Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 18.
helmikuuta
2019.

Laivaliikenteen uusi yhteisterminaali avaa mahdollisuuksia satama-alueen kehittämiselle

Turun satama-aluetta ryhdytään kehittämään jatkossa entistä voimakkaammin. Alueen vahvaa matkustaja- ja risteilytoimintaa kehitetään siten, että uudistukset vaikuttavat positiivisesti satamaan ja tuovat matkailulle huomattavaa lisäarvoa. Alueen keskeiset toimijat sitoutuvat vetovoiman kasvattamiseen yhteisellä aiesopimuksella. Uudistuksilla on iso merkitys tulevaisuuden Turulle.

– Matkustaja- ja rahtiliikenne ovat kaupungille erittäin tärkeitä, ja haluamme tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet liiketoiminnan kehittämiselle. Etusijalla on satama-alueiden ja liikenteen operatiivisen toiminnan tehostaminen, mutta kaikki uudistukset tehdään ympäristö ja tuleva asutus huomioiden. Lisäksi kehittämisessä on huomioitava matkustajien ja rahdin turvallisuus, kaupunginjohtaja Minna Arve avaa kehittämisen suuntaa.

Kehittämistyö alkaa sillä, että Viking Line Abp, Tallink Silja Oy, Turun Satama Oy ja Turun kaupunki allekirjoittavat strategisen aiesopimuksen yhteisestä tavoitteestaan kehittää Turun satama-aluetta. Suunnittelussa huomioidaan Turun linnan ja jokirannan ympäristön kehittämistoimet, tulevat liikennejärjestelyt sekä turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Merten moottoritie Turusta Tukholmaan

– Turun reitti on erittäin tärkeä risteily-, reitti- ja rahtiliikenteelle. Reitti, jota voisi kutsua merten nopeaksi moottoritieksi, vie joka vuosi lähes kolme miljoonaa matkustajaa Turun keskustasta Tukholman keskustaan; kansainväliseen miljoonakaupunkiin, jonka monipuolisista elämyksistä suomalaiset ovat saaneet nauttia jo vuosikymmenien ajan. Turku ympäristöineen on vuorostaan houkutteleva matkakohde Viking Linen ruotsalaisille matkustajille, Viking Line Abp:n toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo.

Hanses näkee myös, että Turun laivat ja Turun Satama ovat oleellinen osa Turkua niin ulkopaikkakuntalaisten kuin turkulaistenkin silmissä.

– Ne ovat osa Turun alueen palvelutarjontaa, jota niin yritykset kuin yksittäiset risteily- ja reittimatkustajat ilahduttavan runsaasti hyödyntävät. Turun liikenteen kansainvälinenkään merkitys ei ole vähäinen, sillä reitti on tunnettu, nopea ja luonteva silta Itämeren yli niin eurooppalaisille kuin Euroopan ulkopuolelta tuleville matkustajille.

– On hienoa, että lähdemme yhdessä suunnittelemaan ja kehittämään Turun matkustajasatamatoimintoja. Uskon, että yhteistyössä eri tahojen kanssa pystymme toteuttamaan entistä sujuvamman matkustajakokemuksen niin risteilymatkustajille, automatkustajille kuin rahdillekin, sanoo Tallink Silja Oy:n toimitusjohtaja Margus Schults.

– Kun Turun upea Aurajokiseutu pääsee etenemään satamaan saakka, se hyödyttää paitsi meitä satamassa toimijoita, niin myös turkulaisia ja Turkuun tulevia matkailijoita. Ja näin upea merellinen kaupunkikuva alkaa heti satamasta. Olen todella innoissani tästä kehityssuunnasta, lisää Tallink Siljan aluejohtaja Nina Honkaranta.

Yhteisterminaalin rakentaa Turun Satama

– Satama rakentaa satama-alueelle uuden yhteisterminaalin, jota sekä Viking Line että Silja Line sitoutuvat järjestelyjen valmistuttua käyttämään nykyisten aikataulujensa mukaiseen säännölliseen linjaliikenteeseen. Yhteisterminaalia ja sen toimintaa operoi Turun Satama, toimitusjohtaja Christian Ramberg avaa tulevia suunnitelmia.

