Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Sunnuntai, 17.
tammikuuta
2021.

Turku rajoittaa palveluitaan alueellisen koronaryhmän suositusten mukaisesti

Media

Turun kaupunginhallitus kokoontui keskiviikkona 2.12. päättämään kaupungin palveluja koskevista rajoituksista alueellisen koronaryhmän suositusten mukaisesti kolmeksi viikoksi. Rajoitukset koskevat laajalti kaupungin palveluja. Peruskoulujen ja toisen asteen toimintaa koskevat päätökset tehtiin Turussa jo tiistaina 1.12.

Koronaviruspandemian tilanne on Turussa kehittynyt jälleen huonompaan suuntaan. Viime viikon aikana (23.-29.11.2020) Turussa todettiin 76 uutta tartuntaa.

– Koronatilanne on viimeisten muutamien päivien aikana muuttunut huonompaan suuntaan koko maakunnassa. Kolme viikkoa kestävillä rajoituksilla yritetään nyt vaikuttaa tilanteeseen. Jouluun asti jokaisen turkulaisen tulee viettää rajoitettua elämää, jotta saisimme pandemian suunnan käännettyä, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Varsinais-Suomen alueellinen koronapandemian koordinaatioryhmä esitti uusia suosituksia ja rajoituksia tiistaina 1.12. koronatilanteen hallitsemiseksi kolmen viikon ajaksi. Rajoitusten taustalla on Varsinais-Suomen heikentyneen tilanteen lisäksi erityisesti pääkaupunkiseudun tilanne.

– Tavoitteena on vähentää fyysisten kontaktien määrää ja ihmisten liikkumista. Rajoituksia pitää nyt laajentaa, mutta teemme toimenpiteet edelleen kohdennetusti, ennakoiden ja riittävän voimakkaina. Lasten ja nuorten liikkuminen turvataan ja muutenkin kohdennamme rajoitukset niin, että emme tarpeettomasti rajoittaisi kaupunkilaisten elämää, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää. Uudet suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 3.12.–23.12.2020.

Rajoitusten vaikutus Turun kaupungin palveluihin 23.12. asti
Kirjastot:

Kirjastojen käyttöä rajataan niin, että pikainen asioiminen on mahdollista, mutta kokoelmatiloihin on rajattu pääsy. Yleisten tietokoneiden käyttö on mahdollista pikaisen asioimisen puitteissa. 

Pikainen asiointi (max. 15 min) on mahdollista: palauttaminen, varausten nouto ja lisäksi rajallisesti tarjolla olevan aineiston lainaus. 
Palveluaukioloajat pysyvät ennallaan, omatoimiaika ei ole rajoitusten aikana käytössä. 
Tietokoneiden käyttö ja tulostaminen on mahdollista pika-asiointina (max. 15 min), tietokoneita ei voi varata ennakkoon.   
Kirjaston kaikki tapahtumat ja ryhmäkäynnit peruutetaan tai ne toteutetaan ainoastaan etänä virtuaalisesti.

Liikuntatilat
Yli 20-vuotiaat: 

Sisä- ja ulkoliikuntatilojen yli 20-vuotiaiden toimintaan varatut vuorot perutaan, pois lukien huippu-urheilutoiminta: maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää yksilölajien ammattimainen harjoittelu- ja kilpailutoiminta.  
Sisäliikuntatilojen liikuntavuorot, joissa on alle ja yli 20-vuotiaita harrastamassa liikuntaa yhtä aikaa perutaan. 
Uimahallit ja kuntosalit suljetaan yleisöltä. Poikkeuksena alle 20-vuotiaiden seuratoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu.
Liikuntapalvelujen ohjattu harrastetoiminta päättyy 2.12.
Jäähallien yleisöluisteluvuorot keskeytetään. 

Alle 20-vuotiaat:  

Sisäliikuntatilojen alle 20-vuotiaiden toimintaan varattuja vuoroja ei peruta. 
Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää.
Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia. Tämä tarkoittaa mm. peliharjoittelussa, voimistelussa, kamppailulajiharjoittelussa lähikontaktityyppisestä harjoittelusta pidättäytymistä. Myös ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa. 
Jäähallien yleisöluisteluvuorot keskeytetään.

Nuorisotilojen kävijämääriä rajoitetaan

Nuorisopalveluissa halutaan pitää kiinni siitä, että lapsilla ja nuorilla on turvallisia paikkoja, joissa voi viettää aikaa. Nuorisotilojen, Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman ja Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston kävijämääriä joudutaan kuitenkin rajaamaan. Muutenkin turvallisuusohjeita noudatetaan tarkasti ja tiloissa on vahva suositus maskin käyttöön. Jalkautuvaa nuorisotyötä lisätään tarpeen mukaan.

