Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 28.
lokakuuta
2020.

Varsinais-Suomen kuudesluokkalaiset testaamaan tiedettä

Media

Suomen Kulttuurirahasto, Turun yliopisto ja Jyväskylän yliopisto herättelevät kuudesluokkalaisten innostusta tieteeseen, yliopisto-opiskeluun ja tutkijoiden työhön kutsumalla runsaat kolme tuhatta lasta Keski- ja Varsinais-Suomesta Tiedetestaajiksi.

Hankkeeseen liittyy vahva tutkimuksellinen osuus, jonka pohjalta syntyy myös Nuorten tiedebarometri eli uutta tietoa nuorten asenteista ja kiinnostuksesta tieteeseen.

Jotta tieteeseen pohjautuvaa päätöksentekoa ja tieteellistä lukutaitoa voidaan edistää̈ yksilön ja yhteiskunnan tasolla, positiivinen suhtautuminen tieteeseen ja tutkijoihin olisi hyvä saada osaksi ihmisten arvoja ja ajattelutapaa. Hyvään alkuun päästään tarjoamalla lapsille korkeatasoista tiedekasvatusta ja ikäryhmälle räätälöityjä, elämyksellisiä kohtaamisia samaistuttavien tutkijoiden kanssa.

”Suora ja innostava vuorovaikutus tutkijoiden ja tieteentekijöiden kanssa voi parantaa oppilaiden tietämystä ja ymmärrystä tieteestä sekä lisätä kiinnostusta tieteellistä uraa ja korkeakouluopintoja kohtaan”, professori Mirjamaija Mikkilä-Erdman Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitokselta arvioi.

Vaikka tietoa on tarjolla, sen tarjoaminen tasapuolisesti ja kaikilleon haastavaa. Lasten ja nuorten kotitausta vaikuttaa vahvasti siihen, ovatko he kiinnostuneita tieteestä ja osallistuvatko he tiedetoimintaan vapaa-ajallaan. Kauempana yliopistoista, tiedekeskuksista ja muista tiedekasvatusta tarjoavista yksiköistä sijaitsevien koulujen oppilailla ei ole samanlaista mahdollisuutta päästä kosketuksiin yliopistojen tai niissä työskentelevien ihmisten kanssa esimerkiksi kuljetuskustannusten vuoksi.

Uuden hankkeen tavoitteena on saada lapset innostumaan tieteestä ja sen parissa työskentelystä sekä tutustuttaa lapsia tieteellisen tiedon tuottamisen eri vaiheisiin. Hankkeessa myös kehitetään yliopistojen, tiedemuseoiden, tieteen tekijöiden ja koulujen välistä vuorovaikutusta sekä tarjotaan 6.-luokkalaisille mahdollisuus tutustua eri alojen tutkimukseen ja sen yhteiskunnalliseen merkitykseen.

Tiedetestaajat-piloteissa koululaisryhmät osallistuvat kevään 2021 aikana tutkijoiden järjestämiin työpajoihin ja tiedevierailuihin sekä tekevät kohtaamisiin liittyviä ennakko- ja lopputehtäviä. Opettajille tämä tehdään mahdollisimman vaivattomaksi rakentamalla toiminta peruskoulujen opetussuunnitelmaan ja ilmiölähtöiseen oppimiseen sopivaksi. Mikäli koronapandemia ei salli vierailuja, kohtaamiset voidaan järjestää myös verkossa.
Turun yliopistossa pilotoinnista vastaa Biodiversitettiyksikön vetämä monitieteinen työryhmä, jossa ovat mukana mm. Turun kauppakorkeakoulu, Lasten yliopisto sekä Lounais-Suomen LUMA-keskus.

”Mukaan pääsee noin 2 000 maakunnan kuudesluokkalaista. Tavoitteena on sytyttää nuorissa kipinä tiedettä kohtaan ja saada heidät siten kiinnostumaan yliopisto-opiskelusta ja jopa tutkijanurasta. Haluamme myös purkaa stereotyyppistä kuvaa kammioissaan yksin puurtavista tutkijoista ja esitellä heidät tavallisina ihmisinä”, Henna Rouhiainen Turun yliopistosta kertoo.

