Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Sunnuntai, 12.
heinäkuuta
2020.

Turkulaiset haluavat vähentää yksityisautoilua keskustassa

Osana uuden yleiskaavan valmistelua Turun kaupunki selvitti kaupunkilaisten mielipiteitä keskustan liikenteestä ja sen kehittämisestä.

Professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista kertoo, että tutkimusprojektin alustavien tulosten mukaan kaupunkilaisten kanta on selvä:

- Yksityisautoilua on vähennettävä keskustassa, ja samalla turkulaiset haluavat vähentää keskustan läpikulkuliikennettä. Miesten ja naisten välillä ei ole eroa näiden näkemysten suhteen.

Lähes kaksi kolmesta vastaajasta toivoo myös lisää kävelykatuja. Erityisesti naiset suhtautuvat niihin myönteisesti. Sen sijaan vastaajien selvä enemmistö ei kannata raitiotien rakentamista.

Tutkimus toteutettiin siten, että 12 000 satunnaisesti valitulle 15–79-vuotiaalle turkulaiselle lähetettiin maaliskuun lopulla kysely, johon vastasi 2463 henkilöä. Kyselyn lisäksi vastaajille tarjottiin mahdollisuus osallistua Turku keskustelee -nimiseen kansalaispaneeliin, jossa osallistujat perehtyivät keskustan liikennejärjestelyjä koskeviin skenaarioihin ja taustatietoihin.

- Tähän kokonaan verkossa järjestettyyn kansalaispaneeliin osallistui 172 turkulaista. He perehtyivät aihetta koskeviin taustatietoihin ja keskustelivat videoyhteyden välityksellä pienryhmissä 7.–14.5. Osassa ryhmistä oli myös mukana kaupunginvaltuutettuja, kertoo Tampereen yliopiston professori Kaisa Herne tutkimusasetelmasta.

Keskustelun jälkeen jokainen osallistuja valitsi yhden kolmesta skenaariosta ja vastasi uudestaan liikennejärjestelyjä koskeviin kysymyksiin.

- Osallistujien mielipiteet muuttuivat entistä enemmän kevyttä liikennettä suosivaksi, mutta raitiotien kannatus ei lisääntynyt tiedon ja keskustelun seurauksena. Kolmesta eri keskustan liikennettä koskevasta skenaariosta eniten kannatusta sai ripeän muutoksen skenaario, jota kannatti yli puolet keskusteluihin osallistuneista, Grönlund tiivistää tutkimuksen tuloksia.

Toiseksi suosituin oli suuren muutoksen skenaario, jota kannatti lähes 30 %. Vähiten kansalaispaneelin osallistujia innosti hitaan muutoksen skenaario, jota kannatti runsas 10 % osallistujista.

- Kehitämme ja hyödynnämme jatkuvasti menetelmiä, joilla lisätään kaupunkilaisten mahdollisuuksia osallistua oman kaupunkinsa kehittämiseen ja vaikuttaa siihen liittyvään päätöksentekoon. Keskustaliikenteen järjestäminen on kaupunkilaisia laajasti kiinnostava aihe, jonka suuntaviivoista on tarkoitus päättää valmisteilla olevan yleiskaavan yhteydessä, kertoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku keskustelee -hankkeen käytännön järjestelyistä vastasivat Åbo Akademin ja Tampereen yliopiston tutkijat, ja tutkimusprojektin rahoittavat Turun kaupunkitutkimusohjelma, Åbo Akademin säätiö ja Suomen Akatemia. Tutkimusprojektin alustavia tuloksia esiteltiin 28.5. avoimessa webinaarissa ja laajempi tutkimusraportti julkaistaan syksyllä.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 10.7.2020, 7:39

Turun yliopistoon haki korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa 30 766 hakijaa, mikä on kolmanneksi eniten suomalaisyliopistoista. Aloituspaikkoja on tarjolla lähes 3000.

Paikallinen - 10.7.2020, 7:38

Viime vuonna loppuunmyyty Saaristo Open järjestetään tänä kesänä 11. kerran Kaarinan Hovirinnan rannassa 27.–29. elokuuta.

Paikallinen - 10.7.2020, 7:38

Ajanvarauspuhelimeen otetaan nyt paljon yhteyttä. Kevään aikana terveysasemille ja suun terveydenhuoltoon syntyi koronaepidemian ja poikkeusajan takia ns. hoitovelkaa, kun aikoja peruutettiin ja moni myös siirsi terveysasioidensa hoitamisen myöhempään ajankohtaan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 9.7.2020, 7:09

Suomen merivoimat on saanut käyttöönsä pitkän tauon jälkeen torpedoaseistuksen. Tähän uusimpaan puolustushankintaan pääsee myös yleisö tutustumaan merikeskus Forum Marinumin näyttelyssä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 9.7.2020, 7:08

Raision Loimu on solminut kaksi pelaajasopimusta, joiden myötä joukkue on käytännössä valmis alkavaan Mestaruusliiga-kauteen.

