Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 26.
tammikuuta
2022.

Turussa esitetään päiväkotien ja koulujen ruokailujen järjestämistä kaupungin omana toimintana

Turun pormestaristo on neuvotellut ratkaisusta Arkean työehtosopimuksen vaihtamista koskevaan kiistaan. Kiista vuoksi JHL:n ja Jyty ovat aloittaneet laittoman lakon. Selkeä enemmistö pormestaristosta tukee päiväkotien ja koulujen ruokahuollon siirtämistä in-house -toiminnaksi. Tämä tarkoittaa, että uusi yhtiö ei toimisi markkinoilla.

Tällä hetkellä Turun kaupungin päiväkotien ja koulujen ruokahuollon tuottaa Arkea Oy. Arkea on Turun kaupungin strateginen yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 99,7 prosenttia. Arkea toimii markkinoilla ja kilpailee Turun sopimuksista muiden yhtiöiden kanssa.

Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen esittää pormestariston enemmistön tukemaan ratkaisua maanantaina 29.11. kokoontuvalle Turun kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallitukselle esitetään myös aiemmin kaupunginhallituksen päätöksellä tehdyn ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen keskeyttämistä.

– Päätin ottaa pormestariston enemmistön näkemyksen huomioon tehdessäni esityksen kh:lle. Näin pystyn myös esittämään järjestelyn vaikutuksista ja toteuttamisesta paremmin selvitystä, toteaa Heikkinen.

Turun pormestaristo eli pormestari Minna Arve (kok.), kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestari Piia Elo (sd), hyvinvoinnin apulaispormestari Elina Rantanen (vihr.) ja kaupunkiympäristön apulaispormestari Ville Valkonen (kok.) sekä Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Mirka Muukkonen ja Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Juha Anttila neuvottelivat asiasta torstaina 25.11.

Arkean työntekijöistä JHL:n ja Jytyn jäsenet ovat olleet laittomassa lakossa keskiviikosta 17.11. alkaen ja lakkotilanne on häirinnyt voimakkaasti Turun päiväkotien ja koulujen ruokailujen järjestämistä ja terveysturvallisuutta, koska kouluja ei voitu siivota normaaliin tapaan.

In-house -mallista päätetään myöhemmin

Arkea sai tiistaina 16.11. Turun konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemyksenä luvan vaihtaa työehtosopimus ruokapalveluiden työntekijöiden ja esimiesten osalta Avainta ry:n sopimuksesta Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n neuvottelemaan työehtosopimukseen sekä siivous-, kiinteistönhoito- ja ylläpitopalveluiden sekä hallinnon työntekijöiden ja toimistohenkilöiden osalta Kiinteistötyönantajat ry:n neuvottelemaan ja soveltamaan työehtosopimukseen 1.3.2022 alkaen.

Pormestari Minna Arve päätti 22.11., että konsernijaoston päätös otetaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupungeilla on laissa säädetty velvollisuus järjestää varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokahuolto.

– Pormestariston kanssa käydyn neuvottelun jälkeen olemme valmistautuneet ja valmiina esittämään kaupunginhallitukselle varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokailun poistamista markkinoilta, kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen sanoo.

Heikkinen toteaa, että in-house -järjestelyn toteuttamisen malli päätetään myöhemmin ja siinä yhteydessä tehdään sopimus uuden tuottajan kanssa.

– Tuolla sopimuksella tulee varmistaa, että kouluruuan tuottamisesta ei synnyt kaupungille lisää kustannuksia ja että ruokapalvelun laatutaso on korkea.

Esitys julkaistaan asian merkittävyyden takia

Esitys on salaisena kaupunginhallituksen kokouksen torstaina jaetulla esityslistalla. Asian salaamisen perusteena on laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24 §:n 20 kohta, jossa suojataan Arkean liikesalaisuuksia.

