Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 20.
maaliskuuta
2019.

Tyksissä mobiiliseuranta eturauhassyöpäpotilaille

Eturauhassyövän etäseuranta, eli PSA-kokeen automatisoitu seuraaminen, aloitettiin Tyksissä noin vuosi sitten. Nyt mobiiliseurantaa käyttää melkein 400 eturauhassyöpäpotilasta. Tavoitteena olisi, että kaikki potilaat, jotka tarvitsevat seurantaa muttei lääkärikontaktia, voisivat seurata PSA-arvoaan mobiilisti.

Potilaat ovat tyytyväisiä mahdollisuuteen etäseurannasta.

– Tämä seurantamuoto on ylivoimaisesti nopein. Potilas saa tuloksen omaan matkapuhelimeensa tekstiviestinä muutaman tunnin sisällä laboratoriokäynnin jälkeen, sanoo urologian vastuualuejohtaja, ylilääkäri Peter Boström.

Potilas käy laboratoriossa ja saa verikoetuloksen sekä sen tulkinnan omaan matkapuhelimeensa. Eturauhassyövän etäseuranta soveltuu syövän seurantaan kun keskitytään vain laboratorioarvon, eli PSA:n, seuraamiseen ja sairauden tilanne on vakaa, eikä seuranta vaadi lääkärin vastaanotolla käyntiä.

Vähemmän käyntejä

Menetelmä luonnollisesti myös säästää hoitohenkilökunnan resursseja. Etäseurannalla voidaan korvata erikoissairaanhoidossa perinteisesti kirjeitse tai puhelimitse tapahtuvaa seurantaa.

– Jos lasketaan, että potilaalla on kaksi käyntiä vuodessa, niin mobiiliseurannan avulla säästyy tällä hetkellä yli 700 hoitokontaktia vuodessa, sanoo Boström.

Potilas voi olla sellainen, jonka syöpä on hoidettu tai on hyvässä hoitovasteessa esimerkiksi hormonihoidolla.Mobiili-PSA ei sovellu aktiiviseurantaan.

–  Etäseuranta soveltuu esimerkiksi leikkauksen tai sädehoidon jälkeen, kun potilas on toipunut itse hoitotoimenpiteistä tai seurantaan hormonihoidon aikana, sanoo sairaanhoitaja Mia-Mari Suotonenurologian poliklinikalta. Sen avulla potilaat voidaan pitää urologian poliklinikan seurannassa, esimerkiksi terveyskeskukseen lähettämisen sijaan.

Keski-ikä noin 70

Eturauhassyöpään sairastuneet miehet eivät ole nuorentunut viime aikoina, vaikka syöpämuoto on yleistynyt. Päällimmäinen syy syövän yleistymiseen on ikääntyvä väestö.

–  Keski-ikä on noin 70 vuoden luokkaa, sanoo Boström. 50-vuotiaat ovat harvinaisempia, mutta säännöllisesti meille tulee senkin ikäisiä potilaita.

Harppauksia hoidossa

Viime vuosina eturauhassyövän hoidossa on otettu suuria edistysaskelia eteenpäin. Diagnostiikka on parantunut ja taudin löytäminen ja luokittelu on parantunut todella paljon.

– Siitä meillä on tällä hetkellä meneillä oleva tutkimus PET-keskuksen kanssa, sanoo Boström.

Leikkaushoito ja sädehoito ovat myös kehittyneet paljon viime vuosina.

Miehille ei joukkoseulontaa

Naisille on säännölliset joukkoseurannat, sekä mammografia, että Papa-kokeet, mutta miehille ei ole PSA-seulontaa systemaattisesti ja se on Boströmin mielestä kiistanalainen aihe.

–  Olisi hyvin järkevää seuloa jos meillä olisi hyvä tapa seuloa. Tällä hetkellä PSA-arvo ei riitä yksinään seulomaan eturauhassyöpää muuten terveiltä ja oireettomilta miehiltä. Sillä on enemmän haittaa kuin hyötyä, koska se antaa vääriä hälytyksiä. Vaikka kansallisesti ei suositella yleistä seulontaa, yksilötasolla PSA-seulonta voi olla järkevää esimerkiksi jos suvussa on eturauhassyöpää.

Marraskuu on eturauhassyövän kampanjakuukausi, Movember. Boströmin mielestä Movember on parantanut tilannetta, eturauhassyöpä on tullut tunnetummaksi ja modernit miehet ovat hyviä hakeutumaan hoitoon.

Uusimmat uutiset

Sisältää ääntä
Paikallinen - 20.3.2019, 15:17

Tänään kahvilavierasohjelmassa Wiklundin Trattoria-ravintolassa vieraanamme oli TOK:n toimialajohtaja Mikko Eskelinen.  TOK on panostanut viime aikoina hurjasti ravintoloidensa ja hotelliensa uudistamiseen.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 20.3.2019, 15:02

Runkosarjan päätteeksi TPS oli sarjataulukon neljännellä sijalla ja Tepsin taival kohti kauden tavoitetta, eli Suomen mestaruutta, alkaa puolivälieristä, jossa vastaan asettuu HPK. 

Paikallinen - 20.3.2019, 5:53

Vasaramäenpuistossa kaadetaan keskiviikosta 20.3. alkaen puita. Työ liittyy Vasaramäenpuiston peruskorjaukseen. Kaupunki pahoittelee kävelijöille ja pyöräilijöille aiheutuvia haittoja puiston läpikulkuliikenteessä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.3.2019, 17:16

Turun poliisi ei ole tavoittanut Tuureporinkadulla 24. helmikuuta tapahtuneen tapon yritykseen tekijää. Tästä johtuen poliisi julkaisee epäillyn kuvan ja pyytää yleisöltä apua henkilön tunnistamisessa.

