Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 22.
heinäkuuta
2019.

Laivaliikenteen uusi yhteisterminaali avaa mahdollisuuksia satama-alueen kehittämiselle

Turun satama-aluetta ryhdytään kehittämään jatkossa entistä voimakkaammin. Alueen vahvaa matkustaja- ja risteilytoimintaa kehitetään siten, että uudistukset vaikuttavat positiivisesti satamaan ja tuovat matkailulle huomattavaa lisäarvoa. Alueen keskeiset toimijat sitoutuvat vetovoiman kasvattamiseen yhteisellä aiesopimuksella. Uudistuksilla on iso merkitys tulevaisuuden Turulle.

– Matkustaja- ja rahtiliikenne ovat kaupungille erittäin tärkeitä, ja haluamme tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet liiketoiminnan kehittämiselle. Etusijalla on satama-alueiden ja liikenteen operatiivisen toiminnan tehostaminen, mutta kaikki uudistukset tehdään ympäristö ja tuleva asutus huomioiden. Lisäksi kehittämisessä on huomioitava matkustajien ja rahdin turvallisuus, kaupunginjohtaja Minna Arve avaa kehittämisen suuntaa.

Kehittämistyö alkaa sillä, että Viking Line Abp, Tallink Silja Oy, Turun Satama Oy ja Turun kaupunki allekirjoittavat strategisen aiesopimuksen yhteisestä tavoitteestaan kehittää Turun satama-aluetta. Suunnittelussa huomioidaan Turun linnan ja jokirannan ympäristön kehittämistoimet, tulevat liikennejärjestelyt sekä turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Merten moottoritie Turusta Tukholmaan

– Turun reitti on erittäin tärkeä risteily-, reitti- ja rahtiliikenteelle. Reitti, jota voisi kutsua merten nopeaksi moottoritieksi, vie joka vuosi lähes kolme miljoonaa matkustajaa Turun keskustasta Tukholman keskustaan; kansainväliseen miljoonakaupunkiin, jonka monipuolisista elämyksistä suomalaiset ovat saaneet nauttia jo vuosikymmenien ajan. Turku ympäristöineen on vuorostaan houkutteleva matkakohde Viking Linen ruotsalaisille matkustajille, Viking Line Abp:n toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo.

Hanses näkee myös, että Turun laivat ja Turun Satama ovat oleellinen osa Turkua niin ulkopaikkakuntalaisten kuin turkulaistenkin silmissä.

– Ne ovat osa Turun alueen palvelutarjontaa, jota niin yritykset kuin yksittäiset risteily- ja reittimatkustajat ilahduttavan runsaasti hyödyntävät. Turun liikenteen kansainvälinenkään merkitys ei ole vähäinen, sillä reitti on tunnettu, nopea ja luonteva silta Itämeren yli niin eurooppalaisille kuin Euroopan ulkopuolelta tuleville matkustajille.

– On hienoa, että lähdemme yhdessä suunnittelemaan ja kehittämään Turun matkustajasatamatoimintoja. Uskon, että yhteistyössä eri tahojen kanssa pystymme toteuttamaan entistä sujuvamman matkustajakokemuksen niin risteilymatkustajille, automatkustajille kuin rahdillekin, sanoo Tallink Silja Oy:n toimitusjohtaja Margus Schults.

– Kun Turun upea Aurajokiseutu pääsee etenemään satamaan saakka, se hyödyttää paitsi meitä satamassa toimijoita, niin myös turkulaisia ja Turkuun tulevia matkailijoita. Ja näin upea merellinen kaupunkikuva alkaa heti satamasta. Olen todella innoissani tästä kehityssuunnasta, lisää Tallink Siljan aluejohtaja Nina Honkaranta.

