Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Sunnuntai, 21.
tammikuuta
2018.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kouluttaa 200 elintapaohjauksen ammattilaista

Elintapaohjauksen avulla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haluaa antaa asiakkailleen pysyvää vaikutusta terveyteen. Uni, liikunta ja ravinto otetaan hoitokeinoiksi uudessa koulutusohjelmassa, jonka aloittaa yhteensä 200 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Varsinais-Suomessa alkaa lokakuussa sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskenteleville suunnattu Elintapaohjauksen ammattilaiseksi -täydennyskoulutus. Se sisältää tietoa liikunnan, lääkkeettömän unen sekä ravinnon merkityksestä sekä viestinnästä.

Koulutus on osa Vesote-hanketta (Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti), jonka rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Vesote-hankkeessa on mukana 10 sairaanhoitopiiriä ja Kunnossa kaiken ikää –ohjelma. Sitä koordinoi UKK-instituutti.

Varsinais-Suomen Vesote-koulutuksen ensimmäisen koulutusjakson 100 paikkaa täyttyivät nopeasti.

–­ Tällä aihepiirille on selvästi tarvetta, sillä kiinnostus oli heti suurta. Toteutamme toisen koulutusjakson keväällä. Koulutus sisältää verkko-opintoja sekä viisi lähipäivää, sairaanhoitopiirissä työskentelevä hankesuunnittelija Linda Dalbomkertoo.

Tavoitteena on että koulutukseen osallistuisi joka sairaanhoitopiirin kunnasta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, joiden avulla tieto leviäisi alueille.

Uusia polkuja

Sairaanhoitopiiri haluaa hankkeen avulla tarjota entistä yksilöllisempiä hoitopolkuja asiakkailleen. Erityiskohderyhmänä ovat ylipainoiset diabeetikot.

– Tavoitteena on kehittää ja vakiinnuttaa liikunnan, ravitsemuksen ja lääkkeettömän unen hoidon palveluketjut. Keinoja muutokseen halutaan löytää myös ihmisille, joille liikkuminen on hankalaa, sairaanhoitopiirin tutkimusylilääkäri, ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava kertoo.

Hankkeessa painotetaan vaikuttavuutta. Tavoitteena on löytää luotettavia menetelmiä mitata elintapaohjauksen tuloksia.

Sairaanhoitopiirin kumppaneina hankkeessa ovat Liiku ry, Varsinais-Suomen Sydänpiiri, Lounais-Suomen diabetes ry ja TULE-tietokeskus.

Lisää vuorovaikutusta

Elintapaohjausta halutaan muuttaa entistä vuorovaikutteisemmaksi. Kouluttajana toimii lääkärin ja potilaan vuorovaikutuksesta väitöskirjaa työstävä kauppatieteiden maisteri Harry Köhler.

Hän on seurannut lääkärin vastaanottotilanteita ja havainnut, että potilaat ovat vastaanottavaisempia, kun lääkäri kiinnittää huomion potilaan elämään ja arkeen. Toimiva vuorovaikutus vahvistaa potilaan luottamuksen tunnetta ja lisää hänen omaa oivaltamistaan.

– Tavoitteena on herättää potilaan sisäinen halu liikkua, esimerkiksi, jotta keinonivelet pysyisivät kunnossa. Voimme kysyä vaikkapa, miten sairaus vaikuttaa omaan arkeesi tai vaikka läheisiisi, Rautava sanoo.

Vuorovaikutteinen menetelmä ei vie enemmän aikaa, päinvastoin. Tarkoitus on jättää pois pitkät esitykset, joiden terveysvaikutus on tutkimuksissa osoittautunut heikoksi. Koulutuksessa harjoitellaan yksinkertaisia, helposti toteutettavaa toimintatapaa, josta tutkitusti on potilaalle hyötyä.

– Ammattilaisen onnistuneessa viestinnässä potilaan tilanteen ja tuntemusten ymmärtäminen yhdistyy kykyyn välittää ohjeita. Nämä yhdessä antavat edellytykset tuottaa luotettavaa tietoa, jonka potilas ymmärtää, Köhler sanoo.

Uutta hoitokulttuuria

Terveyden edistäminen unen, liikunnan ja ravitsemuksen keinoilla on uuttaa hoitokulttuuria, jolla halutaan ennen kaikkea pysyvää hyvinvointia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaille.

– Tavoitteena on motivoida asiakkaita pitämään terveydestään huolta, auttaa heitä löytämään itselleen sopivat menetelmät sekä tarjota keinoja ja tukea siihen. Haluamme hankkeen kautta siirtää painopistettä enemmän ehkäisevään suuntaan, mikä säästää myös yhteiskunnan kustannuksia, Dalbom sanoo.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.1.2018, 14:00

8. Turku Biennaalin taiteilijat Nora Tapper ja Simo Ripatti kertovat teoksistaan ja niiden taustoista yleisölle lauantaina 20.1. klo 12.15. Katselmus alkaa Aboa Vetus & Ars Nova -museosta ja jatkuu Turun Taiteilijaseuran Galleria Å:hon.

