Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Perjantai, 23.
lokakuuta
2020.

LähiTapiola Varsinais-Suomi tukee Operaatio Ainutlaatuista Saaristomerta 25 000 eurolla

Media

Yli 50 vuotta jatkuneiden ravinnevalumien johdosta Saaristomeren tulevaisuus on uhattuna. Mereen valuu jatkuvasti enemmän ravinteita kuin mitä se pystyy itse poistamaan. Ellei tilanteeseen puututa, aiheutuu merelle peruuttamatonta vahinkoa jo muutamassa vuodessa. Siksi LähiTapiola Varsinais-Suomi aloitti yhteistyön Operaatio Ainutlaatuisen Saaristomeren kanssa ja tukee hanketta 25 000 eurolla.

Varsinais-Suomen savimailta jokien kautta mereen valuu runsaasti maaperän ravinteita, joista meren pinnalla näkyvät sinilevälautat ovat vain oire. Syksyllä ilmojen viiletessä kesällä kukkineet sinilevälautat katoavat pikkuhiljaa näkyvistä, jolloin myös Saaristomeren huolestuttava tilanne on helppo unohtaa.

-  Pinnan alla vesi kuitenkin samenee ja rehevöityy jatkuvasti, sillä mereen valuu jatkuvasti enemmän päästöjä kuin mitä se itse pystyy niitä poistamaan. Viime talvi oli tähän mennessä mittaushistorian pahin, kertoo Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeen projektijohtaja Kari Veijonen.

Ravinnehuuhtoutumat johtuvat maataloudesta, kaupunkien jätevesistä ja teollisuuden päästöistä. Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät äärimmäiset sääilmiöt pahentavat tilannetta entisestään. Jos Saaristomeren kuntoa ei saada parannettua lähivuosien aikana, aiheutuu sille peruuttamatonta vahinkoa.

Ratkaisuja on kuitenkin olemassa. Siinä missä Itämeren suojelemiseen tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä, Saaristomeri sijaitsee kokonaan Suomen valtion alueella ja sen ravinnepäästöt tulevat pääosin Varsinais-Suomen alueelta. Siksi alueen kuntoon voidaan myös vaikuttaa kansallisella päätöksenteolla. Professori Kalervo Väänänen on yli sadan asiantuntijan vaikutuksella työstänyt kolmen kohdan toimenpideohjelman, jolla Saaristomeren tilaa saadaan parannettua.

Toimenpide-ehdotusten toteuttamiseksi Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri kaipaa alueen yritysten ja ihmisten tukea. Turun seudulla toimivana paikallisena elämänturvayhtiönä LähiTapiola Varsinais-Suomi vastaa haasteeseen.

- Kun kuulimme mahdollisuudesta lähteä tukemaan Saaristomerta, vastaus oli helppo. Kuuntelemme herkällä korvalla omistaja-asiakkaitamme ja tekemämme kyselyn mukaan yli puolet vastaajista toivovat meidän tukevan ympäristönsuojelua alueellamme. Lisäksi Saaristomeren kunto vaikuttaa suoraan Turun seudun elinvoimaisuuteen matkailun ja yritystoiminnan kautta, joten luontoarvojen lisäksi se on toinen hyvä syy olla mukana vaikuttamassa, LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakula kertoo.

Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeen tarkoituksena on Saaristomeren tunnettuuden ja arvostuksen lisääminen sekä meren puhtauteen vaikuttaminen. Se pyrkii vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon konkreettisilla toimenpide-ehdotuksilla, jotta meri saadaan säilytettyä elinkelpoisena myös tuleville sukupolville. LähiTapiola Varsinais-Suomen tekemä yhteistyötuki Operaatio Ainutlaatuiselle Saaristomerelle tehtiin yhtiön käyttörahastosta. 

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 22.10.2020, 9:45

Korona-tilanteen takia kausi-influenssarokotuksia ei voida tänä vuonna antaa terveysasemilla. Rokotukset on keskitetty pääosin Turun Messukeskukseen. Muutoksena aiempien vuosien käytäntöön kaikki influenssarokotukset annetaan vain ajanvarausten perusteella.

Paikallinen - 22.10.2020, 8:44

Pelastuslaitos sai suuren hälytyksen Turkuun teollisuusrakennuksen tulipaloon Pansiontielle keskiviikkona 21.10. klo 13:49. Pelastuslaitoksen saapuessa palopaikalle n. 6000 neliön teollisuusrakennuksen toinen pääty oli kauttaaltaan liekeissä. Palo oli voimakas ja savunmuodostus runsasta.

Paikallinen - 21.10.2020, 15:36

Turussa Panisiontiellä roihuaa tulipalo. Hätäkeskus antoi iltapäivällä Turkuun vaaratiedotteen johtuen palosta aiheutuvasta voimakkaasta savusta, joka on myrkyllistä. Alueella olevia kehotettiin sulkemaan ikkunat ja laittamaan ilmastoinnit pois päältä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.10.2020, 9:39

Varsinais-Suomen ELY-keskus kartoitti Houtskari-Iniön sekä Nauvon eteläisen ja poikittaisen yhteysalusreittien käyttäjien liikennetarpeita sähköisellä kyselyllä heinä-elokuussa.