Yhteisterminaalin rakentaa Turun Satama

– Satama rakentaa satama-alueelle uuden yhteisterminaalin, jota sekä Viking Line että Silja Line sitoutuvat järjestelyjen valmistuttua käyttämään nykyisten aikataulujensa mukaiseen säännölliseen linjaliikenteeseen. Yhteisterminaalia ja sen toimintaa operoi Turun Satama, toimitusjohtaja Christian Ramberg avaa tulevia suunnitelmia.

– Vastaavaa kehitystä kohti yhteisterminaaliratkaisuja on toteutunut kasvavissa kaupunkikeskustoissa eri puolilla maailmaa. Nyt käynnistettävä selvitys tukee erinomaisesti tavoitetta merellisyyden vahvistamisesta kaupunkiympäristössä. Turun keskustavisiossakin tunnistettiin halu keskustan kurkottamiseksi kohti merta. Se tuottaa uudenlaista vetovoimaa myös laivamatkustajien näkökulmasta, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen arvioi.

Yhteisterminaalin lisäksi alueelle on suunniteltu uutta pysäköintilaitosta, joka toiminnasta vastaisi Turun Satama.

Merellinen kaupunginosa houkuttelee niin yrityksiä, matkailijoita kuin asukkaitakin

Osapuolten tavoitteena on luoda Turun matkustajasatamaan aivan ainutlaatuinen merellinen kaupunginosa, jossa matkailu ja tavaraliikenne sekä yritystoiminta ja asuminen kehittyvät yhdessä. Alueen vahvaa matkustaja- ja risteilytoimintaa kehitetään siten, että uudistukset vaikuttavat positiivisesti satamaan ja tuovat matkailulle huomattavaa lisäarvoa. 

Alueella liikkumista sujuvoitetaan lisäksi siten, että kaupunki mahdollistaa tarvittavien uusien maantie- ja raideliikenneyhteyksien toteuttamisen. Kaupunki myös huolehtii järjestelyihin liittyvästä kaavoituksesta ja katusuunnitelmista.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen solmittava aiesopimus on Turun kaupungin ja Turun Satama Oy:n kannalta merkittävä. Myös matkustajavarustamot Viking Line Abp ja Tallink Silja Oy, ovat jo sitoutuneet hankkeen menestymiseen uudistamalla aluskapasiteettiaan sekä markkinoimalla ja ylläpitämällä säännöllistä liikennettä Turku–Tukholma-reitillä, Suomen tärkeimmällä reitillä Skandinaviaan. Terminaalin kustannusten arvioidaan olevan noin 45 miljoonaa euroa.

Alueiden suunnittelu ja järjestelyt käynnistyvät heti. Suunnitteluun kutsutaan yritysten lisäksi myös alueen asukkaat. Yhteisterminaalin ja uusien liikennejärjestelyiden on määrä valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 19.7.2019, 13:05

Suolistoperäisten bakteerien määrät Turun Vähäjoessa olivat 4.7. otettujen vesinäytteiden perusteella yhä poikkeuksellisen korkeita. Bakteeripitoisuudet ylittävät tulosten perusteella uimavedelle ja kasteluvedelle asetetut raja-arvot moninkertaisesti useissa Vähäjoen näytepisteissä.

Paikallinen - 19.7.2019, 11:24

Åbo Akademi (ÅA) haluaa laajentaa farmasianalan koulutusvastuutaan proviisorin koulutukseen. Tällä hetkellä ÅA:sta valmistuu vuosittain noin 20 farmaseuttia. ÅA:n lisäksi farmaseutteja koulutetaan Itä-Suomen ja Helsingin yliopistoissa.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 18.7.2019, 17:30
Paikallinen - 18.7.2019, 11:43

Biojätekeräyksen aloittaminen kyseissä saaristokohteissa on osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun yliopiston yhteistä SaaRa - Ravinnekiertoa saariston matkailukohteissa -hanketta.

