Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Lauantai, 11.
heinäkuuta
2020.

Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu hyvällä tasolla

Media

Naantalin uimapaikoilla on ollut tänä kesänä hyvä pulikoida, sillä uimaveden laatu on hyvällä tasolla. Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet on otettu viimeisen parin viikon aikana kaikilta Naantalin 14 uimapaikalta. Naantalin uimavesiä valvoo Raision ympäristöterveys.

Naantalin ainoan yleisen uimarannan, Nunnalahden uimarannan vedenlaatu on luokaltaan erinomaista. Luokitus tehdään viimeisen neljän vuoden näytetulosten perusteella yleisillä EU-uimarannoilla. Pienempien uimapaikkojen vedenlaatua ei luokitella virallisesti, mutta Raision kaupungin terveystarkastaja Johanna Hämölä kuvailee Naantalin kaikkien uimapaikkojen vedenlaatua hyväksi.

– Uimaveden laadun puolesta on ollut normaali kesä, Hämölä toteaa.

Helteiden ansiosta meriveden lämpötila on kohonnut uimapaikoilla jo lähes 20 asteen paikkeille. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että uimapaikat ovatkin olleet kesäkuussa aktiivisessa käytössä aamusta iltaan.

Säännöllistä seurantaa

Uimaveden laatua seurataan säännöllisesti uimakauden ajan kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun. Veden hygieenistä laatua arvioidaan tutkimalla näytteillä Escherichia coli -bakteerin sekä suolistoperäisten enterokokkien esiintyvyys.

Hämölä kertoo, että näytteitä otetaan jokaiselta uimarannalta ja -paikalta valvontasuunnitelman mukaisesti kolme kertaa kesäkauden aikana eli noin kerran kuukaudessa. Jos näytteissä havaitaan poikkeamia, otetaan lisänäytteitä. Tuloksista ilmoitetaan sekä uimapaikoilla, että kaupungin verkkosivuilla.

Sinileväesiintymiä havainnoidaan silmämääräisesti. Jos on tarpeen, sinilevää voidaan tutkia myös hygienianäytteestä. Viikon 26 alkupuolella sinilevää ei oltu vielä Naantalin uimapaikoilla havaittu, Hämölä sanoo.

– Ensimmäiset havainnot sinilevästä tehdään tyypillisesti heinä-elokuussa, loppukesän helteiden aikoihin. Esiintymiä voi olla kuitenkin aikaisemmin tai myöhemmin. Sinilevän syntyminen on monen tekijän summa. Vielä on vaikea arvioida, millainen sinileväkesä on tulossa.

Esimerkiksi lämmin ja tyyni sää sekä ravinneolosuhteet vaikuttavat sinilevän esiintymiseen. Uimarin kannattaa aina itse arvioida silmämääräisesti uimaveden tila ennen uimista, sillä sinilevätilanne voi muuttua nopeastikin. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Saaristomerellä sinilevää on jo havaittu.

Säännöllistä hoitoa

Uimaveden laadun seurannan lisäksi myös uimapaikkojen kuntoa seurataan säännöllisesti. Max Holmberg kertoo, että uimapaikoilla käydään joka päivä uimakauden ajan siistimässä ja varmistamassa rantojen kunto. Tehtäviin kuuluu muun muassa rantojen haravointi roskista ja kaisloista, roskisten tyhjentäminen sekä laitureiden, pelastusrenkaiden ja yleisilmeen tarkistaminen. Uimapaikan hoitoluokitus määrittää, kuinka usein rannalla käydään.

Uimapaikkojen siisteydestä ollaan saatu kiitosta: Vuoden 2019 yhdyskuntateknisten palveluiden palvelutyytyväisyystutkimuksessa yli 80 % vastaajista oli tyytyväisiä uimarantojen hoitoon Naantalissa. Tulos oli 19 kunnan välisen vertailun korkein.

