Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Lauantai, 21.
syyskuuta
2019.

Hirvensalon Syvälahden koulun kokeileva oppimisympäristö jakaa mielipiteitä

Hirvensalon Syvälahden koulussa käytetyt kortteliratkaisut, oppilaiden totutusta poikkeavat ryhmittelyt ja avoimet oppimistilat ovat herättäneet huolta osassa oppilaiden vanhemmista. Koulun rehtori Jarmo Salo ja Turun kaupungin perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen kertovat, että vuoden verran toiminnassa olleen koulun käytänteitä on jouduttu hiomaan matkan varrella todettujen tarpeiden mukaan.

Turun Sanomien mielipideosastolla julkaistiin tänään teksti, jossa epäiltiin oppimistilojen ja työskentelytapojen sopivuutta nuorille lapsille. Yle uutisoi 15. elokuuta lappeenrantalaisesta Pontuksen koulusta, jossa oppilaiden vanhemmilla on ollut samanlaisia huolia.

Sekä Salo että Tuominen puolustavat Syvälahden systeemiä, jossa korostetaan kansallisen opetussuunnitelman mukaisesti oppilaiden yhdessä tekemistä ja yhteisopettajuutta. Syvälahden vuosiluokilla 7.–9. on käytössä perinteisempi jako luokkaryhmiin, jossa oppilaat liikkuvat luokkina.

Vuosiluokilla 1.– 6. oppilaat on jaettu kortteleihin: 1. ja 2. luokalla opiskelevat muodostavat yhden korttelin, kolmos- ja nelosluokkalaiset yhden korttelin sekä vitos- ja kutosluokkalaiset yhden. Yhdessä korttelissa on noin 60–80 oppilasta. Ykkös- ja kakkosluokkalaisten muodostama kortteli on suurin. Sitä opettaa neljä luokanopettajaa, joilla on apunaan koulunkäynninohjaaja ja erityisopettajat.

Kahdessa muussa korttelissa luokanopettajia on kummassakin kolme. Salo korostaa, että oppilasmäärä per opettaja on noin parikymmentä, eli varsin normaali määrä.

Korttelissa on yksi isompi "toritila", jossa koko ryhmä voi kokoontua. Opettajien suunnitelman mukaan oppilaat voidaan jakaa pienempiin ryhmiin ympärillä oleviin pienempiin oheistiloihin. Opettajat jakavat oppilaita ryhmiin yksilöllisten tarpeiden mukaan. Oppilailla ei siis ole yhtä tiettyä vakituista pulpettipaikkaa tietyssä luokkahuoneessa. Salon mukaan tilat on suunniteltu siten, että yhdessä työskentely ja oppilaiden ryhmittely joustavasti olisi mahdollisimman helppoa.

Tiloissa on lasiseiniä, joilla pyritään luomaan opetustiloista avoimia. Yksi huolenaihe on ollut, että joillakin lapsilla on vaikeuksia keskittyä tällaisessa ympäristössä. Salon mukaan tiloissa pystytään huomioimaan esimerkiksi keskittymisvaikeuksista kärsivät lapset. Oppilaita Syvälahdessa on yhteensä noin 660, alakoulussa 220 ja yläkoulussa 440.

Vanhemmilta tullut palaute on Salon mukaan ollut suurimmaksi osaksi myönteistä. Tuominen kertoo, että ainoastaan yksi vanhempi on ottanut häneen yhteyttä ja ilmaissut huolensa. Kaupungin teettämässä kyselyssä Syvälahden oppilaat, vanhemmat ja henkilökunta ovat Tuomisen mukaan antaneet erinomaisia arvioita koulusta.

Rehtori Salo myöntää, että ensimmäinen vuosi oli raskas henkilökunnalle, kun uusiin käytäntöihin tottuminen vei aikansa. Kukaan opettaja ei ole kuitenkaan Salon mukaan halunnut vaihtaa koulua. Salo ja Tuominen sanovat, että koulumaailman käytänteiden uudistaminen aiheuttaa väkisinkin joissain ihmisissä vastarintaa.

2

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 20.9.2019, 9:27

Kesän aikana Linnateatteri on luopunut vanhoista tiloista Linnankadun Kivipainossa ja jatkossa kaikki esitykset nähdään uudistuneessa Domino-salissa. Domino-sali on kokenut pientä pintaremonttia ja muuttunut noin 320-paikkaiseksi teatteriravintolaksi.

Paikallinen - 20.9.2019, 8:12

Lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaali Kirjahyrrä järjestetään neljännen kerran Naantalissa 14.–16.11. Kolmen päivän ajan kirjallisuuden, kirjojen ja tarinoiden maailma on taas avoinna, kun kymmenet kirjailijat, sanataideohjaajat ja lukijat kohtaavat toisensa eri puolilla kaupunkia.

