Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 21.
marraskuuta
2018.

Laivaliikenteen uusi yhteisterminaali avaa mahdollisuuksia satama-alueen kehittämiselle

Turun satama-aluetta ryhdytään kehittämään jatkossa entistä voimakkaammin. Alueen vahvaa matkustaja- ja risteilytoimintaa kehitetään siten, että uudistukset vaikuttavat positiivisesti satamaan ja tuovat matkailulle huomattavaa lisäarvoa. Alueen keskeiset toimijat sitoutuvat vetovoiman kasvattamiseen yhteisellä aiesopimuksella. Uudistuksilla on iso merkitys tulevaisuuden Turulle.

– Matkustaja- ja rahtiliikenne ovat kaupungille erittäin tärkeitä, ja haluamme tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet liiketoiminnan kehittämiselle. Etusijalla on satama-alueiden ja liikenteen operatiivisen toiminnan tehostaminen, mutta kaikki uudistukset tehdään ympäristö ja tuleva asutus huomioiden. Lisäksi kehittämisessä on huomioitava matkustajien ja rahdin turvallisuus, kaupunginjohtaja Minna Arve avaa kehittämisen suuntaa.

Kehittämistyö alkaa sillä, että Viking Line Abp, Tallink Silja Oy, Turun Satama Oy ja Turun kaupunki allekirjoittavat strategisen aiesopimuksen yhteisestä tavoitteestaan kehittää Turun satama-aluetta. Suunnittelussa huomioidaan Turun linnan ja jokirannan ympäristön kehittämistoimet, tulevat liikennejärjestelyt sekä turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Merten moottoritie Turusta Tukholmaan

– Turun reitti on erittäin tärkeä risteily-, reitti- ja rahtiliikenteelle. Reitti, jota voisi kutsua merten nopeaksi moottoritieksi, vie joka vuosi lähes kolme miljoonaa matkustajaa Turun keskustasta Tukholman keskustaan; kansainväliseen miljoonakaupunkiin, jonka monipuolisista elämyksistä suomalaiset ovat saaneet nauttia jo vuosikymmenien ajan. Turku ympäristöineen on vuorostaan houkutteleva matkakohde Viking Linen ruotsalaisille matkustajille, Viking Line Abp:n toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo.

Hanses näkee myös, että Turun laivat ja Turun Satama ovat oleellinen osa Turkua niin ulkopaikkakuntalaisten kuin turkulaistenkin silmissä.

– Ne ovat osa Turun alueen palvelutarjontaa, jota niin yritykset kuin yksittäiset risteily- ja reittimatkustajat ilahduttavan runsaasti hyödyntävät. Turun liikenteen kansainvälinenkään merkitys ei ole vähäinen, sillä reitti on tunnettu, nopea ja luonteva silta Itämeren yli niin eurooppalaisille kuin Euroopan ulkopuolelta tuleville matkustajille.

– On hienoa, että lähdemme yhdessä suunnittelemaan ja kehittämään Turun matkustajasatamatoimintoja. Uskon, että yhteistyössä eri tahojen kanssa pystymme toteuttamaan entistä sujuvamman matkustajakokemuksen niin risteilymatkustajille, automatkustajille kuin rahdillekin, sanoo Tallink Silja Oy:n toimitusjohtaja Margus Schults.

– Kun Turun upea Aurajokiseutu pääsee etenemään satamaan saakka, se hyödyttää paitsi meitä satamassa toimijoita, niin myös turkulaisia ja Turkuun tulevia matkailijoita. Ja näin upea merellinen kaupunkikuva alkaa heti satamasta. Olen todella innoissani tästä kehityssuunnasta, lisää Tallink Siljan aluejohtaja Nina Honkaranta.

Yhteisterminaalin rakentaa Turun Satama

– Satama rakentaa satama-alueelle uuden yhteisterminaalin, jota sekä Viking Line että Silja Line sitoutuvat järjestelyjen valmistuttua käyttämään nykyisten aikataulujensa mukaiseen säännölliseen linjaliikenteeseen. Yhteisterminaalia ja sen toimintaa operoi Turun Satama, toimitusjohtaja Christian Ramberg avaa tulevia suunnitelmia.

