Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 16.
lokakuuta
2019.

Suomen suurin erityisnuoria työllistävä yhdistys Ihme ja Kumma avaa kahvilan Hansakorttelissa

Salosta lähtöisin oleva yhdistys Ihme ja Kumma laajentaa toimintaansa Turkuun. Pannukahvila Ihme & Kumma avaa ovensa maanantaina 7.10. Hansakorttelin Food Courtissa ja työllistää yli 20 nuorta.

Hansakorttelin uusi Pannukahvila Ihme ja Kumma tarjoaa kahvin ja teen kylkeen itsevalmistettuja leivonnaisia, kuten pullaa ja kakkuja. Kahvilan pyörittämisestä vastaavat ammattitutkinnon suorittaneet erityisnuoret, joilla on kyky ja halu työllistyä. Pannukahvila on kahden yhdistyksen, Ihme ja Kumma Tuki ry:n ja Ihme ja Kumma Turku ry:n, yhteisponnistus.

– Ihme & Kumma -yhdistyksen tavoitteena on auttaa erityisnuoria työllistymään avoimille työmarkkinoille. Olemme myös onnistuneet tehtävässämme, sillä kaudella 2018–2019 löysimme lähes joka toiselle toiminnassa mukana olleelle nuorelle työpaikan tai opiskelupaikan, kertoo yhdistysten puheenjohtaja Jorma Nurminen.

Kolmessa viikossa valmista

Päätös Hansakorttelin kahvilan avaamisesta tehtiin nopeasti, kun yhdistys ei saanutkaan ajoissa käyttöönsä toista, jo vuokrattua tilaa. Yhdistys oli ehtinyt rekrytoida 14 työntekijää, jotka odottivat innoissaan työhön pääsyä.

– Kun Ihme ja Kummasta oltiin meihin yhteydessä, tartuimme heti yhteistyöhön. Meillä oli kahvilatila vapaana Kultatalon Food Courtissa, ja olimme jo aiemmin pohtineet sen ympärille projektia, jossa voitaisiin aktivoida turkulaisia järjestöjä sekä yhdistyksiä Pop Up -kahvilatoimintaan Hansakorttelissa. Asiat etenivät nopeasti ja nyt pääsemme avaamaan Suomen suurimman erityisnuoria työllistävän kahvilan, Hansakorttelin kauppakeskusjohtaja Timo Palviainen sanoo.

Ihme ja Kumma on rekrytoinut Hansakorttelin kahvilaansa yli 20 erityisnuorta.

– Olemme saaneet todella paljon työhakemuksia. Me emme kysy kenenkään diagnoosia, vaan olemme kiinnostuneita henkilön taidoista ja unelmista, Nurminen sanoo.

Koulutus yhdistyy yrittäjyyteen

Turussa Ihme ja Kumma on rakentanut työllistymisohjelman yhteistyössä RASEKON, Spesian ja Salon Ammattiopiston erityisoppilaitosten kanssa. Rekrytoidut nuoret voivat suorittaa työn ohella ammatillisia näyttöjä.

– Ennen kahvilatyöskentelyä nuoret suorittavat koulutusosion, jonka jälkeen he pääsevät soveltamaan oppeja käytäntöön Hansakorttelissa. Kahvilassa he tarjoilevat, valmistelevat annoksia, leipovat ja siivoavat. Myös sosiaalinen media ja markkinointi työllistävät parisen nuorta, Nurminen sanoo.

Asiakaspalvelun ja kahvilatyöskentelyn lisäksi nuoret saavat yhteiskunnallista koulutusta ja tietoa muun muassa yrittämiseen liittyvistä veroista, vakuutuksista ja kannattavuuslaskennasta kuin myös ammattiliitoista ja työehtosopimuksista.

Monille nuorille työkokemus mahdollistaa työllistymisen myöhemmin avoimille työmarkkinoille. Kukaan ei jää kuitenkaan yksin, sillä osan me palkkaamme ja osa jatkaa työpajan puolella, Nurminen kertoo nuorten jatkosuunnitelmista.

Ihme ja Kumma huomioi myös ympäristön

Hansakorttelin kahvilassa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita. Koneet, kalusteet ja sisustus toteutetaan pääosin kierrätysmateriaalein. Lisäksi nuoret pyrkivät minimoimaan ruokahävikin.

– Tästä tulee ihana kahvila ja on kiva olla mukana perustamassa tätä. Tämä työ merkitsee minulle tosi paljon iloa, sillä olen tosi onnellinen, että sain töitä ja myös ylpeä koko meidän ryhmästä, kahvilassa työskentelevä Henna Salmi sanoo.

Pannukahvila Ihme & Kumma palvelee Hansakorttelin aukioloaikojen mukaisesti viikon jokaisena päivänä.

2

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 15.10.2019, 16:03

Kupittaalla tiistai-iltana pelattava Suomen ja Armenian välinen EM-karsintaottelu vaikuttaa keskustan liikenteeseen tiistaina.

Paikallinen - 15.10.2019, 15:27

Turun linja-autoaseman tulevaisuus on avoinna. Tiloissa päävuokralaisena toiminut Matkahuolto on irtisanonut vuokrasopimuksensa ja tilat tyhjenevät huhtikuun alussa.