Laatuun vaikuttaa moni tekijä

Vuosien saatossa Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu on pysynyt pääosin samalla hyvällä tasolla. Ainoastaan Kalevanniemen uimapaikalla on havaittu joinakin vuosina poikkeamia.

– Kalevanniemi on herkempi vaihtelulle, mutta selkeää syytä poikkeamille ei ole löydetty. Taustalla voi olla monta tekijää: ranta on matala, suojaisessa poukamassa, jossa viihtyy myös hanhia, terveystarkastaja Johanna Hämölä mainitsee.

Uimaveden laatuun voi jokainen vaikuttaa myös omilla toimillaan huolehtimalla hyvästä hygieniasta, joka on nyt erityisen tärkeää, kun koronavirusta ei olla vielä selätetty. Koiria ei saa tuoda muille, kuin niille suunnatuille uimapaikoille. Lapsen pyllyä ei saa pestä vedessä, vaan vaipanvaihto tulee aina suorittaa wc-tiloissa. Myös muut roskat tulee huolehtia roskikseen. Naantalissa uimapaikat ovat savuttomia eli tupakointi rannoilla on kielletty.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi uimapaikoilla on myös syytä huolehtia riittävistä turvaetäisyyksistä.

1

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 10.7.2020, 7:39

Turun yliopistoon haki korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa 30 766 hakijaa, mikä on kolmanneksi eniten suomalaisyliopistoista. Aloituspaikkoja on tarjolla lähes 3000.

Paikallinen - 10.7.2020, 7:38

Viime vuonna loppuunmyyty Saaristo Open järjestetään tänä kesänä 11. kerran Kaarinan Hovirinnan rannassa 27.–29. elokuuta.

Paikallinen - 10.7.2020, 7:38

Ajanvarauspuhelimeen otetaan nyt paljon yhteyttä. Kevään aikana terveysasemille ja suun terveydenhuoltoon syntyi koronaepidemian ja poikkeusajan takia ns. hoitovelkaa, kun aikoja peruutettiin ja moni myös siirsi terveysasioidensa hoitamisen myöhempään ajankohtaan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 9.7.2020, 7:09

Suomen merivoimat on saanut käyttöönsä pitkän tauon jälkeen torpedoaseistuksen. Tähän uusimpaan puolustushankintaan pääsee myös yleisö tutustumaan merikeskus Forum Marinumin näyttelyssä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 9.7.2020, 7:08

Raision Loimu on solminut kaksi pelaajasopimusta, joiden myötä joukkue on käytännössä valmis alkavaan Mestaruusliiga-kauteen.

Paikallinen - 9.7.2020, 7:06

Kupittaan lintulammikoilla on kesäaikaista elämää jälleen torstaista 9.7. alkaen. Kaupunki on solminut lintujen ja lampaiden hoitoa koskevan palvelusopimuksen, joka on voimassa 9.7.- 31.10.

Aluksi Kupittaalle tulee erikokoista siipikarjaa. Myöhemmin alueelle tulee myös karitsoja.

Paikallinen - 8.7.2020, 7:41

Karjurock mylvitään tänä kesänä kotimaisten artistien voimin – lavalle nousevat mm. Arttu Wiskari, Mokoma, Kaija Koo, Mikael Gabriel, Klamydia sekä Popeda!
 

Paikallinen - 8.7.2020, 7:40

Naantali SunFest järjestetään 31.7.–1.8.2020 kuvankauniissa Naantalin Kirkkopuistossa. Festivaali juhlitaan ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä, ja sen kunniaksi artistikattauskin on kova: lavan valtaavat JVG, Lauri Tähkä, Vesala, Kaija Koo, Antti Ketonen sekä Vesterinen yhtyeineen.

Paikallinen - 8.7.2020, 7:39

eijon Luontokeskus on avannut ovensa kevään poikkeusolojen jälkeen. Natura Viva vastaa Teijon Luontokeskuksen toiminnasta, kahvilasta ja kansallispuiston asiakaspalvelusta sekä tarjoaa retkeilypalveluita.

