Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 26.
kesäkuuta
2019.

Varsinais-Suomessa on hyvää vesialan osaamista

Ilmastonmuutos ja väestönkasvu sekä näistä seuraavat ympäristömuutokset ovat globaaleja ilmiöitä, jotka luovat kasvavaa tarvetta vesialan osaamiselle. Varsinais-Suomessa on vesialalle tarjolla niin osaavaa työvoimaa kuin hyvää laitososaamista. Lisäksi alueen korkeakouluissa tuetaan alan kehittymistä laadukkaalla tutkimus- ja kehitystyöllä. Vesialan eri toimijoiden verkostoitumisen toivotaan edistävän sekä alan yritysten kansainvälistymistä että nostavan vesialan tutkimuksen tasoa.

Vesiala on laaja käsite ja kattaa monipuolisesti vesivarojen kestävän käytön sekä vesiensuojelun. Kuntalaiselle vesiala näyttäytyy konkreettisesti laadukkaana talousvetenä sekä tehokkaana jäteveden puhdistuksena. Vesiala tarjoaa myös tehokkaita menetelmiä niin kaupunkivesien hallintaan kuin vesiensuojelutoimenpiteiden kehittämiseen ja meriteollisuuden tarpeisiinkin. Niin alueellinen kuin kansallinenkin vesiala tarvitsee strategisen otteen vesiosaamisen kehittämiseen, joka vauhdittaa myös alan kansainvälistymistä.

Vesiosaamisella on mahdollisuuksia uusille kansainvälisille liiketoimintamahdollisuuksille liittyen muun muassa ruokaan, maatalouteen, energiaan, terveyteen tai turvallisuuteen. Menestyvät ratkaisut yhdistelevät monia eri tieteenaloja esimerkiksi älykästä ja puhdasta teknologiaa, palveluita, tutkimusta, rahoitusta, liiketoimintakehitystä ja konsultointia. Vesialan työelämä kehittyy ja yritysten toivotaankin kehittävän alan koulutusta yhdessä oppilaitosten kanssa, jotta alalla riittää jatkossakin osaavaa työvoimaa.

Vesialan ydintoiminnot: puhtaan talousveden tuottaminen, jäteveden puhdistaminen sekä hulevesien hallinta ovat myös ilmastonmuutoksen vaikutusten piirissä. Sään ääri-ilmiöt lisäävät kuivuutta, joka vaikuttaa vesivarojen saatavuuteen. Toisaalta tulvat etenkin kaupungeissa aiheuttavat haittoja sekä hulevedet jätevesiviemärissä lisäävät jätevedenpuhdistuksen kustannuksia. Siksi erityisen tärkeää vesialalla on varautuminen ilmastonmuutoksen tuomiin riskeihin ja haasteisiin. Suomessa on jo hyvää osaamista hulevesien luonnonmukaisesta hallinnasta ja käsittelymenetelmistä, jotka ovat meillä ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta olennaisia asioita.

Varsinais-Suomen vesipäivän juhlaseminaari Turussa

Valonia/Varsinais-Suomen Liitto ja Itämeren kaupunkien liiton kestävien kaupunkien komissio/IWAMA-hanke järjestävät Turussa tiistaina 19.3. Varsinais-Suomen vesipäivä -seminaarin. Seminaari edistää alueen vesiosaamista kokoamalla yhteen varsinaissuomalaisen vesialan osaajia juhlistamaan varsinaissuomalaista vesialaa sekä pohtimaan vesialan tulevaisuutta.

Tilaisuus on tarkoitettu etenkin kuntien päättäjille, viranomaisille ja vesihuoltolaitosten edustajille. Tilaisuuden puheenvuoroissa esitellään mitä varsinaissuomalaisella vesiosaamisella on tarjota kuntien vesihuollolle. Tilaisuudessa myös muut asiasta kiinnostuneet saavat hyvän yleiskuvan siitä, mihin vesiala on kehittymässä ja mihin haasteisiin tulee varautua tulevaisuudessa. Tärkeänä teemana on myös, miten kunnissa tulisi varautua muun muassa ilmastonmuutoksen tuomiin riskeihin vesihuollossa.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 25.6.2019, 9:07

Kaukolämmön runkolinjan rakentaminen Korvenmäestä Salon keskustaan alkaa heinäkuussa. Runkolinjaa pitkin toimitetaan rakenteilla olevan Lounavoiman ekovoimalaitoksen tuottama kaukolämpö Salon keskustataajaman kaukolämpöverkkoon.

Paikallinen - 25.6.2019, 8:59

Keskiaikaisen Turun valtakatuna toiminut Luostarin Välikatu herää eloon kesäisin, kun kauppiaat saapuvat kujanteen makasiineihin. Viimeisetkin putiikit avaavat ovensa torstaina 27.6. alkaviin Keskiaikaisiin markkinoihin mennessä.

