Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 15.
lokakuuta
2018.

Turun Ratapiha -hankkeen arkkitehtuurikutsukilpailu käynnistyy

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Turun Ratapiha -hankkeen asemakaavamuutosluonnoksen tiistaina 24.4.2018. Kaavaluonnoksen pohjalta käynnistetään arkkitehtuurikutsukilpailu 15.5.2018, jossa tavoitteena on löytää arvokkaalle Ratapihalle arkkitehtuuriltaan ja kaupunkitilalliselta sovitukseltaan korkeatasoinen ja kiinnostava idea asemakaavoituksen ja hankkeen toteutuksen pohjaksi. 

Turun Ratapihan Kehitys Oy järjestää, yhteistyössä Turun kaupungin sekä VR-Yhtymän kanssa, Ratapihan hankkeen arkkitehtuurista, massoittelusta sekä toiminnallisista, kaupunkikuvallisista ja liikenteellisistä ratkaisuista arkkitehtuurikutsukilpailun, joka on luonteeltaan ideakilpailu. Kilpailuun kutsutaan viisi (5) arkkitehtitoimistoa.

Kilpailun tarkoituksena on löytää arvokkaalle rakennuspaikalle arkkitehtuuriltaan ja kaupunkitilalliselta sovitukseltaan korkeatasoinen ja kiinnostava idea asemakaavoituksen ja toteutuksen pohjaksi. Lisäksi kilpailulta haetaan uudenlaisia ideoita ja vertailukelpoisia ratkaisuvaihtoehtoja hankkeen toteuttamiseen sekä myönteistä julkisuutta ja sidosryhmien osallistamista.

Arkkitehtikutsukilpailun Tilaaja on Turun Ratapihan Kehitys Oy, kilpailun operatiivisesta johtamisesta vastaa hankekehittäjä GSP Group Oy.

Hanke kytkeytyy osaksi Turun keskustan kärkihanketta ja vahvistaa kaupungin tapahtumallista ja matkailullista vetovoimaa sekä tukee keskustan elinvoimaa. Arkkitehtuurikutsukilpailun tarkoitus on eheyttää Turun yhdyskuntarakennetta ja lisätä korkeatasoista asuin- ja palvelurakentamista laajentuvalla keskusta-alueella.

Turun Ratapiha -hankkeen tavoitteena on luoda Turkuun kansallisesti ja kansainvälisesti houkutteleva elämys- ja tapahtumakeskittymä. Suunnitelmien keskiössä on perhematkailuun suunnattu elämyskeskus sekä uusi, noin 10 000 katsomopaikan monitoimiareena konserttien sekä yleisö- ja urheilutapahtumien käyttöön. Matkailua tukemaan alueelle suunnitellaan hotellia.

 - Arkkitehtikutsukilpailu on tehokas toimintatapa löytää sekä arkkitehtonisesti että toiminnallisesti hienoja ideoita ja ratkaisuja haastaviin hankkeisiin. Kokemukset mm. Helsingin Garden hankkeesta olivat erinomaisia ja kutsukilpailulla saavutettiin asemakaavoitukselle sekä suunnittelulle laadukkaat lähtötiedot, kertoo projektinjohtaja Ilkka Kilpimaa Turun Ratapiha Kehitys Oy:stä.

Kilpailun tavoitteena on kaupunkikuvallisesti korkealaatuinen alue tukemaan Turun keskustan visiota

Arkkitehtuurikutsukilpailuun on kutsuttu viis arkkitehtitoimistoa:

Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
PES-Arkkitehdit Oy
Schauman Arkkitehdit Oy + Schauman & Nordgren Architects Oy
Sigge Arkkitehdit Oy

Arkkitehtuurikilpailu on luonteeltaan ideakilpailu, jonka kilpailutöiden ehdotuksia rajaavat asemakaavaluonnoksessa esitetyt suunnittelun reunaehdot. Turun Ratapiha -hankkeen eri toimintojen sijoittuminen sekä rakentamisen mittakaava ja korkeus tarkentuvat arkkitehtuurikutsukilpailussa valitun ratkaisun perusteella.

Arkkitehtuurikilpailuun osallistuvien arkkitehtitoimistojen kilpailuaika on 15.5. - 14.9.2018. Voittaja julkistetaan lokakuussa 2018. Voittavan arkkitehtitoimiston kanssa käynnistetään hankkeen tarkempi arkkitehtuurisuunnittelu.

