Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Tiistai, 24.
huhtikuuta
2018.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kouluttaa 200 elintapaohjauksen ammattilaista

Elintapaohjauksen avulla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haluaa antaa asiakkailleen pysyvää vaikutusta terveyteen. Uni, liikunta ja ravinto otetaan hoitokeinoiksi uudessa koulutusohjelmassa, jonka aloittaa yhteensä 200 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Varsinais-Suomessa alkaa lokakuussa sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskenteleville suunnattu Elintapaohjauksen ammattilaiseksi -täydennyskoulutus. Se sisältää tietoa liikunnan, lääkkeettömän unen sekä ravinnon merkityksestä sekä viestinnästä.

Koulutus on osa Vesote-hanketta (Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti), jonka rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Vesote-hankkeessa on mukana 10 sairaanhoitopiiriä ja Kunnossa kaiken ikää –ohjelma. Sitä koordinoi UKK-instituutti.

Varsinais-Suomen Vesote-koulutuksen ensimmäisen koulutusjakson 100 paikkaa täyttyivät nopeasti.

–­ Tällä aihepiirille on selvästi tarvetta, sillä kiinnostus oli heti suurta. Toteutamme toisen koulutusjakson keväällä. Koulutus sisältää verkko-opintoja sekä viisi lähipäivää, sairaanhoitopiirissä työskentelevä hankesuunnittelija Linda Dalbomkertoo.

Tavoitteena on että koulutukseen osallistuisi joka sairaanhoitopiirin kunnasta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, joiden avulla tieto leviäisi alueille.

Uusia polkuja

Sairaanhoitopiiri haluaa hankkeen avulla tarjota entistä yksilöllisempiä hoitopolkuja asiakkailleen. Erityiskohderyhmänä ovat ylipainoiset diabeetikot.

– Tavoitteena on kehittää ja vakiinnuttaa liikunnan, ravitsemuksen ja lääkkeettömän unen hoidon palveluketjut. Keinoja muutokseen halutaan löytää myös ihmisille, joille liikkuminen on hankalaa, sairaanhoitopiirin tutkimusylilääkäri, ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava kertoo.

Hankkeessa painotetaan vaikuttavuutta. Tavoitteena on löytää luotettavia menetelmiä mitata elintapaohjauksen tuloksia.

Sairaanhoitopiirin kumppaneina hankkeessa ovat Liiku ry, Varsinais-Suomen Sydänpiiri, Lounais-Suomen diabetes ry ja TULE-tietokeskus.

Lisää vuorovaikutusta

Elintapaohjausta halutaan muuttaa entistä vuorovaikutteisemmaksi. Kouluttajana toimii lääkärin ja potilaan vuorovaikutuksesta väitöskirjaa työstävä kauppatieteiden maisteri Harry Köhler.

Hän on seurannut lääkärin vastaanottotilanteita ja havainnut, että potilaat ovat vastaanottavaisempia, kun lääkäri kiinnittää huomion potilaan elämään ja arkeen. Toimiva vuorovaikutus vahvistaa potilaan luottamuksen tunnetta ja lisää hänen omaa oivaltamistaan.

– Tavoitteena on herättää potilaan sisäinen halu liikkua, esimerkiksi, jotta keinonivelet pysyisivät kunnossa. Voimme kysyä vaikkapa, miten sairaus vaikuttaa omaan arkeesi tai vaikka läheisiisi, Rautava sanoo.

Vuorovaikutteinen menetelmä ei vie enemmän aikaa, päinvastoin. Tarkoitus on jättää pois pitkät esitykset, joiden terveysvaikutus on tutkimuksissa osoittautunut heikoksi. Koulutuksessa harjoitellaan yksinkertaisia, helposti toteutettavaa toimintatapaa, josta tutkitusti on potilaalle hyötyä.

– Ammattilaisen onnistuneessa viestinnässä potilaan tilanteen ja tuntemusten ymmärtäminen yhdistyy kykyyn välittää ohjeita. Nämä yhdessä antavat edellytykset tuottaa luotettavaa tietoa, jonka potilas ymmärtää, Köhler sanoo.

Uutta hoitokulttuuria

Terveyden edistäminen unen, liikunnan ja ravitsemuksen keinoilla on uuttaa hoitokulttuuria, jolla halutaan ennen kaikkea pysyvää hyvinvointia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaille.

– Tavoitteena on motivoida asiakkaita pitämään terveydestään huolta, auttaa heitä löytämään itselleen sopivat menetelmät sekä tarjota keinoja ja tukea siihen. Haluamme hankkeen kautta siirtää painopistettä enemmän ehkäisevään suuntaan, mikä säästää myös yhteiskunnan kustannuksia, Dalbom sanoo.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 24.4.2018, 15:00

Tivoli Sariola juhlii alkaneella kiertueella 130-vuotissyntymäpäiviään, jonkavuoksi 13 tivolikentälle ympäri Suomen on luvassa uutuuksia yhteensä 130 toimintapäivän ajan.

Paikallinen - 24.4.2018, 14:00

Turun kaupunki esittäytyy Pariisissa Suomen suurlähetystössä tiistaina 24.4.2018 pariisilaisille kulttuurin, elinkeinoelämän ja median vaikuttajille Turun kaupunginjohtaja Minna Arveen johdolla.

