Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Torstai, 26.
marraskuuta
2020.

Sytytä Turku -kilpailussa eteni jatkoon 31 inspiroivaa ideaa

Syksyn ajan käynnissä ollut Turun keskustan kehittämiskilpailun ensimmäinen vaihe on päättynyt. Se tuotti kaikkiaan 71 uutta luovaa ideaa, jotka olisivat toteutettavissa ehdotusten tekijöiden ja kaupungin yhteisin panostuksin. Ehdotuksista 31 eteni kilpailun toiseen vaiheeseen. Kaupunkilaiset pääsevät kommentoimaan niitä Kerro kantasi -sivuilla.

Sytytä Turku -kilpailulla haetaan kaupungin keskustaa elävöittäviä ideoita, jotka kaupunki toteuttaa kumppanuusmallilla yhdessä ehdotukset tehneiden tahojen kanssa.

- Resursseja yhdistämällä on mahdollista toteuttaa sellaisiakin ehdotuksia, joihin kaupunki ei yksin voisi riittävästi panostaa. Vastaavasti ilman kaupungin kumppanuutta moni kilpailuun osallistunut ei kykenisi kaupungin keskustan alueelle kohdentuvaa ideaansa toteuttamaan. Kumppanuusmallilla tavoitellaankin eräänlaista win-win-win-asetelmaa, jossa kolmas ja ehkä suurin voittajataho on uusista keskustatoiminnoista nauttimaan pääsevä kaupunkilainen, sanoo arviointiryhmän puheenjohtaja, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Kilpailuehdotusten sisäänjättö päättyi 14.10. ja nyt arviointiryhmä on valinnut toiseen vaiheeseen etenevät ehdotukset. Kilpailussa on kaksi sarjaa: yleinen Elävä keskusta -sarja sekä kiinteistö- tai aluekehittämisen toimijoille suunnattu Rakentuva keskusta -sarja. Elävä keskusta -sarjasta jatkoon eteni 23 ehdotusta ja Rakentuva keskusta -sarjasta 8 ehdotusta.

- Jatkosta jouduttiin karsimaan monia kehityspotentiaalisia ideoita. Mikäli ehdotuksen tehnyt taho antaa luvan, nämäkin ideat talletetaan, jolloin niillä on mahdollisuus nousta jossain toisessa tilanteessa vielä uudelleen keskusteluun, kilpailun projektipäällikkö Janne Mustonen kertoo.

Toiseen vaiheeseen edenneet kilpailuehdotukset sisältävät monipuolisia toiminnallisuuksia ja tapahtumia. Ehdotuksissa on muun muassa uusia tapahtumakonsepteja, liikunta- ja kulttuurialan toimintoja ja kaupunkirakennetta täydentäviä, rakentamiseen tähtääviä kehitysideoita.

- Jatkoon valituissa ideoissa on useita konseptuaalisia kokonaisuuksia sekä tapahtuma-aihioita, joilla on mahdollista saada keskustaan ympärivuotisesti elävöittävää toimintaa, kiittelee arviointiryhmän jäsen, Turun Ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Järvelä.

Innovaatiokumppanuusmallin soveltaminen myös kiinteistö- ja aluekehittämiseen tähtäävässä Rakentuva keskusta -sarjassa oli kaupungilta täysin uudenlainen kokeilu. Ensimmäisen kilpailukierroksen anti oli kiinnostavan monipuolinen ja se rohkaisee järjestämään vastaavia kilpailuja jatkossakin.

- Erityisen kiinnostava oli Hämähäkkitontti, johon tuli korkeatasoisia ja hyvin erilaisia ehdotuksia. Arviointiryhmä koki kuitenkin, että tontille kohdistuvia ehdotuksia oli tämän kilpailun kriteeristöjen perusteella vaikea asettaa paremmuusjärjestykseen ja esittääkin, että kohde kilpailutetaan erikseen, Timo Hintsanen sanoo.