– Vastaavaa kehitystä kohti yhteisterminaaliratkaisuja on toteutunut kasvavissa kaupunkikeskustoissa eri puolilla maailmaa. Nyt käynnistettävä selvitys tukee erinomaisesti tavoitetta merellisyyden vahvistamisesta kaupunkiympäristössä. Turun keskustavisiossakin tunnistettiin halu keskustan kurkottamiseksi kohti merta. Se tuottaa uudenlaista vetovoimaa myös laivamatkustajien näkökulmasta, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen arvioi.

Yhteisterminaalin lisäksi alueelle on suunniteltu uutta pysäköintilaitosta, joka toiminnasta vastaisi Turun Satama.

Merellinen kaupunginosa houkuttelee niin yrityksiä, matkailijoita kuin asukkaitakin

Osapuolten tavoitteena on luoda Turun matkustajasatamaan aivan ainutlaatuinen merellinen kaupunginosa, jossa matkailu ja tavaraliikenne sekä yritystoiminta ja asuminen kehittyvät yhdessä. Alueen vahvaa matkustaja- ja risteilytoimintaa kehitetään siten, että uudistukset vaikuttavat positiivisesti satamaan ja tuovat matkailulle huomattavaa lisäarvoa. 

Alueella liikkumista sujuvoitetaan lisäksi siten, että kaupunki mahdollistaa tarvittavien uusien maantie- ja raideliikenneyhteyksien toteuttamisen. Kaupunki myös huolehtii järjestelyihin liittyvästä kaavoituksesta ja katusuunnitelmista.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen solmittava aiesopimus on Turun kaupungin ja Turun Satama Oy:n kannalta merkittävä. Myös matkustajavarustamot Viking Line Abp ja Tallink Silja Oy, ovat jo sitoutuneet hankkeen menestymiseen uudistamalla aluskapasiteettiaan sekä markkinoimalla ja ylläpitämällä säännöllistä liikennettä Turku–Tukholma-reitillä, Suomen tärkeimmällä reitillä Skandinaviaan. Terminaalin kustannusten arvioidaan olevan noin 45 miljoonaa euroa.

Alueiden suunnittelu ja järjestelyt käynnistyvät heti. Suunnitteluun kutsutaan yritysten lisäksi myös alueen asukkaat. Yhteisterminaalin ja uusien liikennejärjestelyiden on määrä valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 17.2.2019, 12:48

Kärkikamppailupäivien toinen osa mäiskittiin menemään Raumalla, jossa Lukko kunnioitti ennen ottelun alkua Ville Vahalahtea. Vain erittäin erityislaatuinen pelaaja ja ihminen nousee urallaan kahden seuran legendaksi.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 17.2.2019, 12:39

Henrik Tallinderin juhlapelin jälkeen oli edessä viikonloppu, joka oli kaikkea muuta kuin arkinen. Kärkikamppailupäivät avattiin Tampereella, jonka kiekkopyhätössä TPS kiri Tapparaa vastaan rinnalle ja ohi vieden pisteet Turkuun maalein 2-3!

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 15.2.2019, 10:49

TPS:n pisteputki senkun komistui Henrik Tallinderin juhlaillassa, kun kahden kahden erän tiukan väännön jälkeen TPS kampesi kolmannen erän vahvalla pelillään JYP:n tatamiin maalein 4-1.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 15.2.2019, 9:44

Millainen onkaan Salon seudun ammattiopistoon perustettu osaamiskeskus?

Paikallinen - 14.2.2019, 13:00

Katujen varsille kasatut lumikasat vaikeuttavat liikennettä ja aiheuttavat vaaratilanteita. Kaupunki muistuttaa kiinteistöjen omistajia huolehtimaan pihoilta ja jalkakäytäviltä aurattujen lumien poiskuljetuksesta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.2.2019, 9:24

Auran Aallot on ehdolla kaikkiaan kolmessa eri kategoriassa maaliskuussa järjestettävässä Radiogaalassa. Auran Aaltojen Otteluilta puolustaa viime vuotista voittoaan Vuoden paikallinen radio-ohjelma -kategoriassa.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 13.2.2019, 9:34

Helmikuun klubin teemana on itseoikeutetusti Hamlet, jonka tuorein näyttämösovitus saapuu ensi-iltaan Turun kaupunginteatteriin 15.helmikuuta.

Paikallinen - 12.2.2019, 17:15

Ruisrockin ohjelma on täydentynyt yli 30 nimellä, kertoo tiedote. Festivaalin päiväkohtainen ohjelma on nyt julki, ja kaikki lipputyypit myynnissä.

