Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 20.
tammikuuta
2021.

Turku rajoittaa palveluitaan alueellisen koronaryhmän suositusten mukaisesti

Media

Turun kaupunginhallitus kokoontui keskiviikkona 2.12. päättämään kaupungin palveluja koskevista rajoituksista alueellisen koronaryhmän suositusten mukaisesti kolmeksi viikoksi. Rajoitukset koskevat laajalti kaupungin palveluja. Peruskoulujen ja toisen asteen toimintaa koskevat päätökset tehtiin Turussa jo tiistaina 1.12.

Koronaviruspandemian tilanne on Turussa kehittynyt jälleen huonompaan suuntaan. Viime viikon aikana (23.-29.11.2020) Turussa todettiin 76 uutta tartuntaa.

– Koronatilanne on viimeisten muutamien päivien aikana muuttunut huonompaan suuntaan koko maakunnassa. Kolme viikkoa kestävillä rajoituksilla yritetään nyt vaikuttaa tilanteeseen. Jouluun asti jokaisen turkulaisen tulee viettää rajoitettua elämää, jotta saisimme pandemian suunnan käännettyä, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Varsinais-Suomen alueellinen koronapandemian koordinaatioryhmä esitti uusia suosituksia ja rajoituksia tiistaina 1.12. koronatilanteen hallitsemiseksi kolmen viikon ajaksi. Rajoitusten taustalla on Varsinais-Suomen heikentyneen tilanteen lisäksi erityisesti pääkaupunkiseudun tilanne.

– Tavoitteena on vähentää fyysisten kontaktien määrää ja ihmisten liikkumista. Rajoituksia pitää nyt laajentaa, mutta teemme toimenpiteet edelleen kohdennetusti, ennakoiden ja riittävän voimakkaina. Lasten ja nuorten liikkuminen turvataan ja muutenkin kohdennamme rajoitukset niin, että emme tarpeettomasti rajoittaisi kaupunkilaisten elämää, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää. Uudet suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 3.12.–23.12.2020.

Rajoitusten vaikutus Turun kaupungin palveluihin 23.12. asti
Kirjastot:

Kirjastojen käyttöä rajataan niin, että pikainen asioiminen on mahdollista, mutta kokoelmatiloihin on rajattu pääsy. Yleisten tietokoneiden käyttö on mahdollista pikaisen asioimisen puitteissa. 

Pikainen asiointi (max. 15 min) on mahdollista: palauttaminen, varausten nouto ja lisäksi rajallisesti tarjolla olevan aineiston lainaus. 
Palveluaukioloajat pysyvät ennallaan, omatoimiaika ei ole rajoitusten aikana käytössä. 
Tietokoneiden käyttö ja tulostaminen on mahdollista pika-asiointina (max. 15 min), tietokoneita ei voi varata ennakkoon.   
Kirjaston kaikki tapahtumat ja ryhmäkäynnit peruutetaan tai ne toteutetaan ainoastaan etänä virtuaalisesti.

Liikuntatilat
Yli 20-vuotiaat: 

Sisä- ja ulkoliikuntatilojen yli 20-vuotiaiden toimintaan varatut vuorot perutaan, pois lukien huippu-urheilutoiminta: maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää yksilölajien ammattimainen harjoittelu- ja kilpailutoiminta.  
Sisäliikuntatilojen liikuntavuorot, joissa on alle ja yli 20-vuotiaita harrastamassa liikuntaa yhtä aikaa perutaan. 
Uimahallit ja kuntosalit suljetaan yleisöltä. Poikkeuksena alle 20-vuotiaiden seuratoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu.
Liikuntapalvelujen ohjattu harrastetoiminta päättyy 2.12.
Jäähallien yleisöluisteluvuorot keskeytetään. 

Alle 20-vuotiaat:  

Sisäliikuntatilojen alle 20-vuotiaiden toimintaan varattuja vuoroja ei peruta. 
Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää.
Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia. Tämä tarkoittaa mm. peliharjoittelussa, voimistelussa, kamppailulajiharjoittelussa lähikontaktityyppisestä harjoittelusta pidättäytymistä. Myös ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa. 
Jäähallien yleisöluisteluvuorot keskeytetään.

Nuorisotilojen kävijämääriä rajoitetaan

Nuorisopalveluissa halutaan pitää kiinni siitä, että lapsilla ja nuorilla on turvallisia paikkoja, joissa voi viettää aikaa. Nuorisotilojen, Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman ja Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston kävijämääriä joudutaan kuitenkin rajaamaan. Muutenkin turvallisuusohjeita noudatetaan tarkasti ja tiloissa on vahva suositus maskin käyttöön. Jalkautuvaa nuorisotyötä lisätään tarpeen mukaan.