Paikallinen - 24.4.2018, 13:00

Seta on teettänyt raportin translasten ja intersukupuolisten lasten hyvinvoinnista, hoidosta ja oikeuksien toteutumisesta Suomessa. Moninaiset lapsemme -raportin mukaan translasten ja intersukupuolisten lasten oikeuksia ja hyvinvointia laiminlyödään vakavasti.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jalkapallo - 23.4.2018, 17:40

TPS avasi piste- ja voittotilinsä kauden 2018 Veikkausliigassa makeimmalla mahdollisella tavalla, kun Inter kaatui kauden ensimmäisessä paikallistaistossa maalein 1-2.

Paikallinen - 23.4.2018, 17:00

Turun kaupunki yhdessä alueen korkeakoulujen ja Turku Science Park Oy:n kanssa yhdistävät voimavaransa tekniikan osaamiskeskittymän Teknologiakampus Turun luomiseksi. Osapuolet ovat laatineet yhteistyösopimuksen, joka keskittyy tekniikan alan koulutustarjonnan lisäämiseen.

Paikallinen - 23.4.2018, 16:00

Kesän saapuessa merellinen Turku näyttää parhaat puolensa. Tapahtumat tuovat meren ja saariston tunnelman keskustaan asti. Aurajokirannan lisäksi merellisten tapahtuman paikkana toimii historiallinen Ruissalon telakan alue, joka kokee uutta tulemistaan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 23.4.2018, 15:00

Lounais-Suomen ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokset tekivät yhteisen huumevalvontaiskun Salon alueella 20.-22.4.2018.

Paikallinen - 23.4.2018, 14:00

Valtioneuvosto nimesi vuonna 1986 veteraanijärjestöjen aloitteesta huhtikuun 27. päivän kansalliseksi veteraanipäiväksi ja yleiseksi liputuspäiväksi. Ensimmäistä veteraanipäivää vietettiin vuonna 1987 Lahdessa.

Paikallinen - 23.4.2018, 13:00

Suomessa on viime aikoina uutisoitu laajasti metamfetamiinin käytön lisääntymisestä ja sen erilaisista haittapuolista. THL:n jätevesitutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi Turun seudulla metamfetamiinin käyttömäärät ovat moninkertaistuneet vuodesta 2014 vuoteen 2016.

Paikallinen - 20.4.2018, 18:50

Kaupunkilautta Föriä huolletaan 23.–25. 4. Förin korvaajana toimii m/s Ruissalo, joka voi kuljettaa ainoastaan jalankulkijoita.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 20.4.2018, 16:41

Auran Aaltojen perjantainen iltapäivä sai mielenkiinoisen käänteen, kun Elastinen saapui Voice Of Finland-kuvausten lomassa piipahtamaan studiossa. Jutun juurta riitti tietenkin TVOF:in uudesta kaudesta kuten myös Elastisen uudesta Supervoimii-kappaleesta.

Paikallinen - 20.4.2018, 14:18

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 25.4. Kokouksessa käsitellään mm. seuraavia uusia asioita.

Palvelutoimiston vuokrasopimuksen jatkaminen

Paikallinen - 20.4.2018, 13:22

Pohjoisen kasvuvyöhykkeen Vyöhykeseminaarissa Turussa 19.4. puhunut elinkeinoministeri Mika Lintilä korosti valtion ja Pohjoisen kasvuvyöhykkeen keskinäisen yhteistyön merkitystä nyt ja jatkossa.

Paikallinen - 20.4.2018, 6:29

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuoden 2022 Asuntomessut Naantalin kaupungille. Suomen Asuntomessujen hallitus käsitteli asiaa torstaina 19.4. kokouksessaan.

Paikallinen - 19.4.2018, 17:00

Valmistuvien kuvataiteen opiskelijoiden yhteisnäyttely kokoaa nykytaidetta Forum Marinumin ullakolle ja Vartiovuoren tähtitornin vesisäiliöön. Opinnäytetyönäyttelyt järjestetään ensimmäistä kertaa samaan aikaan ja samoissa tiloissa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.4.2018, 16:19

Turun Ratapihan alueelle suunnitellaan monipuolista elämys- ja tapahtumakeskittymää sekä niitä tukevia palveluita ja asumista yhteistyössä Turun kaupungin, Turun Ratapihan Kehitys Oy:n ja VR-Yhtymä Oy:n kanssa.

Paikallinen - 19.4.2018, 16:00

Finferriesin hybridilautta Elektra voitti kansainvälisen Vuoden Alus -palkinnon Amsterdamissa pidetyn Sulphur Cap 2020 merialan konferenssin aikana. Palkinto on arvostettu vuosittainen kunniamaininta.

Paikallinen - 19.4.2018, 15:00

Turun Nappulaliigan kevät on käynnistymässä iloisesti ja energisesti. Ensimmäistä kertaa seuran historiassa kevään pelikausi käynnistyy kaikkien joukkueiden yhteisellä pelitapahtumalla seuran omalla kentällä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.4.2018, 14:00

Poliisipartio mittasi 18.4.2018 kello 21.50 Raisiossa Raisiontiellä taajama-alueella, jossa kohtaa suurin sallittu nopeus oli 60 km/h, henkilöautolle nopeuden 117 km/h. Kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, ja hänet määrättiin ajokieltoon.

Paikallinen - 19.4.2018, 13:00

Lähes joka neljäs maailman lapsista elää maassa, joka kärsii konfliktista tai muusta kriisistä. Jo 21. kertaa järjestettävän Jano-kampanjan tuotot ohjataan hätäapuun.