Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Perjantai, 26.
helmikuuta
2021.

Tyksissä aletaan testata koronavirusmuunnoksia kaikista näytteistä

Media

Turun yliopistollinen keskussairaala, Tyks alkaa testata virusvariantteja kaikista koronanäytteistä helmi-maaliskuun vaihteesta alkaen. Jatkossa koronanäytteistä tehdään ensin uudentyyppinen PCR-testi, jonka perusteella saadaan tieto mahdollisesta brittivariantista. Kaikki epäilyttävät kannat sekvensoidaan eli niistä luetaan viruksen geneettinen koodi. Tämän ansiosta saadaan kiinni erityisen ärhäkästi leviävät koronaviruksen variantit huomattavasti aiempaa nopeammin, noin 3-7 päivässä.

Tyks Laboratorioissa pystytään lähiaikoina erottamaan todennäköiset brittivariantit suoraan muista SARS-CoV-2-koronaviruksista. Tieto variantista saadaan jatkossa heti näytteen analysoinnin yhteydessä ja asiakkaat saavat vastauksen mahdollisesta variantista samanaikaisesti positiivisen koronatestituloksensa kanssa. Käytännössä PCR-testi tehdään yhtäaikaisesti niin sanotun SARS-CoV-2 seulontatestin kanssa.

Tavoitteena on saada lopullinen vastaus asiakkaille 3-7 vuorokauden kuluttua näytteenotosta. Toistaiseksi koronaviruksen varianttien tunnistamista ei ole tehty Tyksissä, ja tuloksen saaminen on kestänyt vähintään kaksi viikkoa.

- Olemme muokanneet kehittämäämme omavalmistus-PCR-testiä intensiivisesti useiden viikkojen ajan, jotta saisimme mahdollisimman nopeasti tiedon virusvariantista tartunnanjäljittäjille. Pyrimme kaiken aikaa kehittämään PCR-testiä edelleen niin, että jo sen perusteella voitaisiin heti tunnistaa brittivariantin lisäksi myös eteläafrikkalaiseen ja brasilialaiseen virusvarianttiin viittaavat kannat, kertoo Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen.

Käytännössä tartunnanjäljittäjille saadaan heti tieto mahdollisen virusvariantin löytymisestä. Tulos varmistetaan seuraavina päivinä sekvensoimalla. Lisäksi on mahdollista sekvensoida kaikki muutkin seulontatestissä löytyneet virukset, jos on pienikin syy epäillä muuntunutta varianttia. Kehitystyö tehdään Kliinisen mikrobiologian molekyylimikrobiologian ja virologian laboratoriossa.

Koronatestien määrät ovat kasvaneet moninkertaisesti kuluneen vuoden aikana. Maaliskuussa 2020 päivittäin analysoitiin vain muutamia kymmeniä koronatestejä, huhtikuussa 2020 jo useita satoja ja elokuusta 2020 alkaen päivittäinen kapasiteetti on ollut nelinumeroinen. 

- Maksimissaan pystymme analysoimaan tällä hetkellä noin 2 500 testiä vuorokaudessa. Seuraamme vasteaikaamme koko ajan. Koronatestien tulokset on pandemian aikana vastattu keskimäärin 0,5-1,5 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Parhaimmillaan koko prosessi ajanvarauksesta vastaukseen menee läpi muutamassa tunnissa, kliinisen mikrobiologian vastuualuejohtaja Kaisu Rantakokko-Jalava kertoo.

Tyksissä analysoidaan tällä hetkellä noin 8 000 Varsinais-Suomessa otettua koronavirusnäytettä viikoittain. Tyks Laboratoriot on pystynyt vastaamaan koronavirustestaustarpeeseen Varsinais-Suomen alueella hyvin koko koronapandemian ajan.

Koronapandemian hallinta edellyttää entistä monimutkaisempaa ja työläämpää diagnostiikkaa. Viruksen geneettisen koodin luenta eli variaatioiden sekvensointi on tästä yksi esimerkki.

- Nyt epidemiologisessa seurannassa ja tieteellisessä tutkimustyössä käytettyjä työkaluja tuodaan niin sanotusti etulinjaan eli arjen potilastyöhön. Nähdäkseni kliinisen mikrobiologian maailma muuttuu koronan myötä pysyvästi. Suurin muutos on sekvensointitoiminnan merkittävä nopeutuminen. Olemme koronan myötä siirtymässä kokonaan uuteen vaiheeseen, molekyylimikrobiologian aikakauteen. Mikrobiologisista potilasnäytteistä tuotetaan massadataa, jota analysoidaan bioinformatiikan keinoin, ylilääkäri Antti Hakanen Tyksin laboratoriotoimialueelta kertoo.

Esimerkiksi geenimonistuksen massiivinen käyttöönotto maailmanlaajuisesti virusinfektioiden diagnostiikassa oli viime vuonna aivan uutta.

Kuva: Tyks T-sairaala / Mikael Soininen

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 25.2.2021, 11:10

Hallitus linjasi neuvottelussaan 24. helmikuuta koronapandemian torjunnan tiukemmista toimista ja tason kaksi käyttöönotosta. Seitsemän sairaanhoitopiirin alueella ohjataan otettavaksi heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset.

