Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Tiistai, 23.
huhtikuuta
2019.

Lämmityskustannukset vaarassa nousta Turun seudulla

Kaukolämmön hinta uhkaa nousta Turun seudulla 4-5 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Arvio perustuu Turku Energian julkaisemaan liukuvaan hintaennusteeseen. Hintaennuste perustuu tuotannon optimoinnista saatavaan polttoainejakaumaan. Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi on huolissaan hinnankorotusten vaikutuksista asumisen kokonaiskustannuksiin.

Hoitokulut kasvavat kuluttajahintoja nopeammin

Keskimääräisen taloyhtiön hoitokuluihin on näköpiirissä nousua vuodelle 2019. Eniten hoitokuluja nostavat juuri lämmityskustannusten nousu. ”Tilanne on kestämätön. Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuodessa 2,1 prosenttia. Vastaavalla jaksolla kuluttajahintojen muutos oli 1,3 prosenttia. Taloyhtiöissä on käynnissä isoja korjauksia, eikä asumiskulujen nousulle näy taitetta. Seuraavan hallituksen olisi määrätietoisesti etsittävä keinoja, joilla pysäytetään asumiskustannusten jatkuva nousu”, sanoo Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Taloyhtiön energiaratkaisut mietittävä huolella

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi on laatinut jäsentaloilleen kaukolämpölaskurin. Laskurilla voi vertailla toteutunutta kulutusta ja hintaennustetta, jotta taloyhtiöissä saadaan tarkempi kuva hinnan muutoksista. ”Kaukolämpö on ylivoimaisesti yleisin lämmitysmuoto Turun seudulla. CO2-päästöoikeuden hinnan nousu ja fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristäminen vaikuttavat lämmön hinnan taustalla. Lämpömarkkinoille on tullut kilpailua, jonka vuoksi taloyhtiöt miettivät erilaisia vaihtoehtoja kustannusnousun taittamiseksi. Kaupungin omistajana on pidettävä itse huolta energiayhtiön ja kaukolämmön kilpailukyvystä lämmitysmuotona,” miettii toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen neuvontainsinööri Matts Almgrén korostaa asiantuntijuuden merkitystä energiaan liittyvissä ratkaisuissa. ”Mikäli taloyhtiössä mietitään eri lämmitysvaihtoehtoja, on tärkeä muistaa, että lämmitysjärjestelmän vaihto on korjaushanke. Se edellyttää suunnitelmallista etenemistä tarveselvityksen ja hankesuunnittelun kautta. Järjestelmän toimivuus pitää myös varmistaa, sillä uuden lämmitysjärjestelmän säätämiseen menee aina vähintään kaksi lämmityskautta. Toteuttamisessa tarvitaan lämmitys-, ilmanvaihto-, kylmä- ja automaatio- ja säätötekniikan asiantuntemusta. Olemme havainneet, että erityisesti lämpöpumppumarkkinoilla on liikkeellä toimijoita, joiden tarjoamat ratkaisut eivät välttämättä ole vertailukelpoisia. Erilaisilla lähtötiedoilla ja energian hinta-arvioilla saadaan hyvin erilaisia laskentatuloksia.” Laitetoimittajista riippumaton tarkastelu ja huolellinen suunnittelu on tärkeää, jotta osakkailla on riittävät ja luotettavat tiedot hankkeesta päätöstä tehdessään.

Pitkäaikaiset investoinnit rahoitusvastikkeella

Hankkeiden rahoitusta mietittäessä on tärkeää muistaa yhtiöjärjestyksen määräykset vastikeperusteista. Suurimmassa osassa yhtiöitä on yhtiöjärjestyksessä pykälä, jonka mukaan pitkäaikaiset investoinnit, kuten esimerkiksi lämmitysjärjestelmän muutokset tai kiinteistön peruskorjaukset ja uudistukset, tulee kattaa rahoitusvastikeperusteisesti. Mikäli yhtiöjärjestyksessä määrätään kyseinen hanke katettavaksi rahoitusvastikkeella, ei hanketta saa rahoittaa hoitopuolen tuloista. Onkin siis tärkeää tarkastaa ja sisäistää oman yhtiön yhtiöjärjestyksen määräykset ennen hankkeeseen ryhtymistä.