Arkkitehtuurikilpailun voittavan arkkitehtitoimiston valinta perustuu tuomariston osalta kuuteen kriteeriin:

Arkkitehtuuri - Kilpailutyö on korkealaatuinen kokonaisuus, jossa näkyy julkinen kaupunkitila ja tilojen elämyksellisyys, innovatiivisuus ja yksilöllisyys.
Kaupunkikuva - Ehdotuksen luonteva liittyminen ympäröivään kaupunkirakenteeseen sekä Turun maisematilaan.
Toiminnallisuus - Kilpailutyön kokonaiskonseptin toiminnallisuus yhdistettynä korkealaatuiseen asiakaskokemukseen.
Liikenne- Työssä tulee ottaa huomioon yleisöliikenteen ohjautuminen, pysäköinti, huollon järjestelyt, jalankulun ja pyöräilyn reitit sekä liittyminen ulkoiseen liikenneverkkoon.
Realistisuus- Kilpailutyön ideoiden investointikustannusten realistisuus ja huomioitu elinkaaritaloudellisuus. Palkintolautakunta arvioi suunnitelman realistisuuden.
Keskustavisioon istuva - Kilpailutyön luonteva liittyminen rata-alueeseen sekä Turun keskustavisioon.

Asemakaavaluonnos mahdollistaa monipuolisesti erilaisten toimintojen sijoittumista alueelle noin 170 000 kerrosneliömetriä. Toiminnot ja niiden määrät tarkentuvat asemakaavatyön myöhemmässä vaiheessa. Arkkitehtikutsukilpailun pohjana käytettävän kaava-alueen pinta-ala on noin 13,2 ha. Alueelle arvioidaan tulevan Turun Ratapiha -hankkeen myötä noin 1500 uutta asukasta.

- Arkkitehtikilpailulta odotetaan kahdenlaista tulosta: Toisaalta haetaan arkkitehtonisesti korkeatasoista ja visionääristä kokonaiskonseptia alueen kehittämiseksi. Toisaalta toivotaan suunnitelmaa, joka on joustava pohja jatkokehittämiselle, jota tehdään osana vuorovaikutteista asemakaavoitusprosessia, kommentoi kilpailua Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Lisää työpaikkoja ja verotuloa

Hankesuunnitelman mukaan Turun Ratapiha -hankkeen rakentaminen on tarkoitus rahoittaa pääosin yksityisellä rahalla. Kokonaisinvestoinnin suuruus on noin 480 miljoonaa euroa. Vuotuinen käyttäjämäärätavoite on noin viisi miljoonaa käyntikertaa.

Hankkeen työllisyys- ja verovaikutus olisi merkittävä: esiselvityksessä tehtyjen arvioiden mukaan rakennusaikainen tulo kaupungille olisi 17,6 miljoonaa euroa, ja sen työllistävä vaikutus 2 600 henkilötyövuotta. Toiminnan aikainen vuosittainen verotulo kaupungille olisi noin 4,8 miljoonaa euroa, ja sen arvioidaan tuovan noin 790 työpaikkaa.

Turun Ratapiha on matkailun, perhematkailun, konserttien, konferenssien, perhe-  ja yritystapahtumien, kulttuurin, musiikin, elämysten, elektronisen urheilun ja liikunnan kansainvälisen tason keskittymä. Tapahtumien lisäksi Ratapihan palvelut helpottavat ja parantavat kaupunkilaisten arkea. 

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 15.10.2018, 14:35

Poliisi sai ilmoituksen 14.10.2018 klo 01.30 tapahtuneesta pahoinpitelystä Uudenkaupungin jäähallin pysäköintialueella. Ilmoituksen mukaan noin 30-vuotias mies oli lyönyt useita kertoja alaikäistä poikaa kasvojen alueelle sekä potkaissut maassa makaavaa nuorukaista.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 15.10.2018, 14:30

Työelämä muuttuu vauhdilla, mutta aivomme sopeutuvat muutokseen hyvin hitaasti. Jatkuva stressi ja keskeytykset eivät sovi aivoille, toteaa aivotutkija Minna Huotilainen.

Paikallinen - 15.10.2018, 12:00

Influenssarokotukset alkavat Turussa marraskuun alussa. Kausi-influenssarokotuksia annetaan ilman ajanvarausta Keskustan, Kirkkotien, Mäntymäen, Runosmäen ja Varissuon terveysasemilla sekä Mullintien lähipalvelupisteessä marraskuussa joka torstai 1. marraskuuta alkaen kello 8.15–15.15.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2018, 11:00

Nostotyö sulkee ajokaistan ja kaventaa jalkakäytävää Linnankadulla, välillä Kauppiaskatu - Aurakatu, maanantain ja tiistain välisenä yönä. Työt aloitetaan klo 22.00, jolloin työalue aidataan. Työn arvioitu kesto on tiistaiaamuun klo 4.00 saakka.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 15.10.2018, 10:00

Maanantaimakasiinissa jututetaan TPS Salibandyn päävalmentajaa Jukka Ruotsalaista. Uusi kausi on startannut salibandyliigassa ja TPS:n sijoitus sarjakakkosena nostaa hymyn huulile, mutta kautta on vielä jäljellä. Millä voimilla ja taktiikoilla TPS on mukana kauden ajan kärkikahinoissa? 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2018, 9:11