Paikallinen - 25.2.2021, 9:53

Meyer Turun telakalla on todettu viimeisen kahden viikon aikana 85 koronatartuntaa. Karanteeniin on asetettu 309 työntekijää. Aiheesta uutisoi Yle Turku.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 25.2.2021, 8:43

Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tilastot valvontamaksujen yleisimmistä syistä paljastavat, että turkulaiset autoilijat suhtautuvat huolettomasti sääntöihin. Yli kolmasosa valvontamaksun saaneista autoilijoista jätti käyttämättä pysäköintikiekkoa alueella, jossa sen käyttö

Paikallinen - 24.2.2021, 17:41

Juhani ”Tami” Tamminen lähtee Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi Turussa, kertoo Turun Keskusta Facebook-sivuillaan.

Sisältää kuvan
Kuva: Turun kaupunki, Jaska Poikonen
Paikallinen - 24.2.2021, 13:52

Ohjatut ulkoliikuntatunnit aikuisille alkavat Turussa tällä viikolla. Ensimmäisinä vuorossa ovat lihaskuntojumpat, aikuisten luistelukoulut ja lumikenkäkävelyn opastukset. Tarjontaa on ympäri kaupunkia ja valikoima vaihtelee viikoittain. Tiedot tunneista löytyvät sivulta turku.fi/ulos.

Paikallinen - 24.2.2021, 11:30

Pähkinäpensaan ja lepän kukinta on alkanut etelämpänä Euroopassa, kerrotaan Turun yliopistolta. Viikonloppuna Lounais-Suomeen kulkeutui pähkinän siitepölyä. Sopivien eteläisten ilmavirtausten mukana sekä pähkinän että lepän kaukokulkeumat ovat jatkossakin mahdollisia.

Sisältää kuvan
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
Paikallinen - 23.2.2021, 14:10

Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä piti voimassa kaikki aiemmat suosituksensa. Maakunnan koronatartuntatilanne on pysynyt huolestuttavana. Ennustettavuutta hankaloittaa virusmuunnosten kasvava osuus tartuntojen aiheuttajana.

Paikallinen - 23.2.2021, 12:33

Salossa Teijolla sijaitsevan laskettelukeskuksen Skihaus Bistrossa on perjantaina 19.2. noin klo 18 – 18.30 välisenä aikana ollut asiakkaana henkilö, jolla on sen jälkeen todettu koronatartunta. Aiheesta kertoo Salon kaupunki tiedotteessaan.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 23.2.2021, 11:58
Sisältää ääntä
Paikallinen - 23.2.2021, 11:57
Sisältää ääntä
Paikallinen - 23.2.2021, 11:55
Sisältää ääntä
Paikallinen - 23.2.2021, 11:52
Paikallinen - 23.2.2021, 10:51

Naantalissa koronavirusrokotukset ovat hyvässä vauhdissa, ja rokotusaikataulu suunnitellaan rokotteiden saatavuuden perusteella. Naantalissa on hyvät valmiudet rokottaa kaupunkilaisia sitä mukaa, kun rokotteet saapuvat.

Paikallinen - 23.2.2021, 10:49

Turku Energia -konsernin vuoden 2020 liikevoitto parani ja liikevaihto laski edellisvuoteen 2019 verrattuna. Sähkönkulutus laski Turussa 1,8 % edellisvuoteen verrattuna.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 23.2.2021, 10:40

130 tonnin mobiilinosturi syttyi moottoritilastaan tuleen käytön aikana tänään aamulla Turussa Kakolan alueella. Nosturi oli 4- kerroksisen uudisrakennuksen vieressä. Palo ei ehtinyt levitä rakennukseen. Kuljettajan tekemä alkusammutus rajasi palon ja pelastuslaitos sammutti palon.

Paikallinen - 22.2.2021, 17:48

Turun kaupunginhallituksen 1.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti kaupungin vuokralla olevien yhdistysten on mahdollista saada osittaista vuokranmaksuvapautusta, mikäli tiloihin on kohdistunut viranomaisten taholta annettuja kokoontumisrajoituksia.

Paikallinen - 22.2.2021, 17:42

Toisen asteen yhteishaku lukioihin ja ammatillisiin koulutuksiin on 23.2.–23.3.2021. Valinnanvaraa löytyy, sillä Turun kaupungin seitsemän eri lukiota tarjoavat myös monia erityislinjoja.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 22.2.2021, 16:56

 

Lounais-Suomen poliisi pyytää havaintoja Opelilla liikkuneesta miehestä, jonka epäillään seuranneen naisia erityisesti Halisten, Ylioppilaskylän ja Nummenmäen alueella Turussa. Selvittely liittyy marraskuussa Turussa kadonneen nuoren naisen tapaukseen.

Paikallinen - 22.2.2021, 10:58

Rauma Marine Constructions jatkaa telakan tuotannollista keskeytystä toistaiseksi vallitsevan koronatilanteen takia. Viranomaiset ovat asettaneet satoja telakalla tuotannossa työskenteleviä henkilöitä karanteeniin mahdollisen altistumisen takia.

Paikallinen - 22.2.2021, 10:49

Pöytyän kunnassa sijaitsevassa peruskoulussa on noudatettu ulkoilumenettelyä, jossa vammaiset oppilaat joutuvat pääsääntöisesti ulkoilemaan rakennustyömaa-aidoista rajatussa häkkimäisessä rakennelmassa. Muut lapset ovat saaneet ulkoilla vapaasti aitaamattomalla piha-alueella.