Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 26.
tammikuuta
2022.

Turun Tiedepuisto sai uudet kaupunkiopasteet

Kupittaalla sijaitsevan Tiedepuistoon on pystytetty opastepyloneita, jotka ohjaavat alueella sijaitseviin kohteisiin. Opasteet noudattavat jokirannan tuntumasta tuttua opastamisen konseptia, jota laajennetaan vähitellen myös muualle kaupunkiin.

Kupittaan asema on monelle matkalaiselle ensikosketus Turkuun. Junalla Kupittaalle saapuvat kohtaavat karttaan pohjaavan opasteen heti noustessaan asemalta ylös. Omat vastaavat opasteensa ovat myös Vierailu- ja innovaatiokeskus Joen edustalla Lemminkäisenkadulla sekä Dentalian ja Tyksin sairaalan edessä Kiinanmyllynkadulla.

- Tiedepuistoon on rakentunut viime vuosina paljon uutta, joten opasteet eri rakennuksiin ja toimitiloihin ovat tarpeen. Alueella asioi, työskentelee ja opiskelee kasvava joukko ihmisiä ja on tärkeää, että liikkuminen on kaikin puolin sujuvaa, sanoo Turun Tiedepuiston hankejohtaja Timo Laine.

- Myös Turun Teknologiakiinteistöjen sisäopastamista ja Turun Ammattikorkeakoulun opasteita kehitetään samanaikaisesti. Näin saamme yhdistettyä Tiedepuiston kortteleiden ja kiinteistöjen läpi menevät reitit kaupunkiopastamiseen, kertoo projektipäällikkö Riikka Niemelä, joka vastaa kaupungilla opastamisen kehitystyöstä ja koordinoinnista.

Uudet opasteet ovat osa laajempaa kokonaisuutta, jossa parannetaan asteittain keskustan ja koko Turun alueen opastamista. Liikkumisen sujuvoittamisen lisäksi kaupunkitilaan asennettavat pylonit, viitat ja karttataulut nostavat esiin kaupungin matkailukohteita ja palveluita.

- Opastaminen on keskeinen osa kaupungin palvelumuotoilua. Se parantaa kaupungin toimivuutta ja vahvistaa yhtenäistä brändiä. Opasteiden suunnittelussa on osallistettu kaupunkilaisia ja kunkin opastettavan alueen toimijoita, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen, muotoilujohtaja Pekka Toivanen Muotohiomo Oy:stä määrittelee opastamisen vaikuttavuutta.

Muotohiomo on ollut mukana Turun opastamisen konseptin laadinnassa suunnittelun alusta asti. Konsepti valmistui vuonna 2020 ja se palkittiin samana vuonna kansallisella Fennia Prize Winner -muotoilupalkinnolla.

Konseptin mukaisten visuaalisten ja havainnollisten karttojen avulla on helppo hahmottaa lähellä oleva kaupunkitila ja oivaltaa missä ja miten kaukana eri kohteet sijaitsevat. Karttoihin on muun muassa kuvattu, mitkä alueet ja kiinteistöt ovat 5 minuutin kävelymatkan etäisyydellä ja miten pitkälle kaupunkipyörällä voi pyrähtää varttitunnissa.

Opastus laajenee asteittain uusille alueille. Tiedepuiston jälkeen vuorossa on historiallisen keskustan ja yliopistojen alue, minkä myötä opastamisen ketju saadaan yhtenäiseksi koko matkalta Tiedepuistosta keskustaan. Tavoitteena on, että keskusta-alueella yhdeltä pylonilta näkee aina jo seuraavan. Konseptin mukaisia karttoja ja opasteita on jo nyt lisäksi esimerkiksi Turun ulkoilusaarilla Majsaaressa, Vepsässä ja Pähkinäisissä.

1

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 26.1.2022, 14:29

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto aloitti toimintansa. Pyöreitä juhlivan Seikkailupuiston juhlavuoden ohjelmassa on esimerkiksi oman Puuhakirjan julkistus ja synttärijuhlat.

Paikallinen - 26.1.2022, 14:27

Raisiontiellä oleva 60 km/h nopeusrajoitus muuttuu lähiviikkoina 50 km/h rajoitukseksi. Raision kaupungin tekemä muutos koskee nelikaistaisen tieosuuden molempia ajosuuntia Raision keskustasta länteen, Uuteenkaupunkiin johtavalle junaradalle saakka.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 26.1.2022, 12:22

Turku on selvittänyt kaupunkilaisten kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt eli hiilijalanjäljen.

Paikallinen - 26.1.2022, 10:08

Tyks vakinaistaa mittavan määrä hoitohenkilöstön tehtäviä. Kaikkiaan Tyksin eri toimialueilla vakinaistetaan yhteensä 122 aiemmin määräaikaista tehtävää.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 25.1.2022, 17:24

Eri puolilta Eurooppaa, myös Turusta, pyöräillään jälleen hyväntekeväisyyden nimissä tulevana kesänä Pariisiin. Kaudella 2021 kerättiin yhteensä noin 9,7 miljoonaa euroa, ja Team Rynkeby onkin yksi suurimmista ja näkyvimmistä hyväntekeväisyysprojekteista Euroopassa.

