Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 15.
elokuuta
2018.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kouluttaa 200 elintapaohjauksen ammattilaista

Elintapaohjauksen avulla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haluaa antaa asiakkailleen pysyvää vaikutusta terveyteen. Uni, liikunta ja ravinto otetaan hoitokeinoiksi uudessa koulutusohjelmassa, jonka aloittaa yhteensä 200 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Varsinais-Suomessa alkaa lokakuussa sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskenteleville suunnattu Elintapaohjauksen ammattilaiseksi -täydennyskoulutus. Se sisältää tietoa liikunnan, lääkkeettömän unen sekä ravinnon merkityksestä sekä viestinnästä.

Koulutus on osa Vesote-hanketta (Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti), jonka rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Vesote-hankkeessa on mukana 10 sairaanhoitopiiriä ja Kunnossa kaiken ikää –ohjelma. Sitä koordinoi UKK-instituutti.

Varsinais-Suomen Vesote-koulutuksen ensimmäisen koulutusjakson 100 paikkaa täyttyivät nopeasti.

–­ Tällä aihepiirille on selvästi tarvetta, sillä kiinnostus oli heti suurta. Toteutamme toisen koulutusjakson keväällä. Koulutus sisältää verkko-opintoja sekä viisi lähipäivää, sairaanhoitopiirissä työskentelevä hankesuunnittelija Linda Dalbomkertoo.

Tavoitteena on että koulutukseen osallistuisi joka sairaanhoitopiirin kunnasta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, joiden avulla tieto leviäisi alueille.

Uusia polkuja

Sairaanhoitopiiri haluaa hankkeen avulla tarjota entistä yksilöllisempiä hoitopolkuja asiakkailleen. Erityiskohderyhmänä ovat ylipainoiset diabeetikot.

– Tavoitteena on kehittää ja vakiinnuttaa liikunnan, ravitsemuksen ja lääkkeettömän unen hoidon palveluketjut. Keinoja muutokseen halutaan löytää myös ihmisille, joille liikkuminen on hankalaa, sairaanhoitopiirin tutkimusylilääkäri, ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava kertoo.

Hankkeessa painotetaan vaikuttavuutta. Tavoitteena on löytää luotettavia menetelmiä mitata elintapaohjauksen tuloksia.

Sairaanhoitopiirin kumppaneina hankkeessa ovat Liiku ry, Varsinais-Suomen Sydänpiiri, Lounais-Suomen diabetes ry ja TULE-tietokeskus.

Lisää vuorovaikutusta

Elintapaohjausta halutaan muuttaa entistä vuorovaikutteisemmaksi. Kouluttajana toimii lääkärin ja potilaan vuorovaikutuksesta väitöskirjaa työstävä kauppatieteiden maisteri Harry Köhler.

Hän on seurannut lääkärin vastaanottotilanteita ja havainnut, että potilaat ovat vastaanottavaisempia, kun lääkäri kiinnittää huomion potilaan elämään ja arkeen. Toimiva vuorovaikutus vahvistaa potilaan luottamuksen tunnetta ja lisää hänen omaa oivaltamistaan.

– Tavoitteena on herättää potilaan sisäinen halu liikkua, esimerkiksi, jotta keinonivelet pysyisivät kunnossa. Voimme kysyä vaikkapa, miten sairaus vaikuttaa omaan arkeesi tai vaikka läheisiisi, Rautava sanoo.

Vuorovaikutteinen menetelmä ei vie enemmän aikaa, päinvastoin. Tarkoitus on jättää pois pitkät esitykset, joiden terveysvaikutus on tutkimuksissa osoittautunut heikoksi. Koulutuksessa harjoitellaan yksinkertaisia, helposti toteutettavaa toimintatapaa, josta tutkitusti on potilaalle hyötyä.

– Ammattilaisen onnistuneessa viestinnässä potilaan tilanteen ja tuntemusten ymmärtäminen yhdistyy kykyyn välittää ohjeita. Nämä yhdessä antavat edellytykset tuottaa luotettavaa tietoa, jonka potilas ymmärtää, Köhler sanoo.

Uutta hoitokulttuuria

Terveyden edistäminen unen, liikunnan ja ravitsemuksen keinoilla on uuttaa hoitokulttuuria, jolla halutaan ennen kaikkea pysyvää hyvinvointia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaille.

– Tavoitteena on motivoida asiakkaita pitämään terveydestään huolta, auttaa heitä löytämään itselleen sopivat menetelmät sekä tarjota keinoja ja tukea siihen. Haluamme hankkeen kautta siirtää painopistettä enemmän ehkäisevään suuntaan, mikä säästää myös yhteiskunnan kustannuksia, Dalbom sanoo.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.8.2018, 17:00

Tiistaina 14.8.2018 klo 13.30 aikaan poliisi pysäytti Turussa Itäisellä Pitkäkadulla henkilöautolla ajossa olleen naisen. Nainen oli syntynyt vuonna 1980. Nainen puhalsi alkometriin kovat lukemat 3,00 promillea.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 15.8.2018, 16:20

Torstaina  16.  elokuuta  vietetään  jälleen  perinteistä  Turun  Taiteiden  yö  -tapahtumaa.  Taiteiden  yö  on  koko  taidekentän,  kaikkien  toimijoiden  ja  yleisön  yhteinen  tapahtuma.  Taiteiden  yönä  mm.  galleriat,  museot  ja  kirjakaupat  ovat  auki,  ja  kulttuuritarjontaa  on  usein