Paikallinen - 7.7.2020, 7:43

Kesälauantain suosittuja Tul toril -teematoreja järjestetään elokuussa! Uudenkaupungin kaupunki toteuttaa tänä vuonna typistetyn viiden torin teemasarjan. Monet tutut ja hyväksi havaitut toriteemat viettävät välivuotta poikkeuksellisen kevään vuoksi.

Paikallinen - 7.7.2020, 7:43

Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraoven kanssa tekemän vuokramarkkinakatsauksen mukaan Turun vuokratason nousu on maan nopeimpien joukossa. Vuodessa vuokrataso on noussut 1,6 prosenttia.

Paikallinen - 6.7.2020, 9:01

Saksan keihäänheiton superkolmikko Thomas Röhler, Johannes Vetter ja Andreas Hofmann kilpailee 11. elokuuta Turun Paavo Nurmi Gamesissa, mutta ei ilman huomattavia erityistoimia. Sama tiukka protokolla on voimassa myös muiden kansainvälisten urheilijoiden kanssa.

Paikallinen - 6.7.2020, 7:46

Turun kaupunkiseudulla uusitaan pyöräilyn viitoitusta ja opastusta uuden tieliikennelain mukaisilla opasteilla. Tänä kesänä opasteet uusitaan Turusta Lietoon, Turusta Varissuon kautta Piikkiöön ja Turusta Kaarinan keskustan kautta Piikkiöön johtavilla reiteillä.

Paikallinen - 6.7.2020, 7:46

Varsinais-Suomen ELY-keskus uusii kesän 2020 aikana useita putkisiltoja. Korjaustöistä aiheutuu väistämättä liikennehaittoja, sillä liikenne joudutaan katkaisemaan siltapaikalla putken vaihdon ajaksi.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 6.7.2020, 7:45

Naantalin museo on saanut valmiiksi kaupunkialueiden muutosta esitelevän kulttuuriympäristöhankkeen. Eri puolille Manner-Naantalia sijoitettujen opastaulujen avulla halutaan tarjota asukkaille mahdollisuus tutustua oman arkisen ympäristön menneisyyteen ja muutokseen.

Paikallinen - 6.7.2020, 7:44

Turun kaupunkitutkimusohjelman julkaiseman katsauksen mukaan Turku hyötyi 2010-luvulla merkittävästi maan sisäisestä muuttoliikkeestä.

Paikallinen - 3.7.2020, 9:09

Koronapandemia on aiheuttanut yhteiskunnallisen kriisin ja mullistanut arkielämän, ja sen ymmärtämiseksi ja käsittelemiseksi tarvitsemme tutkittua tietoa ja uusia näkökulmia.

Paikallinen - 3.7.2020, 7:43

Shanghai Rankingin kesäkuun lopulla julkaisema Global Ranking of Academic Subjects 2020 -yliopistovertailu sijoitti yhteensä yli 4 000 yliopistoa 54 eri tieteenalalla. Turun yliopisto listattiin maailman parhaiden yliopistojen joukkoon yhteensä 23 tieteenalalla.
 

Paikallinen - 2.7.2020, 8:31

Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikkö on avannut Saaristomeren tutkimuslaitoksen entiseen kirjastoon pienimuotoisen näyttelyn, joka esittelee yleisölle saaren hospitaaliaikaa ja sen jälkeen taloon tulleen tutkimuslaitoksen toimintaa.

Paikallinen - 2.7.2020, 8:31

Museo avaa ovensa 7.7. uusin ja uusiutunein näyttelyin. Nyt avautuva kokoelmanäyttely Pari sanaa keräämisestä kertoo mukaansatempaavalla otteella Turun taidemuseon kokoelman historiasta, karttumisesta ja teosten lainamatkoista maailmalla.