Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Perjantai, 23.
elokuuta
2019.

Lämmityskustannukset vaarassa nousta Turun seudulla

Kaukolämmön hinta uhkaa nousta Turun seudulla 4-5 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Arvio perustuu Turku Energian julkaisemaan liukuvaan hintaennusteeseen. Hintaennuste perustuu tuotannon optimoinnista saatavaan polttoainejakaumaan. Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi on huolissaan hinnankorotusten vaikutuksista asumisen kokonaiskustannuksiin.

Hoitokulut kasvavat kuluttajahintoja nopeammin

Keskimääräisen taloyhtiön hoitokuluihin on näköpiirissä nousua vuodelle 2019. Eniten hoitokuluja nostavat juuri lämmityskustannusten nousu. ”Tilanne on kestämätön. Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuodessa 2,1 prosenttia. Vastaavalla jaksolla kuluttajahintojen muutos oli 1,3 prosenttia. Taloyhtiöissä on käynnissä isoja korjauksia, eikä asumiskulujen nousulle näy taitetta. Seuraavan hallituksen olisi määrätietoisesti etsittävä keinoja, joilla pysäytetään asumiskustannusten jatkuva nousu”, sanoo Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Taloyhtiön energiaratkaisut mietittävä huolella

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi on laatinut jäsentaloilleen kaukolämpölaskurin. Laskurilla voi vertailla toteutunutta kulutusta ja hintaennustetta, jotta taloyhtiöissä saadaan tarkempi kuva hinnan muutoksista. ”Kaukolämpö on ylivoimaisesti yleisin lämmitysmuoto Turun seudulla. CO2-päästöoikeuden hinnan nousu ja fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristäminen vaikuttavat lämmön hinnan taustalla. Lämpömarkkinoille on tullut kilpailua, jonka vuoksi taloyhtiöt miettivät erilaisia vaihtoehtoja kustannusnousun taittamiseksi. Kaupungin omistajana on pidettävä itse huolta energiayhtiön ja kaukolämmön kilpailukyvystä lämmitysmuotona,” miettii toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen neuvontainsinööri Matts Almgrén korostaa asiantuntijuuden merkitystä energiaan liittyvissä ratkaisuissa. ”Mikäli taloyhtiössä mietitään eri lämmitysvaihtoehtoja, on tärkeä muistaa, että lämmitysjärjestelmän vaihto on korjaushanke. Se edellyttää suunnitelmallista etenemistä tarveselvityksen ja hankesuunnittelun kautta. Järjestelmän toimivuus pitää myös varmistaa, sillä uuden lämmitysjärjestelmän säätämiseen menee aina vähintään kaksi lämmityskautta. Toteuttamisessa tarvitaan lämmitys-, ilmanvaihto-, kylmä- ja automaatio- ja säätötekniikan asiantuntemusta. Olemme havainneet, että erityisesti lämpöpumppumarkkinoilla on liikkeellä toimijoita, joiden tarjoamat ratkaisut eivät välttämättä ole vertailukelpoisia. Erilaisilla lähtötiedoilla ja energian hinta-arvioilla saadaan hyvin erilaisia laskentatuloksia.” Laitetoimittajista riippumaton tarkastelu ja huolellinen suunnittelu on tärkeää, jotta osakkailla on riittävät ja luotettavat tiedot hankkeesta päätöstä tehdessään.

Pitkäaikaiset investoinnit rahoitusvastikkeella

Hankkeiden rahoitusta mietittäessä on tärkeää muistaa yhtiöjärjestyksen määräykset vastikeperusteista. Suurimmassa osassa yhtiöitä on yhtiöjärjestyksessä pykälä, jonka mukaan pitkäaikaiset investoinnit, kuten esimerkiksi lämmitysjärjestelmän muutokset tai kiinteistön peruskorjaukset ja uudistukset, tulee kattaa rahoitusvastikeperusteisesti. Mikäli yhtiöjärjestyksessä määrätään kyseinen hanke katettavaksi rahoitusvastikkeella, ei hanketta saa rahoittaa hoitopuolen tuloista. Onkin siis tärkeää tarkastaa ja sisäistää oman yhtiön yhtiöjärjestyksen määräykset ennen hankkeeseen ryhtymistä.