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.8.2018, 15:00

Kaivutyö katkaisee liikenteen Turussa Vähä Hämeenkatu 5 kohdalta 15.8.2018 klo 17.00-24.00. Kaivutyön jälkeen paikalle asennetaan ajosillakkeet. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 15.8.2018, 14:00

Käsityötaidonpäivät Luostarinmäen käsityöläismuseossa 16.-19.8.Taas on se aika vuodesta kun Luostarinmäen käsityöläismuseo täyttyy monista kymmenistä eri käsityöalojen taitajista.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 15.8.2018, 13:40

Tänään keskiviikkona alkoi monella koulutaival tai uuteen lukuvuoteen kulkeminen. Koulujen pihamaat olivat täynnä vanhempia, jotka saattelivat ekaluokkalaisia uuden aikakauden alkuun.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.8.2018, 13:00

Päällystystyö sulkee toisen ajokaistan kerrallaan Moision koulutiellä, välillä Moisiontie - Paattistentien kiertoliittymä, keskiviikkona klo 6.00 - 16.00 välisenä aikana. Työ alkaa Moisiontien suunnasta ja etenee kohti Paattistentietä, josta kääntyy taas takaisin.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 14.8.2018, 16:20

Vaihtoautomarkkinat  käyvät  Suomessa  kuumina  ja  siihen  on  valmistautunut  myös  Visa-Auto.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 16:00

Kunnallissairaalantien kevyen liikenteen väylä välillä Sepänkatu-Toivolankatu otetaan käyttöön 14.8.2018 iltapäivällä.

Paikallinen - 14.8.2018, 15:39

Turun poliisi sai maanantaina kiinni pariskunnan, jonka epäillään varastaneen Turussa polkupyöriä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 15:38

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Paikallinen - 14.8.2018, 12:00

Turun pysäköinninvalvonta valvoo tehostetusti pysäköintiä suojateiden läheisyydessä koulujen alkaessa 15.8. Erityisesti valvonnan kohteena on pysäköinnin etäisyys suojatiestä. Etäisyyden tulee olla vähintään viisi metriä suojatiestä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 11:00

Viherrakennustyö sulkee vasemman puoleisen ajokaistan Turussa Helsinginkadulla 15.8.2018 klo 12.00-14.00 välillä Kalevanramppi-Jaaninramppi. Haittaa ajosuunnassa Helsinki, paikalla liikenne opasteet. Työkoneita liikkuu liiikenteen seassa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 10:00

Maanantaina 13.8.2018 klo 13.52 poliisi pysäytti Turussa Taalintehtaankadulla henkilöauton, jota kuljetti 1987 syntynyt mies. Miehelle suoritettu huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinille, joten miestä epäillään rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Paikallinen - 14.8.2018, 9:00

Turun yliopiston ja Palermon yliopiston tutkijat tarkastelivat poikkeuksellisen laajaa empiiristä aineistoa selvittääkseen, millaisia yhteyksiä sijoittajilla on osakemarkkinoilla ja miten sijoittajien käyttämät strategiat vaikuttavat markkinoiden heiluntaan.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 14.8.2018, 8:40

Radio  Auran  Aallot  yhteistyökumppaneineen  lahjoittaa  koulujen  alkaessa  kaikille  Turun  ja  ympäristökuntien  noin  4000  ekaluokkalaiselle  keltaiset  ”Olen  1  Ykkönen”  -lippalakit.  Kyseessä  on  jo  21.  Olen  1.  liikenneturvakampanja.

Paikallinen - 14.8.2018, 8:00

Kodin ja koulun yhteydenpitoon tarkoitettu sähköinen Wilma-järjestelmä oli maanantaina Turussa kokonaan poissa käytöstä. Systeemi suljettiin riskien minimoimikseksi, sillä se kaatoi koko oppilashallintojärjestelmän. Wilmaa yritetään käynnistää uudelleen tiistaina.

Paikallinen - 14.8.2018, 7:00

Turun Saramäessä perjantaina syttyneen jätepuukasan tulipalon sammutusvedet on saatu hallintaan. Palontorjunnassa käytetyt sammutusvedet päätyivät hulevesiviemäreitä myöden pääosin Vähäjokeen mutta onneksi laskeutusaltaiden kautta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 6:30

Viemäri- ja vesijohtotyö sulki oikeanpuoleisen ajokaistan Puistokatu 6 b kohdalta maanantaina klo 19.00 alkaen. Tänään 14.8. työ siirtyy keskimmäiselle ajokaistalle. Kaistat palautetaan liikenteelle aina yön jälkeen seuraavana aamuna viimeistään klo 6.30.

Paikallinen - 13.8.2018, 16:40

Läntinen Rantakatu aiotaan yksisuuntaistaa välillä Wechterinkuja-Veistämönkuja suuntana satamaa kohti kulkeva moottoriliikenne.

Paikallinen - 13.8.2018, 16:40

Tiistaina 21.8. kello 17–19 Raisiossa voi tutustua raisiolaisiin harrastusmahdollisuuksiin, kun raisiolaiset yhdistykset levittäytyvät ja esittelevät toimintaansa monin tavoin Raision Kirjastotalossa ja pihamaalla osoitteessa Eeronkuja 2.