TFO lähettää loppuvuoden konsertit vain suorina verkkolähetyksinä

Turun filharmonisen orkesterin loppuvuoden konsertteihin ei oteta yleisöä. Orkesteri jatkaa kuitenkin työskentelyään, ja loppuvuoden konsertit lähetetään suorina verkkolähetyksinä osoitteesta tfo.fi/live. Ohjelmistoon on tulossa pieniä muutoksia. Verkkokonserttien seuraaminen on maksutonta.

Myös itsenäisyyspäivän konsertti järjestetään ilman yleisöä. Konserttia voi kuunnella verkossa.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestetään ilman yleisöä. Tilaisuuden taltiointi on nähtävissä Yle TV1-kanavalla jouluaattona.

Ostettujen lippujen palautukset hoidetaan kevään käytänteiden mukaan, ja orkesteri on erikseen yhteydessä asiakkaisiinsa. Lisätietoa konserteista, ohjelmista ja peruuntuneiden konserttien lippuhyvityksestä löytyy osoitteesta tfo.fi.

Turun Kaupunginteatteri peruuttaa kaikki esitykset ja live-yleisötilaisuudet.

Rajoitukset vaikuttavat myös Visit Turun opastettuihin kierroksiin. Joulukuun Christmas Walk -kävelykierrokset peruutetaan.  

Lounais-Suomen Aluehallintovirasto antaa omat määräyksensä liittyen yleisötilaisuuksiin keskiviikkona 2.12. Turun kaupunki tiedottaa vielä erikseen päätöksen vaikutuksista kaupungin palveluihin.

Alueellisen koronaryhmän suosituksen mukaisesti sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä. Ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä. Myöskään yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.

Toinen aste ja lukiot etäopetukseen, päivähoito jatkaa entisellään

Sivistystoimialan osalta merkittävimmät muutokset koskevat toisen asteen koulutusta. Katedralskolan i Åbo siirtyy etäopetukseen torstaina 3.12. Turun muissa lukioissa etäopetukseen siirrytään 7.12. Turun ammatti-instituutissa jatketaan etäopetuksessa ns. hybridimallin mukaisesti lukukauden loppuun asti.

Päivähoitoyksiköiden toiminta jatkuu entisellään. Lähiopetus jatkuu ylä- ja alakouluissa. Jos koronatartunta- ja altistumistilanteita ilmenee, luokkia ja kouluja siirretään määräaikaiseen etäopiskeluun. S:t Olofsskolanin 390 oppilasta vuosiluokilta 7–9 jatkavat etäopetuksessa 4.12. asti.

Yläkoulujen aiemmin ainoastaan valinnaisaineita koskeva maskisuositus laajenee kaikkeen yläkouluopetukseen. Koululaiset saavat oppituntien aikana käytettävät maskit maksutta koulusta.

Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin lähiopetus päättyy 4.12.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.1.2021, 15:57

Poliisi on saanut valmiiksi laajan esitutkinnan Hollannista Suomeen suuntautuneesta huumausainekaupasta.

Paikallinen - 19.1.2021, 15:50

Vaikka koronatartuntojen määrä Varsinais-Suomessa on laskusuunnassa, epidemiatilanne ei salli suositusten höllentämistä. Maakunnan tartunnoista 15–20 prosenttia tulee ulkomailta.

Paikallinen - 19.1.2021, 9:54

Kauppakeskus Skanssin 11. toimintavuosi 2020 oli poikkeuksellinen. Maaliskuussa maailmanlaajuinen pandemia muutti äkillisesti jo vahvasti alkaneen vuoden suuntaa.

Paikallinen - 19.1.2021, 9:51

Turun Messukeskuksessa odotetaan muiden tapahtuma-alan toimijoiden tapaan liiketoiminnan avautumista. Ratkaisevassa asemassa toimialan kannalta on koronarokotusten etenemisvauhti. Turussa tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.1.2021, 12:48

Lounais-Suomen poliisi on kiinniottanut miehen, jonka epäillään olevan vastuussa marraskuussa tapahtuneesta nuoren naisen katoamisesta Turussa.