TFO lähettää loppuvuoden konsertit vain suorina verkkolähetyksinä

Turun filharmonisen orkesterin loppuvuoden konsertteihin ei oteta yleisöä. Orkesteri jatkaa kuitenkin työskentelyään, ja loppuvuoden konsertit lähetetään suorina verkkolähetyksinä osoitteesta tfo.fi/live. Ohjelmistoon on tulossa pieniä muutoksia. Verkkokonserttien seuraaminen on maksutonta.

Myös itsenäisyyspäivän konsertti järjestetään ilman yleisöä. Konserttia voi kuunnella verkossa.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestetään ilman yleisöä. Tilaisuuden taltiointi on nähtävissä Yle TV1-kanavalla jouluaattona.

Ostettujen lippujen palautukset hoidetaan kevään käytänteiden mukaan, ja orkesteri on erikseen yhteydessä asiakkaisiinsa. Lisätietoa konserteista, ohjelmista ja peruuntuneiden konserttien lippuhyvityksestä löytyy osoitteesta tfo.fi.

Turun Kaupunginteatteri peruuttaa kaikki esitykset ja live-yleisötilaisuudet.

Rajoitukset vaikuttavat myös Visit Turun opastettuihin kierroksiin. Joulukuun Christmas Walk -kävelykierrokset peruutetaan.  

Lounais-Suomen Aluehallintovirasto antaa omat määräyksensä liittyen yleisötilaisuuksiin keskiviikkona 2.12. Turun kaupunki tiedottaa vielä erikseen päätöksen vaikutuksista kaupungin palveluihin.

Alueellisen koronaryhmän suosituksen mukaisesti sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä. Ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä. Myöskään yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.

Toinen aste ja lukiot etäopetukseen, päivähoito jatkaa entisellään

Sivistystoimialan osalta merkittävimmät muutokset koskevat toisen asteen koulutusta. Katedralskolan i Åbo siirtyy etäopetukseen torstaina 3.12. Turun muissa lukioissa etäopetukseen siirrytään 7.12. Turun ammatti-instituutissa jatketaan etäopetuksessa ns. hybridimallin mukaisesti lukukauden loppuun asti.

Päivähoitoyksiköiden toiminta jatkuu entisellään. Lähiopetus jatkuu ylä- ja alakouluissa. Jos koronatartunta- ja altistumistilanteita ilmenee, luokkia ja kouluja siirretään määräaikaiseen etäopiskeluun. S:t Olofsskolanin 390 oppilasta vuosiluokilta 7–9 jatkavat etäopetuksessa 4.12. asti.

Yläkoulujen aiemmin ainoastaan valinnaisaineita koskeva maskisuositus laajenee kaikkeen yläkouluopetukseen. Koululaiset saavat oppituntien aikana käytettävät maskit maksutta koulusta.

Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin lähiopetus päättyy 4.12.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.1.2021, 22:54

Kauppakeskus Skanssin joulukuun hyväntekeväisyyskampanjalla kerättiin 7000 euroa paikallisille yhdistyksille. Anna hyvän kiertää -kampanjassa oli mukana tutut turkulaiset tähdet Michael Monroe ja HC TPS, jotka saivat molemmat valita mieluisensa hyväntekeväisyyskohteet.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.1.2021, 22:46

LNG-käyttöinen, 185 000 bruttovetoisuustonnin risteilyalus Costa Toscana laskettiin vesille perjantaina 15.1.2021 Meyer Turun telakalla. Pakkasesta johtuen rakennusaltaan täyttö aloitettiin jo edellisenä päivänä.

Paikallinen - 15.1.2021, 22:35

Viikonlopun aikana koronantorjuntabussi on Turun satamassa vastassa Viking Linen ja Tallink Siljan aamulaivoilla saapuvia matkustajia. Koronantorjuntabussiin ohjataan sekä autokannen että laivaterminaalien kautta tulevat matkustajat.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:45

Hyökkääjä Elmo Heinonen jatkaa TPS:n riveissä. Hänen lainasopimustaan TPS:n riveissä on jatkettu puolella vuodella ja se ulottuu nyt kesäkuun 2021 loppuun asti.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:43

Turku tarjoaa tänä keväänä omakotirakentajille kaikkiaan 38 tonttia Hirvensalon Toijaisista. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että 36 tonttia luovutetaan hakumenettelyllä ja kaksi avoimella tarjouskilpailulla.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:43

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 14.1.2021 antaman päätöksen mukaan Salon kaupunki ei noudattanut hankintalakia, kun se hankki rakennusteknisiä tuntitöitä vuosina 2019–2020.