Turussa oppilas-tutkijakohtaamisia toteutetaan kolmella eri tavalla. Kampusvierailuissa lapset viettävät päivän yliopistolla työpajoissa. Kouluvierailuissa tutkija pitää oppitunteja koululla ja etäkohtaamisessa lapset seuraavat tutkijan vetämää oppituntia virtuaalisesti. Kaikkia kohtaamisia edeltää opettajan johdolla tehtävä ennakkotyöskentely. Työpajojen vetäjiksi haetaan parhaillaan mahdollisimman monitieteistä ja monipuolista, yleisötoiminnasta ja tiedekasvatuksesta kiinnostunutta tutkija- ja opiskelijajoukkoa.

Yliopistot laativat hankkeen kokemusten pohjalta yhteisen arviointi- ja vaikuttavuustutkimuksen. Hankkeesta syntyy myös Nuorten tiedebarometri, joka on tiedekasvattajille ja medialle suunnattu tiivistelmä 6.-luokkalaisten nuorten tiedekiinnostuksesta ja -asenteista.

Vuoden 2021 loppuun mennessä arvioidaan, toimivatko pilotit pohjana mahdolliselle valtakunnalliselle Tiedetestaajat-hankkeelle, jossa lapset kotipaikasta ja -taustasta riippumatta saisivat henkilökohtaisen kokemuksen tieteen ja akateemisen tutkimuksen maailmasta.
 

Kuva: Hanna Oksanen

2

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 27.10.2020, 16:48

Turun kaupunki edellyttää kaupungin sisäliikuntatilojen käyttäjiä pitämään maskia. Kasvomaskia tulee käyttää muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 27.10.2020, 14:30

Turkulaisten 65 vuotta täyttäneiden ja yli 18-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien kausi-influenssarokotukset keskitetään koronatilanteen vuoksi tänä vuonna Turun Messukeskukseen. Fölin bussilinja 100 liikennöi 4.11.–4.12. Messukeskukseen ja takaisin keskustaan 40 minuutin välein.

Paikallinen - 27.10.2020, 14:21

Logomon sillan rakennusurakassa pestään seuraavaksi siltarakenteita. Työalueen läpi kulkevan junaliikenteen takia rakenteita joudutaan pesemään myös öisin.

Peseminen aiheuttaa melua yöaikaan seuraavasti:

Paikallinen - 27.10.2020, 14:19

Uudet liikennevalot otetaan käyttöön Hämeentien ja Jaanintien risteyksessä keskiviikkona 28.10.2020 klo 12 mennessä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 26.10.2020, 8:17

Neljättä kertaa jaettu Minna Canth -palkinto on myönnetty kirjailija Tommi Kinnuselle. Suomen Messusäätiön rahoittama palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Rahapalkinnon lisäksi palkintoon kuuluu Kalevala Koru Oy:n lahjoittama Elämän roihu -koru.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 26.10.2020, 8:16

Aninkaistenkadun vesijohtourakka jatkuu. Urakka edennyt Eerikinkadun risteykseen. Aninkaistenkadulla Tuomiokirkon suuntaan ajettaessa vasen suoraan menevien ajokaista ja vasemmalle kääntyvien ajokaista Eerikinkadulle on suljettuna.

Paikallinen - 26.10.2020, 8:15

Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan alueen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmät ovat hajanaiset, mikä heikentää asiakkaiden mahdollisuuksia saada tarvitsemiaan palveluita oikea-aikaisesti ja riittävän varhaisessa vaiheessa, käy ilmi THL:n tänään julkaisemista arvioinneista.

Paikallinen - 23.10.2020, 14:37

Sunnuntaille 25.10. klo 16.00 pelattavaksi merkitty Veikkausliigaottelu TPS-SJK joudutaan perumaan ja näin siirtämään pelattavaksi myöhempänä ajankohtana.

