen - 20.11.2020, 15:49

Maskien käyttö saariston yhteysaluksilla on herättänyt keskustelua ja huolta matkustajien keskuudessa. Yhteysalusliikenteessä matka-ajat ovat usein pitkiä ja matkustajat jakavat yhteisen matkustamon. Kasvomaskien käyttö ei ole kuitenkaan ollut yhteysaluksilla kovin yleistä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.11.2020, 14:01

Turun kaupungin sivistystoimiala laajentaa kasvomaskin käyttösuositusta koskemaan yläkoulujen 7.–9. -luokkalaisia erityisesti valinnaisaineiden tunneille.

Paikallinen - 20.11.2020, 13:58

Turun messukeskuksessa parhaillaan käynnissä olevat influenssarokotukset joudutaan keskeyttämään, koska rokotteet ovat loppumassa koko Suomesta. Rokotuksia voidaan antaa messukeskuksessa vielä ensi viikon ajan eli torstaihin 26.11. saakka. Perjantaista 27.11.

Paikallinen - 19.11.2020, 8:47

Turun kaupunkitutkimusohjelman julkaiseman katsauksen mukaan yleisin syy Turun ydinkeskustassa käyntiin ovat ostokset, mutta sinne mennään usein myös muuten vain viihtymään ystävien kanssa.

Paikallinen - 19.11.2020, 7:21

Poliisi tutkii Turussa kadonneen Iines Kastemaan tapausta muun muassa törkeänä vapaudenriistona. Poliisi ei esitutkinnan tässä vaiheessa kerro asian yksityiskohdista tarkemmin eikä ota kantaa muihin mahdollisiin rikosnimikkeisiin.