Paikallinen - 14.1.2021, 9:12

Vuonna 2020 Alkon myynti Varsinais-Suomessa kasvoi 15,4 prosenttia. Asiakaskäyntien määrä nousi 6,5 prosenttia. Juomia myytiin 8,6 miljoonaa litraa, kun edellisenä vuonna myynti oli 7,4 miljoonaa litraa.

Varsinais-Suomessa myynnin kasvu oli Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen suurin.

Paikallinen - 13.1.2021, 17:12

Hyökkääjä Oskari Jakonen aloittaa jo seitsemännen kautensa TPS:n edustusjoukkueen riveissä. 23-vuotias Jakonen on solminut TPS:n kanssa kauden 2021 kattavan jatkosopimuksen.

Paikallinen - 13.1.2021, 10:01

Poikkeuksellinen vuosi 2020 näkyi Turun museoiden toiminnassa monella eri tapaa. Kokonaiskävijämäärät laskivat kautta linjan, sillä lähes kaikki museot joutuivat sulkemaan ovensa maaliskuussa ja uudelleen joulukuussa. Vilkas heinäkuu paikkasi hieman sulkemisista johtuvaa kävijäkatoa.

Paikallinen - 13.1.2021, 9:54

Ihalan koulussa Raisiossa on tapahtunut korona-altistus perjantaina 8.1. Koulun yksi luokka, 21 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Paikallinen - 13.1.2021, 9:53

Turun ja Helsingin kaupungit käynnistivät vuonna 2007 Itämerihaasteen luomaan suuntaa merensuojeluun ja sitouttamaan kaupunkeja Itämeren suojelutyöhön. Tähän mennessä Itämerihaasteen verkostoon on liittynyt jo yli 300 organisaatioita. 

Paikallinen - 12.1.2021, 9:44

Turun yliopiston kliininen tutkimusyksikkö TROSSI on jälleen saanut eduskunnalta merkittävän avustuksen, yhteensä 220 000 euroa monitieteisen sisäilmatutkimuksen jatkamiseen. Avustus on jatkoa eduskunnan vuonna 2019 myöntämälle rahoitukselle.

Paikallinen - 12.1.2021, 9:42

Turun kaupungin päivälukiot ovat olleet mukana Erityisesti lukiossa -hankkeessa, jonka aikana lukioihin kehitettiin toimintamalleja, joilla lukio-opiskelijoita tuetaan opintojen etenemiseen liittyvissä vaikeuksissa sekä lisätään heidän hyvinvointiaan.

Paikallinen - 12.1.2021, 9:40

Turun, Kaarinan, Naantalin ja Salon kaupunkien lastensuojelupalveluissa pilotoidaan uutta palvelua, jonka tavoitteena on lastensuojelun asiakasvanhempien äänen, osallisuuden ja toimijuuden korostuminen, jotta palvelut olisivat aikaisempaa oikea-aikaisempia ja kohdennetumpia.

Paikallinen - 12.1.2021, 9:39

Turku Energia ja Turun Seudun Vesi Oy ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen koskien juomaveden lämmöntalteenottohanketta, jossa pilotoidaan lämmöntalteenottojärjestelmän käyttömahdollisuutta osana juomavedentuotanto- ja jakelujärjestelmää.

Paikallinen - 11.1.2021, 16:55

Ruissalossa sijaitsevan Kansanpuistontien varrelle on istutettu uusia lehmuksia. Turun kaupunki haki hankkeelle EU:n rahoitusta ja sai myönteisen tukipäätöksen Rannikko-LIFE-hankkeessaan.

Paikallinen - 11.1.2021, 16:52

Sääennusteen mukaan Varsinais-Suomeen on odotettavissa 12.1. klo 00–13.1. klo 16.00 voimakas lumimyrsky, johon liittyy kovaa tuulta ja runsasta lumisadetta. Lunta voi sataa 30-35 cm, paikoitellen jopa 40 cm.

Paikallinen - 11.1.2021, 7:39

Etelässä ja lounaassa sataa runsaasti lunta maanantai-illasta aina pitkälle keskiviikkoon. Lunta kertyy keskiviikkoon mennessä maan eteläosaan sekä Satakuntaan ja Pirkanmaalle noin 30–40 cm, paikoin enemmänkin.

Paikallinen - 11.1.2021, 7:37

Naantalin pandemiajohtoryhmä on linjannut rajoitusten jatkosta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin 5.1.2201 tekemien suositusten perusteella. Päätökset ovat pääsääntöisesti voimassa 24.1.2021 asti.

Paikallinen - 11.1.2021, 7:36

Perjantaihin 8.1. mennessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työterveyshuolto on antanut koronarokotteen 1 040:lle terveydenhuollon ammattilaiselle.