Paikallinen - 19.9.2019, 13:47

Suomen merivoimien neljä uutta monitoimikorvettia rakennetaan Raumalla. Laivueen suunnittelu jatkuu välittömästi ja ensimmäisen aluksen konkreettinen rakentaminen alkaa 2022. Valtioneuvosto on hyväksynyt tänään kaupan, joka on arvoltaan lähes 700 miljoonaa euroa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.9.2019, 12:55

Päällystystyö aiheuttaa merkittävää haittaa liikenteelle Uudenmaantiellä ja Uudenmaankadulla tänään illasta alkaen. Toinen ajorata suljetaan liikenteeltä ja ohjataan kaksisuuntaisena toiselle ajoradalle.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.9.2019, 10:01

Mangrove on aloittanut As Oy Turun Löytöretkeilijän rakentamisen Lipunkantajankadulle Turun Runosmäkeen. Käynnissä ovat raivaustyöt, minkä jälkeen aloitetaan perustusten tekeminen.

Paikallinen - 19.9.2019, 9:59

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden maksuttomiin kuntomittauksiin. Mittauksilla halutaan edistää henkilöstön terveyttä ja hyvinvointia.

Paikallinen - 19.9.2019, 9:22

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kokoontui eilen keskiviikkona 18.9. Kokouksessa käsiteltiin mm. joukkoliikenteen talousarvioesitystä vuodelle 2020.

Paikallinen - 19.9.2019, 9:00

Naantalin Rymättylässä kokous- ja virkistyspalveluja ryhmille tarjoava Herrankukkaron kalatorpparitila palkittiin merkittävänä ruokamatkailutekona Hungry for Finland ruokamatkailukilpailussa.

Paikallinen - 19.9.2019, 8:03

Naantalin Energia kasvattaa tuulisähkön tuotanto-osuuksia investoimalla kahteen Pohjanmaalle rakennettavaan tuulivoimapuistoon. Puistojen valmistumisen jälkeen tuulisähkön osuus Naantalin Energian myymän sähkön määrästä lähes kolminkertaistuu.

Paikallinen - 19.9.2019, 6:04

Isännöinnin Auktorisointi ISA ry on nimennyt vuoden ISA-yritykseksi TVT Asunnot Oy:n Turusta. Vuokratalojen isännöintiin keskittynyt yritys sai korkeimman pistemäärän auditoinneissa. Auditoinnin suoritti DNV GL Business Assurance Finland Oy Ab.

Paikallinen - 19.9.2019, 6:03

Isännöitsijä Tiia Granberg Turusta on valittu Isännöitsijä 2019 -kilpailun voittajaksi. Isännöintiliitto palkitsee vuosittain alan ammattilaisia Isännöintipäivillä, jotka tänä vuonna järjestettiin Helsingissä. Palkintojen teemana oli yhteistyö.

Paikallinen - 18.9.2019, 15:00

Naantalilaiset ensimmäisen luokan oppilaat sekä saaristoalueiden esikoulun oppilaat saavat tänä syksynä lahjaksi heijastinliivit naantalilaisilta yrittäjiltä sekä kaupungin liikuntapalveluilta.

Paikallinen - 18.9.2019, 14:10

Littoistenjärven Järvelän uimarannalle rakennettu esteetön kanoottilaituri mahdollistaa turvalliset kanoottiretket jatkossa myös pyörätuolia tai rollaattoria käyttäville melojille. Liedon kunnan rakennuttama laituri täydentää kunnan esteettömien liikuntapaikkojen sarjaa, mm.

Paikallinen - 18.9.2019, 10:58

Turkulaiset nuoret pääsevät syksystä lähtien tutustumaan kotimaisiin musiikkialan huipputuotteisiin. Turku Rock Academy aloittaa 25.9.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.9.2019, 10:02

Turussa viime keväänä laajaa huomiota saanut lyhytelokuva Omasi, rakkaani, on kohdannut suurta kysyntää.

Paikallinen - 18.9.2019, 9:40

Salossa on murtauduttu polkupyörien erikoisliikkeeseen, mistä on anastettu useita erittäin arvokkaita polkupyöriä. Salon keskustassa Turuntiellä on murtauduttu 18.9.2019 noin kello 03.00 aikaan polkupyörien erikoisliikkeeseen.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.9.2019, 9:39

Are on solminut sopimuksen Hemsön sote-kiinteistöjen ylläpidosta ja huollosta. Sopimuksen myötä myös yhteistyö Turun Teknologiakiinteistöjen kanssa laajenee, sillä he manageroivat Hemsön sote-kiinteistöjä.

Paikallinen - 17.9.2019, 17:26

Lasten ja nuorten sairaanhoidon päivystyspalvelut siirtyvät 1. marraskuuta Tyksin T-sairaalassa sijaitsevasta yhteispäivystyksestä Tyksin U-sairaalaan osaksi Lasten ja nuorten klinikan toimintaa. Päivystyksessä käy noin 12 000 potilasta vuodessa.

Paikallinen - 17.9.2019, 17:22

Kaarinan Hovirinnan koulun oppilaita pidettiin tänään sisätiloissa yhden välitunnin ajan. Kaarinan johtava rehtori Mika Rantanen kertoo, että uhkaava vanhempi oli ilmoittanut hakevansa lapsensa koulusta, minkä johdosta kaikki lapset pidettiin sisällä.

Paikallinen - 17.9.2019, 11:01

Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjestää yhdessä Oy Teboil Ab:n kanssa suuronnettomuusharjoituksen Uudenkaupungin nestekaasuterminaalilla to 19.9.2019.