Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Perjantai, 26.
helmikuuta
2021.

Turku ennakoi koronaviruksen leviämistä Reina-mallinnoksella – Koronatilanne on pysynyt huonona

Turussa todettiin viime viikon aikana (18.–24.1.2021) 151 koronavirustartuntaa. Koronaan liittyvät rajoitukset kaupungin palveluissa ovat voimassa 10.2. asti ja liikuntatiloissa 7.2. asti.

Koronatilanne ei ole Turussa kehittynyt toivottuun suuntaan ja siksi on edelleen tärkeä noudattaa varotoimia arjessa.

– Koronavirustesteissä on nyt käyty hieman enemmän alkuvuoteen verrattuna. Toivomme edelleen turkulaisten hakeutuvan herkästi pienissäkin koronavirustaudille tyypillisissä oireissa koronavirustestiin, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi toteaa.

Turkulaisille helpoin ja nopein väylä koronavirustestiin on Omaolo.fi-palvelun oirearvio, joka toimii ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä.

Omaolosta voi varata testausajan myös alle 15-vuotiaan lapsen puolesta. Ilman ajanvarausta voi edelleen hakeutua koronatestiin Varissuon walk in -pisteeseen tai koronantorjuntabussiin.

– Pitkään jatkunut koronapandemia on raskasta kaikille. Nyt pitää vain jaksaa noudattaa rajoituksia, jotta joskus saamme tilanteen laantumaan, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo.  

Turun koronantorjuntatoimet rajaliikenteessä

Hallitus päätti 22. tammikuuta sekä rajaliikenteen että testaamis- ja karanteenisuositusten kiristämisestä. Turun lentokentällä tarjotaan koronavirustestausta kaikille ulkomailta tuleville matkustajille. 16. tammikuuta lähtien koronantorjuntabussi on ollut Turun satamassa vastassa kaikkia aamulaivoilla Ruotsista saapuvia matkustajia.

Noin 80 % Ruotsista tulevista matkustajista saapuu Turkuun aamulaivoilla. Ajalla 16.–25.1. aamulaivoilla on tullut 1150 matkustajaa. Heistä on testattu 202 matkustajaa. 25. tammikuuta mennessä testeissä on löytynyt 10 koronavirustartuntaa. Iltalaivoilla tulevien matkustajien testaamista suunnitellaan parhaillaan.

Viranomaiset ovat vastassa Turun lentoasemalla tällä hetkellä kerran viikossa saapuvaa Gdanskin lentoa.

Ikääntyneiden massarokotusten alkaminen viivästymässä

Koronaan liittyvää työtä tekevien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotusten toinen kierros on alkanut tällä viikolla.

Turun kaupungin omissa vanhusten asumispalveluyksiköissä henkilökunnan ja asukkaiden ensimmäinen rokotuskierros on saatu valmiiksi. Yksityisten hoivakotien asukkaiden ja henkilökunnan rokotusten ensimmäinen kierros saataneen valmiiksi tällä viikolla.

Kotihoidon sekä tiettyjen, suuressa riskissä olevien, iäkkäiden rokotukset on aloitettu viime viikon lopulla.

Kotihoidon asiakkailta sekä omaishoidettavilta tiedustellaan kiinnostusta koronarokotteen ottamiseen. Samalla kartoitetaan, onko heillä mahdollisuus hakeutua itse tai avustettuna koronarokotukseen Messukeskukseen, tai jäävätkö he odottamaan tietoa muista rokotusvaihtoehdoista. Vastausten perusteella laaditaan aikataulut rokotusten etenemisestä.

Lisäksi kaikkein iäkkäimpien ikäihmisten rokotuksia on aloitettu epidemiologisista syistä Varissuon terveysasemalla ja tällä viikolla ne alkavat myös muilla terveysasemilla. Ikäryhmään kuuluville lähetetään henkilökohtainen kutsu terveysasemalla annettavaan rokotukseen. Myös Messukeskuksen koronaturvallista tilaa voidaan hyödyntää iäkkäimpien rokotuksissa jo ennen massarokotusten alkua.

Lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokotteen myyntilupa on EU:n komission käsittelyssä tällä viikolla. AstraZeneca tiedotti viime viikon lopulla, ettei se pysty toimittamaan EU:n alueelle niin suurta rokotemäärää kuin alun perin piti.

– Mikäli Suomi ei saa isompaa rokotemäärää, emme pysty Turussa aloittamaan massarokotuksia vaan iso osa rokotuksista menee tehosteannoksiin. Toki rokotuksia laajennetaan sitä mukaa, jos ja kun rokotteita saadaan lisää, Peltoniemi sanoo.

Rokotusten etenemisestä ja ikääntyneiden massarokotusten alkamisesta viestitään laajasti Turun kaupungin viestintäkanavissa aikataulun tarkentuessa.

