Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Sunnuntai, 23.
syyskuuta
2018.

Laivaliikenteen uusi yhteisterminaali avaa mahdollisuuksia satama-alueen kehittämiselle

Turun satama-aluetta ryhdytään kehittämään jatkossa entistä voimakkaammin. Alueen vahvaa matkustaja- ja risteilytoimintaa kehitetään siten, että uudistukset vaikuttavat positiivisesti satamaan ja tuovat matkailulle huomattavaa lisäarvoa. Alueen keskeiset toimijat sitoutuvat vetovoiman kasvattamiseen yhteisellä aiesopimuksella. Uudistuksilla on iso merkitys tulevaisuuden Turulle.

– Matkustaja- ja rahtiliikenne ovat kaupungille erittäin tärkeitä, ja haluamme tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet liiketoiminnan kehittämiselle. Etusijalla on satama-alueiden ja liikenteen operatiivisen toiminnan tehostaminen, mutta kaikki uudistukset tehdään ympäristö ja tuleva asutus huomioiden. Lisäksi kehittämisessä on huomioitava matkustajien ja rahdin turvallisuus, kaupunginjohtaja Minna Arve avaa kehittämisen suuntaa.

Kehittämistyö alkaa sillä, että Viking Line Abp, Tallink Silja Oy, Turun Satama Oy ja Turun kaupunki allekirjoittavat strategisen aiesopimuksen yhteisestä tavoitteestaan kehittää Turun satama-aluetta. Suunnittelussa huomioidaan Turun linnan ja jokirannan ympäristön kehittämistoimet, tulevat liikennejärjestelyt sekä turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Merten moottoritie Turusta Tukholmaan

– Turun reitti on erittäin tärkeä risteily-, reitti- ja rahtiliikenteelle. Reitti, jota voisi kutsua merten nopeaksi moottoritieksi, vie joka vuosi lähes kolme miljoonaa matkustajaa Turun keskustasta Tukholman keskustaan; kansainväliseen miljoonakaupunkiin, jonka monipuolisista elämyksistä suomalaiset ovat saaneet nauttia jo vuosikymmenien ajan. Turku ympäristöineen on vuorostaan houkutteleva matkakohde Viking Linen ruotsalaisille matkustajille, Viking Line Abp:n toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo.

Hanses näkee myös, että Turun laivat ja Turun Satama ovat oleellinen osa Turkua niin ulkopaikkakuntalaisten kuin turkulaistenkin silmissä.

– Ne ovat osa Turun alueen palvelutarjontaa, jota niin yritykset kuin yksittäiset risteily- ja reittimatkustajat ilahduttavan runsaasti hyödyntävät. Turun liikenteen kansainvälinenkään merkitys ei ole vähäinen, sillä reitti on tunnettu, nopea ja luonteva silta Itämeren yli niin eurooppalaisille kuin Euroopan ulkopuolelta tuleville matkustajille.

– On hienoa, että lähdemme yhdessä suunnittelemaan ja kehittämään Turun matkustajasatamatoimintoja. Uskon, että yhteistyössä eri tahojen kanssa pystymme toteuttamaan entistä sujuvamman matkustajakokemuksen niin risteilymatkustajille, automatkustajille kuin rahdillekin, sanoo Tallink Silja Oy:n toimitusjohtaja Margus Schults.

– Kun Turun upea Aurajokiseutu pääsee etenemään satamaan saakka, se hyödyttää paitsi meitä satamassa toimijoita, niin myös turkulaisia ja Turkuun tulevia matkailijoita. Ja näin upea merellinen kaupunkikuva alkaa heti satamasta. Olen todella innoissani tästä kehityssuunnasta, lisää Tallink Siljan aluejohtaja Nina Honkaranta.

Yhteisterminaalin rakentaa Turun Satama

– Satama rakentaa satama-alueelle uuden yhteisterminaalin, jota sekä Viking Line että Silja Line sitoutuvat järjestelyjen valmistuttua käyttämään nykyisten aikataulujensa mukaiseen säännölliseen linjaliikenteeseen. Yhteisterminaalia ja sen toimintaa operoi Turun Satama, toimitusjohtaja Christian Ramberg avaa tulevia suunnitelmia.