Ideoita kehitetään yhdessä eteenpäin

Kaikki toisen vaiheen 31 ehdotusta ovat nähtävillä ja kommentoitavissa Kerro kantasi -sivuilla osoitteessa kerrokantasi.turku.fi/sytytaturku. Kommentteja voi jättää 1.12. asti. Yleisön antama palaute toimitetaan arviointiryhmälle heidän työnsä tueksi.

- Keskustaa kehitetään tällä hetkellä erittäin aktiivisesti useilla eri hankkeilla. Ideoita pyritään yhdistelemään mahdollisuuksien mukaan osaksi näitä kokonaisuuksia, kertoo keskustan kehittämisen hankejohtaja Riitta Birkstedt.

Elävä keskusta -sarjassa oli toiseen vaiheeseen eteneville kilpailun sääntöjen mukaisesti jaossa yhteensä 20 000 euron kannustuspalkinto. Arviointiryhmä päätti jakaa sen tasan kaikkien sarjan ideoiden kesken, jolloin jokainen sai 800 euroa. Lisäksi kilpailun voittajien julkistuksen yhteydessä 20.1.2021 arvotaan kuumailmapallolento kaikkien toiseen vaiheeseen edenneiden ideoiden kesken. Kaupunki laatii voittajien kanssa erilliset projektisuunnitelmat ehdotusten toteuttamisesta.

1

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 26.11.2020, 8:29

Turkuseuran uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Maija Palonheimo. Valinnan teki yhdistyksen syyskokous eilen 25. marraskuuta. Palonheimo seuraa tehtävässään Turkuseuran edellistä puheenjohtajaa Esko Matti Pulkkista, joka jätti tehtävänsä syksyllä ajanpuutteen takia. 

Paikallinen - 26.11.2020, 8:26

Henkilöauton kuljettaja on menettänyt ajoneuvon hallinnan ja päätynyt katolleen ykköstiellä Paimion kohdalla viime yönä hieman kello yhden jälkeen. Ajoneuvo oli osunut Helsinkiin menevillä kaistoilla tien molemmin puolin kaiteisiin ja päätynyt katolleen keskelle moottoritietä.

Paikallinen - 25.11.2020, 16:30

Vuoden 2020 joulukuusen Turun tuomiokirkon eteen lahjoitti Antti Koivisto Maskusta. Kuusella on mittaa 24 metriä ja ikää 65 vuotta. Kuusen valot syttyvät lauantaina 28.11. ja palavat aina Nuutinpäivään saakka. 

Paikallinen - 25.11.2020, 10:53

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve on valittu Euroopan edustajaksi maailmanlaajuisen ICLEI-järjestön globaaliin hallitukseen. Valinta tehtiin ICLEI:n Euroopan hallituksen järjestäytymiskokouksessa tiistaina 24. marraskuuta. Samalla Arve valittiin Euroopan hallituksen varapuheenjohtajaksi.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 25.11.2020, 10:49

Turussa tehdyt koronatoimet ovat alkaneet tehota, mutta tilanne on kaupungissa edelleen huolestuttava. Koronatilanteeseen on edelleen syytä suhtautua vakavasti huomioiden myös pääkaupunkiseudun erittäin nopeasti huonontunut koronatilanne.

Paikallinen - 25.11.2020, 10:43

Turkulaiset matkailu- ja tapahtuma-alan toimijat ovat yhdistäneet voimansa kertoakseen, että Turku on turvallinen matkailu- ja tapahtumakohde koronasta huolimatta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 25.11.2020, 10:41

Turun kauppakamarin elinkeinopolitiikan valiokunta on myöntänyt vuoden 2020 Elinkeinopoliittisen kuntateko -palkinnon Liedon kunnalle.