Esityksenä on, että Turun kaupunginhallitus päättää, että koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailun lakisääteiset palvelut siirretään sidosyksikkötoiminnaksi. Toteutuksen yksityiskohdat päivitetään omistajapolitiikkaan päivityksen yhteydessä. Arkea pyrkii toteuttamaan liikkeenluovutuksen koulu- ja päiväkotiruokapalveluiden osalta esimerkiksi Kaarealle henkilökunnan nykyisillä työsopimuksilla. Koulu- ja päiväkotiruokailupalveluiden kilpailutuksen valmistelu keskeytetään ja neuvottelut in house -sopimuksen laatimisesta käynnistetään.

Lisäksi kaupunginhallitus ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy oikeutetaan vaihtamaan Arkeaan jäävien toimintojen osalta harkintansa mukaan ja YT-neuvottelujen jälkeen yhtiössä sovellettava työehtosopimus (Avainta ry:n työehtosopimus) ruokapalveluiden työntekijöiden ja esimiesten osalta Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n neuvottelemaan ja soveltamaan työehtosopimukseen sekä siivous-, kiinteistönhoito- ja ylläpitopalveluiden sekä hallinnon työntekijöiden ja toimistohenkilöiden osalta Kiinteistötyönantajat ry:n neuvottelemaan ja soveltamaan työehtosopimukseen 1.3.2022 alkaen, kun Avainta ry:n tällä hetkellä voimassa olevan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 28.2.2022.  

Pormestari Minna Arve on lisäksi ilmoittanut tekevänsä kaupunginhallitukselle esityksen, jolla haetaan nopeaa ratkaisua lakkokysymyksen ratkaisemiseksi.

– Osapuolet on saatava neuvottelupöytään ja ongelmaan tulee hakea ratkaisua. Kaupunki ei ole riidan osapuoli, mutta kuntalaisille aiheutuvan huomattavan haitan vuoksi haluan, että ratkaisua haetaan tosissaan, toteaa Arve.

Turku julkistaa kaupunginhallitukselle tehtävän esityksen pääsisällöt asian merkittävyyden takia. Kaupunginhallituksen päätöksestä tiedotetaan maanantain kokouksen jälkeen.

1

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 26.1.2022, 14:29

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto aloitti toimintansa. Pyöreitä juhlivan Seikkailupuiston juhlavuoden ohjelmassa on esimerkiksi oman Puuhakirjan julkistus ja synttärijuhlat.

Paikallinen - 26.1.2022, 14:27

Raisiontiellä oleva 60 km/h nopeusrajoitus muuttuu lähiviikkoina 50 km/h rajoitukseksi. Raision kaupungin tekemä muutos koskee nelikaistaisen tieosuuden molempia ajosuuntia Raision keskustasta länteen, Uuteenkaupunkiin johtavalle junaradalle saakka.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 26.1.2022, 12:22

Turku on selvittänyt kaupunkilaisten kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt eli hiilijalanjäljen.

Paikallinen - 26.1.2022, 10:08

Tyks vakinaistaa mittavan määrä hoitohenkilöstön tehtäviä. Kaikkiaan Tyksin eri toimialueilla vakinaistetaan yhteensä 122 aiemmin määräaikaista tehtävää.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 25.1.2022, 17:24

Eri puolilta Eurooppaa, myös Turusta, pyöräillään jälleen hyväntekeväisyyden nimissä tulevana kesänä Pariisiin. Kaudella 2021 kerättiin yhteensä noin 9,7 miljoonaa euroa, ja Team Rynkeby onkin yksi suurimmista ja näkyvimmistä hyväntekeväisyysprojekteista Euroopassa.

Paikallinen - 25.1.2022, 16:56

Turun Topinpuiston kiertotalouskeskukselle laadittiin ilmastopolku, joka tarjoaa toimenpide-ehdotuksia alueen ilmastotyöhön. Ilmastopolkua seuraamalla Topinpuiston yritykset voivat vähentää alueella syntyviä päästöjä muun muassa energiankäytössä ja logistiikassa.

Paikallinen - 25.1.2022, 16:52

Lukulukkaritoiminnan tavoitteena on kehittää yläkouluikäisten oppilaiden lukutaitoa ja vahvistaa opiskelutaitoja sekä jatko-opintovalmiuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema hanke toteutetaan yhteistyössä Turun normaalikoulun kanssa.

