Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Perjantai, 20.
toukokuuta
2022.

Turun yläkouluissa vahvistetaan lukutaitoa ja lukemisen kulttuuria

Lukulukkaritoiminnan tavoitteena on kehittää yläkouluikäisten oppilaiden lukutaitoa ja vahvistaa opiskelutaitoja sekä jatko-opintovalmiuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema hanke toteutetaan yhteistyössä Turun normaalikoulun kanssa.

Lukulukkari-hanke on saanut 184 000 euron avustuksen ja sen toimenpiteet toteutetaan vuosina 2021–2022 yhteistyössä Turun normaalikoulun kanssa. Tavoitteena on tukea yläkoulujen oppilaita riittävän lukutaidon saavuttamisessa ja edistää lukuharrastusta ja lukemisen kulttuuria. Hanketta toteuttavat kaksi kokoaikaista yhteisopettajaa eli lukulukkaria, joista toinen toimii Turun normaalikoulussa ja toinen Turun kaupungin yläkouluissa. Lisäksi kaupungin yläkouluihin on nimetty koulukohtainen lukututor, joka toimii oman opetustyönsä ohessa opettajien tukena lukutaidon opettamisessa ja lukemaan innostamisessa.

– Erilaiset oppilaat tarvitsevat erilaista tukea lukemiseen. Oppilaita tuetaan esimerkiksi tekstien, sanastojen ja käsitteiden avaamisessa eri oppiaineiden tunneilla. Lisäksi oppilaita kannustetaan hyödyntämään erilaisia lukustrategioita. Lukustrategioiden opettamisen tavoitteena on helpottaa lukemista ja näyttää että lukeminen on taito, jonka voi oppia niin kuin minkä tahansa muunkin taidon, kaupungin yläkoulujen lukulukkarina toimiva Karin Niemi kertoo.

Lukutaito on oppimisen perusedellytys

Oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet ja oppilaan taustan vaikutus oppimistuloksiin on voimistunut. Uusimpien kyselyiden mukaan oppilaiden heikko lukutaito näkyy koulujen arjessa. Tämä on huolestuttavaa.

– Oppilaiden peruslukutaidoissa ja luetun ymmärtämisessä on haasteita. Suppea sanavarasto vaikeuttaa opettamista, sillä opettajien on mietittävä sanavalintojaan, jotta he tulevat ymmärretyiksi. Osalla oppilaista lukeminen on hidasta ja työlästä ja tämä laskee lukemismotivaatiota. Yksilön kannalta lukutaidon merkitys on suuri, sillä sujuvaa lukutaitoa tarvitaan arjessa, jatko-opinnoissa ja työelämässä selviämisessä, perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen sanoo.

Kielitietoisuus keskeisellä sijalla

Turun kaupungin lukulukkari kiertää kaupungin yläkouluissa opettajien apuna ja opastaa lukutaidon opetusta edistävissä toimissa. Lukulukkarit tukevat myös vieraskielisiä oppilaita sekä järjestävät opastuksia ja koulutuksia etänä. Turun normaalikoulussa lukulukkarin toiminta painottuu yläkoulun opetusryhmiin, joissa yli puolet oppilaista on vieraskielisiä. Kielitietoisuus tukee monilukutaidon kehittymistä.

– Turussa on runsaasti monikielisiä oppilaita, joiden oppimista kielitietoinen opetus edistää. Kielitietoisesta opetuksesta hyötyvät kuitenkin kaikki oppijat, Koivunen korostaa.

Lukulukkari- ja lukututortoiminta tähtää oppilaiden itsetunnon ja opiskelumotivaation vahvistamiseen sekä koulumenestyksen parantamiseen kohentuneen opiskeluasenteen kautta. Toimenpiteiden odotetaan auttavan erityisesti heikon lukutaidon omaavia ja opinnoissaan haasteita kohtaavia oppilaita.

– Lukemisen tueksi ja siihen innostamiseksi tarvitaan kuitenkin pitkäjänteistä ja tiivistä yhteistyötä sekä opettajien että erityisesti oppilaiden huoltajien kanssa, Niemi muistuttaa.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 19.5.2022, 9:53

Naantalin asuntomessuille kannattaa ensisijaisesti tulla julkisella liikenteellä. Turun seudun joukkoliikenne Fölin linjat 6 ja 7 kulkevat Luonnonmaalle, Naantalin asuntomessujen portille koko asuntomessujen ajan 15.7.–14.8.2022. Linjoilla on käytössä päästöttömät sähköbussit.

Paikallinen - 19.5.2022, 9:52

TPS Jalkapallo juhlii satavuotista seurahistoriaansa kuukauden kuluttua, lauantaina 18. kesäkuuta. 100-vuotisjuhlaottelu pelataan Kupittaan Veritas Stadionilla lauantaina 18.6. klo 15.00 alkaen, kun TPS:n vieraaksi saapuu KPV. 

Paikallinen - 19.5.2022, 9:51

Linnanniemen alueelle laaditaan taideohjelma, jossa määritellään taiteen paikat sekä teosten valintaan liittyvät kriteerit ja prosessit. Taideohjelman laatii julkiseen taiteeseen ja rakennetun ympäristön taidekoordinaatioon erikoistunut konsulttiyhtiö Frei Zimmer.

