Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 25.
toukokuuta
2020.

Suomen suurin erityisnuoria työllistävä yhdistys Ihme ja Kumma avaa kahvilan Hansakorttelissa

Salosta lähtöisin oleva yhdistys Ihme ja Kumma laajentaa toimintaansa Turkuun. Pannukahvila Ihme & Kumma avaa ovensa maanantaina 7.10. Hansakorttelin Food Courtissa ja työllistää yli 20 nuorta.

Hansakorttelin uusi Pannukahvila Ihme ja Kumma tarjoaa kahvin ja teen kylkeen itsevalmistettuja leivonnaisia, kuten pullaa ja kakkuja. Kahvilan pyörittämisestä vastaavat ammattitutkinnon suorittaneet erityisnuoret, joilla on kyky ja halu työllistyä. Pannukahvila on kahden yhdistyksen, Ihme ja Kumma Tuki ry:n ja Ihme ja Kumma Turku ry:n, yhteisponnistus.

– Ihme & Kumma -yhdistyksen tavoitteena on auttaa erityisnuoria työllistymään avoimille työmarkkinoille. Olemme myös onnistuneet tehtävässämme, sillä kaudella 2018–2019 löysimme lähes joka toiselle toiminnassa mukana olleelle nuorelle työpaikan tai opiskelupaikan, kertoo yhdistysten puheenjohtaja Jorma Nurminen.

Kolmessa viikossa valmista

Päätös Hansakorttelin kahvilan avaamisesta tehtiin nopeasti, kun yhdistys ei saanutkaan ajoissa käyttöönsä toista, jo vuokrattua tilaa. Yhdistys oli ehtinyt rekrytoida 14 työntekijää, jotka odottivat innoissaan työhön pääsyä.

– Kun Ihme ja Kummasta oltiin meihin yhteydessä, tartuimme heti yhteistyöhön. Meillä oli kahvilatila vapaana Kultatalon Food Courtissa, ja olimme jo aiemmin pohtineet sen ympärille projektia, jossa voitaisiin aktivoida turkulaisia järjestöjä sekä yhdistyksiä Pop Up -kahvilatoimintaan Hansakorttelissa. Asiat etenivät nopeasti ja nyt pääsemme avaamaan Suomen suurimman erityisnuoria työllistävän kahvilan, Hansakorttelin kauppakeskusjohtaja Timo Palviainen sanoo.

Ihme ja Kumma on rekrytoinut Hansakorttelin kahvilaansa yli 20 erityisnuorta.

– Olemme saaneet todella paljon työhakemuksia. Me emme kysy kenenkään diagnoosia, vaan olemme kiinnostuneita henkilön taidoista ja unelmista, Nurminen sanoo.

Koulutus yhdistyy yrittäjyyteen

Turussa Ihme ja Kumma on rakentanut työllistymisohjelman yhteistyössä RASEKON, Spesian ja Salon Ammattiopiston erityisoppilaitosten kanssa. Rekrytoidut nuoret voivat suorittaa työn ohella ammatillisia näyttöjä.

– Ennen kahvilatyöskentelyä nuoret suorittavat koulutusosion, jonka jälkeen he pääsevät soveltamaan oppeja käytäntöön Hansakorttelissa. Kahvilassa he tarjoilevat, valmistelevat annoksia, leipovat ja siivoavat. Myös sosiaalinen media ja markkinointi työllistävät parisen nuorta, Nurminen sanoo.

Asiakaspalvelun ja kahvilatyöskentelyn lisäksi nuoret saavat yhteiskunnallista koulutusta ja tietoa muun muassa yrittämiseen liittyvistä veroista, vakuutuksista ja kannattavuuslaskennasta kuin myös ammattiliitoista ja työehtosopimuksista.

Monille nuorille työkokemus mahdollistaa työllistymisen myöhemmin avoimille työmarkkinoille. Kukaan ei jää kuitenkaan yksin, sillä osan me palkkaamme ja osa jatkaa työpajan puolella, Nurminen kertoo nuorten jatkosuunnitelmista.

Ihme ja Kumma huomioi myös ympäristön

Hansakorttelin kahvilassa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita. Koneet, kalusteet ja sisustus toteutetaan pääosin kierrätysmateriaalein. Lisäksi nuoret pyrkivät minimoimaan ruokahävikin.

– Tästä tulee ihana kahvila ja on kiva olla mukana perustamassa tätä. Tämä työ merkitsee minulle tosi paljon iloa, sillä olen tosi onnellinen, että sain töitä ja myös ylpeä koko meidän ryhmästä, kahvilassa työskentelevä Henna Salmi sanoo.

Pannukahvila Ihme & Kumma palvelee Hansakorttelin aukioloaikojen mukaisesti viikon jokaisena päivänä.

2

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 22.5.2020, 16:43

Turkulaisilla on tartuntatautirekisterin mukaan tähän päivään mennessä todettu yhteensä 170 koronavirustartuntaa. Tartunnanjäljitystyö jatkuu edelleen aiempaan tapaan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 22.5.2020, 9:15

Raision Loimu ja lentopallon Mestaruusliiga saa mieluisan paluumuuttajan, kun Kirill Borichev (30 v, 193 cm) tekee paluun pääsarjatasolle. Borichev debytoi Mestaruusliigassa kaudella 2006-2007 Vaasan Kiiston paidassa.

