Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 28.
syyskuuta
2020.

Turussa aloitetaan koulutyö lähiopetuksessa

Turun kaupungin sivistystoimiala järjesti keskiviikkona 5.8. etätiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin muun muassa siitä, miten sivistystoimialalla varaudutaan uuteen mahdolliseen korona-aaltoon ja millaisia kokemuksia kevään aikana toteutetusta etäkoulusta ja -opiskelusta toimialalla on. Aiheesta uutisoi Turun Sanomat.

Koulutyö Turun lukioissa, peruskouluissa ja esiopetuksessa alkavat lähiopetuksella keskiviikkona 12.elokuuta. Tänä vuonna 1690 ekaluokkalaista aloittaa koulutien ja syyslukukausi päättyy 19. joulukuuta.

Toimialajohtaja Timo Jalonen kertoi, että sivistystoimialalla noudatetaan valtion viranomaisten antamia ohjeita. Sivistystoimialalla ei ole lähtökohtaisesti Jalosen mukaan tarkoitus antaa omia ohjeita ellei se ole välttämätöntä. Tartuntataudeista vastaavat viranomaiset antavat tarvittaessa täydentäviä ohjeita. Turun sivistystoimiala käy aktiivisesti keskusteluja kymmenen suurimman kunnan sivistysjohdon kanssa käytännön järjestelyistä.

Kaikissa koulumuodoissa Turussa koulutyö käynnistyy lähiopetuksena. Mahdollisuus on myös siirtyä tarvittaessa ripeästi etäopetukseen. Valmius etäopetukseen on hyvä kevään kokemusten jälkeen.

Maskien käytöstä ei anneta sivistystoimessa ohjeistusta. Turussa odotetaan valtion linjausta, jota on todennäköisesti luvassa viikon loppupuolella. Toimialajohtaja Timo Jalonen ei halua ottaa kantaa koulujen mahdolliseen maskipakkoon. Ajankohtainen keskustelukysymys on myös ulkomailta palaavien ohjeistaminen muun muassa opiskelijoiden osalta. Jos perheet ja lapset ovat olleet korkean riskin maissa, toivotaan että ilmoittaisivat siitä päiväkodin tai oppilaitoksen henkilökunnalle.

Toimialajohtaja Jalonen vetoaa, että hygieniaohjeita noudatettaisiin kuten maaliskuusta saakka on korostettu.

Toimialan talous on heinäkuun lopussa normaali eli toimialajohtajan mukaan hyvä. Toimiala on saanut runsaasti rahoitusta avustuksina sekä opetusministeriöltä. Rahaa käytetään Timo Jalosen mukaan oppimisvajeiden korjaamiseen, joita on mahdollisesti syntynyt kevään etäopetuskauden aikana. Jalonen kertoi, että valtakunnallisesti nyt puretaan viime hallituksen aikana tehtyjä varhaiskasvatuksen säästöpäätöksiä. Aikanaan Turku päätti, ettei säästöjä toteuteta, joten muutoksia ei nyt ole odotettavissa.

Väistötilat ovat puhuttaneet Turussa ja puhetta varmaan riittää myös syksynkin aikana. Väistötilat valmistuvat syyskuun alussa, osa saadaan toimialajohtajan mukaan kuntoon ensi viikolla. Turussa joudutaan osittain toimimaan väistötilojen väistötiloissa pienen oppilasjoukon kanssa. Kaupunki sulki Topeliuksen koulun Juhana Herttuan yksikön, Lyseon koulun Runosmäen yksikön ja Luolavuoren koulun Luolavuoren yksikön sisäilmaongelmien vuoksi.

