Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 18.
helmikuuta
2019.

Lämmityskustannukset vaarassa nousta Turun seudulla

Kaukolämmön hinta uhkaa nousta Turun seudulla 4-5 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Arvio perustuu Turku Energian julkaisemaan liukuvaan hintaennusteeseen. Hintaennuste perustuu tuotannon optimoinnista saatavaan polttoainejakaumaan. Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi on huolissaan hinnankorotusten vaikutuksista asumisen kokonaiskustannuksiin.

Hoitokulut kasvavat kuluttajahintoja nopeammin

Keskimääräisen taloyhtiön hoitokuluihin on näköpiirissä nousua vuodelle 2019. Eniten hoitokuluja nostavat juuri lämmityskustannusten nousu. ”Tilanne on kestämätön. Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuodessa 2,1 prosenttia. Vastaavalla jaksolla kuluttajahintojen muutos oli 1,3 prosenttia. Taloyhtiöissä on käynnissä isoja korjauksia, eikä asumiskulujen nousulle näy taitetta. Seuraavan hallituksen olisi määrätietoisesti etsittävä keinoja, joilla pysäytetään asumiskustannusten jatkuva nousu”, sanoo Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Taloyhtiön energiaratkaisut mietittävä huolella

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi on laatinut jäsentaloilleen kaukolämpölaskurin. Laskurilla voi vertailla toteutunutta kulutusta ja hintaennustetta, jotta taloyhtiöissä saadaan tarkempi kuva hinnan muutoksista. ”Kaukolämpö on ylivoimaisesti yleisin lämmitysmuoto Turun seudulla. CO2-päästöoikeuden hinnan nousu ja fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristäminen vaikuttavat lämmön hinnan taustalla. Lämpömarkkinoille on tullut kilpailua, jonka vuoksi taloyhtiöt miettivät erilaisia vaihtoehtoja kustannusnousun taittamiseksi. Kaupungin omistajana on pidettävä itse huolta energiayhtiön ja kaukolämmön kilpailukyvystä lämmitysmuotona,” miettii toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen neuvontainsinööri Matts Almgrén korostaa asiantuntijuuden merkitystä energiaan liittyvissä ratkaisuissa. ”Mikäli taloyhtiössä mietitään eri lämmitysvaihtoehtoja, on tärkeä muistaa, että lämmitysjärjestelmän vaihto on korjaushanke. Se edellyttää suunnitelmallista etenemistä tarveselvityksen ja hankesuunnittelun kautta. Järjestelmän toimivuus pitää myös varmistaa, sillä uuden lämmitysjärjestelmän säätämiseen menee aina vähintään kaksi lämmityskautta. Toteuttamisessa tarvitaan lämmitys-, ilmanvaihto-, kylmä- ja automaatio- ja säätötekniikan asiantuntemusta. Olemme havainneet, että erityisesti lämpöpumppumarkkinoilla on liikkeellä toimijoita, joiden tarjoamat ratkaisut eivät välttämättä ole vertailukelpoisia. Erilaisilla lähtötiedoilla ja energian hinta-arvioilla saadaan hyvin erilaisia laskentatuloksia.” Laitetoimittajista riippumaton tarkastelu ja huolellinen suunnittelu on tärkeää, jotta osakkailla on riittävät ja luotettavat tiedot hankkeesta päätöstä tehdessään.

Pitkäaikaiset investoinnit rahoitusvastikkeella

Hankkeiden rahoitusta mietittäessä on tärkeää muistaa yhtiöjärjestyksen määräykset vastikeperusteista. Suurimmassa osassa yhtiöitä on yhtiöjärjestyksessä pykälä, jonka mukaan pitkäaikaiset investoinnit, kuten esimerkiksi lämmitysjärjestelmän muutokset tai kiinteistön peruskorjaukset ja uudistukset, tulee kattaa rahoitusvastikeperusteisesti. Mikäli yhtiöjärjestyksessä määrätään kyseinen hanke katettavaksi rahoitusvastikkeella, ei hanketta saa rahoittaa hoitopuolen tuloista. Onkin siis tärkeää tarkastaa ja sisäistää oman yhtiön yhtiöjärjestyksen määräykset ennen hankkeeseen ryhtymistä.