Paikallinen - 18.7.2019, 11:36

Kustavissa, Iniöntiellä, sattui torstaina aamulla seitsemän aikaan henkilöauton ulosajo, jossa menehtyi mieshenkilö.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.7.2019, 15:32

Martinsillan korjaustyö haittaa liikennettä 18 - 22.7.2019. Keskimmäinen ajokaista suljettu. Työaika 7:00 - 15:30.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 17.7.2019, 14:16

Tänään kahvilavierasohjelmassa Wiklundin Walo Rooftop Barissa vieraanamme oli Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen. Kesäkauden moni viettää tien päällä, mutta mitä täytyy ottaa huomioon tien päällä?

Paikallinen - 17.7.2019, 10:00

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) johtaa Etyjin lyhytaikaisia vaalitarkkailijoita Ukrainan parlamenttivaaleissa tulevana viikonloppuna.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.7.2019, 9:12

Emma-gaalassa vuoden tulokkaana vuonna 2018 palkittu Leo vahvistaa Salo Soi –kaupunkifestivaalin jo entuudestaan vahvaa artistikattausta.  Viime viikolla uuden Mikä laulaen tulee se bailaten menee –singlen julkaissut Leo avaa festivaalit perjantaina 26.7. klo 17.30.

Paikallinen - 17.7.2019, 8:41

Turun Kansainväliset Suurmarkkinat -tapahtuma aiheuttaa poikkeuksellisia liikennejärjestelyitä loppuviikon 18. - 21.7.2019 ajaksi. Päivittäiset markkina-ajat ovat klo 10.00 - 20.00. Yleiseltä liikenteeltä suljetaan katuosuudet seuraavasti:

Paikallinen - 17.7.2019, 8:40

Heinäkuussa Aspön, Trunsön, Brunskärin ja Brännskärin saaret saavat omat muovipakkausten keräysastiansa.

Paikallinen - 16.7.2019, 14:15

Turun kaupunki on rinnakkaisjärjestäjänä SHIFT Business Festival-tapahtumassa järjestettävässä hackathonkilpailussa. Kilpailussa yritykset pääsevät ratkomaan syrjäytymisen ehkäisemisen haasteita 5G-verkon avulla. Kilpailu järjestetään yhdessä Elisan kanssa.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 16.7.2019, 14:12
Sisältää ääntä
Paikallinen - 16.7.2019, 14:12
Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.7.2019, 9:33

Turun kaupunki ja Elisa järjestävät 5G-hackathonin SHIFT Business Festivalin virallisena oheistapahtumana keskiviikkona 28.8. Hackathoniin osallistuvat joukkueet ratkovat yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytyneisyyden haasteita 5G-teknologiaa hyödyntäen.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.7.2019, 8:09

Kauppakamarin Turun ja Helsingin välisiä liikenneyhteyksiä koskevaan kyselyyn vastanneet yritykset pitävät junaa ympäristöystävällisenä ja turvallisena tapana matkustaa Turusta Helsinkiin. Junassa matka-ajan voi myös hyödyntää työntekoon.

Paikallinen - 16.7.2019, 5:50

Lauantaina 20.7. tulee 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuun pinnalle. Turun Ursa juhlistaa tapahtumaa Tiedekeskus Tuorlassa 20.7. klo 19-23 Apollo-teemaisella illalla. Ohjelmassa on mm.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.7.2019, 14:37

Pyöräkaistan rakennustyö kaventaa ajokaistoja ja sulkee jalkakäytävän Puutarhakadulla, välillä Käsityöläiskatu - Koulukatu, maanantaista alkaen. 17.7 alkaen liikennevalot pois käytöstä Puutarakadun ja Käsityöläiskadun risteyksessä. Haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.7.2019, 13:21

Opastepylväiden maalaustyö kaventaa/sulkee ajokaistoja ajoittain Uudenmaankadulla välillä Seppelkuja-Kunnallissairaalantie 15. - 31.7.2019. Päivittäinen työaika klo 7.00-18.00. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita saattaa liikkua liikenteen seassa.

Paikallinen - 15.7.2019, 9:14

Laitilassa sijaitsevassa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri.