Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Tiistai, 22.
kesäkuuta
2021.

Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu hyvällä tasolla

Media

Naantalin uimapaikoilla on ollut tänä kesänä hyvä pulikoida, sillä uimaveden laatu on hyvällä tasolla. Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet on otettu viimeisen parin viikon aikana kaikilta Naantalin 14 uimapaikalta. Naantalin uimavesiä valvoo Raision ympäristöterveys.

Naantalin ainoan yleisen uimarannan, Nunnalahden uimarannan vedenlaatu on luokaltaan erinomaista. Luokitus tehdään viimeisen neljän vuoden näytetulosten perusteella yleisillä EU-uimarannoilla. Pienempien uimapaikkojen vedenlaatua ei luokitella virallisesti, mutta Raision kaupungin terveystarkastaja Johanna Hämölä kuvailee Naantalin kaikkien uimapaikkojen vedenlaatua hyväksi.

– Uimaveden laadun puolesta on ollut normaali kesä, Hämölä toteaa.

Helteiden ansiosta meriveden lämpötila on kohonnut uimapaikoilla jo lähes 20 asteen paikkeille. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että uimapaikat ovatkin olleet kesäkuussa aktiivisessa käytössä aamusta iltaan.

Säännöllistä seurantaa

Uimaveden laatua seurataan säännöllisesti uimakauden ajan kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun. Veden hygieenistä laatua arvioidaan tutkimalla näytteillä Escherichia coli -bakteerin sekä suolistoperäisten enterokokkien esiintyvyys.

Hämölä kertoo, että näytteitä otetaan jokaiselta uimarannalta ja -paikalta valvontasuunnitelman mukaisesti kolme kertaa kesäkauden aikana eli noin kerran kuukaudessa. Jos näytteissä havaitaan poikkeamia, otetaan lisänäytteitä. Tuloksista ilmoitetaan sekä uimapaikoilla, että kaupungin verkkosivuilla.

Sinileväesiintymiä havainnoidaan silmämääräisesti. Jos on tarpeen, sinilevää voidaan tutkia myös hygienianäytteestä. Viikon 26 alkupuolella sinilevää ei oltu vielä Naantalin uimapaikoilla havaittu, Hämölä sanoo.

– Ensimmäiset havainnot sinilevästä tehdään tyypillisesti heinä-elokuussa, loppukesän helteiden aikoihin. Esiintymiä voi olla kuitenkin aikaisemmin tai myöhemmin. Sinilevän syntyminen on monen tekijän summa. Vielä on vaikea arvioida, millainen sinileväkesä on tulossa.

Esimerkiksi lämmin ja tyyni sää sekä ravinneolosuhteet vaikuttavat sinilevän esiintymiseen. Uimarin kannattaa aina itse arvioida silmämääräisesti uimaveden tila ennen uimista, sillä sinilevätilanne voi muuttua nopeastikin. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Saaristomerellä sinilevää on jo havaittu.

Säännöllistä hoitoa

Uimaveden laadun seurannan lisäksi myös uimapaikkojen kuntoa seurataan säännöllisesti. Max Holmberg kertoo, että uimapaikoilla käydään joka päivä uimakauden ajan siistimässä ja varmistamassa rantojen kunto. Tehtäviin kuuluu muun muassa rantojen haravointi roskista ja kaisloista, roskisten tyhjentäminen sekä laitureiden, pelastusrenkaiden ja yleisilmeen tarkistaminen. Uimapaikan hoitoluokitus määrittää, kuinka usein rannalla käydään.

Uimapaikkojen siisteydestä ollaan saatu kiitosta: Vuoden 2019 yhdyskuntateknisten palveluiden palvelutyytyväisyystutkimuksessa yli 80 % vastaajista oli tyytyväisiä uimarantojen hoitoon Naantalissa. Tulos oli 19 kunnan välisen vertailun korkein.

Laatuun vaikuttaa moni tekijä

Vuosien saatossa Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu on pysynyt pääosin samalla hyvällä tasolla. Ainoastaan Kalevanniemen uimapaikalla on havaittu joinakin vuosina poikkeamia.

– Kalevanniemi on herkempi vaihtelulle, mutta selkeää syytä poikkeamille ei ole löydetty. Taustalla voi olla monta tekijää: ranta on matala, suojaisessa poukamassa, jossa viihtyy myös hanhia, terveystarkastaja Johanna Hämölä mainitsee.

Uimaveden laatuun voi jokainen vaikuttaa myös omilla toimillaan huolehtimalla hyvästä hygieniasta, joka on nyt erityisen tärkeää, kun koronavirusta ei olla vielä selätetty. Koiria ei saa tuoda muille, kuin niille suunnatuille uimapaikoille. Lapsen pyllyä ei saa pestä vedessä, vaan vaipanvaihto tulee aina suorittaa wc-tiloissa. Myös muut roskat tulee huolehtia roskikseen. Naantalissa uimapaikat ovat savuttomia eli tupakointi rannoilla on kielletty.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi uimapaikoilla on myös syytä huolehtia riittävistä turvaetäisyyksistä.

1

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 21.6.2021, 11:54

Matkahuolto avaa uusia, ulos sijoitettavia pakettiautomaatteja heinäkuussa. Kolme ensimmäistä ulkoautomaattia tulevat Turkuun, Tampereelle ja Ouluun.