Säästöä saa, kun perusasiat ovat kunnossa

Aktiivinen ja jatkuva kulutusseuranta on suunnitelmallisen kiinteistönpidon perustyökalu. Taloyhtiön kannattaa selvittää, kuinka paljon energiaa ja vettä kiinteistössä kuluu, ja miten kulutus on vaihdellut viime vuosien aikana. Lämmityksen ja ilmanvaihdon toiminta kannattaa tarkastaa säännöllisesti, esimerkiksi viiden vuoden välein. Tarvittaessa järjestelmät säädetään. Myös kiinteistön vesipisteet olisi hyvä tarkistaa säännöllisesti. Erityisesti hiljalleen vuotava WC-istuin voi aiheuttaa suuria kustannuksia ilman, että asukas edes huomaa vuotoa.

Jos taloyhtiössä on tehty energiatehokkuutta parantavia korjauksia, kannattaa kaukolämpöön liitetyn taloyhtiön pyytää sopimustehon tarkistusta. Näin voidaan vaikuttaa kaukolämmön perusmaksuun. Esimerkiksi Turku Energia tarkastaa sopimustehon asiakkaan pyynnöstä veloituksetta kerran vuodessa.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 23.4.2019, 9:27

Turun seudun joukkoliikenne Fölillä on lippuyhteistyötä mm. Turun Kaupunginteatterin, Turun filharmonisen orkesterin ja Turun musiikkijuhlien kanssa. Tapahtumalippu toimii joukkoliikennelippuna; sillä voi matkustaa Fölin busseissa ja vesibusseissa.

Paikallinen - 23.4.2019, 9:27

Helmikuusta alkaen on Suomessa todettu noin sata sukupuoliteitse tarttunutta klamydiatapausta, joissa näytteet ovat olleet negatiivisia klamydian seulonnassa käytettävällä ensisijaisella seulontatestillä, mutta ovat kuitenkin olleet positiivisia toisilla klamydian osoitustesteillä.

Paikallinen - 23.4.2019, 9:26

Kevättuulet puhaltavat peruskouluikäisten työelämään tutustumisen ohjauksessa, kun Turun peruskoulujen opinto-ohjaajat lanseeraavat upouuden TET-torin, oppilaiden ja yritysten kohtaamispaikan.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 18.4.2019, 13:30
Paikallinen - 18.4.2019, 8:23

Alle 18-vuotiaiden poikien MM-kisat käynnistyvät tänään Ruotsissa, jossa pelipaikkoina toimivat Uumaja ja Örnsköldsvik. Pikkuleijonat kohtaa avausottelussaan Kanadan, ottelu alkaa Suomen aikaa torstai-iltana kello 20:30. Ottelusta on lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.4.2019, 6:51

TUTO päätti kauden voittoon ja toi pronssimitalit Turkuun. Ottelu Lempäälässä LeKiä vastaan päättyi maalein 1-3.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 17.4.2019, 13:58

Kahvilavieras-ohjelman pariin sukelsimme jälleen keskiviikkona. Kahvilavieraina oli monille, jo lapsuudesta tutut, Mimi ja Kuku eli Majka Nurminen ja Anna Kulmala.
Podcastissa puhetta musiikkiteatterista, tulevaisuuden suunnitelmista ja vaativasta lapsiyleisöstä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.4.2019, 9:43

Kauppakeskus Skanssi on voittanut Suomen Kauppakeskusyhdistyksen jakaman Vuoden Kauppakeskusteko 2019-palkinnon.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.4.2019, 9:24

Britannian Royal Air Force (kuninkaalliset ilmavoimat) on vahvistanut osallistuvansa Turun lentonäytökseen kolmella Eurofighter Typhoon FGR.4 monitoimihävittäjällä. Turkuun saapuu Royal Air Forcen Typhoon solo demo team.