Paikallinen - 25.6.2019, 8:58

Lounais-Suomen poliisilla on tutkittavana Raisiossa Petäsmäessä viikonloppuna tapahtunut epäilty henkirikos. Poliisi on suorittanut asiassa kiinniottoja heti rikoksen tultua esille sekä maanantaina 24.6.2019. Esitutkinta on vasta alussa eikä poliisi tässä vaiheessa tiedota asiasta enempää.

Paikallinen - 25.6.2019, 8:57

Keskiaikaisia markkinoita vietetään Turun Vanhalla Suurtorilla 27.6.‒30.6.2019. Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma tarjoaa neljänä päivänä runsaasti ohjelmaa. Vanhalla Suurtorilla esitettävässä markkinanäytelmässä tulkitaan elämänmenoa vuoden 1399 Turussa.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 24.6.2019, 16:00

Turkulaiset Jere Kumpula, Arttu Kivimäki ja Kalle Moberg aikovat kävellä ensi kuussa Turusta Helsinkiin Weekend-festivaaleille. Mistä idea kävellä 170 kilometrin matka on peräisin, ja miten tulevaan matkaan varustaudutaan? Näistä lisää haastattelussa.

Paikallinen - 24.6.2019, 16:00

DataCityyn avautuu syksyllä uudenlainen 2000 neliömetrin kokonaisuus, jossa Joen kokous- ja tapahtumatilat sulautuvat yhteen Werstaan toimistomaailman kanssa.

Paikallinen - 24.6.2019, 14:00

Kakolan funikulaarin käyttökatkosta jatketaan vielä ainakin muutaman päivän ajan. Laitteella tehtiin korjaus- ja säätötöitä juhannuksen aikana. Samalla tuli esille yhden osan väärä asennus, jonka johdosta laitteen käyttöönotto siirtyy muutamalla päivällä.

Paikallinen - 24.6.2019, 14:00

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) on kesän ajan mukana kokeilemassa uutta sähköistä palvelua, jonka avulla sekä kuluttajat että yritykset löytävät jätteillensä sopivan noutopalvelun.

Paikallinen - 24.6.2019, 13:00

Joukko varsinaissuomalaisia hoitokoteja ja muita sote-toimijoita alkaa tarjota asiakkailleen 100 minuuttia taidetta viikossa. Taiteella ja kulttuurilla on tutkitusti vahva yhteys parempaan terveyteen, psyykkiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Paikallinen - 24.6.2019, 9:06

Keskiaikaisia markkinoita vietetään Turun Vanhan Suurtorin ympäristössä tällä viikolla 27.6.‒30.6.2019. Tapahtuma aiheuttaa muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 24.6.2019, 9:04

Kaupunkikulttuuria, musiikkia, historiaa, ruokaa ja meritunnelmaa – siinä resepti Turun heinäkuuhun. Tapahtumat tuovat toimintaa lomakauden keskelle kruununaan Ruisrock ja erikoistärppinä Turun linnan Turnajaiset ja Aurajoen höyrytreffit.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 24.6.2019, 7:10

Turkulainen Jo-Jo Teatteri tarttuu tänä kesänä haasteeseen ja tuo Kuuskajaskarin kesäteatterin lavalle oman versionsa tunnetusta klassikkokomediasta Kiviä taskussa (Stones in His Pockets).

Sisältää ääntä
Paikallinen - 20.6.2019, 17:30
Paikallinen - 20.6.2019, 12:14

Poliisi sai tiedon Rymättylässä sattuneesta murtohälytyksestä varhain tänäaamuna hieman ennen puoli viittä. Kun poliisipartio oli matkalla kohteeseen, niin poliisiautoa vastaan tuli eturekisterikilvetön henkilöauto.

Paikallinen - 20.6.2019, 11:00

Kanada-malja eli tuttavallisemmin Poika nähdään Kaarinassa heinäkuussa. Kaarinaan maljan tuo Suomen mestari Niklas Friman.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 19.6.2019, 15:30

Turun Linnan Voudinsalissa on mahdollista osallistua elokuun loppuun saakka Turku goes 1812-virtuaaliseikkailuun. Aiheesta lisää kertoo hankepäällikkö Joanna Kurth.

Paikallinen - 19.6.2019, 15:00

Tänä juhannuksena jätetään kokot polttamatta, pelastuslaitoksen tiedotteessa todetaan.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 19.6.2019, 14:00

Keskiviikon Kahvilavieraana oli Roope Paltta, jonka kanssa puhuttiin jääkiekosta, kesästä ja toimitusjohtajan ammatista ja sen haasteista. Katseet käännettiin myös tulevaisuuteen. 

Paikallinen - 19.6.2019, 13:00

Juhannuksen kasvikset ja kukat saa helposti mukaansa Turun kauppatorilta. Uudet perunat ovat nyt parhaimmillaan ja vihannekset tuoreita.

Paikallinen - 19.6.2019, 11:40

Kesällä helteet rasittavat eniten sairaita, ikäihmisiä sekä lapsia. Ikäihmiset saavat Varsinais-Suomessa neuvoja ja ohjausta maakunnallisesta neuvontapuhelimesta tai oman kotihoidon henkilökunnalta.