Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 20.
tammikuuta
2021.

Turun kaupunginjohtaja kestävien kaupunkien maailmanlaajuisen järjestön johtotehtäviin

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve on valittu Euroopan edustajaksi maailmanlaajuisen ICLEI-järjestön globaaliin hallitukseen. Valinta tehtiin ICLEI:n Euroopan hallituksen järjestäytymiskokouksessa tiistaina 24. marraskuuta. Samalla Arve valittiin Euroopan hallituksen varapuheenjohtajaksi. ICLEI - Local Governments for Sustainability on maailmanlaajuinen kaupunkien verkosto, joka edistää kaupunkien kehittämistä kestävästi.

Turku on ICLEI-verkoston aktiivinen jäsen ja on ollut aloitteellinen erityisesti ilmastonmuutokseen varautumisessa ja muutoksen torjunnassa sekä kiertotalouden ratkaisujen luojana. Verkostoon kuuluu maailmanlaajuisesti noin 2000 alueellista tai paikallista hallintoa. Suomesta verkostoon kuuluu 14 kuntaa sekä Kuntaliitto.

– Olemme viime vuosina nostaneet kestävän kehityksen työmme kunnianhimon tasoa ja Turun kansainvälistä vaikuttavuutta. Turku on kestävän kehityksen edelläkävijäkaupunki ja yhdessä tekemämme työ tunnistetaan ja tunnustetaan laajalti – työ on myös nyt saadun ICLEI:n johtopaikan taustalla, sanoo kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku toteuttaa vahvaa ilmastopolitiikkaa ja tähtää hiilineutraaliksi alueeksi vuoteen 2029 mennessä. Turun alueen kasvihuonekaasupäästöt on jo puolitettu vuoden 1990 tasosta. Samaan aikaan alueen talous on kasvanut ja uudet vähähiiliset ratkaisut sekä kiertotalous ovat tuottaneet uutta osaamista, kilpailukykyä ja työtä.

Turku on toistuvasti (2019 ja 2020) saavuttanut parhaiden ilmastokaupunkien korkeimman ”Leadership” A-luokituksen maailmanlaajuisessa, CDP-organisaation tekemässä arvioinnissa. Euroopan Komissio arvioi ja palkitsi Turun Euroopan parhaana keskikokoisena ilmastokaupunkina tänä vuonna. Turku toteutti vuonna 2020 myös ensimmäisten kaupunkien joukossa maailmassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kaupunkitasoisen arvioinnin. Turun kaupungin toimintaa tarkasteltiin kaikkien YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitteen osalta.

– Turku toteuttaa ja tekee näkyväksi ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä. Haluamme osoittaa, että kestävä kehitys tarkoittaa konkreettisesti myös parempaa ja sujuvampaa arkea, sanoo Minna Arve.

ICLEI korostaa kaupunkien ja paikallishallinnon merkitystä

Kaupunkien rooli ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa ja kestävän elämäntavan edistäjänä on erittäin merkittävä. Paikallishallinto voi omilla toimillaan tukea suoraan asukkaidensa mahdollisuutta elää hyvää elämää kestävällä tavalla. Maailman väestö keskittyy kaupunkeihin ja kaupunkialueilla syntyy valtaosa kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä.

ICLEI:n maailmanlaajuinen verkosto korostaa kaupunkien vastuuta kestävien ratkaisujen kehittämisessä ja haastaa valtioita ja muita maailmanlaajuisia organisaatioita mukaan yhteisiin tavoitteisiin. ICLEI edustaa kaupunkeja ja alueita YK:n ilmasto-, ympäristö- ja kestävän kehityksen prosesseissa sekä kehittää kestäviä ratkaisuja yhdessä jäsentensä ja kumppaneidensa kanssa kaikissa maanosissa.

ICLEI tukee Turun tavoitteita 

ICLEI kannustaa jäsenkaupunkejaan asettamaan ja toteuttamaan vahvoja ilmastotavoitteita, varautumaan ilmastonmuutokseen ja kehittämään kiertotaloutta sekä luontopohjaisia ratkaisuja niin, että kehitys on myös sosiaalisesti tasapainoista. Turku hyötyy yhteistyöstä ICLEI:n kanssa erityisesti ilmastosuunnitelmansa toteuttamisessa ja kiertotalouden kehittämisessä.

– Turun Ilmastosuunnitelma 2029 sisältää sekä ilmastonmuutoksen hillinnän että varautumisen. Kiertotalous on keino vahvistaa vähähiilistä liiketoimintaa ja kestävää taloutta. Teemme parhaillaan ICLEI:n ja Sitran sekä alueemme toimijoiden kanssa yhdessä kiertotalouden tiekarttaa. ICLEI on välittänyt käyttöömme kiertotalouden esimerkkejä ja oppeja erityisesti Itä-Aasian kaupungeista sekä globaaleista asiantuntijaverkostoista, kertoo Turun va. ilmastojohtaja Risto Veivo.

ICLEI:n jäsenkaupungeista jo yli 500 on asettanut sitovan hiilineutraaliustavoitteen vuodelle 2050 tai aikaisemmin. Turun tavoite olla hiilineutraali alue vuonna 2029 ja ilmastopositiivinen siitä eteenpäin sekä onnistuneet toimenpiteet ovat osaltaan kannustaneet myös muita kaupunkeja asettamaan vahvoja ilmastotavoitteita.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.1.2021, 15:57

Poliisi on saanut valmiiksi laajan esitutkinnan Hollannista Suomeen suuntautuneesta huumausainekaupasta.

