Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 16.
lokakuuta
2019.

Lukiokoulutus uudistuu edelleen – Turku miettii omia suuntaviivoja

Suomen lukiokoulutus on kokenut suuria uudistuksia viime vuosina. Näkyvin ja ehkä eniten lukioarkeen vaikuttanut muutos oli ylioppilaskokeiden ja sitä myötä muidenkin kurssikokeiden muuttuminen digitaalisiksi. Tämän lisäksi otettiin elokuussa käyttöön uusi lukiolaki, joka tuo mukanaan esimerkiksi ohjauksen jatkumisen ylioppilaille, yhteistyövelvoitteen korkeakoulujen ja yritysten kanssa sekä erityisopetuksen myös lukion opiskelijoille. Korkeakoulut ovat parhaillaan uudistamassa opiskelijavalintaansa todistusvalintaa lisäämällä, mikä tarkoittaa ylioppilaskokeen tulosten tärkeyden korostumista.

Yksi osa lukiouudistusta on uusi opetussuunnitelma, joka julkaistaan virallisesti marraskuun alussa. Ennen kuin opetussuunnitelma otetaan käyttöön syksyllä 2021, on Turun lukiokoulutukselle laadittava oma kuntakohtainen opetussuunnitelma.

Turun opetussuunnitelmatyö on aloitettu jo tänä syksynä Opetushallituksen siihen myöntämän valtion erityisavustuksen avulla. Koska itse opetussuunnitelmaa ei vielä ole käytössä, on lukiouudistuksen suuria linjoja alettu muotoilla lukiouudistuksen valtakunnallisten tavoitteiden avulla, joista hankkeen ohjausryhmä valitsi neljä tärkeintä Turun tavoitteiksi:

1. Edistää lukiolaisten hyvinvointia
2. Tukea lukioiden toimintakulttuurin kehittymistä vahvemmin opiskelijoiden osallisuuteen, yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen perustuvaksi yksilölliset tarpeet huomioivaksi monimuotoisemmaksi

3. Vahvistaa opiskelijalähtöisyyttä ja opintojen henkilökohtaistamista ja lisätä sen avulla opiskelumotivaatiota ja opintojen mielekkyyttä
4.    Vahvistaa koulutuksen laatua ja oppimistuloksia

Tällä hetkellä kerätään eri sidosryhmiltä ehdotuksia siitä, minkälaisilla toimenpiteillä näihin tavoitteisiin päästään. Jokaisen lukion opiskelijakunnat tekevät omat ehdotuksensa. Turun lukiokoulutuksen opettajat pääsevät keskustelemaan toimenpiteistä yhteisessä koulutuspäivässään lokakuun lopulla. Lukiolaisten kotiväki ja lukiokoulutuksen opiskelijahuolto pääsevät ottamaan kantaa toimenpiteisiin juuri nyt Wilma-kyselyn avulla.

Marraskuun aikana eri ryhmien tuotoksista muotoillaan Turun lukioiden uudistuksen suuntaviivat. Tämän jälkeen alkaa kuntakohtaisen opetussuunnitelman kirjoittaminen, jossa pitää ottaa kantaa siihen, sopiiko nykyinen viisijaksojärjestelmä uudistuksen linjauksiin, miten nykyinen 75 minuutin oppitunti sopii uudenlaiseen opiskeluun, kuinka pitkiä opintojaksoja uuden opetussuunnitelman pienimmästä yksiköstä eli moduuleista (ei siis enää kursseista) rakennetaan ja rakennetaanko opintojaksot yhden aineen sisällä vai eri aineita yhdistellen.

Turun kuntakohtaisen opetussuunnitelman tulee olla valmis vuoden päästä eli syksyllä 2020, jotta silloiset yhdeksäsluokkalaiset saavat tietää, millaiseen lukioon he ovat hakemassa seuraavana keväänä.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 15.10.2019, 16:03

Kupittaalla tiistai-iltana pelattava Suomen ja Armenian välinen EM-karsintaottelu vaikuttaa keskustan liikenteeseen tiistaina.

Paikallinen - 15.10.2019, 15:27

Turun linja-autoaseman tulevaisuus on avoinna. Tiloissa päävuokralaisena toiminut Matkahuolto on irtisanonut vuokrasopimuksensa ja tilat tyhjenevät huhtikuun alussa.

