Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 20.
tammikuuta
2021.

Turussa koronatoimet ovat alkaneet tehota - tilanne edelleen huolestuttava

Media

Turussa tehdyt koronatoimet ovat alkaneet tehota, mutta tilanne on kaupungissa edelleen huolestuttava. Koronatilanteeseen on edelleen syytä suhtautua vakavasti huomioiden myös pääkaupunkiseudun erittäin nopeasti huonontunut koronatilanne.

Turun tartuntatapausten trendi on kääntynyt laskuun marraskuun alkupäivinä. Kaupungissa kiristettiin 2.11. sisäliikuntapaikkojen ohjeita, alettiin laittaa kouluja tarpeen mukaan etäopetukseen sekä lisättiin ohjeistusta yleisesti ja maahanmuuttajayhteisöille erityisesti.

– Toimenpiteet tehoavat. Kaupungin tehtävä on tehdä kaikkensa koronaepidemian taltuttamiseksi ja otamme tehtävän hyvin vakavasti. Haluan muistuttaa, että vastuu koronatilanteesta on myös ihan jokaisella kaupunkilaisella. Ohjeita, suosituksia ja muita koronatoimia pitää edelleen noudattaa huolellisesti, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku jatkaa voimakkaita ja nopeita toimia, jotta tilanne saadaan pidettyä hallinnassa ja koronapandemia taltutettua.

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu noin 61 uutta koronavirustartuntaa. Luvut ovat ajalta ma 16.11. – su 22.11. Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 931 tartuntaa (THL 24.11. klo 12).

Testiin pitää hakeutua lievissäkin oireissa

Kaikkien turkulaisten on tärkeä edelleen muistaa koronavarotoimet ja hakeutua testiin lievissäkin oireissa.

– Iso osa turkulaisista hakeutuu hienosti koronavirustestiin heti, kun oireet alkavat. Huolestuttavaa on se, että osa odottaa jopa viikon ajan testiin hakeutumista ja liikkuu pitkään muiden parissa. Useiden päivien tai viikon viive testiin hakeutumisessa johtaa tartunnanjäljityksen viivästymiseen ja tartuntojen leviämiseen, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Koronan oireet ovat moninaiset ja taudinkuva vaihtelee lievistä, yksittäisistä oireista influenssan kaltaiseen taudinkuvaan. Tämän vuoksi koronatestiin on tarpeen hakeutua herkästi.

Omaolo.fi-palvelusta turkulaiset saavat vaivattomasti ohjauksen ja ajan koronavirustestiin

Turkulaisille helpoin tapa on tehdä koronaviruksen oirearvio Omaolo.fi -palvelussa, josta tiettyjen oireiden perusteella saa suoraan varattua ajan koronavirustestiin yhtä nopeasti kuin puhelimitse.

Valtaosa turkulaisista eli yli 90 prosenttia saa Omaolo.fi-palvelusta koronaviruksen oirearvion tehtyään ohjauksen ja ajan koronavirustestiin. Ainoastaan viikonloppuisin ja alle 16-vuotiaille ei vielä pystytä tarjoamaan Omaolon kautta ajanvarausta. Viikonloppuisin oirearvion voi lähettää terveydenhuollon ammattilaiselle arvioitavaksi ja hän antaa ajan näytteenottoon.

Alle 16-vuotiaiden osalta tulee olla yhteydessä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon koronapuhelimeen p. 02 266 2012.

Tieto positiivisesta koronavirusnäytteestä lähetetään asiakkaalle tekstiviestillä

Turkulaiset saavat ilmoituksen positiivisesta koronavirusnäytteestä automaattisesti tekstiviestillä. Aiemmin vain negatiivisesta testituloksesta on ilmoitettu tekstiviestillä.

Positiivinen testitulos ilmoitetaan tekstiviestillä asiakkaalle kaikkina viikonpäivinä joko iltapäivällä tai illalla.

Tekstiviestissä kerrotaan, että asiakkaalla on todettu koronavirustartunta ja häntä kehotetaan pysymään kotona ja odottamaan soittoa tartuntatautien valvonnasta, joka tulee aina tuntemattomasta numerosta. Mikäli tekstiviesti lähtee asiakkaalle illalla, tartuntatautien valvonnasta ollaan yhteydessä viimeistään seuraavana päivänä.

Negatiivisen testituloksen automaattinen tekstiviesti-ilmoitus on ollut käytössä Turussa jo lokakuusta alkaen. Ilmoittamiskäytännöt on saatu vielä toimintavarmemmiksi ja tekstiviestit lähtevät asiakkaille kaikkina viikonpäivinä kolme kertaa päivässä: kello 16, 18 ja 21.

Pikkujoulut on syytä viettää etänä

Kaikenlaiset sisätiloissa pidettävät pikkujoulut ovat selkeä riski koronavirustartunnoille, joten tänä vuonna pikkujoulut ja joulujuhlat on syytä viettää etänä.

– On erittäin tärkeää, että jaksamme noudattaa kaikkia koronaan liittyviä varotoimia, jotta voisimme viettää joulua turvallisemmin mielin, Peltoniemi muistuttaa.

Päiväkodeissa ja kouluissa todetut koronavirustartunnat tai altistumiset viikon aikana

 Tartuntoja tai altistumisia on todettu seuraavissa toimipaikoissa: 

Päivähoito: Halisten päiväkoti, Orminkujan päiväkoti
Koulut ja oppilaitokset: Cygnaeus skola, Luostarivuoren Lyseon lukio, S:t Olofsskolan, Varissuon koulu

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.1.2021, 15:57

Poliisi on saanut valmiiksi laajan esitutkinnan Hollannista Suomeen suuntautuneesta huumausainekaupasta.