Paikallinen - 21.10.2020, 9:38

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa esitetään tavoitteita ja toimenpiteitä, joiden avulla lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia on tarkoitus turvata ja palveluita kehittää vuosina 2020–2023.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 21.10.2020, 9:38

”Jostain syystä naisten hormonijutut ei oo tabuja siks, etteikö niistä sais puhua, vaan siks, että ne on niin kiusallisia, ettei kukaan halua puhua niistä.”

Paikallinen - 21.10.2020, 9:37

Loimu avaa käynnissä olevan Mestaruusliiga-kauden vihdoin torstaina myös kotikentällään, kun kahden myöhemmin pelattavaksi siirtyneen kotiottelun jälkeen kolmas kotiottelu saadaan vihdoin pelattua.

Paikallinen - 20.10.2020, 8:11

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 25 900 työtöntä työnhakijaa. Syyskuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee ja nyt niin tapahtui 1 600 henkilöllä.Viime vuoden syyskuuhun verrattuna työttömänä oli nyt 7 900 henkilöä enemmän (44%).

Paikallinen - 20.10.2020, 8:09

Lounais-Suomen poliisi valvoi viime viikolla tehostetusti raskasta liikennettä poliisin valtakunnallisen teeman mukaisesti. Osittain valvontaa toteutettiin yhteistyössä Pohjanmaan poliisilaitoksen kanssa.

Paikallinen - 19.10.2020, 9:55

Turun kaupunki on aloittanut luonnon monimuotoisuusohjelman laadinnan ympäristöarvojen säilyttämiseksi. Tavoitteena on luoda käytännön toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja edistämiseksi Turussa.

Paikallinen - 19.10.2020, 8:58

Turun kaupunki on ollut Reilun kaupan kaupunki vuodesta 2017. Reilun kaupan kaupunkina Turku on sitoutunut eettisten ja vastuullisten hankintojen lisäämiseen.

Paikallinen - 19.10.2020, 8:27

Syyslomaviikon viikonloppu on ollut Lounais-Suomen poliisin alueella varsin kiireinen. Ihan kesän kiireisten viikonloppujen tehtävämääriin saakka ei onneksi ole ylletty, silti perjantaiaamun ja sunnuntaiaamun välillä on suoritettu lähes 900 tehtävää. Näihin lukeutui mm.

Paikallinen - 19.10.2020, 8:25

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on kehittänyt Talkookontin helpottamaan Turun ja lähikuntien taloyhtiöiden ja omakotiyhdistyksien siivoustalkoita. Konttiin voi kerätä muun muassa varastojen, vinttien ja komeroiden siivouksista kertyneet suurikokoiset jätteet ja sähkölaitteet.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.10.2020, 8:24

Assemblinin Turun talotekniikkaurakointi on valittu suunnittelemaan ja toteuttamaan Märynummen koulun ja päiväkodin LVI-urakat. Kohteen rakennuttajana toimii Salon kaupunki ja koko hankkeen KVR-pääurakoitsijana toimii Varpe Oy.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.10.2020, 15:32

Naantalin kaupungintalon viereen valmistuva uusi Toripuisto on lähes valmis. Perjantaina 16.10. pihalla tehtiin vielä viimeistelytöitä ja maanantaina puistoon asennetaan valot, jonka jälkeen se on kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.10.2020, 15:23

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tapahtunutta henkilöauton ulosajoa Paimion moottoritiellä tutkitaan törkeänä ryöstönä, kuolemantuottamuksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, kerrotaan Lounais-Suomen poliisista. Törmäyshetkellä autossa oli kaksi parikymppistä henkilöä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 16.10.2020, 8:43

Turun liikennekeskus kertoi perjantaiaamuna Twitter-tilillään Kakolanmäen rinnehissin viikkohuollosta. Funikulaari on poissa käytöstä aamusta alkaen. Työn arvioidaan kestävän noin kello 11 asti.

Aiheesta uutisoi Turun Sanomat.

Paikallinen - 16.10.2020, 8:33

Kaikki koronavirukselle altistuneet ihmiset eivät vastaa Turun kaupungin koronajäljityksessä työskentelevien ihmisten soittoihin.

– Se on ongelma. Tällaisia on muutama tapaus jokaista hoitajaa kohti päivässä, kertoo Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2020, 14:49

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmajohtaja Suvi Innilä on valittu Naantalin Musiikkijuhlien toimitusjohtajaksi. Tiina Tunturi on tehnyt 23 vuoden työuran Naantalin Musiikkijuhlien toiminnanjohtajana/toimitusjohtajana ja on nyt siirtymässä eläkkeelle.

Paikallinen - 15.10.2020, 12:23

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kirjasi Suomessa torstaina 241 uutta koronavirustartuntaa. Koko maassa on nyt todettu yhteensä 12 944 tartuntaa. Aiheesta uutisoi Turun Sanomat.