Jaanintien ja Kalevantien risteyksen liikennevalot ovat poissa toiminnasta tämän päivän liikennevahingon korjauksen takia. Valot pyritään saamaan takaisin toimintaan iltapäivällä klo 15.00 mennessä. Aiheuttaa merkittävää haittaa liikenteelle kaikissa ajosuunnissa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2018, 9:00

Jyrsintä- ja kaivotyöt sulkevat Raunistulan puistotiellä yhden ajokaistan kerrallaan maanantaista alkaen, välillä Tampereentie - Kärsämäentie. Töiden arvioitu kesto on perjantai-iltapäivään saakka. Päivittäinen työaika klo 8.30 - 15.00.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2018, 8:00

Teot on tehty sunnuntai-aamun aikana (14.10.2018). Vahingonteot on toteutettu tyhjentämällä jauhesammuttimia autojen päälle sekä muutoin rikkomalla. Ainakin 5 autoa vahingoitettiin, mm. Vilhonkadulla ja Turuntiellä. Jauhesammuttimia on anastettu ainakin kahdelta eri huoltoasemalta.

Paikallinen - 15.10.2018, 7:00

Turun Asunnottomien yö 2018 -tapahtuma alkaa Vanhalla Suurtorilla keskiviikko illalla 17.10 klo 18.00 ja päättyy torstai aamuna 18.10 klo 06.00. Tapahtuman ajan läpi yön kohtaus- ja nukkumispaikkana toimii puolijoukkueteltta.

 

Paikallinen - 15.10.2018, 6:30

Kansainvälinen Turku Business Region Ultrahack -ideakilpailu huipentui päättyneenä viikonloppuna pidettyyn finaaliin. Kilpailussa oli kaksi sarjaa, joissa etsittiin uusia näkökulmia ja ideoita toimeksiantajien liiketoiminnan kehittämiseen.

Paikallinen - 12.10.2018, 8:37

RMC:n ensimmäinen alusta asti rakentama alus, Molslinjenin tilaama matkustaja-autolautta aloitti liikennöintinsä Tanskassa syyskuussa. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 12.10.2018, 5:53

Raision Loimun Roosa nauha -tempaus jäi torstai illan ainoaksi positiiviseksi anniksi, kun Team Lakkapää kävi hakemassa kauden avausvoittonsa lentopallon Mestaruusliigassa.  Ottelun loppulukemat Kerttulan liikuntahallista olivat 0-3 (19-25, 22-25, 26-28).

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 12.10.2018, 0:38

Ja kas niin sanoi tappioputki ensin "riks", sitten "raks" ja lopulta "poks", kun TPS onnistui vihdoin kaatamaan Helsingin IFK:n!

Paikallinen - 11.10.2018, 16:00

21.10 klo 14-18. Perhetalo Heidekenin toisessa kerroksessa vaihdetaan vaatteita Mamien SwapNotShop-tapahtumassa. Periaatteena on, ettei raha vaihda omistajaa. Jokainen tuo paikan päälle vaatteita, joille ei ole itsellä enää käyttöä. Tilalle saa ottaa, mille puolestaan on tarve.

Paikallinen - 11.10.2018, 15:43

Meyer Turun telakalla on tänään 11.10.2018 noin klo 14:40 tapahtunut kuolemaan johtanut työtapaturma. Telakalla toiminut verkoston työntekijä jäi trukin alle, ja hänet todettiin lääkärin toimesta paikalla menehtyneeksi.

Paikallinen - 11.10.2018, 15:00

Yllättävä vika Martinkirkon kellojen soittolaitteessa vaiensi kirkonkellot keskiviikkona 10.10.

 

Martinkirkon suntio Mia Koskinen on ounastellut vikaa kirkonkellojen soittolaitteessa jo jonkin aikaa.

 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 11.10.2018, 14:00

10.10.2018 klo 06.55. Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen

Paikallinen - 11.10.2018, 13:00

Turun ja Raision merkittävät asukasyhdistykset ovat laatineet sekä Turun kaupungille (liite, luovutettu Turun kaupungintalolla 11.10.2018 klo 10) että Raision kaupungille (liite, luovutetaan 12.10.2018 klo 15 Raision kaupungintalolla) kuntalaisaloitteen luonnonsuojelualueen perustamiseksi molempi

Paikallinen - 10.10.2018, 17:00

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja ympäri Suomea.

Paikallinen - 10.10.2018, 16:00

Kaskenkadulla rakennetaan uusia pyöräkaistoja välille Itäinen Rantakatu – Kupittaankatu. Pyöräilijöiden turvallisuutta pyritään parantamaan rakentamalla ympäristöstä selkeästi erottuvat punaiset kivisirotepinnoitteiset pyöräkaistat. Uudet ajojärjestelyt valmistuvat lokakuun loppuun mennessä.