Paikallinen - 19.1.2021, 15:50

Vaikka koronatartuntojen määrä Varsinais-Suomessa on laskusuunnassa, epidemiatilanne ei salli suositusten höllentämistä. Maakunnan tartunnoista 15–20 prosenttia tulee ulkomailta.

Paikallinen - 19.1.2021, 9:54

Kauppakeskus Skanssin 11. toimintavuosi 2020 oli poikkeuksellinen. Maaliskuussa maailmanlaajuinen pandemia muutti äkillisesti jo vahvasti alkaneen vuoden suuntaa.

Paikallinen - 19.1.2021, 9:51

Turun Messukeskuksessa odotetaan muiden tapahtuma-alan toimijoiden tapaan liiketoiminnan avautumista. Ratkaisevassa asemassa toimialan kannalta on koronarokotusten etenemisvauhti. Turussa tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.1.2021, 12:48

Lounais-Suomen poliisi on kiinniottanut miehen, jonka epäillään olevan vastuussa marraskuussa tapahtuneesta nuoren naisen katoamisesta Turussa.

Paikallinen - 18.1.2021, 12:25

Naantalissa on parhaillaan käynnissä sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstön ja hoivakotien iäkkäiden asukkaiden rokotukset THL:n suosittaman rokotusjärjestyksen mukaisesti. Nämä rokotukset jatkuvat vielä tammikuun ajan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.1.2021, 9:10

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennettö Helsinginkatu 22-26 kohdalla. Yksi ajokaista on poissa käytöstä sataman suuntaan ajettaessa ja alueella on poikkeava nopeusrajoitus 30 km/h.

Paikallinen - 18.1.2021, 9:09

Raision Ihalan koulussa tapahtui korona-altistus perjantaina 8.1. ja yksi luokka asetettiin karanteeniin. Uusia koronatartuntoja on nyt löytynyt jo karanteeniin asetetuista oppilaista.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.1.2021, 22:54

Kauppakeskus Skanssin joulukuun hyväntekeväisyyskampanjalla kerättiin 7000 euroa paikallisille yhdistyksille. Anna hyvän kiertää -kampanjassa oli mukana tutut turkulaiset tähdet Michael Monroe ja HC TPS, jotka saivat molemmat valita mieluisensa hyväntekeväisyyskohteet.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.1.2021, 22:46

LNG-käyttöinen, 185 000 bruttovetoisuustonnin risteilyalus Costa Toscana laskettiin vesille perjantaina 15.1.2021 Meyer Turun telakalla. Pakkasesta johtuen rakennusaltaan täyttö aloitettiin jo edellisenä päivänä.

Paikallinen - 15.1.2021, 22:35

Viikonlopun aikana koronantorjuntabussi on Turun satamassa vastassa Viking Linen ja Tallink Siljan aamulaivoilla saapuvia matkustajia. Koronantorjuntabussiin ohjataan sekä autokannen että laivaterminaalien kautta tulevat matkustajat.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:45

Hyökkääjä Elmo Heinonen jatkaa TPS:n riveissä. Hänen lainasopimustaan TPS:n riveissä on jatkettu puolella vuodella ja se ulottuu nyt kesäkuun 2021 loppuun asti.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:43

Turku tarjoaa tänä keväänä omakotirakentajille kaikkiaan 38 tonttia Hirvensalon Toijaisista. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että 36 tonttia luovutetaan hakumenettelyllä ja kaksi avoimella tarjouskilpailulla.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:43

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 14.1.2021 antaman päätöksen mukaan Salon kaupunki ei noudattanut hankintalakia, kun se hankki rakennusteknisiä tuntitöitä vuosina 2019–2020.

Paikallinen - 14.1.2021, 9:12

Vuonna 2020 Alkon myynti Varsinais-Suomessa kasvoi 15,4 prosenttia. Asiakaskäyntien määrä nousi 6,5 prosenttia. Juomia myytiin 8,6 miljoonaa litraa, kun edellisenä vuonna myynti oli 7,4 miljoonaa litraa.

Varsinais-Suomessa myynnin kasvu oli Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen suurin.

Paikallinen - 13.1.2021, 17:12

Hyökkääjä Oskari Jakonen aloittaa jo seitsemännen kautensa TPS:n edustusjoukkueen riveissä. 23-vuotias Jakonen on solminut TPS:n kanssa kauden 2021 kattavan jatkosopimuksen.

Paikallinen - 13.1.2021, 10:01

Poikkeuksellinen vuosi 2020 näkyi Turun museoiden toiminnassa monella eri tapaa. Kokonaiskävijämäärät laskivat kautta linjan, sillä lähes kaikki museot joutuivat sulkemaan ovensa maaliskuussa ja uudelleen joulukuussa. Vilkas heinäkuu paikkasi hieman sulkemisista johtuvaa kävijäkatoa.

Paikallinen - 13.1.2021, 9:54

Ihalan koulussa Raisiossa on tapahtunut korona-altistus perjantaina 8.1. Koulun yksi luokka, 21 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Paikallinen - 13.1.2021, 9:53

Turun ja Helsingin kaupungit käynnistivät vuonna 2007 Itämerihaasteen luomaan suuntaa merensuojeluun ja sitouttamaan kaupunkeja Itämeren suojelutyöhön. Tähän mennessä Itämerihaasteen verkostoon on liittynyt jo yli 300 organisaatioita. 

Paikallinen - 12.1.2021, 9:44

Turun yliopiston kliininen tutkimusyksikkö TROSSI on jälleen saanut eduskunnalta merkittävän avustuksen, yhteensä 220 000 euroa monitieteisen sisäilmatutkimuksen jatkamiseen. Avustus on jatkoa eduskunnan vuonna 2019 myöntämälle rahoitukselle.