Paikallinen - 19.3.2019, 10:09

Uudenkaupungin Yaran lannoitetehtaan ammoniakkivuodosta annettiin yleinen vaaratiedote hieman ennen puolta kymmentä tiistaiaamuna. Noin kahdenkymmenen minuutin päästä vaaratilanteen tiedotettiin kuitenkin olevan ohi.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.3.2019, 8:50

Koulukadun ja Rauhankadun risteyksessä vaihdetaan tänään liikennevalopylväs, jonka vuoksi liikennevalot ovat poissa toiminnasta arviolta iltapäivään saakka. Haittaa kaikissa ajosuunnissa. Tienkayttäjiä kehotetaan varovaisuuteen risteysalueella.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 18.3.2019, 10:06

Auran Aaltojen uusi ohjelmasarja Kahvilavieras tarjoaa rentoa jutustelua mielenkiintoisten vieraiden kera kahvikupillisen ääressä. Kahvilavieras -ohjelmassa olemme Wiklundin Trattoriassa, jossa vieraana oli vapaaottelija Teemu Packalén.

 

Paikallinen - 18.3.2019, 9:00

Vuosina 2013–2017 liikenteessä tapahtui 304 kuolemaan johtanutta päihdeonnettomuutta, mikä on noin kolmannes kaikista kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista. Huumeiden vaikutuksen alaisena aiheutettuja kuolonkolareita tapahtui 20 enemmän kuin edeltävällä viisivuotisjaksolla (2008–2012).

Paikallinen - 18.3.2019, 8:00

Punainen Risti haluaa vaikuttaa siihen, että jokaisella on tasa-arvoinen mahdollisuus olla osa suomalaista yhteiskuntaa. Jokaisen tulisi voida toimia yksilönä tai erilaisten yhteisöjen jäsenenä ilman syrjintää. Yhdenvertaisuus on sitä, että kohtelemme kaikkia samanarvoisesti.

Paikallinen - 18.3.2019, 7:07

Ilmastonmuutos ja väestönkasvu sekä näistä seuraavat ympäristömuutokset ovat globaaleja ilmiöitä, jotka luovat kasvavaa tarvetta vesialan osaamiselle. Varsinais-Suomessa on vesialalle tarjolla niin osaavaa työvoimaa kuin hyvää laitososaamista.

Paikallinen - 18.3.2019, 6:16

11.–14.4.2019 järjestetään 28. kerran Suomalaisen elokuvan festivaali ympäri Turkua. Festivaalin teemana on tänä vuonna kokeellinen suomalainen elokuva. Tämän lisäksi tapahtuma panostaa erityisesti kotimaisiin naistekijöihin.

 

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 17.3.2019, 23:17

Entinen Auran Aaltojen urheilutoimituksen päällikkö ja urheiluselostaja Turkka Talonen menehtyi äkillisesti 11.3.2019 kotonaan Kaarinassa. Suru-uutisen myötä Auran Aallot kunnioitti legendan muistoa 14.3. pelatun TPS-SaiPa ottelun yhteydessä.

Paikallinen - 15.3.2019, 8:00

Vuoden pyöräilyteoiksi etsittiin uusia ja rohkeita tapoja edistää pyöräilyä. Valintakriteereitä olivat vaikuttavuus, hauskuus, kekseliäisyys ja julkisuus. Pyöräilykansan tekemien lukuisten ehdotusten joukosta valittiin seuraavat kolme parasta tekoa.

Paikallinen - 14.3.2019, 15:50

Tämänhetkisten eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tai heidän sijaisensa saapuvat Turkuun Eduskuntatutkimuksen keskuksen järjestämään puheenjohtajavierailusarjaan. Sarja pyörähtää käytiin keskiviikkona 20.3. ja päättyy aivan vaalien alla perjantaina 12.4.

Paikallinen - 14.3.2019, 13:49

Score Cup 2019 - Kokoaa kesällä Turkuun urheilun supertähdet ja liike-elämän vaikuttajat samalle areenalle.

Paikallinen - 14.3.2019, 8:45

Hövelin palvelukeskuksessa Pansiossa pääsee tutustumaan koulutus- ja työmahdollisuuksiin tiistaina 19.3.2019 klo 13–15, kun Pansio Works työ- ja koulutustapahtuma levittäytyy palvelukeskukseen tarjoamaan kävijöille uusia mahdollisuuksia ja konkreettisia työpaikkoja.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.3.2019, 5:56

TPS:n keskikenttä sai kertaheitolla vahvistusta kahden laatupelaajan verran, kun Matej Hradecky ja Tomas Hradecky ovat päässeet sopimukseen kasvattajaseuransa kanssa.

Paikallinen - 13.3.2019, 13:57

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku päättyi tiistaina 12.3. Haettavana oli yhteensä noin 80 000 aloituspaikkaa. Yhteishaussa haki 72 100 hakijaa, joista perusopetuksen päättäviä oli 57 680. Hakijoista 51 % haki ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen ja 49 % lukioon.

Paikallinen - 13.3.2019, 9:35

Tiistai toi muassaan suru-uutisen, kun saimme kuulla legendaarisen ex-selostajamme Turkka Talosen äkillisestä poismenosta. Auran Aallot haluaa kunnioittaa Talosen muistoa runkosarjan viimeisessä Otteluillassa torstai-iltana.

Paikallinen - 13.3.2019, 8:17

Caruna ja Telia Finland ovat sopineet uudenlaisesta yhteisrakentamishankkeesta, jonka aikana rakennetaan tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti sekä sähkö- että valokuituverkkoa. Ensimmäiset hankkeet käynnistyvät Lounais-Suomessa Raisiossa ja Ruskolla kevään aikana.