Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Torstai, 17.
tammikuuta
2019.

Tyksissä mobiiliseuranta eturauhassyöpäpotilaille

Eturauhassyövän etäseuranta, eli PSA-kokeen automatisoitu seuraaminen, aloitettiin Tyksissä noin vuosi sitten. Nyt mobiiliseurantaa käyttää melkein 400 eturauhassyöpäpotilasta. Tavoitteena olisi, että kaikki potilaat, jotka tarvitsevat seurantaa muttei lääkärikontaktia, voisivat seurata PSA-arvoaan mobiilisti.

Potilaat ovat tyytyväisiä mahdollisuuteen etäseurannasta.

– Tämä seurantamuoto on ylivoimaisesti nopein. Potilas saa tuloksen omaan matkapuhelimeensa tekstiviestinä muutaman tunnin sisällä laboratoriokäynnin jälkeen, sanoo urologian vastuualuejohtaja, ylilääkäri Peter Boström.

Potilas käy laboratoriossa ja saa verikoetuloksen sekä sen tulkinnan omaan matkapuhelimeensa. Eturauhassyövän etäseuranta soveltuu syövän seurantaan kun keskitytään vain laboratorioarvon, eli PSA:n, seuraamiseen ja sairauden tilanne on vakaa, eikä seuranta vaadi lääkärin vastaanotolla käyntiä.

Vähemmän käyntejä

Menetelmä luonnollisesti myös säästää hoitohenkilökunnan resursseja. Etäseurannalla voidaan korvata erikoissairaanhoidossa perinteisesti kirjeitse tai puhelimitse tapahtuvaa seurantaa.

– Jos lasketaan, että potilaalla on kaksi käyntiä vuodessa, niin mobiiliseurannan avulla säästyy tällä hetkellä yli 700 hoitokontaktia vuodessa, sanoo Boström.

Potilas voi olla sellainen, jonka syöpä on hoidettu tai on hyvässä hoitovasteessa esimerkiksi hormonihoidolla.Mobiili-PSA ei sovellu aktiiviseurantaan.

–  Etäseuranta soveltuu esimerkiksi leikkauksen tai sädehoidon jälkeen, kun potilas on toipunut itse hoitotoimenpiteistä tai seurantaan hormonihoidon aikana, sanoo sairaanhoitaja Mia-Mari Suotonenurologian poliklinikalta. Sen avulla potilaat voidaan pitää urologian poliklinikan seurannassa, esimerkiksi terveyskeskukseen lähettämisen sijaan.

Keski-ikä noin 70

Eturauhassyöpään sairastuneet miehet eivät ole nuorentunut viime aikoina, vaikka syöpämuoto on yleistynyt. Päällimmäinen syy syövän yleistymiseen on ikääntyvä väestö.

–  Keski-ikä on noin 70 vuoden luokkaa, sanoo Boström. 50-vuotiaat ovat harvinaisempia, mutta säännöllisesti meille tulee senkin ikäisiä potilaita.

Harppauksia hoidossa

Viime vuosina eturauhassyövän hoidossa on otettu suuria edistysaskelia eteenpäin. Diagnostiikka on parantunut ja taudin löytäminen ja luokittelu on parantunut todella paljon.

– Siitä meillä on tällä hetkellä meneillä oleva tutkimus PET-keskuksen kanssa, sanoo Boström.

Leikkaushoito ja sädehoito ovat myös kehittyneet paljon viime vuosina.

Miehille ei joukkoseulontaa

Naisille on säännölliset joukkoseurannat, sekä mammografia, että Papa-kokeet, mutta miehille ei ole PSA-seulontaa systemaattisesti ja se on Boströmin mielestä kiistanalainen aihe.

–  Olisi hyvin järkevää seuloa jos meillä olisi hyvä tapa seuloa. Tällä hetkellä PSA-arvo ei riitä yksinään seulomaan eturauhassyöpää muuten terveiltä ja oireettomilta miehiltä. Sillä on enemmän haittaa kuin hyötyä, koska se antaa vääriä hälytyksiä. Vaikka kansallisesti ei suositella yleistä seulontaa, yksilötasolla PSA-seulonta voi olla järkevää esimerkiksi jos suvussa on eturauhassyöpää.

Marraskuu on eturauhassyövän kampanjakuukausi, Movember. Boströmin mielestä Movember on parantanut tilannetta, eturauhassyöpä on tullut tunnetummaksi ja modernit miehet ovat hyviä hakeutumaan hoitoon.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 16.1.2019, 15:20

Ensi yönä alkava lumisade haittaa aamuliikennettä maan eteläosassa. Lunta kertyy Turku–Lahti–Savonlinna-linjan eteläpuolella 10–20 senttimetriä, rannikon tuntumassa jopa enemmän.

Paikallinen - 16.1.2019, 13:51

Turun tuomiokirkon pääurut menevät remonttiin 21.1.2019 alkaen. Remontti valmistuu pääsiäiseksi.

Paikallinen - 16.1.2019, 13:14

Oletko joskus miettinyt, millainen koneisto konserttien takana toimii? Tai miten bändit valmistautuvat keikkoihin? Millainen työmäärä tarvitaan yhden ainoan keikan toteuttamiseksi?

Paikallinen - 16.1.2019, 10:21

Uudenmaankadun ja Kupittaankadun risteyksen uudet liikennevalot otetaan käyttöön torstaina 17.1. Liikennevaloilla selkeytetään risteyksen liikennekäyttäytymistä, mikä helpottaa erityisesti lasten ja vanhusten kadun ylitystä. Liikennevalot parantavat myös risteyksen turvallisuutta.