Paikallinen - 18.1.2021, 12:25

Naantalissa on parhaillaan käynnissä sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstön ja hoivakotien iäkkäiden asukkaiden rokotukset THL:n suosittaman rokotusjärjestyksen mukaisesti. Nämä rokotukset jatkuvat vielä tammikuun ajan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.1.2021, 9:10

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennettö Helsinginkatu 22-26 kohdalla. Yksi ajokaista on poissa käytöstä sataman suuntaan ajettaessa ja alueella on poikkeava nopeusrajoitus 30 km/h.

Paikallinen - 18.1.2021, 9:09

Raision Ihalan koulussa tapahtui korona-altistus perjantaina 8.1. ja yksi luokka asetettiin karanteeniin. Uusia koronatartuntoja on nyt löytynyt jo karanteeniin asetetuista oppilaista.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.1.2021, 22:54

Kauppakeskus Skanssin joulukuun hyväntekeväisyyskampanjalla kerättiin 7000 euroa paikallisille yhdistyksille. Anna hyvän kiertää -kampanjassa oli mukana tutut turkulaiset tähdet Michael Monroe ja HC TPS, jotka saivat molemmat valita mieluisensa hyväntekeväisyyskohteet.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.1.2021, 22:46

LNG-käyttöinen, 185 000 bruttovetoisuustonnin risteilyalus Costa Toscana laskettiin vesille perjantaina 15.1.2021 Meyer Turun telakalla. Pakkasesta johtuen rakennusaltaan täyttö aloitettiin jo edellisenä päivänä.

Paikallinen - 15.1.2021, 22:35

Viikonlopun aikana koronantorjuntabussi on Turun satamassa vastassa Viking Linen ja Tallink Siljan aamulaivoilla saapuvia matkustajia. Koronantorjuntabussiin ohjataan sekä autokannen että laivaterminaalien kautta tulevat matkustajat.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:45

Hyökkääjä Elmo Heinonen jatkaa TPS:n riveissä. Hänen lainasopimustaan TPS:n riveissä on jatkettu puolella vuodella ja se ulottuu nyt kesäkuun 2021 loppuun asti.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:43

Turku tarjoaa tänä keväänä omakotirakentajille kaikkiaan 38 tonttia Hirvensalon Toijaisista. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että 36 tonttia luovutetaan hakumenettelyllä ja kaksi avoimella tarjouskilpailulla.

Paikallinen - 15.1.2021, 9:43

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 14.1.2021 antaman päätöksen mukaan Salon kaupunki ei noudattanut hankintalakia, kun se hankki rakennusteknisiä tuntitöitä vuosina 2019–2020.

Paikallinen - 14.1.2021, 9:12

Vuonna 2020 Alkon myynti Varsinais-Suomessa kasvoi 15,4 prosenttia. Asiakaskäyntien määrä nousi 6,5 prosenttia. Juomia myytiin 8,6 miljoonaa litraa, kun edellisenä vuonna myynti oli 7,4 miljoonaa litraa.

Varsinais-Suomessa myynnin kasvu oli Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen suurin.

Paikallinen - 13.1.2021, 17:12

Hyökkääjä Oskari Jakonen aloittaa jo seitsemännen kautensa TPS:n edustusjoukkueen riveissä. 23-vuotias Jakonen on solminut TPS:n kanssa kauden 2021 kattavan jatkosopimuksen.

Paikallinen - 13.1.2021, 10:01

Poikkeuksellinen vuosi 2020 näkyi Turun museoiden toiminnassa monella eri tapaa. Kokonaiskävijämäärät laskivat kautta linjan, sillä lähes kaikki museot joutuivat sulkemaan ovensa maaliskuussa ja uudelleen joulukuussa. Vilkas heinäkuu paikkasi hieman sulkemisista johtuvaa kävijäkatoa.

Paikallinen - 13.1.2021, 9:54

Ihalan koulussa Raisiossa on tapahtunut korona-altistus perjantaina 8.1. Koulun yksi luokka, 21 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Paikallinen - 13.1.2021, 9:53

Turun ja Helsingin kaupungit käynnistivät vuonna 2007 Itämerihaasteen luomaan suuntaa merensuojeluun ja sitouttamaan kaupunkeja Itämeren suojelutyöhön. Tähän mennessä Itämerihaasteen verkostoon on liittynyt jo yli 300 organisaatioita. 

Paikallinen - 12.1.2021, 9:44

Turun yliopiston kliininen tutkimusyksikkö TROSSI on jälleen saanut eduskunnalta merkittävän avustuksen, yhteensä 220 000 euroa monitieteisen sisäilmatutkimuksen jatkamiseen. Avustus on jatkoa eduskunnan vuonna 2019 myöntämälle rahoitukselle.