Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Perjantai, 23.
lokakuuta
2020.

Riski hirvieläinkolareihin kasvaa syksyllä – ”Salon seudulla sattuu nykyisin noin tusina peurakolaria yhtä hirvionnettomuutta kohti”

Riistaonnettomuuksien määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina, vaikka vakavimpia vahinkoja aiheuttavien hirvikolareiden määrä on tasaantunut. Yhä useammin törmäys tapahtuu peuran tai kauriin kanssa. Kyselyn mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista pitää hirvi- ja peurakantoja liian suurina. Kolaritilanne vaihtelee paljon eri puolilla maata.

Suomen teillä sattui Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna noin 13 400 riistaonnettomuutta. Kasvua edeltävästä vuodesta oli noin tuhat kappaletta. Hirvionnettomuuksien määrä on pysynyt viime vuodet noin kahdessatuhannessa, mutta valkohäntäpeurakolareita tilastoitiin viime vuonna jo 6 507 ja metsäkauriskolareita 4 792.

Metsäkauris on Suomen pienin hirvieläin, mutta törmäyksissä peurojen ja hirvien kanssa sattuu myös henkilövahinkoja. Se voi osaltaan selittää suomalaisten varsin tiukkoja kantoja. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan 46 prosenttia suomalaisista pitää valkohäntäpeurakantaa ja 40 prosenttia hirvikantaa liian suurena.

Kysymys kuitenkin jakaa vahvasti mielipiteet, sillä vastaajista joka viides (21 %) pitää peurakantaa ja joka kolmas (33 %) hirvikantaa sopivankokoisena. Monella ei ole asiaan selkeää mielipidettä. Vastaajille kerrottiin kysymyksen yhteydessä, että kantojen kokoa säädellään metsästyksellä ja kantojen koot vaikuttavat liikenteessä sattuvien hirvieläinonnettomuuksien määrään.

Lounais-Suomessa varotaan peuroja

Syksy on hirvieläinonnettomuuksien suhteen vuoden vaarallisinta aikaa, mutta tilanne näyttäytyy eri tavalla eri puolilla maata. Siinä missä Pohjois-Suomessa tielle saattaa tulla poro, maan länsi- ja eteläosissa on syytä varoa etenkin peuroja ja kauriita. Hirvionnettomuuksia sattuu laajemmin ympäri maan.

- Toiminta-alueellamme tapahtuu nykyisin noin tusina peurakolaria yhtä hirvionnettomuutta kohti. Peurojen ja sitä myötä hirvieläinvahinkojen määrä on kasvanut jatkuvasti viime vuosina. Onneksi vakavia hirvionnettomuuksia sattuu nykyisin varsin harvoin, mutta pienten hirvieläinten kanssa tulee yhä enemmän vaaratilanteita liikenteessä, kertoo toimitusjohtaja Ari Lagerström LähiTapiola Etelästä.

Yhtiö toimii Salon seudun kunnissa, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajalla. Se on yksi Suomen peurakannan tiheimmistä alueista. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan valkohäntäpeurakanta on noin 2,5-kertaistunut 2000-luvulla. Viime metsästyskauden jälkeen kannan kasvun arvioitiin viimein pysähtyneen noin 109 000 peuraan. Samaan aikaan hirvikanta on pienentynyt 2000-luvun alun noin 149 000 hirvestä viime talven noin 87 000 hirveen.

- Toivotaan, että peurakannan kasvun taittuminen pysäyttää myös onnettomuusmäärien kasvun. Tälle metsästyskaudelle on taas myönnetty ennätysmäärä valkohäntäpeuran pyyntilupia, mutta pitää muistaa, että osa niistä jää yleensä käyttämättä. Peura on nopeasti lisääntyvää lajia.

Kestävän kannanhoidon tavoitteena on liikenneturvallisuuden lisäksi vähentää metsävahinkoja ja samalla taata lajin elinvoimaisuus. Metsästyksen lisäksi kantojen kokoa rajoittavat liikennevahingot, suurpedot ja myös sairaudet.

