Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Perjantai, 25.
toukokuuta
2018.

Turun Ratapiha -hankkeen arkkitehtuurikutsukilpailu käynnistyy

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Turun Ratapiha -hankkeen asemakaavamuutosluonnoksen tiistaina 24.4.2018. Kaavaluonnoksen pohjalta käynnistetään arkkitehtuurikutsukilpailu 15.5.2018, jossa tavoitteena on löytää arvokkaalle Ratapihalle arkkitehtuuriltaan ja kaupunkitilalliselta sovitukseltaan korkeatasoinen ja kiinnostava idea asemakaavoituksen ja hankkeen toteutuksen pohjaksi. 

Turun Ratapihan Kehitys Oy järjestää, yhteistyössä Turun kaupungin sekä VR-Yhtymän kanssa, Ratapihan hankkeen arkkitehtuurista, massoittelusta sekä toiminnallisista, kaupunkikuvallisista ja liikenteellisistä ratkaisuista arkkitehtuurikutsukilpailun, joka on luonteeltaan ideakilpailu. Kilpailuun kutsutaan viisi (5) arkkitehtitoimistoa.

Kilpailun tarkoituksena on löytää arvokkaalle rakennuspaikalle arkkitehtuuriltaan ja kaupunkitilalliselta sovitukseltaan korkeatasoinen ja kiinnostava idea asemakaavoituksen ja toteutuksen pohjaksi. Lisäksi kilpailulta haetaan uudenlaisia ideoita ja vertailukelpoisia ratkaisuvaihtoehtoja hankkeen toteuttamiseen sekä myönteistä julkisuutta ja sidosryhmien osallistamista.

Arkkitehtikutsukilpailun Tilaaja on Turun Ratapihan Kehitys Oy, kilpailun operatiivisesta johtamisesta vastaa hankekehittäjä GSP Group Oy.

Hanke kytkeytyy osaksi Turun keskustan kärkihanketta ja vahvistaa kaupungin tapahtumallista ja matkailullista vetovoimaa sekä tukee keskustan elinvoimaa. Arkkitehtuurikutsukilpailun tarkoitus on eheyttää Turun yhdyskuntarakennetta ja lisätä korkeatasoista asuin- ja palvelurakentamista laajentuvalla keskusta-alueella.

Turun Ratapiha -hankkeen tavoitteena on luoda Turkuun kansallisesti ja kansainvälisesti houkutteleva elämys- ja tapahtumakeskittymä. Suunnitelmien keskiössä on perhematkailuun suunnattu elämyskeskus sekä uusi, noin 10 000 katsomopaikan monitoimiareena konserttien sekä yleisö- ja urheilutapahtumien käyttöön. Matkailua tukemaan alueelle suunnitellaan hotellia.

 - Arkkitehtikutsukilpailu on tehokas toimintatapa löytää sekä arkkitehtonisesti että toiminnallisesti hienoja ideoita ja ratkaisuja haastaviin hankkeisiin. Kokemukset mm. Helsingin Garden hankkeesta olivat erinomaisia ja kutsukilpailulla saavutettiin asemakaavoitukselle sekä suunnittelulle laadukkaat lähtötiedot, kertoo projektinjohtaja Ilkka Kilpimaa Turun Ratapiha Kehitys Oy:stä.

Kilpailun tavoitteena on kaupunkikuvallisesti korkealaatuinen alue tukemaan Turun keskustan visiota

Arkkitehtuurikutsukilpailuun on kutsuttu viis arkkitehtitoimistoa:

Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
PES-Arkkitehdit Oy
Schauman Arkkitehdit Oy + Schauman & Nordgren Architects Oy
Sigge Arkkitehdit Oy

Arkkitehtuurikilpailu on luonteeltaan ideakilpailu, jonka kilpailutöiden ehdotuksia rajaavat asemakaavaluonnoksessa esitetyt suunnittelun reunaehdot. Turun Ratapiha -hankkeen eri toimintojen sijoittuminen sekä rakentamisen mittakaava ja korkeus tarkentuvat arkkitehtuurikutsukilpailussa valitun ratkaisun perusteella.

Arkkitehtuurikilpailuun osallistuvien arkkitehtitoimistojen kilpailuaika on 15.5. - 14.9.2018. Voittaja julkistetaan lokakuussa 2018. Voittavan arkkitehtitoimiston kanssa käynnistetään hankkeen tarkempi arkkitehtuurisuunnittelu.

