Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 15.
elokuuta
2018.

Turun Ratapiha -hankkeen arkkitehtuurikutsukilpailu käynnistyy

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Turun Ratapiha -hankkeen asemakaavamuutosluonnoksen tiistaina 24.4.2018. Kaavaluonnoksen pohjalta käynnistetään arkkitehtuurikutsukilpailu 15.5.2018, jossa tavoitteena on löytää arvokkaalle Ratapihalle arkkitehtuuriltaan ja kaupunkitilalliselta sovitukseltaan korkeatasoinen ja kiinnostava idea asemakaavoituksen ja hankkeen toteutuksen pohjaksi. 

Turun Ratapihan Kehitys Oy järjestää, yhteistyössä Turun kaupungin sekä VR-Yhtymän kanssa, Ratapihan hankkeen arkkitehtuurista, massoittelusta sekä toiminnallisista, kaupunkikuvallisista ja liikenteellisistä ratkaisuista arkkitehtuurikutsukilpailun, joka on luonteeltaan ideakilpailu. Kilpailuun kutsutaan viisi (5) arkkitehtitoimistoa.

Kilpailun tarkoituksena on löytää arvokkaalle rakennuspaikalle arkkitehtuuriltaan ja kaupunkitilalliselta sovitukseltaan korkeatasoinen ja kiinnostava idea asemakaavoituksen ja toteutuksen pohjaksi. Lisäksi kilpailulta haetaan uudenlaisia ideoita ja vertailukelpoisia ratkaisuvaihtoehtoja hankkeen toteuttamiseen sekä myönteistä julkisuutta ja sidosryhmien osallistamista.

Arkkitehtikutsukilpailun Tilaaja on Turun Ratapihan Kehitys Oy, kilpailun operatiivisesta johtamisesta vastaa hankekehittäjä GSP Group Oy.

Hanke kytkeytyy osaksi Turun keskustan kärkihanketta ja vahvistaa kaupungin tapahtumallista ja matkailullista vetovoimaa sekä tukee keskustan elinvoimaa. Arkkitehtuurikutsukilpailun tarkoitus on eheyttää Turun yhdyskuntarakennetta ja lisätä korkeatasoista asuin- ja palvelurakentamista laajentuvalla keskusta-alueella.

Turun Ratapiha -hankkeen tavoitteena on luoda Turkuun kansallisesti ja kansainvälisesti houkutteleva elämys- ja tapahtumakeskittymä. Suunnitelmien keskiössä on perhematkailuun suunnattu elämyskeskus sekä uusi, noin 10 000 katsomopaikan monitoimiareena konserttien sekä yleisö- ja urheilutapahtumien käyttöön. Matkailua tukemaan alueelle suunnitellaan hotellia.

 - Arkkitehtikutsukilpailu on tehokas toimintatapa löytää sekä arkkitehtonisesti että toiminnallisesti hienoja ideoita ja ratkaisuja haastaviin hankkeisiin. Kokemukset mm. Helsingin Garden hankkeesta olivat erinomaisia ja kutsukilpailulla saavutettiin asemakaavoitukselle sekä suunnittelulle laadukkaat lähtötiedot, kertoo projektinjohtaja Ilkka Kilpimaa Turun Ratapiha Kehitys Oy:stä.

Kilpailun tavoitteena on kaupunkikuvallisesti korkealaatuinen alue tukemaan Turun keskustan visiota

Arkkitehtuurikutsukilpailuun on kutsuttu viis arkkitehtitoimistoa:

Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
PES-Arkkitehdit Oy
Schauman Arkkitehdit Oy + Schauman & Nordgren Architects Oy
Sigge Arkkitehdit Oy

Arkkitehtuurikilpailu on luonteeltaan ideakilpailu, jonka kilpailutöiden ehdotuksia rajaavat asemakaavaluonnoksessa esitetyt suunnittelun reunaehdot. Turun Ratapiha -hankkeen eri toimintojen sijoittuminen sekä rakentamisen mittakaava ja korkeus tarkentuvat arkkitehtuurikutsukilpailussa valitun ratkaisun perusteella.

Arkkitehtuurikilpailuun osallistuvien arkkitehtitoimistojen kilpailuaika on 15.5. - 14.9.2018. Voittaja julkistetaan lokakuussa 2018. Voittavan arkkitehtitoimiston kanssa käynnistetään hankkeen tarkempi arkkitehtuurisuunnittelu.