Paikallinen - 25.11.2020, 10:40

Haastavan koronatilanteen vallitessa Omena Hotels -ketjulla on myös hyviä uutisia – kaksi uutta hotellia avautuu 2021 alussa

Paikallinen - 24.11.2020, 15:46

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) kantasairaalan viereen rakennetaan uusi psykiatrian sairaalarakennus. Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti uuden psykiatrian sairaalan ensimmäisen vaiheen rakentamisesta kokouksessaan 24.11.2020.

Paikallinen - 24.11.2020, 15:36

Koronaviruksen tartuntamäärät vähenivät Varsinais-Suomessa viime viikosta hieman. Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä suosittaa perusopetuksen opettajille maskin käyttöä. Tällä halutaan välttää koulujen ja oppilaitosten massa-altistuksia.

Paikallinen - 24.11.2020, 11:16

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 25 300 työtöntä työnhakijaa. Lokakuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee ja nyt niin tapahtui 700 henkilöllä. Viime vuoden lokakuuhun verrattuna työttömänä oli nyt 7 500 henkilöä enemmän (43%).

Paikallinen - 24.11.2020, 11:15

Kun ulkona liikkumista ei rajoitettu, sitä lisättiin, mutta vältellen hieman ruuhkaiseksi miellettyjä paikkoja.

Paikallinen - 24.11.2020, 11:15

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat avaavat Turun joulukauden tulevana viikonloppuna 28.‒29.11.2020. Neljä adventtiviikonloppua kestävä joulutapahtuma sisältää torimyynnin lisäksi joulun perinteisiä ohjelmanumeroita sekä aivan uusia esityksiä.

Paikallinen - 23.11.2020, 9:31

Tällä viikolla alkavat Oranssit päivät on yksi UN Womenin suurimmista maailmanlaajuisista kampanjoista. Kaksiviikkoisen tapahtumasarjan tavoitteena on kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja toimia aktiivisesti väkivallan lopettamiseksi.

Paikallinen - 20.11.2020, 15:51

FC Inter on solminut kaudet 2021 ja 2022 kattavan pelaajasopimuksen nuorten maajoukkuepuolustaja Juho Hyvärisen kanssa. Rovaniemeltä kotoisin oleva 20-vuotias Hyvärinen siirtyy FC Interiin kasvattajaseurastaan RoPS:sta.

Paikallinen - 20.11.2020, 15:49

Maskien käyttö saariston yhteysaluksilla on herättänyt keskustelua ja huolta matkustajien keskuudessa. Yhteysalusliikenteessä matka-ajat ovat usein pitkiä ja matkustajat jakavat yhteisen matkustamon. Kasvomaskien käyttö ei ole kuitenkaan ollut yhteysaluksilla kovin yleistä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.11.2020, 14:01

Turun kaupungin sivistystoimiala laajentaa kasvomaskin käyttösuositusta koskemaan yläkoulujen 7.–9. -luokkalaisia erityisesti valinnaisaineiden tunneille.

Paikallinen - 20.11.2020, 13:58

Turun messukeskuksessa parhaillaan käynnissä olevat influenssarokotukset joudutaan keskeyttämään, koska rokotteet ovat loppumassa koko Suomesta. Rokotuksia voidaan antaa messukeskuksessa vielä ensi viikon ajan eli torstaihin 26.11. saakka. Perjantaista 27.11.

Paikallinen - 19.11.2020, 8:47

Turun kaupunkitutkimusohjelman julkaiseman katsauksen mukaan yleisin syy Turun ydinkeskustassa käyntiin ovat ostokset, mutta sinne mennään usein myös muuten vain viihtymään ystävien kanssa.

Paikallinen - 19.11.2020, 7:21

Poliisi tutkii Turussa kadonneen Iines Kastemaan tapausta muun muassa törkeänä vapaudenriistona. Poliisi ei esitutkinnan tässä vaiheessa kerro asian yksityiskohdista tarkemmin eikä ota kantaa muihin mahdollisiin rikosnimikkeisiin.