Arkkitehtuurikilpailun voittavan arkkitehtitoimiston valinta perustuu tuomariston osalta kuuteen kriteeriin:

Arkkitehtuuri - Kilpailutyö on korkealaatuinen kokonaisuus, jossa näkyy julkinen kaupunkitila ja tilojen elämyksellisyys, innovatiivisuus ja yksilöllisyys.
Kaupunkikuva - Ehdotuksen luonteva liittyminen ympäröivään kaupunkirakenteeseen sekä Turun maisematilaan.
Toiminnallisuus - Kilpailutyön kokonaiskonseptin toiminnallisuus yhdistettynä korkealaatuiseen asiakaskokemukseen.
Liikenne- Työssä tulee ottaa huomioon yleisöliikenteen ohjautuminen, pysäköinti, huollon järjestelyt, jalankulun ja pyöräilyn reitit sekä liittyminen ulkoiseen liikenneverkkoon.
Realistisuus- Kilpailutyön ideoiden investointikustannusten realistisuus ja huomioitu elinkaaritaloudellisuus. Palkintolautakunta arvioi suunnitelman realistisuuden.
Keskustavisioon istuva - Kilpailutyön luonteva liittyminen rata-alueeseen sekä Turun keskustavisioon.

Asemakaavaluonnos mahdollistaa monipuolisesti erilaisten toimintojen sijoittumista alueelle noin 170 000 kerrosneliömetriä. Toiminnot ja niiden määrät tarkentuvat asemakaavatyön myöhemmässä vaiheessa. Arkkitehtikutsukilpailun pohjana käytettävän kaava-alueen pinta-ala on noin 13,2 ha. Alueelle arvioidaan tulevan Turun Ratapiha -hankkeen myötä noin 1500 uutta asukasta.

- Arkkitehtikilpailulta odotetaan kahdenlaista tulosta: Toisaalta haetaan arkkitehtonisesti korkeatasoista ja visionääristä kokonaiskonseptia alueen kehittämiseksi. Toisaalta toivotaan suunnitelmaa, joka on joustava pohja jatkokehittämiselle, jota tehdään osana vuorovaikutteista asemakaavoitusprosessia, kommentoi kilpailua Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Lisää työpaikkoja ja verotuloa

Hankesuunnitelman mukaan Turun Ratapiha -hankkeen rakentaminen on tarkoitus rahoittaa pääosin yksityisellä rahalla. Kokonaisinvestoinnin suuruus on noin 480 miljoonaa euroa. Vuotuinen käyttäjämäärätavoite on noin viisi miljoonaa käyntikertaa.

Hankkeen työllisyys- ja verovaikutus olisi merkittävä: esiselvityksessä tehtyjen arvioiden mukaan rakennusaikainen tulo kaupungille olisi 17,6 miljoonaa euroa, ja sen työllistävä vaikutus 2 600 henkilötyövuotta. Toiminnan aikainen vuosittainen verotulo kaupungille olisi noin 4,8 miljoonaa euroa, ja sen arvioidaan tuovan noin 790 työpaikkaa.

Turun Ratapiha on matkailun, perhematkailun, konserttien, konferenssien, perhe-  ja yritystapahtumien, kulttuurin, musiikin, elämysten, elektronisen urheilun ja liikunnan kansainvälisen tason keskittymä. Tapahtumien lisäksi Ratapihan palvelut helpottavat ja parantavat kaupunkilaisten arkea. 

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 25.5.2018, 13:00

Euran liikekeskus tuhoutui 20.5.2017 tapahtuneessa tulipalossa. Tulipalosta tehtiin hälytys hätäkeskukseen kyseisen päivän aamuna klo 5.12.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 25.5.2018, 9:25

Loppuunmyydyn kevätkiertueen Suomessa tehnyt Juha Tapio saapuu Logomoon rockaamaan lokakuussa. Keväisen konserttisalikiertueen vastapainoksi Logomolla tullaan näkemään keikka, jossa myös permannolla on lupa bilettää. Illan toisena esiintyjänä nähdään Vesterinen Yhtyeineen.

Paikallinen - 25.5.2018, 9:05

Juoksutapahtuma aiheuttaa poikkeuksellisia liikennejärjestelyitä lauantaina jokirannassa sekä Urheilupuiston alueella klo 10.00 - 16.00 välisenä aikana. Reitti kulkee pääosin kevyen liikenteen väylillä, mutta myös ajoneuvoliikenteelle tulee hetkellisiä pysäytyksiä.

Paikallinen - 25.5.2018, 8:42

Viime kesänä suuren suosion saavuttanut venekeräyskampanja starttaa taas. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) keräävät tänäkin vuonna asukkaiden ja mökkiläisten rikkinäisiä veneitä pois Saaristomerta likaamasta.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 25.5.2018, 8:30

Suomusjärveläinen Simo Larmo valittiiin Varsinais-Suomen vuoden nuoreksi yrittäjäksi viime viikolla. Larmo on vuodesta 2014 asti pyörittänyt Birkkalan tilaa, jossa sijaitsee nykyään Suomen suurin spelttimylly.Tila tuottaa vuodessa 500 tonnia luomuspelttiä.

