Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 19.
huhtikuuta
2021.

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa koronasulku käytetään kunnostukseen ja kehittämiseen

Media

COVID-19-pandemia sulki Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet Ruissalossa. Myös Kahvila Vanha Tammi on kiinni 8.–23.3.21. Kasvihuoneet avataan yleisölle heti pandemiatilanteen salliessa. Ulkopuutarha on kuitenkin päivittäin avoinna ja siellä on vierailtu ahkerasti.

Kasvitieteellisen puutarhan kävijämäärät ovat olleet viime vuosien aikana vahvassa nousussa. Yleisöennätys saavutettiin vuonna 2019, jolloin puutarhassa vieraili noin 107 000 kävijää. Myös vuosi 2020 alkoi erinomaisesti ja tammi-helmikuussa kävijämäärät kasvoivat yli kuusi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Keväälle oli valmisteltu sarja koko perheen tiedeiltoja, mutta vain Amazonian tutkimusretkiä käsittelevä tilaisuus ehdittiin pitää ennen kuin korona muutti suunnitelmia.

– Koronasta huolimatta puutarhassa vieraili viime vuonna noin 95 000 kävijää. Tulos on hyvä, kun huomioidaan, että kasvihuoneet olivat suljettuina keväällä ja joulun tienoilla yhteensä 98 päivää, muistuttaa ylipuutarhuri Simo Laine.

Kuluvana vuonna kasvihuoneita ei ole voitu avata yleisölle. Upea talvi on kuitenkin houkutellut ihmisiä ulkopuutarhaan.

– Kevätaurinko saa ihmiset taas liikkeelle ja luonto herää eloon. Joka päivä voi ihailla uusia kevään merkkejä. Ulkopuutarha tarjoaa vierailijoilla upean mahdollisuuden nauttia luonnosta, Laine jatkaa.

Kasvihuoneet avataan mahdollisimman nopeasti

Kasvihuoneet avataan yleisölle heti kun se on valtakunnallisten, alueellisten ja Turun yliopiston ohjeistusten mukaan mahdollista. Koronasulku vaikuttaa kasvitieteellisen puutarhan ja koko biodiversiteettiyksikön taloudelliseen tilanteeseen, sillä pääsylipputulot ovat vähentyneet yli sadalla tuhannella eurolla. Yliopistolla ja puutarhalla katsotaan kuitenkin luottavaisesti tulevaisuuteen.

– Iloitsemme siitä, että ihmiset ovat löytäneet ulkopuutarhan, jonka haluamme pitää maksuttomana kohteena jatkossakin. Uskomme kävijämäärien nousun jatkuvan pandemian jälkeen. Monet ihmiset kokevat työmme tärkeäksi ja tukevat toimintaamme säännöllisin vierailuin, professori Ilari E. Sääksjärvi sanoo.

Uusia tuulia

Koronasulun aikana kasvitieteellisen puutarhan kokoelmia hoidetaan tavanomaiseen tapaan, mutta lisäksi on korjattu, kunnostettu ja kehitetty uutta.

– Kasvihuoneissa on esimerkiksi rakennettu uusia näyttelykokonaisuuksia ja parannettu vierailijoiden käytössä olevia tiloja, Laine kertoo.

Myös kasvitieteellisen puutarhan tarjoamia tiede- ja luontosisältöjä on kehitetty. Ulkopuutarhan Aikavaellus-reitti johdattelee vieraat maailmankaikkeuden historian alkuräjähdyksestä nykyhetkeen. Lapsille suunnattu tehtäväkartta taas johtaa Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvasta tutulle tuulimyllylle.

Lummelammen aluetta kehitetään erityisesti lapsiperheille. Turun kaupunki on rakentanut lammen rantaan pienen laiturin ja Kalervon kasvimaalle istutetaan taas hyötykasveja. Luonto ja Lapsi Säätiön rahoittaman Puutarhakasvatushankkeen tuella alueelle valmistuu kevään aikana myös elämyksellinen aistipolku ja tietyt päiväkoti- ja esikouluryhmät pääsevät tutustumaan puutarhalla luonnon monimuotoisuuteen ja eliöyhteisöjen toimintaan.

Lisäksi Turun yliopiston kemian laitos valmistelee yhteistyössä biodiversiteettiyksikön kanssa erityisesti lapsille ja nuorille suunnattua tietopakettia kasvien kemiallisesta monimuotoisuudesta ja sen tutkimuksesta.

– Kasvitieteellinen puutarha on upea luontokohde, jossa meillä on mahdollista innostaa suurta yleisöä tieteen pariin. Luvassa on paljon uusia avauksia, kunhan vaan koronatilanne hellittää, Sääksjärvi lupaa.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 19.4.2021, 16:03

Kesärauha tiedottaa festivaalin siirtymisestä kesäkuulta elokuulle. Myös tapahtumapaikka vaihtuu yhdeksi vuodeksi Vanhalta Suurtorilta väljemmälle alueelle Turun linnan puistoon. Kolme kertaa suurempi festivaalialue mahdollistaa turvallisemman tapahtumajärjestämisen poikkeusaikana.

Paikallinen - 19.4.2021, 15:57

Aurinkobaletin 40-vuotisjuhlagaala 40 Auringon vuotta toteutetaan striimattuna verkossa tanssin päivänä ja Aurinkobaletin syntymäpäivän aattona torstaina 29.4.2021 klo 19.00. Juhlagaalan koreografeina vierailevat Jorma Uotinen, Marjo Kuusela ja Ervi Sirén.