Paikallinen - 19.5.2022, 9:50

Tyks Laboratorioiden Kliinisen mikrobiologian laboratorio on todennut koronaviruksen omikron BA.5-variantin, niin sanotun Etelä-Afrikan muunnoksen, aiheuttaman tautitapauksen Varsinais-Suomessa.

Paikallinen - 17.5.2022, 17:08

Viikoittain tuhansia ilmaisia ruokakasseja vähävaraisille jakava Operaatio Ruokakassi kaipaa kipeästi lisää lahjoittajia, sillä ruoka-avun tarve kasvaa vauhdilla. Sunnuntaina Tuomiokirkkotorilla kokoonnutaan yhteiseen Toivon tori -tapahtumaan.

Paikallinen - 17.5.2022, 17:06

Turun seudun joukkoliikenne Fölin suosittu vesibussiliikenne käynnistyy maanantaina 23.5. Vesibussin kyytiin pääsee päivittäin 23.5.–28.8. sekä lisäksi lauantaisin ja sunnuntaisin kolmena viikonloppuna 3.–4.9., 10.–11.9. ja 17.–18.9. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.5.2022, 10:03

 

Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden apulaispormestariksi on valittu lääkintöneuvos Heikki Pälve (kok). Pälve valittiin tehtävään Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.5.2022.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.5.2022, 17:16

 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.5.2022, 11:33

Humalistonkadulla  ja Läntisen Pitkänkadun risteyksen lähettyvillä sijaitsevassa kerrostalon kellarissa sytttyi tänään 16.5.2022 aamupäivällä tulipalo. Palo sai alkunsa, kun vanhaa öljysäiliötä polttoleikattiin. Säiliötä oltiin poistamassa linjasaneerauksen yhteydessä.

Paikallinen - 16.5.2022, 11:26

Maastotutkimukset radan varressa Mynämäellä polkaisevat käyntiin ison ratasuunnitteluhankkeen, jossa suunnitellaan parannuksia Turun ja Uudenkaupungin sekä Raision ja Naantalin välisiin raideyhteyksiin. Maastotutkimukset alkavat Mynämäellä maanantaina 23.5.

Paikallinen - 13.5.2022, 10:53

Turun seudulle paenneita ukrainalaisia auttava Avustuspiste Turku muuttaa osin aukioloaikojaan lahjoittajille. Maanantaisin lahjoitusten tuomisen aika Rautakatu 10:ssä Turun Itäharjulla pysyy nykyisenlaisena klo 9–18 mutta tiistain aika vaihtuu puolestapäivästä iltapäivään klo 15–18.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.5.2022, 10:41

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloitti Perniössä seututiellä 183 (Kemiöntie) sijaitsevien Lohvon ja Piiliojan siltojen korjaustyöt toukokuun alussa. Korjaustöiden on tarkoitus valmistua kesäkuun aikana.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.5.2022, 10:40

Auringon pinnan yksityiskohtia pääsee tarkastelemaan Iso-Heikkilän tähtitornilla lauantaina 28.5. ja 18.6. klo 13-15 tähtitieteellinen yhdistys Turun Ursan aurinkonäytöksissä. Aurinkoa ei koskaan saa katsoa ilman siihen tarkoitettuja välineitä, koska sen säteily vahingoittaa herkästi silmiä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.5.2022, 10:24

Suuren suosion saavuttanut Logomon Terassikesä -konsepti on lunastanut paikkansa osana Turun tapahtumakesän kohokohtia. Heinäkuussa Logomon Teatron terassin lavalla nähdään muun muassa Amorphis, Matti ja Teppo, J. Karjalainen, Anssi Kela sekä Younghearted.

Paikallinen - 13.5.2022, 10:23

20.–22.5 järjestettävä Jokisataman avajaiset on monipuolinen tapahtumaviikonloppu, joka tarjoaa monenlaista ohjelmaa kaikenikäisille. Valtaosa tapahtumista on maksuttomia. Osana Jokisataman avajaisten ohjelmaa järjestetään myös Jokisatama soi Ukrainan hyväksi -tukikonsertti.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.5.2022, 10:23

Turun Kaupunginteatterin syysohjelmiston psykologinen trilleri Kunnia ja Hiljaiset sillat -musikaali saavat rinnalleen koko perheelle suunnatun esityksen Viirun ja Pesosen joulupuuhat. Esitys tuo teatteriin joulumieltä 9.11.2022 alkaen. 

Paikallinen - 13.5.2022, 10:22

Kaikki pyöräilyyn liittyviä palveluita Turun seudulla tuottavat tahot voivat jatkossa hyödyntää pyöräilylle laadittua brändi-ilmettä. Yhtenäinen ilme auttaa tekemään palveluja tunnetuksi ja pyöräilijöitä löytämään niiden luo.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.5.2022, 10:21

Päällystystyöt jatkuvat maanteillä 192 Mietoisissa välillä Pyhe-Y-tien liittymä ja 204 Pöytyällä välillä Rannanmäki-Uusikartano. Valtatien 1 ja Turun kehätien eli kantatien 40 liittymässä Kaarinan Kirismäessä päällystetään vielä joitain erkanemiskaistoja.