Paikallinen - 12.2.2019, 17:03

Yö-yhtyeen solisti, muusikko Olli Lindholm on kuollut. Asiasta kertoo Yö-yhtye virallisilla sosiaalisen median kanavillaan.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 12.2.2019, 14:30

Kuntauutiset-ohjelmasarjassa paneudumme viikko kerrallaan Varsinais-Suomen kuntiin ja kaupungeissa käytävään vilkkaaseen keskusteluun asiantuntija-vieraiden johdolla. Tällä viikolla esillä on Pöytyä, jossa nuorisovaltuusto haluaa vaikuttaa ja aikuisten kuuntelevan.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 12.2.2019, 11:53

Logomo, tila joka elää -ohjelmasarjassa perehdymme Logomon monipuolisuuteen ja muunneltavuuteen yritysten kokous- ja palvelutilana. Logomon toimitusjohtaja Päivi Rytsä kertoo, että kesä tuo tullessaan uusia tuulia ja jopa pientä pilkettä silmäkulmaan.

Paikallinen - 12.2.2019, 9:00

500 nuorta kerääntyy Finlandia-talolle 2.3.2019 keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja vaatimaan päättäjiltä parempaa ilmastopolitiikkaa. Tapahtumassa julkaistaan nuorten ilmastojulkilausuma, jota on ollut työstämässä yli kaksikymmentä nuoriso-, ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöä.

Paikallinen - 12.2.2019, 8:00

E18 Turun kehätien parannustyöt ovat käynnistyneet Kausela–Kirismäki -tieosuudella puuston ennakkoraivauksilla. Varsinaiset hakkuutyöt alkavat Kirismäen eritasoliittymän alueella kahden viikon kuluessa. Kirismäestä hakkuutyöt siirtyvät Pukkilan liittymän alueelle.

Paikallinen - 12.2.2019, 7:00

Turussa kehitetään parhaillaan Omakirjasto-palvelua, joka tuo kulttuurin kotiin niille, joiden on vaikea itse päästä palveluiden ääreen esimerkiksi korkean iän, sairauden tai vamman takia. Tarve saada palveluita kotiin lisääntyy jatkuvasti, kun yhä useampi ikääntynyt asuu pitkään kotona.

Paikallinen - 12.2.2019, 6:09

Turun kaupunginhallitus jätti odotetusti Turun kaupunkiseudun suuren joukkoliikenneratkaisun pöydälle sen ensimmäisessä käsittelyssä maanantaina 11.2.2019. 

Sisältää ääntä
Paikallinen - 11.2.2019, 10:23

Tänä kesänä jälleen pyöräillään pitkää matkaa hyväntekeväisyyden hyväksi ja vuoksi.
Turun Team Rynkebyn hyväntekeväisyyspyöräilijät lähtevät kesäkuun lopussa 1200 kilometrin pyörämatkalleen kohti Pariisia.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 9.2.2019, 12:57

8.2.2019 pelatun TPS-HPK ottelussa kommentaattorinamme debytoi erotuomari Sakari Suominen, joka päätti viime kauteen menestyksekkään linjatuomarin uransa ja siirtyi täksi kaudeksi Mestikseen ja Nuorten SM-Liigaan päätuomariksi. 

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 9.2.2019, 12:50

TPS-HPK ottelun Jälkipelejä olivat pelaamassa selostaja Markku Silvennoinen, kaukalonlaitatoimittaja Jere Sanaksenaho sekä kommentaattori Sakari Salminen. Lehdistötilaisuutta isännöi TPS:n viestintäpäällikkö Eero Tuominen

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 9.2.2019, 12:46

Viikon verran peleistä huilannut TPS venytti pisteputkensa jo kuuden pelin mittaiseksi, kun HPK sai tuta siipirikkoisenkin Tepsin voiman. TPS klaarasi pisteet Turkuun lopulta maalein 4-2.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 9.2.2019, 12:43

Kouvolassa sattuneen rankkaritappion jälkeen Tepsi keräsi rivinsä ja valmistautui kuumaan koitokseen Helsingin IFK:ta vastaan. Lähes 8000-päinen yleisö pääsi todistamaan huikeaa näytelmää, jonka TPS korjasi nimiinsä jatkoajalla maalein 4-3.