Kaikki rokotuksiin liittyvät tiedot kootaan osoitteeseen: www.turku.fi/koronarokotus

Uusi Turulle tehty Reina-mallinnos auttaa pandemiatilanteen ennakoinnissa

Turku on ensimmäisenä suomalaiskaupunkina ottanut käyttöön Reina-nimisen ennustemallin ennakoimaan koronaviruksen aiheuttaman pandemian leviämistä Turun seudulla. Reina tulee sanoista Realistic Epidemic Interaction Network Agent. Turun kaupunki käyttää mallinnosta päätöksenteon tukena.

Mallin avulla kaupunki pystyy seuraamaan taudin leviämisen kulkusuuntaa ja suunnittelemaan tarvittavia toimenpiteitä datan pohjalta.

– Malli ei anna tarkkaa tulevaisuuskuvaa, vaan luo ennustemallin, jossa on huomioitu pandemiaan liittyviä tekijöitä, kertoo teknologiajohtaja Juha Yrjölä Kausal Oy:stä, joka tekee mallin ohjelmistokehitystä yhteistyössä tutkijoiden ja kumppaneiden, kuten Turun kaupungin kanssa.

Pandemiaan liittyviä tekijöitä ovat muiden muassa taudin tarttuvuus, ihmisten liikkuvuus, olemassa olevat rajoitustoimenpiteet esimerkiksi joukkoliikenteessä, koulujen sulkemiset ja maskisuositukset.
 
– Erityistä Reina-mallissa on se, että se on yksilöpohjainen epidemiamalli. Tämä mahdollistaa toimenpiteiden vaikutusarvioinnin tarkemmalla tasolla kuin yleisesti käytetyt väestötason epidemiamallit, Yrjälä kertoo.

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat ja altistumiset

Päivähoito: Karhunaukion päiväkoti, Koukkarinkadun päiväkoti, Parolanpolun päiväkoti

Koulut ja oppilaitokset: Hepokullan koulu, Lausteen koulu, Pansion koulu, Puropellon koulu, Turun Lyseon koulun Runosmäen yksikkö, Varissuon koulu

Vanhusten asumispalvelut: Turun kaupungin ylläpitämässä Vuokkokodissa todettiin viime viikolla 28 asukkaalla koronavirustartunta. Yksikössä on todettu myös muutamia työntekijätartuntoja. Tällä viikolla Vuokkokodin asukkailla on todettu 10 uutta tartuntaa. Vuokkokodissa on voimassa vierailukielto 7. helmikuuta asti.

Turun pääkirjasto 19.1.: Pääkirjastossa on vieraillut asiakas, jolla on todettu koronavirustartunta. Altistuneet on kartoitettu. Kirjasto tarjoaa viikosta 4 lähtien maskin asiakkaille, joilla sitä ei ole.

Gdanskin lento 24.1.: Gdanskin viime sunnuntain lennolla Turkuun saapui 42 matkustajaa, joista 39 testattiin. Testatuista neljällä todettiin koronavirustartunta.

Rajoitukset ja suositukset

Turun liikuntatilojen rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 7.2. saakka. Uimahallit, kuntosalit, jäähallit ja muut sisäliikuntatilat on suljettu yleisöltä. Lasten ja nuorten seuravuorot sekä aikuisten huippu-urheiluun varatut vuorot jatkuvat.

Erityisesti 12 vuotta täyttäneiden maskin käyttö on tärkeää sisäliikuntapaikoilla. Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna säävarauksella ja niillä voi harjoitella omatoimisesti.

Turun kaupungin sivistystoimiala laajentaa kasvomaskin käyttösuositusta koskemaan myös kaikkia 4.–5.-luokkalaisia Turun kaupungin kouluissa. Suositus astuu voimaan heti. Maskisuositusten piirissä ovat nyt kaikki 4.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat oppilaat ja opiskelijat sekä koko henkilöstö.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 25.2.2021, 11:10

Hallitus linjasi neuvottelussaan 24. helmikuuta koronapandemian torjunnan tiukemmista toimista ja tason kaksi käyttöönotosta. Seitsemän sairaanhoitopiirin alueella ohjataan otettavaksi heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset.

Paikallinen - 25.2.2021, 9:53

Meyer Turun telakalla on todettu viimeisen kahden viikon aikana 85 koronatartuntaa. Karanteeniin on asetettu 309 työntekijää. Aiheesta uutisoi Yle Turku.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 25.2.2021, 8:43

Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tilastot valvontamaksujen yleisimmistä syistä paljastavat, että turkulaiset autoilijat suhtautuvat huolettomasti sääntöihin. Yli kolmasosa valvontamaksun saaneista autoilijoista jätti käyttämättä pysäköintikiekkoa alueella, jossa sen käyttö

Paikallinen - 24.2.2021, 17:41

Juhani ”Tami” Tamminen lähtee Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi Turussa, kertoo Turun Keskusta Facebook-sivuillaan.