Paikallinen - 17.4.2019, 9:10

Turun kaupunki järjestää veteraanipäivän kunniaksi ilmaiskonsertin Turun konserttitalolla 27.4. klo 13. Konsertissa esiintyy Laivaston soittokunta sekä Turun konservatorion lapsi- ja nuorisokuorot Auriella ja Sigynella, johtajanaan Terhi Lehtovaara.

Paikallinen - 17.4.2019, 9:09

Turun seudun joukkoliikenne Fölin kesäaikataulukausi alkaa tänä vuonna poikkeuksellisesti tiistaina, kun pääsiäismaanantaina liikennöidään vielä talviaikatauluin. Kesäaikataulut ovat voimassa 23.4.–22.9. Harvennettua kesälomakauden liikennettä ajetaan 3.6.–11.8.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.4.2019, 9:09

Tämän kevään pitkälti loppuunmyydyllä klubikiertueella keikkaillut J. Karjalainen nähdään tulevana syksynä konserttisalikiertueella. Kuopiosta torstaina 17.10. alkava Sä kuljetat mua -konserttisalikiertue käy yhdeksällätoista paikkakunnalla ja päättyy Helsingin Kulttuuritalolle lauantaina 16.11.

Paikallinen - 17.4.2019, 9:06

Lounais-Suomessa on edelleen käynnissä elinkeinoelämän positiivinen rakennemuutos. Varsinais-Suomen ja Satakunnan talouskasvu jatkuu useilla aloilla ja alueen työllisyyskehitys on vahvaa.

Paikallinen - 16.4.2019, 15:00

Pääsiäisen ruuhkat tieliikenteessä keskittyvät kiirastorstaille 18.4. sekä toiselle pääsiäispäivälle 22.4.2019. Traffic Management Finland sekä liikenteen viranomaiset haluavat kiteyttää pääsiäisliikenteen kahteen asiaan: Ennakoi ja huomioi!

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 16.4.2019, 14:30

Kuntauutiset-ohjelmasarjassa paneudumme viikko kerrallaan Varsinais-Suomen kuntiin sekä kaupungeissa käytävään vilkkaaseen keskusteluun vieraiden johdolla. Tällä kertaa esillä on Turku jossa ydinkeskustan kulkuun ja kaupankäyntiin vaikuttaa toriparkkityömaa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.4.2019, 13:59

Maanantaina 15.4.2019 noin kello 12.20 tapahtui Tiipiläntiellä, Marttila, traktorin ja polkupyöräilijän välinen onnettomuus.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.4.2019, 13:00

Vesijohdon rakennustyöt haittaavat liikennettä Asematiellä, välillä Ulkopellontie - Kylmänalhonkatu, 17.4. alkaen. Toinen ajokaista on suljettu liikenteeltä ja väistämisvelvollisuus on osoitettu liikennemerkein. Työn arvioitu kesto on kesäkuun loppuun saakka.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.4.2019, 6:59

Turun Uimareiden naiset uusivat viime kevään vesipallon Suomen mestaruutensa. Jos viime keväänä mestaruus tuli helpolla, tämän vuotinen oli paljon tiukempi ja näin myös pelaajille ehkä vielä makoisampi. Cetus antoi hyvän vastuksen finaaleissa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.4.2019, 6:32

TPS:n ja SC Classicin välinen finaalisarja käynnistyi lauantaina Tampereella hallitsevan Suomen mestarin kotivoitolla. Joukkueet kohtaavat Turussa TPS:n kotikaukalossa tiistaina ja lauantaina Kupittaan Palloiluhallissa.

Paikallinen - 16.4.2019, 6:31

Naantalin Energia Oy:n liikevaihto kasvoi vuonna 2018 noin kolme prosenttia 9,5 miljoonaan euroon. Kasvu johtui sähkön siirron määrän ja siirtohintojen noususta. Yhtiön tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja laski 31 prosenttia 0,8 miljoonaan euroon.