Paikallinen - 21.6.2021, 11:47

Senaatti-kiinteistöt on käynnistänyt Salon uuden poliisiaseman hankesuunnittelun Sokerisillan tontille, joka sijaitsee noin 1,5 kilometriä Salon keskustasta. Hankesuunnittelu pyritään tekemään vuoden 2021 aikana.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.6.2021, 6:54

20-vuotias Kimi Korhonen katosi lauantaina 19.6.2021 noin kello 12 Turun Paavo Nurmen stadionilta, osoitteesta Paavo Nurmen puistotie 9.

Mies on noin 175cm pitkä ja hoikka. Hänellä on päällään harmaapohjainen paita, jossa on isoja keltaisia kukkia, ja vihreät maastokuvioiset shortsit.

Paikallinen - 18.6.2021, 16:51

Tänä kesänä Turkuun on tullut useita uusia liikkumispalveluita tarjoavia yrityksiä, minkä myötä tarve yrityksille suunnatulle toimintaohjeistukselle on kasvanut. Ohjeet on nyt laadittu vuorovaikutuksessa yritysten kanssa.

Paikallinen - 18.6.2021, 16:40

Lounais-Suomen poliisi aloitti tänä keskiviikkona viikon kestävän tehostetun rattijuoppovalvonnan. Toissapäivänä poliisi puhallutti päivän aikana yhteensä 892 kuljettajaa ympäri Lounais-Suomea. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.6.2021, 15:19

Turun kaupungin laskutus ruuhkautui kesäkuun alussa. Syynä on kaupungissa tehty mittava taloushallintojärjestelmän vaihto, jossa Turku siirtyi uuteen SAP-järjestelmään. Järjestelmän muutoksella tavoitellaan sujuvampaa ja virtaviivaisempaa toimintaa.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 18.6.2021, 12:13
Sisältää ääntä
Paikallinen - 18.6.2021, 12:12
Sisältää ääntä
Paikallinen - 18.6.2021, 12:08
Paikallinen - 18.6.2021, 12:03

Kauppiaskadulla sallitaan maanantaista 21.6. alkaen moottoriajoneuvolla ajo Eerikinkadulta kohti Linnankatua. Ajo on sallittu alueen kiinteistöille, mutta alueella ei ole kadunvarsipysäköintiä käytössä. Samalla nykyinen ajoyhteys Linnankadun suunnasta suljetaan.

Sisältää kuvan
Fölin maskipakko muuttuu maskisuositukseksi 21.6.2021
Paikallinen - 17.6.2021, 9:03

Turun seudun joukkoliikenne Fölissä maaliskuussa voimaan astunut kasvomaskipakko päättyy. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti, että velvoite käyttää kasvomaskia poistetaan Fölin matkaehdoista 21.6.2021 alkaen.

Sisältää kuvan
Kuva: Kirkkopuiston terassi / Roosa Karhu
Paikallinen - 17.6.2021, 8:03

Turun tuomiokirkko on seissyt keskellä kaupunkia ikonisena maamerkkinä ja Suomen kansallispyhäkkönä jo 1300-luvulta asti. Tänä torstaina 17.6. tuomiokirkko täyttää 721 vuotta, ja sata ensimmäistä kaupunkilaista saavat ilmaiset kakkukahvit syntymäpäivien kunniaksi Kirkkopuiston Terassilla.  

Paikallinen - 17.6.2021, 7:30

Vaikka Varsinais-Suomessa on siirrytty alueellisen koronakoordinaatioryhmän päätöksellä epidemian perustasolle, on tartuntatautilain pykälä 58 c edelleen voimassa. Varsinais-Suomessa maskisuositus on voimassa julkisissa tiloissa.

Paikallinen - 16.6.2021, 15:48

Tyksiin perustetaan ja vakinaistetaan mittava määrä uusia lääkärien ja hoitajien tehtäviä. Kaikkiaan eri toimialueille vakinaistetaan yhteensä noin sata määräaikaista tehtävää. Lisäksi tehtiin 43 vakanssimuutosta.

Sisältää kuvan
Yhteysalusten matkustajamäärien rajoitukset poistuvat 21.6.2021 alkaen
Paikallinen - 16.6.2021, 10:58

Parantuneen tartuntatautitilanteen ja tarkentuneen ohjeistuksen mahdollistamana voimassa olevia matkustajarajoituksia höllennetään kaikilla yhteysalusreiteillä 21.6.2021.

Paikallinen - 15.6.2021, 18:33

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, jolla se vapauttaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärät Varsinais-Suomessa. Maakunta on siirtynyt koronavirusepidemian perustasolle, joten alueen kunnissa voi 16.6.

Paikallinen - 15.6.2021, 18:31

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, VSSHP:n hallitus hyväksyi 15.6.2021 osaltaan esityksen perustaa maakuntaan väliaikainen valmistelutoimielin eli Vate, jos käsittelyssä oleva sote-lakipaketti hyväksytään.

Paikallinen - 15.6.2021, 18:26

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontui 15.6.2021 ja päätti alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheesta perustasolle huomisesta 16.6. alkaen. Koronatilanne on pysynyt rauhallisena ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät.

Paikallinen - 15.6.2021, 10:17

Digitan Turun radio- ja tv-asemalla tehdään huoltotöitä 16.-17.6.2021 klo 9.00–15.00 välillä. Työturvallisuuden takaamiseksi lähetykset joudutaan katkaisemaan ja huoltotöistä aiheutuu 16.6.

Paikallinen - 15.6.2021, 7:11

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.