Säästöä saa, kun perusasiat ovat kunnossa

Aktiivinen ja jatkuva kulutusseuranta on suunnitelmallisen kiinteistönpidon perustyökalu. Taloyhtiön kannattaa selvittää, kuinka paljon energiaa ja vettä kiinteistössä kuluu, ja miten kulutus on vaihdellut viime vuosien aikana. Lämmityksen ja ilmanvaihdon toiminta kannattaa tarkastaa säännöllisesti, esimerkiksi viiden vuoden välein. Tarvittaessa järjestelmät säädetään. Myös kiinteistön vesipisteet olisi hyvä tarkistaa säännöllisesti. Erityisesti hiljalleen vuotava WC-istuin voi aiheuttaa suuria kustannuksia ilman, että asukas edes huomaa vuotoa.

Jos taloyhtiössä on tehty energiatehokkuutta parantavia korjauksia, kannattaa kaukolämpöön liitetyn taloyhtiön pyytää sopimustehon tarkistusta. Näin voidaan vaikuttaa kaukolämmön perusmaksuun. Esimerkiksi Turku Energia tarkastaa sopimustehon asiakkaan pyynnöstä veloituksetta kerran vuodessa.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 17.2.2019, 12:48

Kärkikamppailupäivien toinen osa mäiskittiin menemään Raumalla, jossa Lukko kunnioitti ennen ottelun alkua Ville Vahalahtea. Vain erittäin erityislaatuinen pelaaja ja ihminen nousee urallaan kahden seuran legendaksi.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 17.2.2019, 12:39

Henrik Tallinderin juhlapelin jälkeen oli edessä viikonloppu, joka oli kaikkea muuta kuin arkinen. Kärkikamppailupäivät avattiin Tampereella, jonka kiekkopyhätössä TPS kiri Tapparaa vastaan rinnalle ja ohi vieden pisteet Turkuun maalein 2-3!

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 15.2.2019, 10:49

TPS:n pisteputki senkun komistui Henrik Tallinderin juhlaillassa, kun kahden kahden erän tiukan väännön jälkeen TPS kampesi kolmannen erän vahvalla pelillään JYP:n tatamiin maalein 4-1.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 15.2.2019, 9:44

Millainen onkaan Salon seudun ammattiopistoon perustettu osaamiskeskus?

Paikallinen - 14.2.2019, 13:00

Katujen varsille kasatut lumikasat vaikeuttavat liikennettä ja aiheuttavat vaaratilanteita. Kaupunki muistuttaa kiinteistöjen omistajia huolehtimaan pihoilta ja jalkakäytäviltä aurattujen lumien poiskuljetuksesta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.2.2019, 9:24

Auran Aallot on ehdolla kaikkiaan kolmessa eri kategoriassa maaliskuussa järjestettävässä Radiogaalassa. Auran Aaltojen Otteluilta puolustaa viime vuotista voittoaan Vuoden paikallinen radio-ohjelma -kategoriassa.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 13.2.2019, 9:34

Helmikuun klubin teemana on itseoikeutetusti Hamlet, jonka tuorein näyttämösovitus saapuu ensi-iltaan Turun kaupunginteatteriin 15.helmikuuta.

Paikallinen - 12.2.2019, 17:15

Ruisrockin ohjelma on täydentynyt yli 30 nimellä, kertoo tiedote. Festivaalin päiväkohtainen ohjelma on nyt julki, ja kaikki lipputyypit myynnissä.

