Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Torstai, 9.
joulukuuta
2021.

Uudet auto- ja pyöräpysäköinnin kokeilut käynnistymässä Turussa

Turussa kesällä alkaneet auto- ja pyöräpysäköinnin kokeilut täydentyvät lokakuussa uusilla vähähiilistä liikkumista helpottavilla palvelukokeiluilla. Loppuvuoden aikana testaan opastamista vapaaseen pysäköintipaikkaan, edistetään kimppakyydin käyttöä työmatkaliikenteessä, kehitetään pysäköinnin markkinapaikkaa ja kokeillaan turvallista pyöräpysäköintiä. Myös aiemmin käynnistyneet sujuvan kadunvarsipysäköinnin, pysäköintipaikkojen vertaisvuokrauksen sekä pyöräpysäköinnin kokeilut ovat edelleen käytössä. 

- Tavoitteena alan yritysten kanssa tehtävissä kokeiluissa on löytää sellaisia kestävän kaupunkiliikkumisen ratkaisuja, jotka vastaavat kaupunkilaisten tarpeisiin, pystyvät toimimaan markkinaehtoisesti ja voivat laajentua myös muihin kaupunkeihin, sanoo projektipäällikkö Juha Pulmuranta.  

Turussa parhaillaan käynnissä olevat auto- ja pyöräpysäköinnin kokeilut ovat osa 6aika: Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta, jota toteuttavat Turun kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu yhdessä yhteistyöyritysten ja sidosryhmien kanssa. Kokeiluja rahoitetaan myös Turun kärkihankkeista Smart and Wise Turku ja Keskustan kehittäminen. Palveluista toivotaan käyttäjiltä palautetta.

Lokakuussa alkavat auto- ja pyöräpysäköinnin palvelukokeilut:  

Opastettuna pysäköintiruutuun (YSP) 
Etsiparkki.fi -palvelu kerää ja jakaa tietoa vapaista pysäköintipaikoista keskustakävijöille. Palvelun käyttäjä näkee jo ennakkoon, missä on asiointikohdetta lähin vapaa parkkipaikka ja saa sinne myös ajo-ohjeet. Lokakuun aikana palveluun lisätään myös arvio pysäköintipaikkojen käyttöasteesta. 

Kadunvarsipaikan varaaminen (MarshallAI) 
Kaupungintalon pihalla osoitteessa Aurakatu 2 kaksi pysäköintilipputautomaatin viereistä paikkaa on vain niiden autoilijoiden käytössä, jotka ovat varanneet pysäköintipaikan etukäteen parkki.marshallai.com -osoitteessa. Verkkosivulla näkee paikkojen tilan reaaliajassa ja pystyy varaamaan pysäköintipaikan autolleen aikaisintaan 15 minuuttia ennen pysäköintiä. Paikan varaaminen on ilmaista, mutta pysäköinnistä maksetaan normaalisti. Kokeilu on käynnissä lokakuun ajan. 

Pysäköintietuus kimppakyytiautoille (CoReorient) 
Kokeilu pyrkii yksityisautoilun vähentämiseen edistämällä kimppakyydin käyttöä työmatkoilla. Kokeilu kohdistetaan ensisijaisesti Kupittaan Tiedepuistossa työssäkäyville, jotka ovat oikeutettuja työpäivän mittaiseen ilmaiseen kadunvarsipysäköintiin maksuvyöhykkeillä 2 ja 3 todentamalla kimppakyydin ensin turku.liiteri.net -palvelussa. Kokeilun käytössä olevan kiintiön suuruus on keskimäärin 10 ilmaispysäköintiä/työpäivä. Kokeilu käynnistyy lokakuun loppupuolella ja päättyy joulukuun lopussa.  

eParkly-kokeilu kaupungin työntekijöille (Aalto-yliopisto) 
Turun kaupunki kokeilee eParkly-projektin kanssa pysäköinnin markkinapaikkaa, joka näyttää kokeilussa mukana olevien pysäköintialueiden reaaliaikaisen käyttöasteen ja niiden dynaamisesti muuttuvan hinnan. Tämä auttaa autoilijaa löytämään mieleisensä pysäköintipaikan nopeasti ja vähentää siten turhaa ajelua. Palvelun testaaminen on rajattu kokeilun ajaksi vain kaupungin työntekijöille.  

Turvallinen pyöräpysäköinti Hansakorttelissa (CoReorient Oy)
Hansassa kokeillaan järjestelmää, jonka avulla asiakas saa ilmoituksen, jos pyörää liikutetaan hänen tietämättään. Järjestelmän avulla pyritään estämään pyörävarkauksia. Palvelu toimii Hansan parkkihallissa, jonne pääsee sisään Kristiinankadulta. Palvelu toimii mobiilisti sekä selaimella että sovelluksella. Palvelu sisältää pyörän turvallisen parkkeeraamisen lisäksi mm. välineet pyörän omatoimista huoltoa varten ja pyörän pesumahdollisuuden sekä omien tavaroiden säilytysmahdollisuuden. Palveluun tulee mahdollisesti mukaan pyörähuoltoyritys tarjoamaan lisämaksullista huoltoa. Palvelu alkaa lokakuun lopussa ja on käytössä, kun parkkihalli on avoinna. Palvelun hinta on 8 €/kk ja osa lisäpalveluista maksaa lisäksi 5e/kk. Palvelu löytyy osoitteesta: https://turku.liiteri.net/fi 

2

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 8.12.2021, 16:33

Turussa ilmenee edelleen runsaasti koronatartuntoja, viikkotasolla löytyy noin 350–400 uutta tartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 420 (420/100 000/14 vrk). Marraskuun tartunnoista 81 prosentissa tartunnanlähde oli tunnistettavissa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 8.12.2021, 9:52

Cultura-säätiö ja Turun Kaupunginteatteri käynnistävät yhteistyössä kielivähemmistöselvityksen. Siitä saadun tiedon pohjalta voidaan miettiä oikeita tapoja madaltaa teatterin toimintaan osallistumisen kynnystä.