– Vastaavaa kehitystä kohti yhteisterminaaliratkaisuja on toteutunut kasvavissa kaupunkikeskustoissa eri puolilla maailmaa. Nyt käynnistettävä selvitys tukee erinomaisesti tavoitetta merellisyyden vahvistamisesta kaupunkiympäristössä. Turun keskustavisiossakin tunnistettiin halu keskustan kurkottamiseksi kohti merta. Se tuottaa uudenlaista vetovoimaa myös laivamatkustajien näkökulmasta, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen arvioi.

Yhteisterminaalin lisäksi alueelle on suunniteltu uutta pysäköintilaitosta, joka toiminnasta vastaisi Turun Satama.

Merellinen kaupunginosa houkuttelee niin yrityksiä, matkailijoita kuin asukkaitakin

Osapuolten tavoitteena on luoda Turun matkustajasatamaan aivan ainutlaatuinen merellinen kaupunginosa, jossa matkailu ja tavaraliikenne sekä yritystoiminta ja asuminen kehittyvät yhdessä. Alueen vahvaa matkustaja- ja risteilytoimintaa kehitetään siten, että uudistukset vaikuttavat positiivisesti satamaan ja tuovat matkailulle huomattavaa lisäarvoa. 

Alueella liikkumista sujuvoitetaan lisäksi siten, että kaupunki mahdollistaa tarvittavien uusien maantie- ja raideliikenneyhteyksien toteuttamisen. Kaupunki myös huolehtii järjestelyihin liittyvästä kaavoituksesta ja katusuunnitelmista.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen solmittava aiesopimus on Turun kaupungin ja Turun Satama Oy:n kannalta merkittävä. Myös matkustajavarustamot Viking Line Abp ja Tallink Silja Oy, ovat jo sitoutuneet hankkeen menestymiseen uudistamalla aluskapasiteettiaan sekä markkinoimalla ja ylläpitämällä säännöllistä liikennettä Turku–Tukholma-reitillä, Suomen tärkeimmällä reitillä Skandinaviaan. Terminaalin kustannusten arvioidaan olevan noin 45 miljoonaa euroa.

Alueiden suunnittelu ja järjestelyt käynnistyvät heti. Suunnitteluun kutsutaan yritysten lisäksi myös alueen asukkaat. Yhteisterminaalin ja uusien liikennejärjestelyiden on määrä valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 21.9.2018, 13:42

Muun muassa Turussa ja Raisiossa toimiva ravintolaketju Restamax aloittaa yt-neuvottelut toimintojensa yhdistämiseksi ja uudelleen organisoimiseksi. Neuvottelut voivat johtaa henkilöstön työtehtävien uudelleenjärjestelyihin, osa-aikaistamisiin, lomauttamisiin tai irtisanomisiin.

Jääkiekko - 21.9.2018, 13:40

Jääkiekko-TPS:n yt-neuvottelut päättyivät ja niiden tuloksena kolme työntekijää irtisanotaan. Yhtiön mukaan rakennemuutosten tavoitteena on organisaatiorakenteen ja prosessien yksinkertaistaminen sekä liiketoiminnan kasvuedellytysten turvaaminen.

Paikallinen - 21.9.2018, 10:12

Turku esittäytyy laajalla rintamalla Tukholmassa tiistaina 25.9.2018. Koko päivän kestävässä Turku-päivässä (Åbodagen) tuodaan näyttävästi esiin Turun hyviä käytäntöjä elinkeinoelämän ja kulttuurin piiristä.

Paikallinen - 21.9.2018, 9:19

Turun kauppatorin uudistamisessa valmistaudutaan merkittävään taitekohtaan. Joukkoliikenne siirtyy pois Kauppatoria ympäröiviltä kaduilta maanantai-aamulla 24.9. Bussiliikenteen tilapäisjärjestelyjen johdosta liikennejärjestelyjä keskustan katualueilla on jouduttu muuttamaan huomattavasti.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 21.9.2018, 1:41

TPS:n kotiotteluiden erätauoilla kuullaan kauden mittaan eri teemoin varustettuja haastatteluja ja näin kauden aluksi otamme valokeilaamme Tepsin uudet pelaajat.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 21.9.2018, 1:36

