Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Tiistai, 18.
kesäkuuta
2019.

Valtaosa nuorista ei koe tarvetta vähentää netin käyttöään

Yläasteikäiset tunnistavat netinkäytön haittapuolet ja olisivat halukkaita myös vähentämään sitä, mutta he kokevat painetta olla läsnä palveluissa jatkuvasti. Asia selviää MLL:n tekemästä nuorten mediakyselystä, johon vastasi 1500 nuorta. Puolet vastaajista kertoi, että netti on auttanut heitä tutustumaan ihmisiin.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti mediakyselyllä nuorten mielipiteitä heidän omasta netin ja puhelimen käytöstään. Yläasteikäisille suunnattu kysely jakaantui neljään teemaan: kaverisuhteisiin, sosiaalisen median luomiin paineisiin, mediankäyttöön ja loukkaavaan kohteluun netissä.

Puhelimessa mukana kulkeva netti on nuorille erittäin tärkeä sosiaalisen kanssakäymisen areena uusien tuttavuuksien luomisessa sekä vanhojen ylläpidossa. Nuorten mediakyselyyn vastanneista 49 prosenttia kertoi, että netti on auttanut heitä tutustumaan uusiin ihmisiin koulussa. Netti on mahdollistanut myös vanhoihin kavereihin paremmin tutustumisen.

– Nuoret hoitavat sosiaalisia suhteitaan netin ja sosiaalisen median välityksellä, ja ne ovat tärkeitä palveluita heille. Kääntöpuolena on, että he kokevat sosiaalista painetta olla läsnä ja tavoitettavissa eri palveluissa koko ajan, mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järvi sanoo.

Nuoret kertovat, että he viettäisivät mielellään aikaa toistensa kanssa ilman puhelimiakin. Osa myöntää, että puhelimen välityksellä kommunikointi on heille helpompaa kuin kasvotusten keskustelu.

Haittavaikutukset tiedostetaan

Suurin osa nuorista kokee, että käyttää nettiä sopivasti ja he tietävät tarkkaan, kuinka paljon viettävät aikaa puhelimella. Tästä huolimatta noin kolmasosa vastaajista haluaisi vähentää netin tai jonkun tietyn palvelun käyttöä. Nuoret ovat itsekin huomanneet, että puhelimen käyttö häiritsee heidän keskittymistään ja untaan.

Neljäsosa kyselyssä mukana olleista kertoi yrittäneensä vähentää puhelimen käyttöä, mutta ei ole onnistunut siinä. – Aikuisen rooli on auttaa ja tukea nuorta pyrkimyksessä vähentää netin ja puhelimen käyttöä. Vähentäminen ei onnistu vain omalla päätöksellä, vaan se vaatii yhteisiä sopimuksia kavereiden kesken, Järvi sanoo.

Lääkkeet nettikiusaamisen kitkemiseen

Kun nuorilta kysyttiin asiaa, jonka he haluaisivat muuttaa internetissä, vastaus oli yksimielinen: kiusaamisen. Nettikiusaamisen kitkemiseksi nuoret ehdottivat, että aikuiset valvoisivat netin käyttöä sekä puuttuisivat loukkaavaan käytökseen. Nuoret myös tunnistavat oman vastuunsa kiusaamisen ehkäisemisessä, sillä he esittivät vastauksissaan toiveen, että jokainen miettisi miten kohtelee muita netissä.

Vastaajina reilut 1500 nuorta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton toteuttamaan mediakyselyyn vastasi kaikkiaan reilut 1500 nuorta. Suurin osa vastauksista kerättiin yläkouluissa osana Empatia netissä -prosessia. Kyselyyn oli mahdollista vastata myös Nuortennetissä, jossa siihen vastasi 229 nuorta. Pääosa vastaajista on yläkouluikäisiä, mutta kaikille avoimen kyselyn kautta vastauksia tuli myös jonkin verran alakouluikäisiltä sekä toisen asteen opiskelijoilta.

Empatia netissä on tukioppilaille ja -ohjaajille suunnattu koulukohtainen mediataitoja ja myönteisiä kohtaamisia vahvistava prosessi. Prosessiin kuuluu tukioppilaiden koulutuspäivä sekä mediakyselyn toteuttaminen, jonka avulla luodaan pohjaa koulun prosessille ja tukioppilastoiminnan suunnittelulle. 

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 16:00

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logomo Artists.

Nähtävillä on piirustuksia, maalauksia, videoita ja sekatekniikalla toteutettuja teoksia seuraavilta kuvataiteilijoilta:

Paikallinen - 17.6.2019, 15:00

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta.