Arkkitehtuurikilpailun voittavan arkkitehtitoimiston valinta perustuu tuomariston osalta kuuteen kriteeriin:

Arkkitehtuuri - Kilpailutyö on korkealaatuinen kokonaisuus, jossa näkyy julkinen kaupunkitila ja tilojen elämyksellisyys, innovatiivisuus ja yksilöllisyys.
Kaupunkikuva - Ehdotuksen luonteva liittyminen ympäröivään kaupunkirakenteeseen sekä Turun maisematilaan.
Toiminnallisuus - Kilpailutyön kokonaiskonseptin toiminnallisuus yhdistettynä korkealaatuiseen asiakaskokemukseen.
Liikenne- Työssä tulee ottaa huomioon yleisöliikenteen ohjautuminen, pysäköinti, huollon järjestelyt, jalankulun ja pyöräilyn reitit sekä liittyminen ulkoiseen liikenneverkkoon.
Realistisuus- Kilpailutyön ideoiden investointikustannusten realistisuus ja huomioitu elinkaaritaloudellisuus. Palkintolautakunta arvioi suunnitelman realistisuuden.
Keskustavisioon istuva - Kilpailutyön luonteva liittyminen rata-alueeseen sekä Turun keskustavisioon.

Asemakaavaluonnos mahdollistaa monipuolisesti erilaisten toimintojen sijoittumista alueelle noin 170 000 kerrosneliömetriä. Toiminnot ja niiden määrät tarkentuvat asemakaavatyön myöhemmässä vaiheessa. Arkkitehtikutsukilpailun pohjana käytettävän kaava-alueen pinta-ala on noin 13,2 ha. Alueelle arvioidaan tulevan Turun Ratapiha -hankkeen myötä noin 1500 uutta asukasta.

- Arkkitehtikilpailulta odotetaan kahdenlaista tulosta: Toisaalta haetaan arkkitehtonisesti korkeatasoista ja visionääristä kokonaiskonseptia alueen kehittämiseksi. Toisaalta toivotaan suunnitelmaa, joka on joustava pohja jatkokehittämiselle, jota tehdään osana vuorovaikutteista asemakaavoitusprosessia, kommentoi kilpailua Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Lisää työpaikkoja ja verotuloa

Hankesuunnitelman mukaan Turun Ratapiha -hankkeen rakentaminen on tarkoitus rahoittaa pääosin yksityisellä rahalla. Kokonaisinvestoinnin suuruus on noin 480 miljoonaa euroa. Vuotuinen käyttäjämäärätavoite on noin viisi miljoonaa käyntikertaa.

Hankkeen työllisyys- ja verovaikutus olisi merkittävä: esiselvityksessä tehtyjen arvioiden mukaan rakennusaikainen tulo kaupungille olisi 17,6 miljoonaa euroa, ja sen työllistävä vaikutus 2 600 henkilötyövuotta. Toiminnan aikainen vuosittainen verotulo kaupungille olisi noin 4,8 miljoonaa euroa, ja sen arvioidaan tuovan noin 790 työpaikkaa.

Turun Ratapiha on matkailun, perhematkailun, konserttien, konferenssien, perhe-  ja yritystapahtumien, kulttuurin, musiikin, elämysten, elektronisen urheilun ja liikunnan kansainvälisen tason keskittymä. Tapahtumien lisäksi Ratapihan palvelut helpottavat ja parantavat kaupunkilaisten arkea. 

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.8.2018, 17:00

Tiistaina 14.8.2018 klo 13.30 aikaan poliisi pysäytti Turussa Itäisellä Pitkäkadulla henkilöautolla ajossa olleen naisen. Nainen oli syntynyt vuonna 1980. Nainen puhalsi alkometriin kovat lukemat 3,00 promillea.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 15.8.2018, 16:20

Torstaina  16.  elokuuta  vietetään  jälleen  perinteistä  Turun  Taiteiden  yö  -tapahtumaa.  Taiteiden  yö  on  koko  taidekentän,  kaikkien  toimijoiden  ja  yleisön  yhteinen  tapahtuma.  Taiteiden  yönä  mm.  galleriat,  museot  ja  kirjakaupat  ovat  auki,  ja  kulttuuritarjontaa  on  usein

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.8.2018, 15:00

Kaivutyö katkaisee liikenteen Turussa Vähä Hämeenkatu 5 kohdalta 15.8.2018 klo 17.00-24.00. Kaivutyön jälkeen paikalle asennetaan ajosillakkeet. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 15.8.2018, 14:00

Käsityötaidonpäivät Luostarinmäen käsityöläismuseossa 16.-19.8.Taas on se aika vuodesta kun Luostarinmäen käsityöläismuseo täyttyy monista kymmenistä eri käsityöalojen taitajista.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 15.8.2018, 13:40