TPS-KooKoo ottelun Jälkipeleissä äänessä olivat selostaja Markku Silvennoinen, kaukalonlaitatoimittaja Jarkko Laitinen sekä kommentaattori Juhani Tamminen. Lehdistötilaisuuden juonsi TPS:n viestintäpäällikkö Eero Tuominen.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 21.9.2018, 1:33

TPS ei tiistain tappiosta häkeltynyt, vaan jatkoi pisteputkeaan ottamalla kolmen pisteen voiton kotikaukalossaan KooKoosta maalein 6-3.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.9.2018, 16:28

Ohjausvaijereita pitkin kulkevilla losseilla on pitkät perinteet tuhansien järvien ja saarien Suomessa. Ympäristöarvojen noustessa yhä tärkeämmiksi päätti Finferries aloittaa projektin lossin sähköistämiseksi.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 20.9.2018, 15:14

Maanantaimakasiinissa oli tällä viikolla aiheena ralli, eikä mikä tahansa ralli, vaan Sm-kauden päättävä Teijo Talot-ralli, jonka kahdeksan erikoiskoetta mitellään Turun seudulla 28-29.9.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.9.2018, 15:00

TURKU

20.9.2018 klo 03.20. Moottorikulkuneuvon käyttövarkaus yms.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 20.9.2018, 14:29

TPS:n kotiotteluiden erätauoilla kuullaan kauden mittaan eri teemoin varustettuja haastatteluja ja näin kauden aluksi otamme valokeilaamme Tepsin uudet pelaajat.

Paikallinen - 20.9.2018, 13:30

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Tyks Psykiatria on mukana sosiaali-ja terveysministeriön valtakunnallisessa MITU-kärkihankkeessa 2017–2018, jonka myötä halutaan tehostaa mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien tupakkavieroitustyötä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.9.2018, 13:00

Viemäri- ja vesijohtotyö aiheuttaa poikkeuksellisia liikennejärjestelyitä Linnankatu 33 kohdalla. Työ etenee siten, että yksi ajokaista on kuitenkin käytössä molempiin suuntiin, myös jalankulku mahdollinen molemmin puolin katua. Työn on arvioitu kestävän 28.9. asti.

Paikallinen - 20.9.2018, 11:09

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Tyks Psykiatria on mukana sosiaali-ja terveysministeriön valtakunnallisessa MITU-kärkihankkeessa 2017–2018, jonka myötä halutaan tehostaa mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien tupakkavieroitustyötä.

Paikallinen - 20.9.2018, 9:22

Vähäheikkilä-Hirvensalon kotihoidossa halutaan aiempaa enemmän huomioida asiakkaiden omia toiveita. Kotihoitoalueella on otettu käyttöön ”Elämän puu” -juliste, johon kirjataan asiakkaan haaveet ja toiveet, tärkeät asiat elämän varrelta, mieltymykset sekä seikat, joista hän ei pidä.

Paikallinen - 20.9.2018, 9:21

Turku Energia ja Aurajoki Oy ovat solmineet sopimuksen Aurajoki Oy:n neljällä paikkakunnalla toimivan kuumasinkityslaitoksen tehon tarjoamisesta kysyntäjoustomarkkinoille. Kaupankäynti Aurajoki Oy:n osalta Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin markkinoille käynnistettiin syyskuussa.

Paikallinen - 20.9.2018, 9:21

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä ympäri Suomea. Tapahtumia järjestetään ainakin kahdellakymmenelläyhdellä paikkakunnalla.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 19.9.2018, 20:17

TPS joutui nielemään kauden ensimmäisen tappionsa kauden kolmannessa pelissä, kun Kärpät nipisti voiton maalein 3-2 rankkarikisan jälkeen.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 19.9.2018, 16:20

Kesä  on  Suomessa  suosittua  ulkomaalausaikaa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.9.2018, 15:00

Katualueelle ulottuva rakennustyö Savitehtaankadulla, Tykistökadun risteysalueella, sulkee yhden ajokaistan keskikorokkeen molemmin puolin sekä Itäharjun puoleisen kevyen liikenteen väylän. Haittaa molemmissa ajosuunnissa. Paikalla liikenne opasteet.