Paikallinen - 9.7.2020, 7:06

Kupittaan lintulammikoilla on kesäaikaista elämää jälleen torstaista 9.7. alkaen. Kaupunki on solminut lintujen ja lampaiden hoitoa koskevan palvelusopimuksen, joka on voimassa 9.7.- 31.10.

Aluksi Kupittaalle tulee erikokoista siipikarjaa. Myöhemmin alueelle tulee myös karitsoja.

Paikallinen - 8.7.2020, 7:41

Karjurock mylvitään tänä kesänä kotimaisten artistien voimin – lavalle nousevat mm. Arttu Wiskari, Mokoma, Kaija Koo, Mikael Gabriel, Klamydia sekä Popeda!
 

Paikallinen - 8.7.2020, 7:40

Naantali SunFest järjestetään 31.7.–1.8.2020 kuvankauniissa Naantalin Kirkkopuistossa. Festivaali juhlitaan ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä, ja sen kunniaksi artistikattauskin on kova: lavan valtaavat JVG, Lauri Tähkä, Vesala, Kaija Koo, Antti Ketonen sekä Vesterinen yhtyeineen.

Paikallinen - 8.7.2020, 7:39

eijon Luontokeskus on avannut ovensa kevään poikkeusolojen jälkeen. Natura Viva vastaa Teijon Luontokeskuksen toiminnasta, kahvilasta ja kansallispuiston asiakaspalvelusta sekä tarjoaa retkeilypalveluita.

Paikallinen - 7.7.2020, 7:43

Kesälauantain suosittuja Tul toril -teematoreja järjestetään elokuussa! Uudenkaupungin kaupunki toteuttaa tänä vuonna typistetyn viiden torin teemasarjan. Monet tutut ja hyväksi havaitut toriteemat viettävät välivuotta poikkeuksellisen kevään vuoksi.

Paikallinen - 7.7.2020, 7:43

Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraoven kanssa tekemän vuokramarkkinakatsauksen mukaan Turun vuokratason nousu on maan nopeimpien joukossa. Vuodessa vuokrataso on noussut 1,6 prosenttia.

Paikallinen - 6.7.2020, 9:01

Saksan keihäänheiton superkolmikko Thomas Röhler, Johannes Vetter ja Andreas Hofmann kilpailee 11. elokuuta Turun Paavo Nurmi Gamesissa, mutta ei ilman huomattavia erityistoimia. Sama tiukka protokolla on voimassa myös muiden kansainvälisten urheilijoiden kanssa.

Paikallinen - 6.7.2020, 7:46

Turun kaupunkiseudulla uusitaan pyöräilyn viitoitusta ja opastusta uuden tieliikennelain mukaisilla opasteilla. Tänä kesänä opasteet uusitaan Turusta Lietoon, Turusta Varissuon kautta Piikkiöön ja Turusta Kaarinan keskustan kautta Piikkiöön johtavilla reiteillä.

Paikallinen - 6.7.2020, 7:46

Varsinais-Suomen ELY-keskus uusii kesän 2020 aikana useita putkisiltoja. Korjaustöistä aiheutuu väistämättä liikennehaittoja, sillä liikenne joudutaan katkaisemaan siltapaikalla putken vaihdon ajaksi.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 6.7.2020, 7:45

Naantalin museo on saanut valmiiksi kaupunkialueiden muutosta esitelevän kulttuuriympäristöhankkeen. Eri puolille Manner-Naantalia sijoitettujen opastaulujen avulla halutaan tarjota asukkaille mahdollisuus tutustua oman arkisen ympäristön menneisyyteen ja muutokseen.

Paikallinen - 6.7.2020, 7:44

Turun kaupunkitutkimusohjelman julkaiseman katsauksen mukaan Turku hyötyi 2010-luvulla merkittävästi maan sisäisestä muuttoliikkeestä.

Paikallinen - 3.7.2020, 9:09

Koronapandemia on aiheuttanut yhteiskunnallisen kriisin ja mullistanut arkielämän, ja sen ymmärtämiseksi ja käsittelemiseksi tarvitsemme tutkittua tietoa ja uusia näkökulmia.

Paikallinen - 3.7.2020, 7:43

Shanghai Rankingin kesäkuun lopulla julkaisema Global Ranking of Academic Subjects 2020 -yliopistovertailu sijoitti yhteensä yli 4 000 yliopistoa 54 eri tieteenalalla. Turun yliopisto listattiin maailman parhaiden yliopistojen joukkoon yhteensä 23 tieteenalalla.
 

Paikallinen - 2.7.2020, 8:31

Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikkö on avannut Saaristomeren tutkimuslaitoksen entiseen kirjastoon pienimuotoisen näyttelyn, joka esittelee yleisölle saaren hospitaaliaikaa ja sen jälkeen taloon tulleen tutkimuslaitoksen toimintaa.

Paikallinen - 2.7.2020, 8:31

Museo avaa ovensa 7.7. uusin ja uusiutunein näyttelyin. Nyt avautuva kokoelmanäyttely Pari sanaa keräämisestä kertoo mukaansatempaavalla otteella Turun taidemuseon kokoelman historiasta, karttumisesta ja teosten lainamatkoista maailmalla.