Paikallinen - 15.10.2019, 14:22

FC Inter taistelee Veikkausliigan mestaruudesta ensi lauantaina joukkueen kohdatessa kotikentällään Veritas Stadionilla KuPS:n. Turussa mestaruutta on saatu odottaa, sillä viimeksi FC Inter voitti Veikkausliigan vuonna 2008.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2019, 7:46

Odotettu tulinen paikalliskamppailu pelataan Kerttulan liikuntahallissa keskiviikkona 16.10 klo. 18:30. Paikallisottelussa jaetaan Mestaruusliigan pisteiden lisäksi tuttuun tapaan myös Varsinais-Suomen lentopalloherruudesta kertovan Siljan Maljan pisteitä. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2019, 5:56

"Kyllä minä tiedän, että täällä on ihmisiä joiden mielestä en osaa laulaa, mutta täällä ei ole ainuttakaan joka voisi sanoa, etten olisi laulanut." – Florence Foster Jenkins

Paikallinen - 15.10.2019, 5:54

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan maanantaina 14.10. kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän uudistamista. Valtuuston päätöksen mukaan Turku tulee siirtymään pormestarimalliin. Päätös syntyi äänin 50 - 15, tyhjiä 2.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:35

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve julkisti maanantaina talousarvioesityksensä vuodelle 2020 ja taloussuunnitelman vuosille 2021–2023. Samassa yhteydessä kerrottiin Turun talouden sopeuttamisohjelmasta, joka sisältää noin 59 miljoonan euron säästö- ja kehittämistoimenpiteet.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:31

VTT:n tuoreen raportin mukaan raitsikka toisi Turkuun roppakaupalla rahaa. Raportin tilannutta Turun kaupunginjohtajaa Minna Arvetta (kok) raportti ei yllätä. Hän korostaa, että raportin tärkein viesti on raideliikenteen kaupungin taloutta vahvistavat vaikutukset, jotka ovat merkittäviä.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:22

TPS:sta syyskuussa potkut saanut kohuhyökkääjä Jonne Virtanen on löytänyt uuden seuran. 31-vuotias turkulainen kertoi asiasta sunnuntaina iltapäivällä Twitter-tilillään.

Paikallinen - 14.10.2019, 9:33

Turun AMK:sta valmistuneista 85 prosenttia on vähintään melko tyytyväisiä tutkintoonsa ja 77 prosenttia suosittelisi koulutustaan muille. Enemmän kuin kolme neljästä kokee työnantajien arvostavan tutkintoa.

Paikallinen - 14.10.2019, 8:01

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) uudisrakennuksen nimestä kerätään ehdotuksia. Yleisö saa myös valita suosikkinsa sairaalaan tulevista saariston eläimistä.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:53

Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöitä jatkava Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy on saanut uuden tutkimussuunnitelman valmiiksi. Suunnitelman mukaisesti toteutettava tutkimus rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisestä kunnosta aloitetaan syyslomaviikolla.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:51

Poliisipartio havaitsi sunnuntaina  kello 02.10 Kaarinassa Uudenmaantiellä ylinopeutta käyttävän henkilöauton. Auto ohitteli muita autoja, ja partio totesi auton ajavan yli 130 km/h nopeutta, vaikka tiellä oli suurin sallittu nopeus 70 km/h.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:51

Lauantai-iltana yhdentoista jälkeen Somerolla Vesanojantiellä tapahtuneen liikenneonnettomuuden tapahtumien kulusta on poliisin suorittamassa tutkinnassa selvinnyt seuraavaa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 11.10.2019, 8:40

Kaarinan nuorisoteatterissa The Addams Family saa ensi-iltansa tänään perjantaina. Kabareetyyppinen musikaali kertoo kahden erilaisen perheen yhteentörmäyksestä. 

Paikallinen - 11.10.2019, 8:27

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan kotitalouksien haravointijätettä sekä risuja ja oksia. Haravointijätteet kiertävät uudeksi mullaksi ja risut hakkeeksi.

Paikallinen - 11.10.2019, 6:22

Turussa järjestetään syyslomaviikolla kaksi kansainvälisen tason suurtapahtumaa, kun New Performance Turku Festival sekä tanssin ammattilaistapahtuma Stretch esitysohjelmistoineen valtaavat kaupungin monipuolisella ohjelmistollaan.

Paikallinen - 10.10.2019, 10:05

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve julkistaa talousarvioesityksensä vuodelle 2020 ja taloussuunnitelman vuosille 2021 - 2023 ensi maanantaina. Samassa yhteydessä Arve kertoo Turun talouden sopeuttamisohjelmasta.

Paikallinen - 10.10.2019, 6:28

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry jyrähtää Arkean suunnittelemasta tes-muutoksesta. Jyty vaatii JHL:n tavoin päätöksen perumista.
Jyty ei hyväksy pienipalkkaisten työtekijöiden, kuten keittäjien, siivoojien tai laitoshuoltajien työehtojen polkemista.

Paikallinen - 9.10.2019, 13:30

Turun kaupunki kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä ja kokemuksia palveluistaan. Kyselytutkimuksen tavoitteena on päivittää kokonaiskuvaa siitä, miten asukkaat kokevat Turun kaupungin palvelujen toimivan.