Paikallinen - 12.2.2019, 17:03

Yö-yhtyeen solisti, muusikko Olli Lindholm on kuollut. Asiasta kertoo Yö-yhtye virallisilla sosiaalisen median kanavillaan.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 12.2.2019, 14:30

Kuntauutiset-ohjelmasarjassa paneudumme viikko kerrallaan Varsinais-Suomen kuntiin ja kaupungeissa käytävään vilkkaaseen keskusteluun asiantuntija-vieraiden johdolla. Tällä viikolla esillä on Pöytyä, jossa nuorisovaltuusto haluaa vaikuttaa ja aikuisten kuuntelevan.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 12.2.2019, 11:53

Logomo, tila joka elää -ohjelmasarjassa perehdymme Logomon monipuolisuuteen ja muunneltavuuteen yritysten kokous- ja palvelutilana. Logomon toimitusjohtaja Päivi Rytsä kertoo, että kesä tuo tullessaan uusia tuulia ja jopa pientä pilkettä silmäkulmaan.

Paikallinen - 12.2.2019, 9:00

500 nuorta kerääntyy Finlandia-talolle 2.3.2019 keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja vaatimaan päättäjiltä parempaa ilmastopolitiikkaa. Tapahtumassa julkaistaan nuorten ilmastojulkilausuma, jota on ollut työstämässä yli kaksikymmentä nuoriso-, ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöä.

Paikallinen - 12.2.2019, 8:00

E18 Turun kehätien parannustyöt ovat käynnistyneet Kausela–Kirismäki -tieosuudella puuston ennakkoraivauksilla. Varsinaiset hakkuutyöt alkavat Kirismäen eritasoliittymän alueella kahden viikon kuluessa. Kirismäestä hakkuutyöt siirtyvät Pukkilan liittymän alueelle.

Paikallinen - 12.2.2019, 7:00

Turussa kehitetään parhaillaan Omakirjasto-palvelua, joka tuo kulttuurin kotiin niille, joiden on vaikea itse päästä palveluiden ääreen esimerkiksi korkean iän, sairauden tai vamman takia. Tarve saada palveluita kotiin lisääntyy jatkuvasti, kun yhä useampi ikääntynyt asuu pitkään kotona.

Paikallinen - 12.2.2019, 6:09

Turun kaupunginhallitus jätti odotetusti Turun kaupunkiseudun suuren joukkoliikenneratkaisun pöydälle sen ensimmäisessä käsittelyssä maanantaina 11.2.2019. 

Sisältää ääntä
Paikallinen - 11.2.2019, 10:23

Tänä kesänä jälleen pyöräillään pitkää matkaa hyväntekeväisyyden hyväksi ja vuoksi.
Turun Team Rynkebyn hyväntekeväisyyspyöräilijät lähtevät kesäkuun lopussa 1200 kilometrin pyörämatkalleen kohti Pariisia.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 9.2.2019, 12:57

8.2.2019 pelatun TPS-HPK ottelussa kommentaattorinamme debytoi erotuomari Sakari Suominen, joka päätti viime kauteen menestyksekkään linjatuomarin uransa ja siirtyi täksi kaudeksi Mestikseen ja Nuorten SM-Liigaan päätuomariksi. 

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 9.2.2019, 12:50

TPS-HPK ottelun Jälkipelejä olivat pelaamassa selostaja Markku Silvennoinen, kaukalonlaitatoimittaja Jere Sanaksenaho sekä kommentaattori Sakari Salminen. Lehdistötilaisuutta isännöi TPS:n viestintäpäällikkö Eero Tuominen

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 9.2.2019, 12:46

Viikon verran peleistä huilannut TPS venytti pisteputkensa jo kuuden pelin mittaiseksi, kun HPK sai tuta siipirikkoisenkin Tepsin voiman. TPS klaarasi pisteet Turkuun lopulta maalein 4-2.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 9.2.2019, 12:43

Kouvolassa sattuneen rankkaritappion jälkeen Tepsi keräsi rivinsä ja valmistautui kuumaan koitokseen Helsingin IFK:ta vastaan. Lähes 8000-päinen yleisö pääsi todistamaan huikeaa näytelmää, jonka TPS korjasi nimiinsä jatkoajalla maalein 4-3.