– Vastaavaa kehitystä kohti yhteisterminaaliratkaisuja on toteutunut kasvavissa kaupunkikeskustoissa eri puolilla maailmaa. Nyt käynnistettävä selvitys tukee erinomaisesti tavoitetta merellisyyden vahvistamisesta kaupunkiympäristössä. Turun keskustavisiossakin tunnistettiin halu keskustan kurkottamiseksi kohti merta. Se tuottaa uudenlaista vetovoimaa myös laivamatkustajien näkökulmasta, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen arvioi.

Yhteisterminaalin lisäksi alueelle on suunniteltu uutta pysäköintilaitosta, joka toiminnasta vastaisi Turun Satama.

Merellinen kaupunginosa houkuttelee niin yrityksiä, matkailijoita kuin asukkaitakin

Osapuolten tavoitteena on luoda Turun matkustajasatamaan aivan ainutlaatuinen merellinen kaupunginosa, jossa matkailu ja tavaraliikenne sekä yritystoiminta ja asuminen kehittyvät yhdessä. Alueen vahvaa matkustaja- ja risteilytoimintaa kehitetään siten, että uudistukset vaikuttavat positiivisesti satamaan ja tuovat matkailulle huomattavaa lisäarvoa. 

Alueella liikkumista sujuvoitetaan lisäksi siten, että kaupunki mahdollistaa tarvittavien uusien maantie- ja raideliikenneyhteyksien toteuttamisen. Kaupunki myös huolehtii järjestelyihin liittyvästä kaavoituksesta ja katusuunnitelmista.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen solmittava aiesopimus on Turun kaupungin ja Turun Satama Oy:n kannalta merkittävä. Myös matkustajavarustamot Viking Line Abp ja Tallink Silja Oy, ovat jo sitoutuneet hankkeen menestymiseen uudistamalla aluskapasiteettiaan sekä markkinoimalla ja ylläpitämällä säännöllistä liikennettä Turku–Tukholma-reitillä, Suomen tärkeimmällä reitillä Skandinaviaan. Terminaalin kustannusten arvioidaan olevan noin 45 miljoonaa euroa.

Alueiden suunnittelu ja järjestelyt käynnistyvät heti. Suunnitteluun kutsutaan yritysten lisäksi myös alueen asukkaat. Yhteisterminaalin ja uusien liikennejärjestelyiden on määrä valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 21.11.2018, 12:00

Turun kaupunki rakentaa kestävämpää ja parempaa tulevaisuutta mittavalla kaupunkitason ja usean eri kumppanin kanssa toteutettavalla kärkihankkeella.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.11.2018, 10:20

Muistutus autoilijoille.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 21.11.2018, 9:24

Logomo, tila joka elää -ohjelmasarjassa vieraili Logomon myyntipäällikkö Elina Tikkakoski, joka kertoi, että tällä hetkellä yritysten pikkujoulut ja juhlat aiheuttavat tohinaa hänen työpöydällään.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.11.2018, 8:57

Viherrakennustyö kaventaa ajokaistaa ja sulkee kevyen liikenteen väylän Länsikaaren ja Messukentänkadun risteysalueella 21-28.11.2018. Paikalla liikenne opasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.11.2018, 7:00

Asfaltointityö sulkee yhden ajokaistan molemmissa ajosuunnissa Uudenmaantiellä, Kupittaankadun risteysalueella tänään klo 9.00 - 14.00 välisenä aikana. Haittaa molemmissa ajosuunnissa. Paikalla liikenteenohjaajat. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 21.11.2018, 6:30

Maarian kirjasto siirtyy Yli-Maarian uuteen Ypsilon-monitoimitaloon osoitteeseen Kukkamaariankatu 44. Maarian kirjasto sulkeutuu muuton takia 3.12.2018. Uudesta Yli-Maarian kirjastosta tulee osittain omatoimikirjasto ja se avataan 7.1.2019. 

Paikallinen - 20.11.2018, 12:00

Tasavallan presidentin kanslian mukaan itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna ympäristö. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet vastaanotolle niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.