Paikallinen - 19.1.2021, 15:50

Vaikka koronatartuntojen määrä Varsinais-Suomessa on laskusuunnassa, epidemiatilanne ei salli suositusten höllentämistä. Maakunnan tartunnoista 15–20 prosenttia tulee ulkomailta.

Paikallinen - 19.1.2021, 9:54

Kauppakeskus Skanssin 11. toimintavuosi 2020 oli poikkeuksellinen. Maaliskuussa maailmanlaajuinen pandemia muutti äkillisesti jo vahvasti alkaneen vuoden suuntaa.

Paikallinen - 19.1.2021, 9:51

Turun Messukeskuksessa odotetaan muiden tapahtuma-alan toimijoiden tapaan liiketoiminnan avautumista. Ratkaisevassa asemassa toimialan kannalta on koronarokotusten etenemisvauhti. Turussa tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.1.2021, 12:48

Lounais-Suomen poliisi on kiinniottanut miehen, jonka epäillään olevan vastuussa marraskuussa tapahtuneesta nuoren naisen katoamisesta Turussa.

Paikallinen - 18.1.2021, 12:25

Naantalissa on parhaillaan käynnissä sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstön ja hoivakotien iäkkäiden asukkaiden rokotukset THL:n suosittaman rokotusjärjestyksen mukaisesti. Nämä rokotukset jatkuvat vielä tammikuun ajan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.1.2021, 9:10

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennettö Helsinginkatu 22-26 kohdalla. Yksi ajokaista on poissa käytöstä sataman suuntaan ajettaessa ja alueella on poikkeava nopeusrajoitus 30 km/h.

Paikallinen - 18.1.2021, 9:09

Raision Ihalan koulussa tapahtui korona-altistus perjantaina 8.1. ja yksi luokka asetettiin karanteeniin. Uusia koronatartuntoja on nyt löytynyt jo karanteeniin asetetuista oppilaista.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.1.2021, 22:54

Kauppakeskus Skanssin joulukuun hyväntekeväisyyskampanjalla kerättiin 7000 euroa paikallisille yhdistyksille. Anna hyvän kiertää -kampanjassa oli mukana tutut turkulaiset tähdet Michael Monroe ja HC TPS, jotka saivat molemmat valita mieluisensa hyväntekeväisyyskohteet.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.1.2021, 22:46

LNG-käyttöinen, 185 000 bruttovetoisuustonnin risteilyalus Costa Toscana laskettiin vesille perjantaina 15.1.2021 Meyer Turun telakalla. Pakkasesta johtuen rakennusaltaan täyttö aloitettiin jo edellisenä päivänä.

Paikallinen - 15.1.2021, 22:35

Viikonlopun aikana koronantorjuntabussi on Turun satamassa vastassa Viking Linen ja Tallink Siljan aamulaivoilla saapuvia matkustajia. Koronantorjuntabussiin ohjataan sekä autokannen että laivaterminaalien kautta tulevat matkustajat.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:45

Hyökkääjä Elmo Heinonen jatkaa TPS:n riveissä. Hänen lainasopimustaan TPS:n riveissä on jatkettu puolella vuodella ja se ulottuu nyt kesäkuun 2021 loppuun asti.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:43

Turku tarjoaa tänä keväänä omakotirakentajille kaikkiaan 38 tonttia Hirvensalon Toijaisista. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että 36 tonttia luovutetaan hakumenettelyllä ja kaksi avoimella tarjouskilpailulla.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:43

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 14.1.2021 antaman päätöksen mukaan Salon kaupunki ei noudattanut hankintalakia, kun se hankki rakennusteknisiä tuntitöitä vuosina 2019–2020.

Paikallinen - 14.1.2021, 9:12

Vuonna 2020 Alkon myynti Varsinais-Suomessa kasvoi 15,4 prosenttia. Asiakaskäyntien määrä nousi 6,5 prosenttia. Juomia myytiin 8,6 miljoonaa litraa, kun edellisenä vuonna myynti oli 7,4 miljoonaa litraa.

Varsinais-Suomessa myynnin kasvu oli Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen suurin.

Paikallinen - 13.1.2021, 17:12

Hyökkääjä Oskari Jakonen aloittaa jo seitsemännen kautensa TPS:n edustusjoukkueen riveissä. 23-vuotias Jakonen on solminut TPS:n kanssa kauden 2021 kattavan jatkosopimuksen.

Paikallinen - 13.1.2021, 10:01

Poikkeuksellinen vuosi 2020 näkyi Turun museoiden toiminnassa monella eri tapaa. Kokonaiskävijämäärät laskivat kautta linjan, sillä lähes kaikki museot joutuivat sulkemaan ovensa maaliskuussa ja uudelleen joulukuussa. Vilkas heinäkuu paikkasi hieman sulkemisista johtuvaa kävijäkatoa.

Paikallinen - 13.1.2021, 9:54

Ihalan koulussa Raisiossa on tapahtunut korona-altistus perjantaina 8.1. Koulun yksi luokka, 21 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Paikallinen - 13.1.2021, 9:53

Turun ja Helsingin kaupungit käynnistivät vuonna 2007 Itämerihaasteen luomaan suuntaa merensuojeluun ja sitouttamaan kaupunkeja Itämeren suojelutyöhön. Tähän mennessä Itämerihaasteen verkostoon on liittynyt jo yli 300 organisaatioita. 

Paikallinen - 12.1.2021, 9:44

Turun yliopiston kliininen tutkimusyksikkö TROSSI on jälleen saanut eduskunnalta merkittävän avustuksen, yhteensä 220 000 euroa monitieteisen sisäilmatutkimuksen jatkamiseen. Avustus on jatkoa eduskunnan vuonna 2019 myöntämälle rahoitukselle.