Säästöä saa, kun perusasiat ovat kunnossa

Aktiivinen ja jatkuva kulutusseuranta on suunnitelmallisen kiinteistönpidon perustyökalu. Taloyhtiön kannattaa selvittää, kuinka paljon energiaa ja vettä kiinteistössä kuluu, ja miten kulutus on vaihdellut viime vuosien aikana. Lämmityksen ja ilmanvaihdon toiminta kannattaa tarkastaa säännöllisesti, esimerkiksi viiden vuoden välein. Tarvittaessa järjestelmät säädetään. Myös kiinteistön vesipisteet olisi hyvä tarkistaa säännöllisesti. Erityisesti hiljalleen vuotava WC-istuin voi aiheuttaa suuria kustannuksia ilman, että asukas edes huomaa vuotoa.

Jos taloyhtiössä on tehty energiatehokkuutta parantavia korjauksia, kannattaa kaukolämpöön liitetyn taloyhtiön pyytää sopimustehon tarkistusta. Näin voidaan vaikuttaa kaukolämmön perusmaksuun. Esimerkiksi Turku Energia tarkastaa sopimustehon asiakkaan pyynnöstä veloituksetta kerran vuodessa.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 23.8.2019, 11:00

Peter Quilterin ympäri maailmaa esitetty menestyskomedia nähdään nyt ensi kertaa suomenkielisenä. Turun Linnateatterissa Domino-salissa nähdään kaksi näyttelijää, neljä eri kohtausta ja neljä eri tarinaa rakkaudesta: sokkotreffit, ystävyyden rajat, avioeromatka ja kolmatta kertaa alttarille.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 23.8.2019, 9:33

Turku Pride 2019 paraati ja puistojuhla 24.8.2019 klo 12.00 - 16.00

 Kokoontuminen klo 12.00 Vähätorille ja klo 13.00 kulkue lähtee kohti Puolalanpuistoa, jossa puistojuhla klo 14.30 - 16.00.

Kulkueen reitti:

Paikallinen - 23.8.2019, 9:21

Poliisi sai 23.8.2019 kello 2.17 ilmoituksen, että Yläneellä Hinnerjoentiellä sijaitseva Jehovan todistajien valtakunnansali on ilmiliekeissä ja pelastuslaitos on kohteessa sammuttamassa. Palo oli täydessä vaiheessa ja mm. rakennuksen katto oli tippunut alas.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 23.8.2019, 8:01

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Eerikinkadulla Puistokadun risteyksessä 23.- 28.8.2019 klo 9.00-15.00 ei viikonloppuna. Työ tapahtuu molemmin puolin Puistokatua Eerikinkadulla. Paikalla on liikenne opasteet ja tarvittaessa liikenteen ohjaajat.

Paikallinen - 23.8.2019, 5:57

Lounais-Suomen poliisi on saanut ilmoituksia Liedossa pieniä lapsia valokuvaavasta ja häiritsevästi käyttäytyneestä aikuisesta miehestä. Asia on ollut esillä myös paikallisissa sosiaalisen median foorumeissa.

Paikallinen - 22.8.2019, 17:45

Vaikka syksy lähestyy, niin sinileväkausi jatkuu yhä niin sisävesillä kuin merialueillakin. Tällä viikolla sinilevähavaintojen määrä on lisääntynyt Lounais-Suomen sisävesialueilla. Havainnot ovat myös paikoin runsastuneet.

