Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 19.
huhtikuuta
2021.

Turun Vanhankaupungin kehittäminen etenee

Media

 

Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelma on valmistunut. Suunnitelma sisältää ehdotuksia sekä rakennetun ympäristön kehittämiseen että alueen elävöittämiseen kolmen tulevaisuuden tarinan pohjalta.

Kehittämissuunnitelman tekemiseen lähdettiin yhdessä alueen keskeisten kiinteistönomistajien kanssa. Kehittämissuunnitelmaa ovat työstäneet Suomen Yliopistokiinteistöt, Stiftelsen för Åbo Akademi, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun Yliopistosäätiö, Turun Ylioppilaskyläsäätiö ja Åbo Akademi. Suunnitelman ovat heidän kanssaan laatineet Lundén Architecture Company ja Demos Helsinki.

– Kiinteistönomistajat miettivät kukin tahoillaan omia rakentamiseen ja kiinteistöjensä kehittämiseen liittyviä konkreettisia suunnitelmia. Me heräsimme kokoamaan heidät yhteen. Fyysinen ympäristö ja sen kehittäminen on siten ollut vahvasti suunnitelman tekemisen lähtökohtana, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo.

Hintsanen korostaa, että samalla haluttiin luoda edellytykset Keskustan kehittämisen kärkihankkeen mukaiselle tavoitteelle palauttaa sijoittajien kiinnostus investoida keskustaan.

Kehittämistyössä mukana olleet tahot pitävät tärkeänä sitä, että suunnitelma tehtiin yhdessä.

Tarinat sanoittavat tulevaisuutta

Suunnitelman sisältöihin saatiin pohjaa myös alueen muilta toimijoilta ja asukkailta sekä kaupunkilaisilta laajemmin. Heille järjestetyistä työpajoista ja kyselyistä nousi esiin selkeitä toiveita ja tarpeita, jotka on otettu huomioon suunnitelmassa. Tällaisia ovat esimerkiksi arjen ja elämysten lomittuminen alueella, kiinnostavien reittien ja paikkojen esiin nostaminen sekä alueen vahvuuksien huomioiminen.

Näkemyksien pohjalta kiteytettiin kolme tulevaisuuden tarinaa: Kulttuurin ja elämysten kaunis kaupunkitila, Yhteisöllinen historiallinen keskusta sekä Yliopistojen elävä kaupunginosa.

Yksi tarinoista keskittyy yliopistojen näkyvyyden parantamiseen alueella, niiden liittämiseen tiiviimmäksi osaksi Suurtoria ja yliopistojen alueen elävöittämiseen.

Kehittämissuunnitelmassa on esitetty yliopistojen liittämistä jatkumoksi Suurtorin alueelle avaamalla rakennuksia yleisölle ja rakentamalla uusia rakennuksia.

Turun yliopiston johtaja Päivi Mikkolan mielestä kehittämissuunnitelman laadintaprosessi on jo sinällään saanut aikaan uudistumista.  

– Prosessin aikana Tuomiokirkon takana oleva näkymätön lasiseinä on raottunut. Se on ehkä estänyt ihmisiä ja toimintoja tulemasta yliopistojen alueelle. Kehittämissuunnitelman toteuttamisen myötä lasiseinä toivottavasti poistuu kokonaan. Toivotamme tervetulleeksi kampukselle myös uutta koulutuksellista toimintaa, yrityksiä ja palveluja, Mikkola sanoo.

Mikkola kiittelee mukana olleita toimijoita, jota ovat olleet varsin sitoutuneita kehittämistyöhön. Se luo hänen mielestään hyvän pohjan jatkotyöskentelylle, joka sekin tulee olemaan eri toimijoiden yhteinen ponnistus.

Reitit ohjaavat ihmisten kulkemista

Rakennetun ympäristön kehittämissuunnitelmiin vaikuttivat sekä analyysi alueen nykytilasta että kaupunkilaisten näkemykset alueen tulevaisuudesta. Niitä yhdistämällä muotoutuivat alueen rakennetun ympäristön kehittämisen suunnat: ihmisten ja palveluntarjoajien törmäyttäminen, kävely- ja pyöräily-yhteyksien parantaminen, Aurajoen roolin nostaminen kulkuväylänä ja vapaa-ajanviettopaikkana, rakennusperinnön kunnioittaminen sekä ympärivuorokautisen elämän lisääminen asumisrauhasta tinkimättä. Nämä teemat näkyvät konkreettisissa korttelien kehittämisen toimenpide-ehdotuksissa.