Paikallinen - 23.10.2020, 13:58

Kokoontumisrajoitukset tiukentuvat koko Varsinais-Suomen maakunnan alueella. Tartuntatautitilanteen pahenemisen ennaltaehkäisemiseksi yli 20 henkilön yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on 26.10. alkaen varmistettava turvavälit ja riittävä hygienia.

Paikallinen - 23.10.2020, 13:29

Ojaan ajaneesta rekasta on valunut maastoon 6500 litraa dieselöljyä Laitilassa tänään. Valtatie 8 on ajoittain poikki pelastustoimien takia.

Paikallinen - 23.10.2020, 12:04

Tietomurron ja kiristyksen kohteeksi joutunut yksityinen psykoterapiakeskus Vastaamo on tuottanut Tyks psykiatrialle psykoterapiapalveluita. Ennen 31.12.2018 Turun yliopistollisesta keskussairaalasta on myönnetty maksusitoumuksia Vastaamon tuottamiin palveluihin 49:lle henkilölle.

Paikallinen - 22.10.2020, 9:45

Korona-tilanteen takia kausi-influenssarokotuksia ei voida tänä vuonna antaa terveysasemilla. Rokotukset on keskitetty pääosin Turun Messukeskukseen. Muutoksena aiempien vuosien käytäntöön kaikki influenssarokotukset annetaan vain ajanvarausten perusteella.

Paikallinen - 22.10.2020, 8:44

Pelastuslaitos sai suuren hälytyksen Turkuun teollisuusrakennuksen tulipaloon Pansiontielle keskiviikkona 21.10. klo 13:49. Pelastuslaitoksen saapuessa palopaikalle n. 6000 neliön teollisuusrakennuksen toinen pääty oli kauttaaltaan liekeissä. Palo oli voimakas ja savunmuodostus runsasta.

Paikallinen - 21.10.2020, 15:36

Turussa Panisiontiellä roihuaa tulipalo. Hätäkeskus antoi iltapäivällä Turkuun vaaratiedotteen johtuen palosta aiheutuvasta voimakkaasta savusta, joka on myrkyllistä. Alueella olevia kehotettiin sulkemaan ikkunat ja laittamaan ilmastoinnit pois päältä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.10.2020, 9:39

Varsinais-Suomen ELY-keskus kartoitti Houtskari-Iniön sekä Nauvon eteläisen ja poikittaisen yhteysalusreittien käyttäjien liikennetarpeita sähköisellä kyselyllä heinä-elokuussa.

Paikallinen - 21.10.2020, 9:38

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa esitetään tavoitteita ja toimenpiteitä, joiden avulla lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia on tarkoitus turvata ja palveluita kehittää vuosina 2020–2023.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.10.2020, 9:38

”Jostain syystä naisten hormonijutut ei oo tabuja siks, etteikö niistä sais puhua, vaan siks, että ne on niin kiusallisia, ettei kukaan halua puhua niistä.”

Paikallinen - 21.10.2020, 9:37

Loimu avaa käynnissä olevan Mestaruusliiga-kauden vihdoin torstaina myös kotikentällään, kun kahden myöhemmin pelattavaksi siirtyneen kotiottelun jälkeen kolmas kotiottelu saadaan vihdoin pelattua.

Paikallinen - 20.10.2020, 8:11

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 25 900 työtöntä työnhakijaa. Syyskuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee ja nyt niin tapahtui 1 600 henkilöllä.Viime vuoden syyskuuhun verrattuna työttömänä oli nyt 7 900 henkilöä enemmän (44%).

Paikallinen - 20.10.2020, 8:09

Lounais-Suomen poliisi valvoi viime viikolla tehostetusti raskasta liikennettä poliisin valtakunnallisen teeman mukaisesti. Osittain valvontaa toteutettiin yhteistyössä Pohjanmaan poliisilaitoksen kanssa.