Paikallinen - 22.8.2019, 17:40

18-vuotias mies ajoi Eurajoella Lavilantiellä hurjaa ylinopeutta keskiviikkona kello 14.44 aikaan. Alueella on 40 km/h nopeusrajoitus. Poliisi mittasi miehen kuljettaman henkilöauton nopeudeksi 93 km/h. Paikalla oli tapahtuma-aikaan koululaisliikennettä.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 22.8.2019, 10:23

Archipelago Sea Jazz on kesällä 2020 käynnistyvä neljän jazzfestivaalin kokonaisuus, joka tuo Turkuun uuden kesäfestivaalin Jazz City Turun tuottamana. Festivaalisarjan lanseerausta juhlitaan tänään torstaina 22.8.

Paikallinen - 22.8.2019, 10:00

Turun Voimamiehet ry juhlii 95 v. taivalta XXXVI Kalle Mäkisen painien merkeissä lauantaina 24.8.2019 Kupittaan Urheiluhallissa Turussa. 

Paikallinen - 22.8.2019, 8:37

Nuorten talousosaamista edistävä Pörssilähettiläsohjelma laajenee syyslukukauden aikana Jyväskylän, Turun, Porin, Salon ja Lahden seuduille sekä Itä-Suomeen kuten Kuopioon ja lähialueille. Lisäksi toimintaa on jo entuudestaan ympäri Uuttamaata, Pirkanmaalla, Oulun seudulla ja Rovaniemellä.

Paikallinen - 22.8.2019, 8:17

Museokesän lähentyessä loppuaan on jälleen aika tehdä museokierros Varsinais-Suomen paikallismuseoissa. Varsinais-Suomen rikkaaseen historiaan saa monipuolisen katsauksen kun yli 40 paikallismuseota avaavat ovensa yleisölle.

Paikallinen - 21.8.2019, 17:43

Hirvensalon Syvälahden koulussa käytetyt kortteliratkaisut, oppilaiden totutusta poikkeavat ryhmittelyt ja avoimet oppimistilat ovat herättäneet huolta osassa oppilaiden vanhemmista.

Paikallinen - 21.8.2019, 17:33

Liedon Säästöpankin Hyviä tekoja -lahjoitusten saajat vuodelle 2019 on valittu. Yhteensä 35 000 euron potti jaetaan seitsemän lahjoituskohteen kesken.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 21.8.2019, 14:56

Kahvilavieras-ohjelmassa tapaamme mielenkiintoisia vieraita kahvikupillisen ääressä.

Paikallinen - 21.8.2019, 11:00

Valkokankaalle pääsy on monen haave, ja nopein tie tähän on usein elokuva-avustajana toimiminen. Länsi-Suomen elokuvakomissio on pyrkinyt helpottamaan tätä kaikille Turun seudun ja Salon asukkaille elokuva-avustajarekisterillään.

Paikallinen - 21.8.2019, 10:27

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.8.2019, 6:33

Tien korjaustyö haittaa liikennettä Tampereen valtatien ja Parrantien risteysalueella 21.- 22.8.2019 klo 9.00 - 12.00. Paikalla liikenne opasteet ja tarvittaessa liikenteen ohjaajat. Työkoneita saattaa liikkua liikenteen seassa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.8.2019, 18:01

Turun kaupunki on päättänyt lopettaa Kupittaan lintulammikon kesäkauden tavallista aikaisemmin eläimiin kohdistuneen poikkeuksellisen ilkivallan takia. Eläimet siirretään kotitilalleen syyskuun alussa. Osa linnuista palaa Kupittaalle jälleen joulun alla.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 20.8.2019, 16:00

Kongressikaupunki Turun kesän suurin kongressi eli ESEB 2019 -kongressi alkoi tällä viikolla. ESEB 2019 edustaa evoluutiobiologian alaa ja se kerää Logomoon 1300 delegaattia, pääasiassa Euroopan alueelta mutta myös muualta maailmasta, yhteensä 72 eri maasta.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 20.8.2019, 14:30

Kuntauutisissa piipahdamme Pöytyällä, missä uusi lukuvuosi otettiin vastaan uusissa ja moderneissa tiloissa. Myös kouluverkon monipuolisuus on tapetilla ja rakenteilla Pöytyällä. Puhetta myyös suunnistuksesta ja ikäihmisten huomioimisesta.