Paikallinen - 15.10.2019, 14:22

FC Inter taistelee Veikkausliigan mestaruudesta ensi lauantaina joukkueen kohdatessa kotikentällään Veritas Stadionilla KuPS:n. Turussa mestaruutta on saatu odottaa, sillä viimeksi FC Inter voitti Veikkausliigan vuonna 2008.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2019, 7:46

Odotettu tulinen paikalliskamppailu pelataan Kerttulan liikuntahallissa keskiviikkona 16.10 klo. 18:30. Paikallisottelussa jaetaan Mestaruusliigan pisteiden lisäksi tuttuun tapaan myös Varsinais-Suomen lentopalloherruudesta kertovan Siljan Maljan pisteitä. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2019, 5:56

"Kyllä minä tiedän, että täällä on ihmisiä joiden mielestä en osaa laulaa, mutta täällä ei ole ainuttakaan joka voisi sanoa, etten olisi laulanut." – Florence Foster Jenkins

Paikallinen - 15.10.2019, 5:54

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan maanantaina 14.10. kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän uudistamista. Valtuuston päätöksen mukaan Turku tulee siirtymään pormestarimalliin. Päätös syntyi äänin 50 - 15, tyhjiä 2.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:35

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve julkisti maanantaina talousarvioesityksensä vuodelle 2020 ja taloussuunnitelman vuosille 2021–2023. Samassa yhteydessä kerrottiin Turun talouden sopeuttamisohjelmasta, joka sisältää noin 59 miljoonan euron säästö- ja kehittämistoimenpiteet.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:31

VTT:n tuoreen raportin mukaan raitsikka toisi Turkuun roppakaupalla rahaa. Raportin tilannutta Turun kaupunginjohtajaa Minna Arvetta (kok) raportti ei yllätä. Hän korostaa, että raportin tärkein viesti on raideliikenteen kaupungin taloutta vahvistavat vaikutukset, jotka ovat merkittäviä.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:22

TPS:sta syyskuussa potkut saanut kohuhyökkääjä Jonne Virtanen on löytänyt uuden seuran. 31-vuotias turkulainen kertoi asiasta sunnuntaina iltapäivällä Twitter-tilillään.

Paikallinen - 14.10.2019, 9:33

Turun AMK:sta valmistuneista 85 prosenttia on vähintään melko tyytyväisiä tutkintoonsa ja 77 prosenttia suosittelisi koulutustaan muille. Enemmän kuin kolme neljästä kokee työnantajien arvostavan tutkintoa.

Paikallinen - 14.10.2019, 8:01

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) uudisrakennuksen nimestä kerätään ehdotuksia. Yleisö saa myös valita suosikkinsa sairaalaan tulevista saariston eläimistä.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:53

Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöitä jatkava Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy on saanut uuden tutkimussuunnitelman valmiiksi. Suunnitelman mukaisesti toteutettava tutkimus rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisestä kunnosta aloitetaan syyslomaviikolla.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:51

Poliisipartio havaitsi sunnuntaina  kello 02.10 Kaarinassa Uudenmaantiellä ylinopeutta käyttävän henkilöauton. Auto ohitteli muita autoja, ja partio totesi auton ajavan yli 130 km/h nopeutta, vaikka tiellä oli suurin sallittu nopeus 70 km/h.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:51

Lauantai-iltana yhdentoista jälkeen Somerolla Vesanojantiellä tapahtuneen liikenneonnettomuuden tapahtumien kulusta on poliisin suorittamassa tutkinnassa selvinnyt seuraavaa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 11.10.2019, 8:40

Kaarinan nuorisoteatterissa The Addams Family saa ensi-iltansa tänään perjantaina. Kabareetyyppinen musikaali kertoo kahden erilaisen perheen yhteentörmäyksestä. 

Paikallinen - 11.10.2019, 8:27

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan kotitalouksien haravointijätettä sekä risuja ja oksia. Haravointijätteet kiertävät uudeksi mullaksi ja risut hakkeeksi.

Paikallinen - 11.10.2019, 6:22

Turussa järjestetään syyslomaviikolla kaksi kansainvälisen tason suurtapahtumaa, kun New Performance Turku Festival sekä tanssin ammattilaistapahtuma Stretch esitysohjelmistoineen valtaavat kaupungin monipuolisella ohjelmistollaan.

Paikallinen - 10.10.2019, 10:05

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve julkistaa talousarvioesityksensä vuodelle 2020 ja taloussuunnitelman vuosille 2021 - 2023 ensi maanantaina. Samassa yhteydessä Arve kertoo Turun talouden sopeuttamisohjelmasta.

Paikallinen - 10.10.2019, 6:28

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry jyrähtää Arkean suunnittelemasta tes-muutoksesta. Jyty vaatii JHL:n tavoin päätöksen perumista.
Jyty ei hyväksy pienipalkkaisten työtekijöiden, kuten keittäjien, siivoojien tai laitoshuoltajien työehtojen polkemista.

Paikallinen - 9.10.2019, 13:30

Turun kaupunki kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä ja kokemuksia palveluistaan. Kyselytutkimuksen tavoitteena on päivittää kokonaiskuvaa siitä, miten asukkaat kokevat Turun kaupungin palvelujen toimivan.