Paikallinen - 19.4.2021, 12:45

Naisen kimppuun hyökättiin sunnuntai-iltapäivänä Kirjalassa Paraisilla, kerrotaan Lounais-Suoemn poliisista.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.4.2021, 10:40

Helsinginkadun tunnelissa tehdään huoltotöitä tiistaina 20.4.2021 klo 8.30 - 15.00 välisenä aikana. Oikeanpuoleinen ajokaista on suljettu liikenteeltä välillä Kalevanramppi - Hämeensilta. Haittaa liikenteelle on keskustan suuntaan ajettaessa.

Sisältää videon
Paikallinen - 19.4.2021, 10:37

Heikkilän kasarmialueen viereen suunniteltavan Pihlajaniemen ensimmäinen asemakaavaehdotus on valmistunut ja tulee nähtäville 19.4.2021 ennen kaupunkiympäristölautakunnan päätöksentekoa. Pihlajaniemestä tulee uusi merellinen ja luonnonläheinen kaupunginosa Turun ydinkeskustan jatkeeksi.

Paikallinen - 16.4.2021, 10:02

Henkilöauto vaurioitui törmäyksessä ja yksin henkilöautossa ollut kuljettaja loukkaantui lievästi. Ulosajo tapahtui iltapäivän paluuliikenteen aikaan noin kello 16.00. Ulosajosta ei aiheutunut merkittäviä ruuhkia.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.4.2021, 13:41

Kakolan funikulaarin viime viikon lopulla alkanut korjaus on edelleen kesken. Viime perjantain huollon yhteydessä Funikulaarin taittopyörän laakerin havaittiin ääntävän ja funikulaari jätettiin pois käytöstä isompien vahinkojen välttämiseksi.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.4.2021, 12:27

Työt alkavat tiistaina 4.5. aamulla valmistelevilla töillä. Valmistelevien töiden aikana liikenne kulkee pääosin normaalisti. Kevyen liikenteen väylän leveyttä joudutaan rajoittamaan noin puoleen nykyisestä, mutta kevyen liikenteen väylä on käytössä koko ajan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.4.2021, 12:20

Festivaali järjestetään seuraavan kerran 8.–10.7.2022 Turun Ruissalossa. Ruisrockin järjestäjät ovat seuranneet koronavirustilanteen kehittymistä herkeämättä ja pysyneet toiveikkaina siitä, että heinäkuussa Ruisrock voisi taas tuottaa iloa ja onnellisuutta yli sadalletuhannelle kävijälleen.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.4.2021, 11:24

Nostotyö ja työmaatoimitukset sulkevat oikeanpuoleisen ajokaistan Helsingin suuntaan Ratapihankatu 18 kohdalla. Ajokaista on suljettu päivittäin kello 7.00 - 15.00 välisenä aikana. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 15.4.2021, 7:20

Iltapäivällä Turun kehätiellä tapahtui kaksi onnettomuutta. Osallisena yhteensä kuusi ajoneuvoa. Neljä henkilöä vietiin sairaalaan, kerrotaan Lounais-Suomen poliislaitokselta.

Paikallinen - 14.4.2021, 17:01

Neljän auton ketjukolari on ruuhkauttanut Turun kehätien tänään iltapäivällä. Onnettomuus tapahtui ennen puolta neljää Runosmäen risteyssillan ja Kärsämäen risteyssillan välillä Piikkiöön päin ajettaessa. Onnettomuuspaikan pelastus- ja raivasutyöt jatkuivat pitkälle iltapäivään.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.4.2021, 16:57

Huomisesta 15.4. alkaen Uudenmaankadulla Tuomiokirkon suuntaan ajaessa, välillä Vähä Hämeenkatu - Hämeenkatu, suljetaan kaksi suoraan menevien ajokaistaa. Työmaan kohdalla suoraan menevät ja oikealle kääntyvät ohjataan kulkemaan oikeanpuoleiselle bussikaistalle.

Paikallinen - 14.4.2021, 15:36

Lounais-Suomen poliisi valvoo keskiviikkona yhteistyössä Turun kaupungin pysäköinninvalvonnan kanssa suojatiesäännön noudattamista.

Paikallinen - 14.4.2021, 15:35

Paraisten poliisi etsii Sollidenin uimarannan laiturissa olevan veneen omistajaa.

Paikallinen - 14.4.2021, 12:33

Turun kaupungin opetuksen OPAS-verkkopalveluihin on kohdistunut viikonlopun ja maanantaiaamun 12.4.2021 aikana tietomurto. Tietomurron laajuus selvisi kaupungille maanantaiaamuna tietoturvan valvontajärjestelmän kautta.

Paikallinen - 14.4.2021, 8:40

Turussa todettiin viikolla 14 (5.–11.4.2021) 151 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on Turussa tällä hetkellä 195/100 000/14 vrk (13.4.2021). Tartuntojen jäljitysprosentti oli 75 % viikolla 14. Todettujen koronatartuntojen määrä on selkeästi laskusuunnassa.

Paikallinen - 13.4.2021, 17:19

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että vuonna 2001 syntyneiden ja nuorempien ryhmäliikunta ulkona sallitaan, mutta lähikontaktia sisältävät harjoitteet eivät vielä olisi sallittuja.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.4.2021, 17:11

 

Lounais-Suomen poliisilaitos tutkii laajaa, yrityksiin kohdistunutta petossarjaa. Petoksissa on tilattu toisten yritysten nimissä huomattavia määriä erilaista tavaraa, kuten esimerkiksi rakennustarvikkeita ja erilaisia työkoneita sekä elintarvikkeiksi luokiteltavia tavaroita.