Paikallinen - 20.11.2018, 11:00

Kaupunginjohtaja Minna Arve on mukana 27.11. järjestettävässä maamerkkien julkistamistilaisuudessa ja myös Syvälahden koulun asukastilaisuuteen samana iltana. Koululla keskustellaan saaren merkityksestä niin saarelaisille kuin Turulle.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.11.2018, 10:20

Helsinginkadun tunnelissa järjestetään pelastusharjoitus keskiviikkona 21.11. kello 10.00 – 14.00. Tunneli on harjoituksen ajan suljettuna liikenteeltä ja Helsinginkadun liikenne ohjataan kiertotielle.

Paikallinen - 20.11.2018, 9:00

Tänään vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta päivän kunniaksi.
Päivää vietetään vuosittain YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen hyväksymisen kunniaksi.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.11.2018, 8:41

Valaistustyö kaventaa/sulkee ajokaistan Hämeenkadulla ja Hämeentiellä 20.11.2018 välillä Kiinanmyllynkatu- Nummenpuistokatu. Haittaa ajosuuntaan Lieto. Työaika klo 9.00-15.00, työmaan kohdalla liikenne opasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 20.11.2018, 8:03

Jos pikkujouluaikaan osuu liukas keli, näkyy se kaatumistapaturmissa piikkinä, vaikka joulukuun ja tammikuun pääkallokelit ovatkin tapaturmatilastoissa oma lukunsa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.11.2018, 6:30

Rakennuksen holvivalutyö sulkee ajokaistan Savitehtaankatu 5 kohdalla tänään klo 8.30 - 23.00 väliseksi ajaksi. Käytössä on kaksi ajokaistaa ajosuunnassa Tykistökatu ja vain yksi ajosuunnassa Hämeentie.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.11.2018, 14:11

Naantalissa kadonneeksi ilmoitettu 25-vuotias Miska Lindwall on löytynyt menehtyneenä, tiedottaa Lounais-Suomen poliisi. Lindwall katosi 3. marraskuuta.
Poliisin mukaan asiaan ei epäillä liittyvän rikosta ja tapausta tutkitaan kuolemansyyn selvittämisenä.

Paikallinen - 19.11.2018, 13:49

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston perustamisesta. Eurooppa-toimiston 20-vuotista taivalta juhlistetaan 20.11. Brysselissä järjestettävällä seminaarilla, jonka teemana on kestävä kehitys.

Paikallinen - 19.11.2018, 9:44

Kotimaiseen tähtikaartiin kovaa vauhtia nousemassa oleva viulisti Tami Pohjola näyttää taitonsa Turun filharmonisen orkesterin solistina torstaina 22.11. klo 19 Konserttitalossa. Janne Nisonen johtaa filharmonikoita ja konsertti on loppuunvarattu.

Paikallinen - 19.11.2018, 9:44

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kymmenessä seurakunnassa äänestettiin viime kertaa vaimeammin. Vaalien äänestysprosentti oli nyt 10,9, kun se neljä vuotta sitten oli tasan 13. Pudotusta on 2,1 prosenttiyksikköä. Yhteisestä kirkkovaltuustosta puolet vaihtuu.

Paikallinen - 19.11.2018, 9:42

Maata Näkyvissä -festarit päätettiin sunnuntaina Gatorade Centerillä Ikuisesti yhdessä - konserttiin. 

Festareille osallistui tänä vuonna 18 000 ihmistä eri puolilta Suomea sekä aina Ruotsia ja Viroa myöten. Nuorten lisäksi paikalle saapui runsaasti lapsiperheitä.

Paikallinen - 16.11.2018, 11:00

Uuden radan konkreettisista hyödyistä ja Tunnin junan laajasta kannatuksesta kerrotaan Enemmän kaikille -konseptin avulla. Kampanjan avulla pyritään osaltaan edistämään Tunnin junan toteuttamisen kirjaamisesta seuraavaan hallitusohjelmaan.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 16.11.2018, 10:11

Auran Aaltojen aamussa kävi vieraana a cappella -lauluyhtye Club for Five. Yhtye on rantautunut Turkuun ja tarjoilee kolmen illan ajan Casino Royale -show'ta Logomon Teatrossa. Luvassa on siis illanviettoa maailman kuuluisimman agentin James Bondin maailmassa.