Ammatillisen koulutuksen merkittävin muutos on koulutuksen yhä vahvempi keskittyminen Petreliuksen - Peltolan alueelle. Lisäksi Kauppaoppilaitos Kellonsoittajankadulla tyhjenee, ja opiskelijat siirtyvät Ruiskadulle, jossa on jo ennestään sosiaali- ja terveysalan koulutusta. Yksiköstä tuleekin toimialan suurin. Puolalan koulun alakoulun peruskorjaus on valmistunut. Perusopetuksen osalta suurin muutos on Lyseon yhtenäiskoulun toiminnan aloittaminen. Sisäilmaongelmien kanssa painineesta Lyseon koulusta on muodostettu yhtenäiskoulu, johon kuuluvat vuosiluokat 1-9. Toiminta jatkuu normaalisti Kärsämäen, Runosmäen ja Pallivahan koulurakennuksissa, joissa oppilasmäärä on noin 700.

Varhaiskasvatuksen osalta Sofiankadun päiväkoti on rakenteilla ja valmistunee kesällä 2021. Koulukadun ruotsinkielinen päiväkoti on evakossa Kellonsoittajan koulutalossa. Päiväkotien osalta ei muita muutoksia ole. Varhaiskasvatuksen kysyntä jäänee Turussa pienemmäksi. Taustalla vaikuttaa ikäluokkien pienentyminen sekä huoltajien etätöiden lisääntyminen.

1

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 25.9.2020, 13:23

FC Inter on solminut ensi kauden 2021 kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja José Riveiron kanssa. Myös hänen valmennustiimissään tällä kaudella toimineet apuvalmentaja Sergio Almenara ja fysiikkavalmentaja Michel Bellver ovat tehneet jatkosopimukset samalle ajalle.

Paikallinen - 24.9.2020, 16:19

Sinilevähavaintojen määrä on edelleen vähentynyt Lounais-Suomessa ja tällä viikolla sinileviä havaittiin vain muutamalla sisävesien havaintopaikalla. Yhdelläkään merialueen havaintopaikoilla ei havaittu sinilevää kuluvan viikon aikana.

Paikallinen - 24.9.2020, 10:45

Salossa otetaan uusi askel kohti päästöttömämpää lämmöntuotantoa. Korvenmäen ekovoimalaitoksen tontilla kallioperään porataan lämpövarasto, johon kesäajan tuotannossa syntyvä ylimääräinen lämpö varastoidaan. Varastoitu lämpö käytetään talvella, kun lämmöntarve on suurimmillaan.

Paikallinen - 24.9.2020, 10:44

Keskiviikkona 23.09.2020 klo 22.00 poliisipartio oli valvomassa liikennettä Liedossa Tampereen Valtatiellä. Turun suunnasta tulevalle henkilöautolle mitattiin nopeudeksi 202 km/h alueella, missä oli 120 km/h nopeusrajoitus.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 24.9.2020, 10:43

Forum Marinumin Kruununmakasiini, alun perin viljamakasiini 1800-luvulta, on erinomainen paikka ruokanäyttelylle. Nykyisen elintason jatkuvassa nousussa ruoka- ja ravintokysymykset ovat kestoteemoja mediassa ja ihmisten mielenmaisemassa.

Paikallinen - 23.9.2020, 17:25

Turku istuttaa Puun päivänä 25.9. tammen Urheilupuistoon. Puu istutetaan turkulaisen lähiluonnon kunniaksi. Kaupungin asukkaat ovat tervetulleita seuraamaan istuttamista perjantaina klo 12 alkaen.

Paikallinen - 23.9.2020, 17:22

Hartela rakentaa Turussa TYKS:n T3-sairaalaa. Työmaalla työskentelee yhteensä 280 henkilöä. Eilen tiistaina 22.9. on yksi työmaalla työskentelevä aliurakoitsijan työntekijä saanut positiivisen koronatestin tuloksen. Hän ei ole ollut työmaalla torstain 17.9.

Paikallinen - 23.9.2020, 9:14

Rytmisen voimistelun naisten yksilöiden SM-kilpailut kisataan tulevana viikonloppuna 26.–27.9. Turussa. Mestaruudet ratkotaan sekä neliottelussa että kullakin välineellä erikseen.