Sisältää kuvan
Kuva: Turun kaupunki, Jaska Poikonen
Paikallinen - 24.2.2021, 13:52

Ohjatut ulkoliikuntatunnit aikuisille alkavat Turussa tällä viikolla. Ensimmäisinä vuorossa ovat lihaskuntojumpat, aikuisten luistelukoulut ja lumikenkäkävelyn opastukset. Tarjontaa on ympäri kaupunkia ja valikoima vaihtelee viikoittain. Tiedot tunneista löytyvät sivulta turku.fi/ulos.

Paikallinen - 24.2.2021, 11:30

Pähkinäpensaan ja lepän kukinta on alkanut etelämpänä Euroopassa, kerrotaan Turun yliopistolta. Viikonloppuna Lounais-Suomeen kulkeutui pähkinän siitepölyä. Sopivien eteläisten ilmavirtausten mukana sekä pähkinän että lepän kaukokulkeumat ovat jatkossakin mahdollisia.

Sisältää kuvan
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
Paikallinen - 23.2.2021, 14:10

Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä piti voimassa kaikki aiemmat suosituksensa. Maakunnan koronatartuntatilanne on pysynyt huolestuttavana. Ennustettavuutta hankaloittaa virusmuunnosten kasvava osuus tartuntojen aiheuttajana.

Paikallinen - 23.2.2021, 12:33

Salossa Teijolla sijaitsevan laskettelukeskuksen Skihaus Bistrossa on perjantaina 19.2. noin klo 18 – 18.30 välisenä aikana ollut asiakkaana henkilö, jolla on sen jälkeen todettu koronatartunta. Aiheesta kertoo Salon kaupunki tiedotteessaan.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 23.2.2021, 11:58
Sisältää ääntä
Paikallinen - 23.2.2021, 11:57
Sisältää ääntä
Paikallinen - 23.2.2021, 11:55
Sisältää ääntä
Paikallinen - 23.2.2021, 11:52
Paikallinen - 23.2.2021, 10:51

Naantalissa koronavirusrokotukset ovat hyvässä vauhdissa, ja rokotusaikataulu suunnitellaan rokotteiden saatavuuden perusteella. Naantalissa on hyvät valmiudet rokottaa kaupunkilaisia sitä mukaa, kun rokotteet saapuvat.

Paikallinen - 23.2.2021, 10:49

Turku Energia -konsernin vuoden 2020 liikevoitto parani ja liikevaihto laski edellisvuoteen 2019 verrattuna. Sähkönkulutus laski Turussa 1,8 % edellisvuoteen verrattuna.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 23.2.2021, 10:40

130 tonnin mobiilinosturi syttyi moottoritilastaan tuleen käytön aikana tänään aamulla Turussa Kakolan alueella. Nosturi oli 4- kerroksisen uudisrakennuksen vieressä. Palo ei ehtinyt levitä rakennukseen. Kuljettajan tekemä alkusammutus rajasi palon ja pelastuslaitos sammutti palon.

Paikallinen - 22.2.2021, 17:48

Turun kaupunginhallituksen 1.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti kaupungin vuokralla olevien yhdistysten on mahdollista saada osittaista vuokranmaksuvapautusta, mikäli tiloihin on kohdistunut viranomaisten taholta annettuja kokoontumisrajoituksia.

Paikallinen - 22.2.2021, 17:42

Toisen asteen yhteishaku lukioihin ja ammatillisiin koulutuksiin on 23.2.–23.3.2021. Valinnanvaraa löytyy, sillä Turun kaupungin seitsemän eri lukiota tarjoavat myös monia erityislinjoja.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 22.2.2021, 16:56

 

Lounais-Suomen poliisi pyytää havaintoja Opelilla liikkuneesta miehestä, jonka epäillään seuranneen naisia erityisesti Halisten, Ylioppilaskylän ja Nummenmäen alueella Turussa. Selvittely liittyy marraskuussa Turussa kadonneen nuoren naisen tapaukseen.

Paikallinen - 22.2.2021, 10:58

Rauma Marine Constructions jatkaa telakan tuotannollista keskeytystä toistaiseksi vallitsevan koronatilanteen takia. Viranomaiset ovat asettaneet satoja telakalla tuotannossa työskenteleviä henkilöitä karanteeniin mahdollisen altistumisen takia.

Paikallinen - 22.2.2021, 10:49

Pöytyän kunnassa sijaitsevassa peruskoulussa on noudatettu ulkoilumenettelyä, jossa vammaiset oppilaat joutuvat pääsääntöisesti ulkoilemaan rakennustyömaa-aidoista rajatussa häkkimäisessä rakennelmassa. Muut lapset ovat saaneet ulkoilla vapaasti aitaamattomalla piha-alueella.