Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 23.
lokakuuta
2017.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kouluttaa 200 elintapaohjauksen ammattilaista

Elintapaohjauksen avulla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haluaa antaa asiakkailleen pysyvää vaikutusta terveyteen. Uni, liikunta ja ravinto otetaan hoitokeinoiksi uudessa koulutusohjelmassa, jonka aloittaa yhteensä 200 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Varsinais-Suomessa alkaa lokakuussa sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskenteleville suunnattu Elintapaohjauksen ammattilaiseksi -täydennyskoulutus. Se sisältää tietoa liikunnan, lääkkeettömän unen sekä ravinnon merkityksestä sekä viestinnästä.

Koulutus on osa Vesote-hanketta (Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti), jonka rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Vesote-hankkeessa on mukana 10 sairaanhoitopiiriä ja Kunnossa kaiken ikää –ohjelma. Sitä koordinoi UKK-instituutti.

Varsinais-Suomen Vesote-koulutuksen ensimmäisen koulutusjakson 100 paikkaa täyttyivät nopeasti.

–­ Tällä aihepiirille on selvästi tarvetta, sillä kiinnostus oli heti suurta. Toteutamme toisen koulutusjakson keväällä. Koulutus sisältää verkko-opintoja sekä viisi lähipäivää, sairaanhoitopiirissä työskentelevä hankesuunnittelija Linda Dalbomkertoo.

Tavoitteena on että koulutukseen osallistuisi joka sairaanhoitopiirin kunnasta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, joiden avulla tieto leviäisi alueille.

Uusia polkuja

Sairaanhoitopiiri haluaa hankkeen avulla tarjota entistä yksilöllisempiä hoitopolkuja asiakkailleen. Erityiskohderyhmänä ovat ylipainoiset diabeetikot.

– Tavoitteena on kehittää ja vakiinnuttaa liikunnan, ravitsemuksen ja lääkkeettömän unen hoidon palveluketjut. Keinoja muutokseen halutaan löytää myös ihmisille, joille liikkuminen on hankalaa, sairaanhoitopiirin tutkimusylilääkäri, ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava kertoo.

Hankkeessa painotetaan vaikuttavuutta. Tavoitteena on löytää luotettavia menetelmiä mitata elintapaohjauksen tuloksia.

Sairaanhoitopiirin kumppaneina hankkeessa ovat Liiku ry, Varsinais-Suomen Sydänpiiri, Lounais-Suomen diabetes ry ja TULE-tietokeskus.

Lisää vuorovaikutusta

Elintapaohjausta halutaan muuttaa entistä vuorovaikutteisemmaksi. Kouluttajana toimii lääkärin ja potilaan vuorovaikutuksesta väitöskirjaa työstävä kauppatieteiden maisteri Harry Köhler.

Hän on seurannut lääkärin vastaanottotilanteita ja havainnut, että potilaat ovat vastaanottavaisempia, kun lääkäri kiinnittää huomion potilaan elämään ja arkeen. Toimiva vuorovaikutus vahvistaa potilaan luottamuksen tunnetta ja lisää hänen omaa oivaltamistaan.

– Tavoitteena on herättää potilaan sisäinen halu liikkua, esimerkiksi, jotta keinonivelet pysyisivät kunnossa. Voimme kysyä vaikkapa, miten sairaus vaikuttaa omaan arkeesi tai vaikka läheisiisi, Rautava sanoo.

Vuorovaikutteinen menetelmä ei vie enemmän aikaa, päinvastoin. Tarkoitus on jättää pois pitkät esitykset, joiden terveysvaikutus on tutkimuksissa osoittautunut heikoksi. Koulutuksessa harjoitellaan yksinkertaisia, helposti toteutettavaa toimintatapaa, josta tutkitusti on potilaalle hyötyä.

– Ammattilaisen onnistuneessa viestinnässä potilaan tilanteen ja tuntemusten ymmärtäminen yhdistyy kykyyn välittää ohjeita. Nämä yhdessä antavat edellytykset tuottaa luotettavaa tietoa, jonka potilas ymmärtää, Köhler sanoo.

Uutta hoitokulttuuria

Terveyden edistäminen unen, liikunnan ja ravitsemuksen keinoilla on uuttaa hoitokulttuuria, jolla halutaan ennen kaikkea pysyvää hyvinvointia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaille.

– Tavoitteena on motivoida asiakkaita pitämään terveydestään huolta, auttaa heitä löytämään itselleen sopivat menetelmät sekä tarjota keinoja ja tukea siihen. Haluamme hankkeen kautta siirtää painopistettä enemmän ehkäisevään suuntaan, mikä säästää myös yhteiskunnan kustannuksia, Dalbom sanoo.

Uusimmat uutiset

Sisältää ääntä
Paikallinen - 21.10.2017, 11:26
Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 19.10.2017, 15:30

Otava on julkaissut turkulaisen urheilutoimittajan Joni Piiraisen esikoiskirjan "Urheilun selviytyjät - Tositarinoita tulosten takaa", joka kertoo julkisuudessa paljon olleiden urheilijoiden tragediosta, mutta myös niistä selvitymisestä.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 19.10.2017, 14:40

Torstai-aamuna Gatorade Centerissä kokoontui suuri joukko Turkulaisia yritysvaikuttajia ensimmäisen Midas -menestystarinat. Midas on moderni kilta, joka tarjoaa yrityksille mielenkiintoisia menestystarinoita eri alojen menestyneimmiltä henkilöiltä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.10.2017, 10:56

Osaava Nainen -, Terve Olo -ja Outlet-tapahtumat 27.-29.10. sisältävät tänä vuonna kiinnostavia keskusteluja ja runsaasti tietoa mm. ravinnosta ja terveydestä. Paikalla Turun Messukeskuksessa on noin 180 yritystä.