Paikallinen - 22.9.2020, 17:30

Turun kaupunki järjestää asukkailleen avoimen turvallisuuskyselyn. Saadut tulokset täydentävät viranomaisten tietoja ja ne auttavat turvallisuustoimien kohdentamista eri asuinalueilla. Turun kaupunki on toteuttanut turvallisuuskyselyjä joka toinen vuosi.

Paikallinen - 22.9.2020, 17:27

Lounais-Suomen tartuntatautitilanteen pahenemisen ennaltaehkäisemiseksi yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on lokakuussa edelleen varmistettava turvavälit ja riittävä hygienia. Kunnat tekevät

Paikallinen - 22.9.2020, 17:19

Meyer Turun telakka suljetaan joulun ympärillä kolmen viikon ajaksi. Sulkemisella haetaan taloudellisia säästöjä ja se perustuu myös tilauskannan aikataulumuutoksista johtuviin alhaisiin tuotantomääriin. Sulkemisella ei ole vaikutusta telakan tilauskirjaan tai laivojen valmistumisaikatauluun.

Paikallinen - 22.9.2020, 8:00

Linnateatteri Yhdistys ry:n hallitus on kutsunut Markko Heinosen teatterin uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään lokakuussa 2020.

Paikallinen - 22.9.2020, 7:15

Lounais-Suomen poliisi joutui viime viikon tehovalvonnassa puuttumaan kännykän käyttöön peräti 340 kertaa. Käytännössä se tarkoittaa, että poliisi havaitsi joka päivä liikenteessä lähemmäs 50 tapausta, joissa kännykkää käytettiin lainvastaisesti ajon aikana.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 22.9.2020, 7:15

Evelina aloitti vuoden 2020 julkaisemalla Hitaasti-sinkun tammikuussa. Hitaasti on jo platinaa ja saanut jatkokseen kaksi sinkkujulkaisua Liian vähän, liian myöhään ja Mä en haluu tietää. Kolmen upean sinkun kokonaisuus on avannut jo kuvaa siitä, mitä Evelinan kolmas albumi pitää sisällään.

Paikallinen - 21.9.2020, 17:06

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -hanke toteuttivat yhteistyössä kyselyn taloyhtiöiden asumisturvallisuudesta muistisairaiden ja muistiltaan heikentyneiden asukkaiden näkökulmasta keväällä 2020.

Paikallinen - 21.9.2020, 17:04

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut tänään Sini Ruohosen taposta epäillyn miehen todennäköisin syin. Tapauksessa ei tässä vaiheessa tiedoteta enempää, koska esitutkinta on alkuvaiheessa, kerrotaan Lounais-Suomen poliisista. Esitutkinnasta tiedotetaan aikaisintaan ensi viikolla.

Paikallinen - 21.9.2020, 9:18

Riistaonnettomuuksien määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina, vaikka vakavimpia vahinkoja aiheuttavien hirvikolareiden määrä on tasaantunut. Yhä useammin törmäys tapahtuu peuran tai kauriin kanssa. Kyselyn mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista pitää hirvi- ja peurakantoja liian suurina.

Paikallinen - 21.9.2020, 6:50

Kadonneeksi ilmoitetun Sini Ruohosen katoamista tutkitaan henkirikoksena Lounais-Suomen poliisilaitoksella. Rikoksesta epäilty on otettu kiinni torstaina 17.9.2020 poliisin omien tutkimusten perusteella.

Paikallinen - 21.9.2020, 6:50

Suomen Punaisen Ristin ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutetut vapaaehtoiset auttavat Viking Amorellalta evakuoituja ihmisiä viranomaisten tukena. Viking Amorellan matkustajat evakuoitiin sunnuntaina tapahtuneen aluksen pohjakosketuksen seurauksena.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.9.2020, 6:49

Matkustaja-alus Viking Amorella ajoi sunnuntaina karille noin kello 12.35 Ahvenanmaan itäpuolella Östra Julgrundin kupeessa. Pohjakosketuksen jälkeen alus ajoi tarkoituksella rantaa tilanteen vakauttamiseksi ja tilanne aluksen vakavuuden osalta on toistaiseksi stabiili.