Paikallinen - 8.12.2021, 9:51

Kupittaalla sijaitsevan Tiedepuistoon on pystytetty opastepyloneita, jotka ohjaavat alueella sijaitseviin kohteisiin. Opasteet noudattavat jokirannan tuntumasta tuttua opastamisen konseptia, jota laajennetaan vähitellen myös muualle kaupunkiin.

Paikallinen - 8.12.2021, 9:50

Euroopan komissio on julkaissut "100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä"-mission, jonka tavoitteena on tukea ainakin 100 eurooppalaista kaupunkia saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2030 mennessä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 7.12.2021, 16:56

Kirpeät pakkasetkaan eivät pidätelleet yleisöä, kun suuri joukko valotaiteen ystäviä suuntasi katsomaan Turun ensimmäistä mittavaa valotapahtumaa itsenäisyyspäiväviikonloppuna 3.–6.12.2021. Nelipäiväinen tapahtuma ympäristöineen keräsi ylistystä sekä yleisöltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Paikallinen - 7.12.2021, 16:49

FC Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Paikallinen - 7.12.2021, 16:47

Kupittaan vanhan aseman läheisyyteen on valmistunut uusi Kätilöpolku niminen jalankulku- ja pyörätie. Kätilöpolku johtaa Joukahaisenkadulta Kupittaan juna-aseman laitureille ja Helsinginkadun yläpuolella olevalle Tyks T-sairaalan tontille.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 7.12.2021, 16:45

Luonnon monimuotoisuus tunnetaan huonosti ja valtaosa maailman eliölajeista on yhä löytymättä. Samanaikaisesti luontokato etenee kiihtyvällä nopeudella. Uusimpien arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 7.12.2021, 16:40

Lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuositus muutettiin koskemaan peruskoulua 3. luokasta lähtien, 4. luokan sijaan.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 5.12.2021, 11:21

TPS:n sitkeä ryhmä päätti tiukkaan pakatun kolmen pelin viikkonsa kolmanteen voittoon kaatamalla tulikuuman HPK:n maalein 1-0 jatkoajalla. Samalla katkesi HPK:n 10 ottelun voittoputki ja Tepsin putki taas venähti neljän ottelun mittaiseksi.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 3.12.2021, 15:45

Eipä ollut Kärpistäkään Tepsin kaatajiksi, vaan Palloseuran voittoputki venähti kolmen ottelun mittaiseksi ja samalla 4-3-voitto takasi myös sen, että TPS pysyi sarjan piikkipaikalla.

Paikallinen - 2.12.2021, 15:01

Meyer Turku on luovuttanut tänään Costa Toscana –risteilijäaluksen (180 000 brutoovetoisuustonnia) Costa Cruisesille.  Ajallaan tehty luovutus kertoo telakan kyvystä toimia myös vaikeina aikoina.

Costa Toscana on Meyer Turun mukaan yksi maailman ympäristöystävällisimmistä laivoista.

Paikallinen - 2.12.2021, 14:53

Kyseiset kaksi omikrontartuntaa ovat peräisin Ruotsista. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

– On hyvin todennäköistä, että kyseessä on omikronvariantti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Paikallinen - 2.12.2021, 10:21

JHL:n ja Jytyn lakko päättyi keskiviikkona 1.12. klo 16.00.  Lakon aikana raaka-ainetilauksia ei ole pystytty tekemään normaalisti, joten lämpimän ruoan valmistusta ei voida kaikissa keittiöissä heti aloittaa. 

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 2.12.2021, 10:14

TPS kairasi jo neljännen perättäisen vierasvoittonsa, kun Ässät kaatui Porissa niukasti maalein 2-1.

Paikallinen - 2.12.2021, 9:34

Kauppakeskus Mylly kirii vauhdilla kiinni pandemian aiheuttamaa notkahdusta. Myllyn kokonaismyynnissä on tänä vuonna kuuden prosentin kasvu. Myös marraskuun kävijämäärä nousi kuusi prosenttia. Vuoden 2021 aikana Myllyyn on avattu seitsemän uutta myymälää.

Paikallinen - 2.12.2021, 9:32

Kupittaan urheiluhalli juhlii pyöreitä vuosia, ja kutsuu kaikki vauvasta vaariin tutustumaan avoimien ovien päivään sunnuntaina 5.12. Koko perheen tapahtumassa voi temppuilla, nauttia glögitarjoiluista sekä tutustua maksutta kuntosaliin ja keilahalliin.

Paikallinen - 1.12.2021, 10:28

Valon polun laaja valotapahtuma on toteutettu Vanhankaupungin ja ydinkeskustan alueelle. Uniikkien valoteosten näyttämönä toimivat etenkin Turun kauniit puistot ja Aurajoki rantoineen. Oheisohjelma ulottaa tapahtuman myös kaupungin kaduille ja aukioille. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 1.12.2021, 9:54

Maaperätutkimusta suoritetaan torstaina Helsinginkadulla Kalevanrampin risteyksen läheisyydessä. Oikeanpuoleinen ajokaista pois käytöstä Helsingin suuntaan ajaessa. Työaika on kello 9.00 - 15.00. Työmaa-alueella alennettu nopeusrajoitus.

Paikallinen - 1.12.2021, 9:51

Tyksissä on tänään 30.11.2021 hoidossa kaiken kaikkiaan 14 koronapotilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. Terveyskeskussairaaloissa on kymmeniä potilaita hoidossa koronan vuoksi.