Paikallinen - 19.10.2017, 10:43

Merikeskus Forum Marinumissa avautuu näyttely, joka tuo tuhansille suomalaisille mieleen ennen kaikkea varusmiespalveluksen. Korppoon lounaisosassa sijaitseva Gyltön linnake vastaanotti ensimmäiset reippaat alokkaansa kesällä 1967.

Paikallinen - 19.10.2017, 10:32

Raision kaupunki on mukana valtakunnallisessa kokeilussa, jossa työvoima- ja yrityspalveluja tarjotaan alueellisesti kunnan tuottamina palveluina.

Paikallinen - 19.10.2017, 10:01

Turun Kauppatorin alle tulevan Turun Toriparkin sisäänajo tulee suunnitelman mukaan Yliopistokadun ja Kauppiaskadun kulmaan. Valmistuttuaan Toriparkissa on paikkoja runsaalle 600 autolle.

Paikallinen - 19.10.2017, 9:37

Alle 18-vuotiaisiin työntekijöihin liittyviä velvollisuuksia ja vastuita ei vielä tunneta riittävästi. Tämä tuli esiin Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajien tekemissä kesätyöpaikkojen 
tarkastuksissa.

Paikallinen - 19.10.2017, 9:11

Satojen tapahtumien reformaation merkkivuosi huipentuu sunnuntaina 5. marraskuuta 2017 Turussa vietettävään valtakunnalliseen pääjuhlaan. Juhlajumalanpalvelus ja Yhtä matkaa -pääjuhla päättävät valtakunnallisen reformaatioviikon ja koko merkkivuoden Suomessa.

Paikallinen - 19.10.2017, 9:10

Yliopistokollegio on valinnut Turun yliopiston hallitukseen neljä ulkopuolista jäsentä kaudelle 2018–2021. Nykyisistä jäsenistä hallituksessa jatkaa Ritva Viljanen. Uudet yliopistoyhteisön ulkopuoliset jäsenet ovat Mats Brommels, Tuuli Kaskinen ja Jukka Mähönen.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.10.2017, 8:06

Kehonkuva on näyttely kehollisuudesta. Näyttely kokoaa yhteen kehon kuvia, aiheiltaan ja muodoiltaan ajankohtaisia nykytaiteen teoksia, joissa tarkastellaan kehon esittämisen käytäntöjä ja kehollista kokemusta.

Paikallinen - 19.10.2017, 6:50

Eduskunnan puhemies Maria Lohela korosti Suomen ja Ruotsin läheistä suhdetta ja yhteistä arvopohjaa, kun hän puhui Ruotsin parlamentin järjestämässä Suomi 100 -juhlaseminaarissa Tukholmassa keskiviikkona.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.10.2017, 15:44

Kaapelointityö kaventaa ajorataa ja sulkee kevyenliikenteen väylän Paavolankadulla välillä Kottaraisenkatu-Kivitaskunkatu 19.10-17.11.2017. Paikalla liikenne opasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 18.10.2017, 14:39

Turun Kaupunginteatterin ja nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin yhteistuotanto Prinsessa Hamlet on tuonut uudistetun Sopukan lavalle E.L.Karhun näytelmätekstin, joka täydentää turkulaisen nukketeatterikentän "Shakespeare-trilogian" 

Paikallinen - 18.10.2017, 14:21

Turun Osuuskauppa on päättänyt luopua Original Sokos Hotel Hamburger Börsistä. TOK:n ylläpitämän hotellin ja kiinteistössä olevien ravintoloiden toiminta päättyy toukokuussa 2019.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.10.2017, 13:53

Kaarinassa Untolantiellä naishenkilö törmäsi 17.10.2017 kello 16.30 katuvalopylvääseen, joka kaatui. Nainen oli sekavan oloinen, ja hänen epäillään olleen alkoholin vaikutuksen alaisena, vaikka häntä ei saatu puhallutettua alkometrillä.

Paikallinen - 18.10.2017, 9:45

Influenssarokotuksia annetaan ilman ajanvarausta Keskustan, Kirkkotien, Mäntymäen, Runosmäen ja Varissuon terveysasemilla marraskuussa joka torstai 2.11. alkaen klo 8.15–18.00. Joulukuusta lähtien rokotukset jatkuvat torstaisin klo 8.15–15.15.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.10.2017, 9:23

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Kakskerrantien ja Ylikylänkadun risteysalueella, tänään ja huomenna, klo 9.00 - 13.00 välisenä aikana. Haittaa liikenteelle on kaikissa ajosuunnissa. Paikalla ja liikenteenohjaajat ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 18.10.2017, 9:14

Valaistustyö haittaa liikennettä tänään Tampereen valtatiellä sekä Tampereentiellä klo. 15.00 asti. Tampereentiellä klo 12.00 - 15.00 välillä Kansakoulunkujanne - Satakunnantie. Yksi ajokaista on suljettu liikenteeltä. Haittaa liikenteelle on keskustan suuntaan ajettaessa.