Paikallinen - 25.1.2022, 16:50

Koronaviruksen tartuntamäärät ovat edelleen korkeat, mutta ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun Varsinais-Suomessa. Sairaalakuormitus helpottui viime viikolla hetkeksi, mutta on taas samalla tasolla kuin aikaisemmin.

Paikallinen - 25.1.2022, 8:57

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on tulevaisuudessa merkittävä yrittäjäedustus. Alueen 79 valtuutetuista 21,5 prosenttia on yrittäjätaustaisia.

Paikallinen - 25.1.2022, 8:56

Kauppakeskus Skanssissa vuoden 2021 kokonaismyynti nousi neljä prosenttia aiemmasta vuodesta. Myynnin nousuun siivitti joulun kaksilukuinen myyntien prosentuaalinen kasvu. Kävijämäärä nousi joulukuussa yli 12 prosenttia ja joulukuun keskiostos ylitti 42 euroa.

Paikallinen - 25.1.2022, 8:56

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli joulukuun lopussa 22 400 työtöntä työnhakijaa. Joulukuun aikana työttömien määrä nousee yleensä reippaasti marraskuuhun verrattuna ja tällä kertaa määrä nousi 2 000 hengellä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 24.1.2022, 9:44

Tänään maanantaina lanseerataan Turulle nimikkoleivonnainen, jonka myötä Turku maistuu nyt paremmalta kuin koskaan. Turkulaisen leipomo MBakeryn valmistamassa Turku-pullassa on pehmeän pullan välissä Turku-suklaalla maustettua kinuskikermaa ja päällä suklainen Turun vaakuna.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 23.1.2022, 11:52

Vuoden toista TPS-ottelua saatiinkin odottaa pitkä tovi ja tarjolle tulikin varsin erikoista käsikirjoitusta noudattanut näytelmä, jonka TPS lopulta Oulussa Kärpille hävisi maalein 5-4.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:07

Perjantaina 28.1.2022 WAMin päänäyttelytiloissa avautuva Kuolleet sielut -näyttely esittelee Pekka ja Teija Isorättyän tuotantoa. Esillä on taiteilijaparin niin uutta tuotantoa kuin vanhempia teoksia, joita taiteilijat ovat muokanneet tätä näyttelyä varten.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.1.2022, 9:06

Anu Tuomen Väristä-näyttely WAMissa on retrospektiivinen katsaus Tuomen pitkään taiteilijanuraan ja laajaan tuotantoon. Tuomi (s. 1950) on toiminut taiteilijana ja taidealan vaikuttajana Turun seudulla viidellä eri vuosikymmenellä ja työskentelee yhä aktiivisesti taiteilijana.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:05

Turun rakennusvalvonnassa on vireillä runsaasti lupia. Rakennusvalvonnan viimevuoden toimintaluvut kertovat, että jonoksi kertynyttä lupasumaa on saatu purettua ja Turun rakentaminen on elinvoimaista koronasta huolimatta.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:04

Koko Ruissalon pääsaaren pesimälinnusto kartoitettiin viime vuonna seitsemättä kertaa, ensimmäinen laajuudeltaan vastaava kartoitus tehtiin saarella vuonna 1980. Tosin joistakin lajeista parimääräarvioita on jopa 1930-luvulta alkaen.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:04

Heikkenevällä koronatilanteella, lisääntyvillä sairaustapauksilla ja koronarajoituksilla on vaikutusta myös jätehuoltoon. Lisäksi äkillisesti vaihtelevat talvikelit aiheuttavat haasteita.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:03

Koronarokote suojaa raskaana olevaa vakavalta taudilta ja sitä kautta myös sikiötä esimerkiksi ennenaikaiselta synnytykseltä, johon vakava korona voi johtaa.

Paikallinen - 21.1.2022, 8:45

Lounais-Suomen poliisi pyysi keskiviikkona 19. tammikuuta yleisöltä apua Turun Vätissä liikkuneen miehen tunnistamiseen. Mies saatiin tunnistettua yleisövihjeiden avulla.