Tänään keskiviikkona alkoi monella koulutaival tai uuteen lukuvuoteen kulkeminen. Koulujen pihamaat olivat täynnä vanhempia, jotka saattelivat ekaluokkalaisia uuden aikakauden alkuun.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.8.2018, 13:00

Päällystystyö sulkee toisen ajokaistan kerrallaan Moision koulutiellä, välillä Moisiontie - Paattistentien kiertoliittymä, keskiviikkona klo 6.00 - 16.00 välisenä aikana. Työ alkaa Moisiontien suunnasta ja etenee kohti Paattistentietä, josta kääntyy taas takaisin.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 14.8.2018, 16:20

Vaihtoautomarkkinat  käyvät  Suomessa  kuumina  ja  siihen  on  valmistautunut  myös  Visa-Auto.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 16:00

Kunnallissairaalantien kevyen liikenteen väylä välillä Sepänkatu-Toivolankatu otetaan käyttöön 14.8.2018 iltapäivällä.

Paikallinen - 14.8.2018, 15:39

Turun poliisi sai maanantaina kiinni pariskunnan, jonka epäillään varastaneen Turussa polkupyöriä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 15:38

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Paikallinen - 14.8.2018, 12:00

Turun pysäköinninvalvonta valvoo tehostetusti pysäköintiä suojateiden läheisyydessä koulujen alkaessa 15.8. Erityisesti valvonnan kohteena on pysäköinnin etäisyys suojatiestä. Etäisyyden tulee olla vähintään viisi metriä suojatiestä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 11:00

Viherrakennustyö sulkee vasemman puoleisen ajokaistan Turussa Helsinginkadulla 15.8.2018 klo 12.00-14.00 välillä Kalevanramppi-Jaaninramppi. Haittaa ajosuunnassa Helsinki, paikalla liikenne opasteet. Työkoneita liikkuu liiikenteen seassa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 10:00

Maanantaina 13.8.2018 klo 13.52 poliisi pysäytti Turussa Taalintehtaankadulla henkilöauton, jota kuljetti 1987 syntynyt mies. Miehelle suoritettu huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinille, joten miestä epäillään rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Paikallinen - 14.8.2018, 9:00

Turun yliopiston ja Palermon yliopiston tutkijat tarkastelivat poikkeuksellisen laajaa empiiristä aineistoa selvittääkseen, millaisia yhteyksiä sijoittajilla on osakemarkkinoilla ja miten sijoittajien käyttämät strategiat vaikuttavat markkinoiden heiluntaan.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 14.8.2018, 8:40

Radio  Auran  Aallot  yhteistyökumppaneineen  lahjoittaa  koulujen  alkaessa  kaikille  Turun  ja  ympäristökuntien  noin  4000  ekaluokkalaiselle  keltaiset  ”Olen  1  Ykkönen”  -lippalakit.  Kyseessä  on  jo  21.  Olen  1.  liikenneturvakampanja.

Paikallinen - 14.8.2018, 8:00

Kodin ja koulun yhteydenpitoon tarkoitettu sähköinen Wilma-järjestelmä oli maanantaina Turussa kokonaan poissa käytöstä. Systeemi suljettiin riskien minimoimikseksi, sillä se kaatoi koko oppilashallintojärjestelmän. Wilmaa yritetään käynnistää uudelleen tiistaina.

Paikallinen - 14.8.2018, 7:00

Turun Saramäessä perjantaina syttyneen jätepuukasan tulipalon sammutusvedet on saatu hallintaan. Palontorjunnassa käytetyt sammutusvedet päätyivät hulevesiviemäreitä myöden pääosin Vähäjokeen mutta onneksi laskeutusaltaiden kautta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.8.2018, 6:30

Viemäri- ja vesijohtotyö sulki oikeanpuoleisen ajokaistan Puistokatu 6 b kohdalta maanantaina klo 19.00 alkaen. Tänään 14.8. työ siirtyy keskimmäiselle ajokaistalle. Kaistat palautetaan liikenteelle aina yön jälkeen seuraavana aamuna viimeistään klo 6.30.

Paikallinen - 13.8.2018, 16:40

Läntinen Rantakatu aiotaan yksisuuntaistaa välillä Wechterinkuja-Veistämönkuja suuntana satamaa kohti kulkeva moottoriliikenne.

Paikallinen - 13.8.2018, 16:40

Tiistaina 21.8. kello 17–19 Raisiossa voi tutustua raisiolaisiin harrastusmahdollisuuksiin, kun raisiolaiset yhdistykset levittäytyvät ja esittelevät toimintaansa monin tavoin Raision Kirjastotalossa ja pihamaalla osoitteessa Eeronkuja 2.