Paikallinen - 17.6.2019, 14:00

Kakolan funikulaari avataan viikonlopun käyttökatkoksen jälkeen yleisölle myöhemmin tänään maanantaina. Funikulaari otettiin pois käytöstä perjantaina illalla, jolloin hissi pysähtyi kesken matkan lähelle yläasemaa tunnistinvian johdosta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 13:00

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan ja kevyen liikenteen väylän Suikkilantiellä, Lukoilantien risteyksen kohdalla 17.- 21.6.2019. Päivittäinen työaika klo 22.00 - 7.00. Paikalla on liikenne opasteet sekä poikkeava nopeusrajoitus 30km/h. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 17.6.2019, 7:03

Yhä useampi saariston mökkiläinen sähköistää kesäasuntonsa oman sähköntuotannon avulla. Aurinkosähköön kannustaa tekniikan kehitys ja huoli ympäristöstä. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 6:08

Turun Vanhalla Suurtorilla ensimmäistä kertaa järjestetty Kesärauha-festivaali lunasti lupauksensa kesästä ja rauhasta - järjestystyshäiriöt loistivat poissaolollaan ja ihmisten välillä huokui lämmin tunnelma. Kesärauha myi molemmat päivät loppuun ja tapahtuman kävijämäärä oli 7000.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 6:06

Naantalin Musiikkijuhlien 40-vuotisfestivaali päättyi lauantaina 15.6. Saaristomeren kunniaksi järjestettyyn In honorem maris -konserttiin. Konsertin alussa Saaristomeripuheenvuoron piti Centrum Balticumin puheenjohtaja, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Paikallinen - 14.6.2019, 11:06

Viime yönä puolenyön aikaan poliisille ilmoitettiin Kaarinassa Auvaistentiellä tapahtuneesta ulosajosta, jonka johdosta henkilöauto oli katollaan ojassa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 14.6.2019, 9:11

Toyota Auto-Center Raision myyntijohtaja Tiitus Unhola vieraili Auran Aaltojen perjantaiaamussa puhumassa hybridi-autoista. Ihmisiä kiinnostavat hybridien ympärillä usein tietyt asiat ja Unhola selvittikin hybridien toimintaperiaatteita ja puhui autoilun tulevaisuudesta.

Paikallinen - 13.6.2019, 15:00

 

Viidettäkymmenettä festivaalia juhlistava Ruisrock julkaisi aikataulunsa, kaksi uutta artistia ja runsaasti taideohjelmaa.

Paikallinen - 13.6.2019, 14:00

Tänään torstaina vietetään uuden, kaikille avoimen tilan avajaisia Turun sydämessä. Sibbe Atrium on Sibelius-museon uusi sisäpiha, johon on vapaa pääsy. Kun nykyinen Sibelius-museo avattiin 1960-luvun lopulla, oli museon valaistu, vehreä sisäpiha näkyvä osa museon arkkitehtuuria.

Paikallinen - 13.6.2019, 13:07

Alvar Aalto -viikko on kaikille avoin ja elävä kaupunkitapahtuma, jonka teemat kumpuavat arkkitehtuurista, muotoilusta ja taiteesta. Järjestyksessään kolmas Alvar Aalto -viikko järjestetään tänä vuonna kahdessa Alvar Aalto -kaupungissa, Paimiossa ja Turussa 23.8. ̶ 1.9.2019.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 13.6.2019, 9:48

Raisiolainen tangokuningatar-finalisti Rosa Salmi-Narmala piipahti Auran Aalloilla kertomassa tangomatkastaan. Edessä häämöttää vajaan kuukauden kuluttua Seinäjoen tangomarkkinoiden finaalin karsinta ja mahdollinen kuninkaallisten finaali 13.heinäkuuta.

Paikallinen - 13.6.2019, 9:18

Aluehallintoviraston tilaajavastuutarkastajat tekevät viikoilla ensi ja sitä seuraavalla viikolla tarkastuksia ravintola- ja matkailualan yrityksiin kesän matkailukohteissa  eri puolilla Suomea.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 13.6.2019, 7:43
Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 12.6.2019, 15:11

Auran Aaltojen ohjelmasarja Kahvilavieras tarjoaa rentoa jutustelua mielenkiintoisten vieraiden kera kahvikupillisen ääressä.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 12.6.2019, 14:30

Tämän viikon lauantaina Turun Ylioppilasteatterin ensi-illassa nähdään esitys nimeltä Kuutti.
Näytelmän ohjaaja-käsikirjoittaja Nadja Uusiperhe kertoo haastattelussa muun muassa mikä Kuutti on, ja mitä sen toteuttaminen pitää sisällään. 

Paikallinen - 12.6.2019, 9:00

Livonsaaren perinteinen Livonsaari-päivä järjestetään ensi lauantaina 15.6. klo 10 Livonsaaren Seurantalon pihalla. Kesäpäivillä käynnistetään ensimmäinen mielipidekysely Livonsaaresta. Kysely tehdään kesän aikana Livonsaaressa ja se avoin kaikille vastaajille.

Paikallinen - 12.6.2019, 7:54

Naantalin pikatien ja Alakylätien risteyksessä vaihdetaan tänään liikennevalopylväs, jonka vuoksi risteyksen valo-ohjaus on pois käytöstä. Työt aloitetaan klo 8.00 ja arvioitu kesto on noin klo 15.00 asti.

Paikallinen - 12.6.2019, 7:00

WWF:n tänään julkistama raportti paljastaa, että elimistöömme päätyy jopa viisi grammaa mikromuovia viikossa. Muoviroska on peräisin etenkin juomavedestä, ja WWF vaatiikin hallituksia ryhtymään toimeen muoviongelman ratkaisemiseksi.