Paikallinen - 16.1.2019, 10:20

Turku on monipuolisesti esillä 18.–20.1. järjestettävillä Matka 2019 -messuilla Suomen Saaristo -jättikorttelissa 6n2.

Paikallinen - 16.1.2019, 10:19

Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiö jakaa vuonna 2019 apurahoina yhteensä 2 417 000 euroa. Yhteensä tukea saa lähes 150 tutkimusta ja sosiaalista hanketta eri puolilta Suomea. Apurahoista 23 kohdistuu Turun seudulle, ja turkulaishankkeiden saama tuki on yhteensä 450 300 euroa.

Paikallinen - 16.1.2019, 10:17

Turku nousi kärkeen, kun kuntalaiset arvioivat Varsinais-Suomen kuntia asuinpaikkana. Tämä selviää Taloustutkimuksen toteuttamasta Turku Tänään 2018 - Muuttohalukkuus ja kuntien vetovoima -tutkimuksesta.

Paikallinen - 16.1.2019, 10:17

ähköautojen määrä ylitti vuoden 2018 lopussa 15 000 auton rajan, kun lasketaan täyssähköautot ja ladattavat hybridiautot. Sähköautojen määrän odotetaan kaksinkertaistuvan tänä vuonna.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.1.2019, 10:17

Jazz City Turun uusi vuosi alkaa tyylikkäästi, kun Flame Jazz saa vieraakseen rumpali Jochen Rueckertin nimekkään kvartetin. Logomon Move-salissa vietetään perjantai-iltaa New Yorkin klubitunnelmissa loistokkaiden solistien seurassa.

Paikallinen - 15.1.2019, 6:13

Poliisi yritti pysäyttää Turussa Kalevantiellä henkilöautoa. Auto ei kuitenkaan pysähtynyt, vaan lähti poliisia pakoon pitkin Itäistä Pitkää katua sekä Hämeenkatua. Hämeenkadun ja Uudenmaankadun risteyksessä poliisi sai sumputettua pakenevan ajoneuvon usealla poliisiautolla.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.1.2019, 16:00

Kaikki ampumistapauksen johdosta kiinni olleet miehet on vapautettu. Tähän mennessä suoritetussa esitutkinnassa ei ole käynyt ilmi, että ulkopuolisille henkilöille olisi tilanteessa aiheutunut vaaraa. Poliisi jatkaa tutkintaa ja asiassa odotetaan muun muassa teknisten tutkimusten tuloksia.

Paikallinen - 14.1.2019, 15:00

Turun lentoaseman reittitarjonta jatkaa kasvuaan, sillä Wizz Air ilmoitti tänään avaavansa suoran reitin Turusta Makedonian Skopjeen. Reitti avataan 3. heinäkuuta 2019 ja sitä operoidaan keskiviikkoisin ja sunnuntaisin Airbusin 320-200 -kalustolla.

Paikallinen - 14.1.2019, 14:00

Varsinais-Suomen positiivinen rakennemuutos on tuonut esille tekniikan alan osaajapulan. Tilanteen helpottamiseksi Turun ammattikorkeakoulun ICT-osaamisalueella Salossa käynnistetään keväällä 2019 esineiden internetin (IoT) ja kyberturvallisuuden insinöörikoulutus.

Paikallinen - 14.1.2019, 13:00

Turun kaupunki ja Turun konservatorio lähettävät suurikokoisen marssiyhtyeen Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2019 avajaisiin Italian Materaan. Matera on vuoden 2019 toinen kulttuuripääkaupunki, toinen on Bulgarian Plovdiv. Kuluista vastaa Materan kulttuuripääkaupunkiorganisaatio.

Paikallinen - 14.1.2019, 12:24

Aamupäivällä kadonneeksi ilmoitettu mies on löytynyt yleisöilmoituksen perusteella ja hänet on toimitettu sairaalaan hoitoon.

Poliisi kiittää kaikkia havainnoista ilmoittaneita.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.1.2019, 10:23

Poliisi pyytää apua viimeyönä kadonneen miehen löytämiseksi. Miehen nimi on Henry Söderholm ja hän on 84-vuotias. Viimeinen havainto hänestä on viimeyöltä Salon keskustassa. Miehen nopea löytäminen on erittäin tärkeää hänen terveytensä takia.

Sisältää videon
Paikallinen - 14.1.2019, 8:42

Naantalin Rekrymessut pidetään tänä vuonna Naantalin kylpylässä, keskiviikkona 23.1.2019 klo 13–17. Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma avaa keväälle ajoittuvan rekrytointitapahtumien sarjan.

Rekrymessujen toteutuksessa mukana myös opiskelijat

Paikallinen - 14.1.2019, 8:38

Kaukolämmön hinta uhkaa nousta Turun seudulla 4-5 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Arvio perustuu Turku Energian julkaisemaan liukuvaan hintaennusteeseen. Hintaennuste perustuu tuotannon optimoinnista saatavaan polttoainejakaumaan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.1.2019, 8:37

Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Leif Segerstam avaa viimeisen kevätkautensa komealla Richard Strauss -ohjelmistolla. Konsertissa Neljä viimeistä laulua 17.–18.1. klo 19 Konserttitalossa kuullaan Straussin keskeisiä töitä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.1.2019, 8:12

Frida Kahlo (1907-1954) oli meksikolainen taidemaalari. Hänet tunnetaan elon pimeää puolta kuvailevista maalauksista. Kahlo maalasi laajan sarjan inhorealistisia omakuvia. Hänen luovuutensa lähteet kumpuilivat Meksikon alkuperäiskansojen kulttuurista.