Paikallinen - 25.5.2018, 6:41

Jyrkkälässä jytisee, kun Jykä Pop -kaupunkifestari polkaistaan käyntiin tänä lauantaina 26.5.. Lavalle nousevat muun muassa lastensuosikit Mimi ja Kuku, taikuri Joni Suvanto, imitaattori Martti Koivisto ja päivän kruunaa pääesiintyjä Poju. Tapahtuma on maksuton ja suunnattu kaikenikäisille.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 24.5.2018, 17:30
Paikallinen - 24.5.2018, 17:00

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 24.5.2018, 16:20

Turkulainen roller derby -seura Dirty River Roller Derby joutuu tänä lauantaina tosipaikan eteen kun se saa vastaansa Kupittaan palloiluhallissa järjestettävässä turnauksessa Kouvolan roller derby -joukkueet. Mutta mitä tämä roller derby oikein on ja miten joukkue on valmistautunut koitokseen?

Paikallinen - 24.5.2018, 15:00

Turussa on jo 14 kulttuuria ja liikuntaa yhdistävää kulttuurikuntoilureittiä, lisäksi tarjolla on selkokielisiä vaihtoehtoja. Uusi Ruissalon kulttuurikuntoilukartta lisää valikoimaan kaksi reittiä.

Paikallinen - 24.5.2018, 15:00

Veneilijöiden biojätteitä aletaan kerätä kompostoreihin Seilissä ja Jurmossa tästä viikosta alkaen. Lisäksi ravintoloiden biojätteiden kompostointia parannetaan Seilissä ja Örössä. Biojätteiden lajittelu on tärkeää, jotta ravinteet saadaan hyötykäyttöön joko mullaksi tai maanparannusaineeksi.

Paikallinen - 24.5.2018, 14:00

Turun kansallinen kaupunkipuisto täyttää viisi vuotta Maailman ympäristöpäivänä 5.6. ja Turun kaupunki haluaa kutsua kaikki mukaan juhlimaan. Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan alueella on iltapäivästä alkaen ohjelmaa koko perheelle ja illan suussa juhlistetaan Sigyn-salissa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 24.5.2018, 13:00

Poliisi tutkii epäselvää tapahtumaa, jonka kohteena oli v. 1963 syntynyt mies. Asiaa tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä. Mahdollinen rikos on tapahtunut Naantalin Kylpylän henkilökunnan parkkipaikalla 17.5.2018 klo 00.21- 00.22.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 24.5.2018, 9:27

140-vuotisjuhlavuottaan viettävä WSOY julkaisee elokuun alussa Päivi Lipposen esikoisromaanin Ihmisyyden vuoksi. Historiallinen romaani sijoittuu Suomen itsenäisyyden alkutaipaleisiin, vuoteen 1918. Torstaina 16.8.

Paikallinen - 24.5.2018, 9:26

Valtatie 8:lla alkaa kevään aikana useita uusia urakoita. Liikenteen turvallisuus ja sujuvuus paranevat merkittävästi kasitien peruskorjauksen myötä.

Paikallinen - 24.5.2018, 9:04

Turun seudun joukkoliikenne Föli on julkaissut kaksi luonnosta tulevaisuuden linjastoksi. Runkolinjastoksi kutsuttu uudistus on suunniteltu toteutettavaksi vuonna 2020.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 23.5.2018, 16:00

22.5.2018 klo 15.18. Pahoinpitely

Paikallinen - 23.5.2018, 15:00

Väliaikaisen torialueen rakennustyöt alkavat. Samaan aikaan myös arkeologiset kaivaukset laajenevat.
Uudistustöiden aikana torikauppa jatkuu entiseen tapaan, mutta myyntipaikat siirtyvät rakentamiseen mukautuen.

Paikallinen - 23.5.2018, 14:00

Kaikki Turun kaupungin matonpesupaikat ovat käytössä aamusta iltaan. Mattomankelin käyttö nopeuttaa mattojen kuivumista ja mattoja voi jättää omalla vastuulla puomeille kuivumaan. Tervetuloa mattopyykille!

Paikallinen - 23.5.2018, 13:00

Paavo Nurmen stadion täyttyy tiistaina 29.5. klo 9–12.30 Turun alakoululaista. Noin 4 000 oppilasta kokoontuu Viestikarnevaaleihin kisaamaan tai kannustamaan.