– Alueen läpi kulkevien reittien selkeyttäminen ja eheyttäminen nousi yhdeksi tärkeimmäksi alueen elävöittämisen toimenpiteeksi. Reittien varren täydennysrakentaminen ja palvelut ohjaavat ihmisten kulkemista reiteillä, ja samalla reittien varret syttyvät eloon. Esimerkiksi Vähätorin ja Suurtorin yhdistävä uusi Pennisilta ohjaisi ihmisiä kulkemaan Suurtorille. Trappin ja Cajanderin talojen avaaminen palveluille puolestaan houkuttelisi ihmisiä siirtymään sinne. Keskeisellä paikalla oleva Maaherran makasiinin kortteli uudisrakennuksineen ohjaa Yliopistonmäelle, jonne esimerkiksi amfiteatteri ja muu täydennysrakentaminen luovat uutta vetovoimaa, Lundén Architecture Companyn arkkitehti Tuuli Loukola kertoo.

Kehittämissuunnitelmassa on ehdotettu Piispankadun Svante Dahlströmin puistikon muuttamista keskieurooppalaiseksi viihtyisäksi aukioksi. Se houkuttelisi paitsi viettämään siellä aikaa myös siirtymään kohti uutta alakampuksen hybridikorttelia.

– Pohjoisosan uuteen kaupunginosaan on suunniteltu asuinrakennuksia, mutta samalla sinne jätetään riittävästi tilaa yliopiston mahdollisille tulevaisuuden tilatarpeille. Pohjoisosan täydennysrakentaminen luo myös selkeän rajapinnan Helsinginkadulle, Lundén Architecture Companyn arkkitehti Eero Lundén kertoo.

Kehittämissuunnitelma luo suuntaviivat tulevaisuuteen

Kevään 2021 aikana jatketaan yhteistyötä Vanhan Suurtorin toimijoiden kanssa. Yhdessä mietitään keinoja, joilla alue saadaan viihtyisämmäksi ja elävämmäksi muulloinkin kuin kesällä, jolloin alueelle houkuttelevat Tuomiokirkon terassi ja erilaiset tapahtumat. Loppukeväästä järjestetään historiallisen keskustan ja yliopistojen alueella Turun matkailuoppaiden opastamia kävelykierroksia. Alueen opasteiden uudistamistyö käynnistyy myös keväällä, Tuomiokirkkotorin ja Vanhan Suurtorin alueen sähkö-, vesi- ja viemäripisteiden sekä valaistusratkaisujen suunnittelu on jo käynnistynyt. Yliopistonmäkeä ja Kasarmialuetta puolestaan elävöitetään parantamalla luontoarvoja muun muassa perustamalla alueelle perhospuutarhoja, muuttamalla nurmikoita niityiksi tai kedoiksi ja lisäämällä alueelle jalavia.

Kaupunkilaisten kanssa jatketaan keskustelua kehittämissuunnitelman sisällöistä ja toimenpiteistä. Kehittämissuunnitelma viedään sen jälkeen asianmukaisella tavalla päätöksentekoon keskustelun antamien evästysten kera.

 

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 19.4.2021, 16:03

Kesärauha tiedottaa festivaalin siirtymisestä kesäkuulta elokuulle. Myös tapahtumapaikka vaihtuu yhdeksi vuodeksi Vanhalta Suurtorilta väljemmälle alueelle Turun linnan puistoon. Kolme kertaa suurempi festivaalialue mahdollistaa turvallisemman tapahtumajärjestämisen poikkeusaikana.

Paikallinen - 19.4.2021, 15:57

Aurinkobaletin 40-vuotisjuhlagaala 40 Auringon vuotta toteutetaan striimattuna verkossa tanssin päivänä ja Aurinkobaletin syntymäpäivän aattona torstaina 29.4.2021 klo 19.00. Juhlagaalan koreografeina vierailevat Jorma Uotinen, Marjo Kuusela ja Ervi Sirén.

Paikallinen - 19.4.2021, 12:45

Naisen kimppuun hyökättiin sunnuntai-iltapäivänä Kirjalassa Paraisilla, kerrotaan Lounais-Suoemn poliisista.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.4.2021, 10:40

Helsinginkadun tunnelissa tehdään huoltotöitä tiistaina 20.4.2021 klo 8.30 - 15.00 välisenä aikana. Oikeanpuoleinen ajokaista on suljettu liikenteeltä välillä Kalevanramppi - Hämeensilta. Haittaa liikenteelle on keskustan suuntaan ajettaessa.

Sisältää videon
Paikallinen - 19.4.2021, 10:37

Heikkilän kasarmialueen viereen suunniteltavan Pihlajaniemen ensimmäinen asemakaavaehdotus on valmistunut ja tulee nähtäville 19.4.2021 ennen kaupunkiympäristölautakunnan päätöksentekoa. Pihlajaniemestä tulee uusi merellinen ja luonnonläheinen kaupunginosa Turun ydinkeskustan jatkeeksi.