Suomen riistakeskus myönsi tälle metsästyskaudelle 63 260 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Ennätyksellisen suurella lupamäärällä pyritään pienentämään peurakantaa etenkin sen tiheimmillä esiintymisalueilla. Hirvenmetsästykseen myönnettiin 47 691 pyyntilupaa, missä oli laskua noin viisi prosenttia viime vuodesta.

Hereillä aamun ja illan hämärässä

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteen hirvionnettomuuksissa loukkaantui viime vuonna Suomessa 119 ja peuraonnettomuuksissa 38 henkilöä. Hirvionnettomuuksissa menehtyi kolme ihmistä. Törmäyksessä kookas hirvi lentää usein auton päälle, kun taas pienempi eläin jää sen alle.

- Törmäysten välttämiseksi kannattaa ehdottomasti vähentää nopeutta hirvi- ja peuravaaran alueilla. Suurin törmäysriski on yleensä pari tuntia auringonnousun ja -laskun aikaan, sillä hirvieläimet tykkäävät liikkua hämärässä. Itse valitsen ajoreitin nykyään niin, että hämärän aikaan vältän pieniä teitä ja suosin moottoritietä, jolle eläimet harvemmin tulevat, sanoo Lagerström.

- Mahdollisia keinoja peurakolareiden vähentämiseksi voisivat olla myös laajempi riistanauhan käyttö sekä kasvillisuuden karsiminen tienpientareilla. Pusikosta eläintä on hyvin vaikea havaita, jos se on tulossa tielle. Tarkkaavaisuus korostuu nyt syksyllä.  

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 22.10.2020, 9:45

Korona-tilanteen takia kausi-influenssarokotuksia ei voida tänä vuonna antaa terveysasemilla. Rokotukset on keskitetty pääosin Turun Messukeskukseen. Muutoksena aiempien vuosien käytäntöön kaikki influenssarokotukset annetaan vain ajanvarausten perusteella.

Paikallinen - 22.10.2020, 8:44

Pelastuslaitos sai suuren hälytyksen Turkuun teollisuusrakennuksen tulipaloon Pansiontielle keskiviikkona 21.10. klo 13:49. Pelastuslaitoksen saapuessa palopaikalle n. 6000 neliön teollisuusrakennuksen toinen pääty oli kauttaaltaan liekeissä. Palo oli voimakas ja savunmuodostus runsasta.

Paikallinen - 21.10.2020, 15:36

Turussa Panisiontiellä roihuaa tulipalo. Hätäkeskus antoi iltapäivällä Turkuun vaaratiedotteen johtuen palosta aiheutuvasta voimakkaasta savusta, joka on myrkyllistä. Alueella olevia kehotettiin sulkemaan ikkunat ja laittamaan ilmastoinnit pois päältä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.10.2020, 9:39

Varsinais-Suomen ELY-keskus kartoitti Houtskari-Iniön sekä Nauvon eteläisen ja poikittaisen yhteysalusreittien käyttäjien liikennetarpeita sähköisellä kyselyllä heinä-elokuussa.

Paikallinen - 21.10.2020, 9:38

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa esitetään tavoitteita ja toimenpiteitä, joiden avulla lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia on tarkoitus turvata ja palveluita kehittää vuosina 2020–2023.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.10.2020, 9:38

”Jostain syystä naisten hormonijutut ei oo tabuja siks, etteikö niistä sais puhua, vaan siks, että ne on niin kiusallisia, ettei kukaan halua puhua niistä.”

Paikallinen - 21.10.2020, 9:37

Loimu avaa käynnissä olevan Mestaruusliiga-kauden vihdoin torstaina myös kotikentällään, kun kahden myöhemmin pelattavaksi siirtyneen kotiottelun jälkeen kolmas kotiottelu saadaan vihdoin pelattua.