Paikallinen - 22.5.2020, 9:14

Keskiviikkona 20.5.2020 klo 23.50 poliisipartio oli ajamassa VT1:llä Salon suunnasta kohti Turkua. Paimiossa Tammisillan kohdalla partio havaitsi takaa lähestyvän henkilöauton kovaa vauhtia.

Paikallinen - 22.5.2020, 9:13

Turun filharmoninen orkesteri kutsuu lapset ja nuoret inspiroitumaan musiikista ja kuvittamaan Sergei Prokofjevin musiikkisadun Pekka ja susi. Teoksista kootaan näyttely Turun konserttitalon lasten ikkunaan, ja näyttely on esillä kesäkuusta elokuuhun, viikot 24−31.

Paikallinen - 20.5.2020, 16:51

Koronarajoitusten väljentyessä Turun kaupungin on mahdollista ottaa nuoria kesätyöntekijöiksi. Paikkoja on noin 50 nuorelle, jotka valitaan kaupungin kesätöitä alkuvuodesta hakeneiden joukosta.

Paikallinen - 20.5.2020, 16:38

Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimiala esittää kaupunkiympäristölautakunnalle päätettäväksi keskustaan uusia nopeusrajoituksia.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.5.2020, 15:58

Raportti Turun Kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 vaikutuksista on valmistunut. Turun kaupunki oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011, jolloin kulttuuripääkaupunkivuoden pääteema oli ”Kulttuuri tekee hyvää”.

Paikallinen - 19.5.2020, 11:00

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen on jättänyt irtisanoutumisilmoituksen 19.5.2020.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.5.2020, 9:51

Isot tapahtumat jäivät koronaepidemian vuoksi tauolle, mutta tarve tilaisuuksien järjestämiseen ei hävinnyt. Uusi tapa toteuttaa yritystilaisuudet ja seminaarit on striimaus, jossa sisältö jaetaan osallistujille verkon välityksellä.

Paikallinen - 19.5.2020, 9:50

Maakunnan sisällä on isoja eroja kylvöjen edistymisen osalta.

Paikallinen - 19.5.2020, 9:49

Kun niityille ei päästä, Turku Rock Academy tarjoaa musiikkifestivaalit maksutta verkossa. Kaikkien aikojen ensimmäinen Turku Stream Festival toteutetaan 5. - 6.6. nuorten taide- ja toimintatalo Vimman ja Auran Panimon musiikkitoiminnan lavoilta.

Paikallinen - 19.5.2020, 9:47

Visit Turku rohkaisee matkailijoita ja matkailualan toimijoita kestäviin valintoihin, jotta vastuullisuus muuttuisi trendistä matkailualan arjeksi. Erityispiirteensä matkailun vastuullisuuteen tuo nyt koronavirustilanne suosituksineen.

Sisältää kuvan
Eeva-Kaisa Ahlamo / Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
Paikallinen - 18.5.2020, 15:36

Jos tulevaisuudessa kaupungilla kulkiessa vastaan kävelee Turun tuomiokirkon torni, ei tarvitse hieraista silmiään.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.5.2020, 11:19

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 13. toukokuuta vanginnut keski-ikäisen miehen, jota epäillään todennäköisin syin Oripäässä 9. toukokuuta ilmi tulleesta tyttövauvan taposta. Poliisi vahvistaa, että kyse on lapsen isästä.

Paikallinen - 13.5.2020, 8:06

Koronaepidemian ensimmäisen aallon torjunnassa on Varsinais-Suomessa onnistuttu hyvin. Tyksin infektiontorjunnan ylilääkäri pitää todennäköisenä uutta aaltoa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 12.5.2020, 16:43

Uusi Roope-kartta kertoo veneilijälle lähimmän imutyhjennysaseman tai jätepisteen. Pidä Saaristo Siistinä ry on lanseerannut uuden Roope-kartan, joka helpottaa kestävää vesillä liikkumista.

Paikallinen - 12.5.2020, 16:33

Turun seudun joukkoliikenne Fölin vesibussiliikenne alkaa viikkoa suunniteltua myöhemmin maanantaina 25.5.2020. Syynä ovat isomman aluksen, m/s Jaarlin, huoltotyöt. Vesibussiliikenne jatkuu päivittäisenä 30.8. asti, ja viikonloppuisin 20.9. asti.

Paikallinen - 12.5.2020, 9:08

Turun kaupungissa on käynnissä vuoteen 2040 ulottuva visiotyö, jossa hahmotetaan osaamisen tulevaisuutta Turun alueella. Osaamisen vision työpajoissa on laadittu neljä kuvitteellista tulevaisuuskuvaa, jotka haastavat pohtimaan kehityksen suuntaa ja vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 12.5.2020, 9:07

Paraisten kaupunki tekee yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa pilottialueille suunnitelmat ruovikoiden eli puhekielessä kaislikoiden poistosta ja hyödyntämisestä. Suunnittelutyötä tehdään osana EU Leader-ohjelman rahoittamaa hanketta ”Järviruo´on poisto Saaristomereltä”.

Paikallinen - 12.5.2020, 8:21

Koulujen avautuessa ja rajoitusten lieventyessä on erittäin tärkeää, että ylähengitystieinfektio-oireiset hakeutuvat koronavirustestiin mahdollisimman herkästi, vaikka oireiden vuoksi ei tarvitsisikaan lääkärin hoitoa.