Paikallinen - 16.4.2021, 10:02

Henkilöauto vaurioitui törmäyksessä ja yksin henkilöautossa ollut kuljettaja loukkaantui lievästi. Ulosajo tapahtui iltapäivän paluuliikenteen aikaan noin kello 16.00. Ulosajosta ei aiheutunut merkittäviä ruuhkia.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.4.2021, 13:41

Kakolan funikulaarin viime viikon lopulla alkanut korjaus on edelleen kesken. Viime perjantain huollon yhteydessä Funikulaarin taittopyörän laakerin havaittiin ääntävän ja funikulaari jätettiin pois käytöstä isompien vahinkojen välttämiseksi.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.4.2021, 12:27

Työt alkavat tiistaina 4.5. aamulla valmistelevilla töillä. Valmistelevien töiden aikana liikenne kulkee pääosin normaalisti. Kevyen liikenteen väylän leveyttä joudutaan rajoittamaan noin puoleen nykyisestä, mutta kevyen liikenteen väylä on käytössä koko ajan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.4.2021, 12:20

Festivaali järjestetään seuraavan kerran 8.–10.7.2022 Turun Ruissalossa. Ruisrockin järjestäjät ovat seuranneet koronavirustilanteen kehittymistä herkeämättä ja pysyneet toiveikkaina siitä, että heinäkuussa Ruisrock voisi taas tuottaa iloa ja onnellisuutta yli sadalletuhannelle kävijälleen.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.4.2021, 11:24

Nostotyö ja työmaatoimitukset sulkevat oikeanpuoleisen ajokaistan Helsingin suuntaan Ratapihankatu 18 kohdalla. Ajokaista on suljettu päivittäin kello 7.00 - 15.00 välisenä aikana. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 15.4.2021, 7:20

Iltapäivällä Turun kehätiellä tapahtui kaksi onnettomuutta. Osallisena yhteensä kuusi ajoneuvoa. Neljä henkilöä vietiin sairaalaan, kerrotaan Lounais-Suomen poliislaitokselta.

Paikallinen - 14.4.2021, 17:01

Neljän auton ketjukolari on ruuhkauttanut Turun kehätien tänään iltapäivällä. Onnettomuus tapahtui ennen puolta neljää Runosmäen risteyssillan ja Kärsämäen risteyssillan välillä Piikkiöön päin ajettaessa. Onnettomuuspaikan pelastus- ja raivasutyöt jatkuivat pitkälle iltapäivään.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.4.2021, 16:57

Huomisesta 15.4. alkaen Uudenmaankadulla Tuomiokirkon suuntaan ajaessa, välillä Vähä Hämeenkatu - Hämeenkatu, suljetaan kaksi suoraan menevien ajokaistaa. Työmaan kohdalla suoraan menevät ja oikealle kääntyvät ohjataan kulkemaan oikeanpuoleiselle bussikaistalle.

Paikallinen - 14.4.2021, 15:36

Lounais-Suomen poliisi valvoo keskiviikkona yhteistyössä Turun kaupungin pysäköinninvalvonnan kanssa suojatiesäännön noudattamista.

Paikallinen - 14.4.2021, 15:35

Paraisten poliisi etsii Sollidenin uimarannan laiturissa olevan veneen omistajaa.

Paikallinen - 14.4.2021, 12:33

Turun kaupungin opetuksen OPAS-verkkopalveluihin on kohdistunut viikonlopun ja maanantaiaamun 12.4.2021 aikana tietomurto. Tietomurron laajuus selvisi kaupungille maanantaiaamuna tietoturvan valvontajärjestelmän kautta.

Paikallinen - 14.4.2021, 8:40

Turussa todettiin viikolla 14 (5.–11.4.2021) 151 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on Turussa tällä hetkellä 195/100 000/14 vrk (13.4.2021). Tartuntojen jäljitysprosentti oli 75 % viikolla 14. Todettujen koronatartuntojen määrä on selkeästi laskusuunnassa.

Paikallinen - 13.4.2021, 17:19

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että vuonna 2001 syntyneiden ja nuorempien ryhmäliikunta ulkona sallitaan, mutta lähikontaktia sisältävät harjoitteet eivät vielä olisi sallittuja.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.4.2021, 17:11

 

Lounais-Suomen poliisilaitos tutkii laajaa, yrityksiin kohdistunutta petossarjaa. Petoksissa on tilattu toisten yritysten nimissä huomattavia määriä erilaista tavaraa, kuten esimerkiksi rakennustarvikkeita ja erilaisia työkoneita sekä elintarvikkeiksi luokiteltavia tavaroita.