Paikallinen - 20.10.2020, 8:11

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 25 900 työtöntä työnhakijaa. Syyskuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee ja nyt niin tapahtui 1 600 henkilöllä.Viime vuoden syyskuuhun verrattuna työttömänä oli nyt 7 900 henkilöä enemmän (44%).

Paikallinen - 20.10.2020, 8:09

Lounais-Suomen poliisi valvoi viime viikolla tehostetusti raskasta liikennettä poliisin valtakunnallisen teeman mukaisesti. Osittain valvontaa toteutettiin yhteistyössä Pohjanmaan poliisilaitoksen kanssa.

Paikallinen - 19.10.2020, 9:55

Turun kaupunki on aloittanut luonnon monimuotoisuusohjelman laadinnan ympäristöarvojen säilyttämiseksi. Tavoitteena on luoda käytännön toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja edistämiseksi Turussa.

Paikallinen - 19.10.2020, 8:58

Turun kaupunki on ollut Reilun kaupan kaupunki vuodesta 2017. Reilun kaupan kaupunkina Turku on sitoutunut eettisten ja vastuullisten hankintojen lisäämiseen.

Paikallinen - 19.10.2020, 8:27

Syyslomaviikon viikonloppu on ollut Lounais-Suomen poliisin alueella varsin kiireinen. Ihan kesän kiireisten viikonloppujen tehtävämääriin saakka ei onneksi ole ylletty, silti perjantaiaamun ja sunnuntaiaamun välillä on suoritettu lähes 900 tehtävää. Näihin lukeutui mm.

Paikallinen - 19.10.2020, 8:25

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on kehittänyt Talkookontin helpottamaan Turun ja lähikuntien taloyhtiöiden ja omakotiyhdistyksien siivoustalkoita. Konttiin voi kerätä muun muassa varastojen, vinttien ja komeroiden siivouksista kertyneet suurikokoiset jätteet ja sähkölaitteet.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.10.2020, 8:24

Assemblinin Turun talotekniikkaurakointi on valittu suunnittelemaan ja toteuttamaan Märynummen koulun ja päiväkodin LVI-urakat. Kohteen rakennuttajana toimii Salon kaupunki ja koko hankkeen KVR-pääurakoitsijana toimii Varpe Oy.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.10.2020, 15:32

Naantalin kaupungintalon viereen valmistuva uusi Toripuisto on lähes valmis. Perjantaina 16.10. pihalla tehtiin vielä viimeistelytöitä ja maanantaina puistoon asennetaan valot, jonka jälkeen se on kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.10.2020, 15:23

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tapahtunutta henkilöauton ulosajoa Paimion moottoritiellä tutkitaan törkeänä ryöstönä, kuolemantuottamuksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, kerrotaan Lounais-Suomen poliisista. Törmäyshetkellä autossa oli kaksi parikymppistä henkilöä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.10.2020, 8:43

Turun liikennekeskus kertoi perjantaiaamuna Twitter-tilillään Kakolanmäen rinnehissin viikkohuollosta. Funikulaari on poissa käytöstä aamusta alkaen. Työn arvioidaan kestävän noin kello 11 asti.

Aiheesta uutisoi Turun Sanomat.

Paikallinen - 16.10.2020, 8:33

Kaikki koronavirukselle altistuneet ihmiset eivät vastaa Turun kaupungin koronajäljityksessä työskentelevien ihmisten soittoihin.

– Se on ongelma. Tällaisia on muutama tapaus jokaista hoitajaa kohti päivässä, kertoo Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2020, 14:49

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmajohtaja Suvi Innilä on valittu Naantalin Musiikkijuhlien toimitusjohtajaksi. Tiina Tunturi on tehnyt 23 vuoden työuran Naantalin Musiikkijuhlien toiminnanjohtajana/toimitusjohtajana ja on nyt siirtymässä eläkkeelle.

Paikallinen - 15.10.2020, 12:23

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kirjasi Suomessa torstaina 241 uutta koronavirustartuntaa. Koko maassa on nyt todettu yhteensä 12 944 tartuntaa. Aiheesta uutisoi Turun Sanomat.