Paikallinen - 19.1.2018, 13:00

Turun kaupunkipyörät toteutetaan osana seudullisen joukkoliikenteen palvelutarjontaa ja ulkoasultaan Föli-brändin mukaisina. Kaupunkipyöräjärjestelmän nimeksi tulee ”Föli-fillarit”, jolloin järjestelmä on helposti tunnistettavissa seudullisen joukkoliikenteen palveluksi.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.1.2018, 11:03

Sisällissodan ääniä -antologia kokoaa kirjallisia kaikuja sadan vuoden takaa vuodelta 1918. Mukana on aikalaistekstejä sotakevään pyörteistä sekä myöhempiä kirjoituksia ajan tunnelmista.

Paikallinen - 19.1.2018, 11:02

Vasaramäkeen, Marjamaanpuistoon perustetaan tänä vuonna Maailmanpuutarha, joka symboloi monikulttuurista Suomea ja on samalla kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Idea maailmojen puutarhasta tuli DaisyLadies -yhdistyksen toiminnanjohtaja Hülya "Hissu" Kytöltä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.1.2018, 10:59

Aurassa VT9:llä leveäkaistatiellä tapahtui eilen iltapäivällä kahden auton kolari. Turusta Auran suuntaan ajaneen miehen auto lähti heittelehtimään suistuen vastaantulevien kaistalle kylki edellä sillä seurauksella, että törmäsi Aurasta Turun suuntaan matkalla olleen henkilöauton keulaan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.1.2018, 10:58

Turun kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta on myöntänyt vuoden 2017 Varsinais-Suomen vientipalkinnon Biovian Oy:lle.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.1.2018, 8:11

Huippusuosittu musiikki- ja monitaidetapahtuma ILMIÖ järjestetään jälleen Turun Uittamon kansanpuiston vanhan tanssipaviljongin ympäristössä 28. heinäkuuta 2018. Festivaalilla nähdään tuttuun tapaan kattava valikoima tämän hetken vaihtoehtokulttuurin kiinnostavimpia ilmiöitä.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 18.1.2018, 17:30
Sisältää ääntä
Paikallinen - 18.1.2018, 14:58

Viime perjantaina julkaistiin suomalaisen tv:n parhaimmisto ja Sohvaperunat palkittiin jo toista vuotta peräkkäin Kultaisella Venlalla. Haastattelussa äänessä on Turun suositusta sohvaperunakaksikosta toinen osapuoli, Juhani.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.1.2018, 10:25

Vuosittain järjestettävä RadioGaala palkitsee alan toimijoita. Auran Aallot ylpeänä tiedottaa, että Auran Aaltojen Otteluilta on tämän vuoden gaalassa ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi!

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.1.2018, 6:57

Ensimmäinen lentopallon Mestaruusliigan ottelu houkutteli Kupittaan palloiluhalliin Turkuun 1061 katsojaa keskiviikko-iltana, kun Raision Loimu kohtasi Akaa-Volleyn.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 17.1.2018, 15:30

Logomossa järjestettiin viime vuoden aikana liki 1200 tapahtumaa ja niissä vieraili noin 346 000 kävijää. Logomossa järjestettiin Turun kaupunginteatterin muutosta huolimatta enemmän tapahtumia kuin edellisvuonna, suurimpina kesän Art Goes Logomo ja joulunajan Uuden Muotoilun Joulumarket, joka ke

Paikallinen - 17.1.2018, 14:52

Koroisten tilalla (Koroistentie 2) järjestetään sunnuntaina 21.1. klo 11-17 kaikille kiinnostuneille avoin Koroinen katsoo kestävään tulevaisuuteen –seminaari ja tulevaisuusverstas.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.1.2018, 14:00

Suomen vesialueilla tapahtui viime vuonna 31 merionnettomuutta, mikä on noin neljänneksen edellisvuotta vähemmän. Kokonaisuutena merenkulun turvallisuuden tilaa voidaan pitää hyvänä.

Paikallinen - 17.1.2018, 13:33

Kaikella on juurensa, niin myös big band -musiikilla! Turku Jazz Orchestran vuoden aloituskonsertti tekee kunniaa big band -musiikin legendoille ja suurille jazzklassikoille ensi keskiviikkona Sigyn-salilla.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.1.2018, 13:00

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin puhelinyhteyksissä on häiriöitä puhelinvaihteen huoltotöiden vuoksi 19.1. klo 20:00–20.1. klo 8:00. Huollon aikana sairaaloiden suorat lankapuhelinnumerot eivät pääsääntöisesti vastaa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.1.2018, 9:45

Michael Monroe nousee yhtyeineen lämmittelemään maailmankuulun elokuvanäyttelijän Johnny Deppin luotsaaman Hollywood Vampiresin keikkaa Helsingin Kaisaniemessä kesäkuussa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.1.2018, 20:20

 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.1.2018, 16:26

 

Logomossa järjestettiin viime vuonna lähes 1200 tapahtumaa, joissa vieraili noin 346 000 kävijää. Kasvua tapahtumamäärässä oli edellisvuoteen verrattuna yli 15%. Tapahtumien ohella myös Logomon toimitilapuoli on vahvassa kunnossa, kun käyttöaste lähentelee sataa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 16.1.2018, 16:20

Eric-Emmanuel Schmittin Arvoituksellisia muunnelmia -näytelmä on nähty jo Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä viime vuoden aikana. Viiden teatterin yhteistyö saapuu seuraavaksi Turkuun ja se saa ensi-iltansa Turussa 7. päivä helmikuuta Logomon Teatrossa.