Paikallinen - 25.1.2022, 16:56

Turun Topinpuiston kiertotalouskeskukselle laadittiin ilmastopolku, joka tarjoaa toimenpide-ehdotuksia alueen ilmastotyöhön. Ilmastopolkua seuraamalla Topinpuiston yritykset voivat vähentää alueella syntyviä päästöjä muun muassa energiankäytössä ja logistiikassa.

Paikallinen - 25.1.2022, 16:52

Lukulukkaritoiminnan tavoitteena on kehittää yläkouluikäisten oppilaiden lukutaitoa ja vahvistaa opiskelutaitoja sekä jatko-opintovalmiuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema hanke toteutetaan yhteistyössä Turun normaalikoulun kanssa.

Paikallinen - 25.1.2022, 16:50

Koronaviruksen tartuntamäärät ovat edelleen korkeat, mutta ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun Varsinais-Suomessa. Sairaalakuormitus helpottui viime viikolla hetkeksi, mutta on taas samalla tasolla kuin aikaisemmin.

Paikallinen - 25.1.2022, 8:57

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on tulevaisuudessa merkittävä yrittäjäedustus. Alueen 79 valtuutetuista 21,5 prosenttia on yrittäjätaustaisia.

Paikallinen - 25.1.2022, 8:56

Kauppakeskus Skanssissa vuoden 2021 kokonaismyynti nousi neljä prosenttia aiemmasta vuodesta. Myynnin nousuun siivitti joulun kaksilukuinen myyntien prosentuaalinen kasvu. Kävijämäärä nousi joulukuussa yli 12 prosenttia ja joulukuun keskiostos ylitti 42 euroa.

Paikallinen - 25.1.2022, 8:56

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli joulukuun lopussa 22 400 työtöntä työnhakijaa. Joulukuun aikana työttömien määrä nousee yleensä reippaasti marraskuuhun verrattuna ja tällä kertaa määrä nousi 2 000 hengellä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 24.1.2022, 9:44

Tänään maanantaina lanseerataan Turulle nimikkoleivonnainen, jonka myötä Turku maistuu nyt paremmalta kuin koskaan. Turkulaisen leipomo MBakeryn valmistamassa Turku-pullassa on pehmeän pullan välissä Turku-suklaalla maustettua kinuskikermaa ja päällä suklainen Turun vaakuna.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 23.1.2022, 11:52

Vuoden toista TPS-ottelua saatiinkin odottaa pitkä tovi ja tarjolle tulikin varsin erikoista käsikirjoitusta noudattanut näytelmä, jonka TPS lopulta Oulussa Kärpille hävisi maalein 5-4.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:07

Perjantaina 28.1.2022 WAMin päänäyttelytiloissa avautuva Kuolleet sielut -näyttely esittelee Pekka ja Teija Isorättyän tuotantoa. Esillä on taiteilijaparin niin uutta tuotantoa kuin vanhempia teoksia, joita taiteilijat ovat muokanneet tätä näyttelyä varten.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.1.2022, 9:06

Anu Tuomen Väristä-näyttely WAMissa on retrospektiivinen katsaus Tuomen pitkään taiteilijanuraan ja laajaan tuotantoon. Tuomi (s. 1950) on toiminut taiteilijana ja taidealan vaikuttajana Turun seudulla viidellä eri vuosikymmenellä ja työskentelee yhä aktiivisesti taiteilijana.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:05

Turun rakennusvalvonnassa on vireillä runsaasti lupia. Rakennusvalvonnan viimevuoden toimintaluvut kertovat, että jonoksi kertynyttä lupasumaa on saatu purettua ja Turun rakentaminen on elinvoimaista koronasta huolimatta.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:04

Koko Ruissalon pääsaaren pesimälinnusto kartoitettiin viime vuonna seitsemättä kertaa, ensimmäinen laajuudeltaan vastaava kartoitus tehtiin saarella vuonna 1980. Tosin joistakin lajeista parimääräarvioita on jopa 1930-luvulta alkaen.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:04

Heikkenevällä koronatilanteella, lisääntyvillä sairaustapauksilla ja koronarajoituksilla on vaikutusta myös jätehuoltoon. Lisäksi äkillisesti vaihtelevat talvikelit aiheuttavat haasteita.

Paikallinen - 21.1.2022, 9:03

Koronarokote suojaa raskaana olevaa vakavalta taudilta ja sitä kautta myös sikiötä esimerkiksi ennenaikaiselta synnytykseltä, johon vakava korona voi johtaa.

Paikallinen - 21.1.2022, 8:45

Lounais-Suomen poliisi pyysi keskiviikkona 19. tammikuuta yleisöltä apua Turun Vätissä liikkuneen miehen tunnistamiseen. Mies saatiin tunnistettua yleisövihjeiden avulla.