Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Perjantai, 10.
huhtikuuta
2020.

Keskustan katuja pestään Turussa 30.3. alkaen

Turun ydinkeskustan katualueita pestään ja siivotaan hiekoitushiekasta ja katupölystä Kevätpöllytys-tehosiivousviikolla. Tehosiivous edellyttää autoilijoiden huomioivan alueelle merkityt siirtokehotukset.

Kaupunkiympäristötoimiala on kutsunut tehosiivousviikkoon mukaan keskustan kiinteistöjä, jotta katualueet saadaan puhdistettua kerralla. Kevätpöllytys-tehosiivousviikon alueella olevat kiinteistöt voivat harjata katuosuuksiensa hiekoitushiekat ajoradalle, ei hulevesikaivoihin, ennen katujen pesemistä. Näin katualueen kaikki hiekka tulee siivottua kerralla ja pölyä aiheuttavia työvaiheita tehdään lyhyemmän aikaa. Järjestely ehkäisee myös hiekan päätymistä vääriin paikkoihin, kuten hulevesiviemäreihin. Ellei kiinteistö ole siivonnut katuosuuttaan, joutuu se toimittamaan hiekat pois omalla kustannuksellaan. 

Toteutus edellyttää poikkeuksellisia pysäköintijärjestelyjä

Katujen mahdollisimman tehokas puhdistaminen edellyttää myös poikkeuksellisia pysäköintijärjestelyjä. Viikko toteutetaan siten, että kadun vastakkaiset puolet puhdistetaan peräkkäisinä päivinä. Tämä mahdollistaa pysäköinnin aina kadun toisella puolella. Poikkeavat pysäköintijärjestelyt merkitään alueelle siirtokehotusmerkein, joita autoilijoiden tulee noudattaa. Siirtokehotusmerkissä on päivämäärä, jolloin katualueen tulee olla tyhjä. Siirtokehotus poistetaan kunkin katuosuuden siivouksen valmistumisen myötä. 

Tekstiviestipalvelulla tieto siirtokehotuksista

Jotta autojen siirtäminen ei tulisi yllätyksenä, tarjoaa kaupunki käyttöön tekstiviestipalvelun. Saat tekstiviestillä tiedon tarvittavista ajoneuvojen siirroista edellisenä päivänä klo 15. Voit tilata tiedon postinumeroalueittain ja/tai kadun nimen nimen mukaan. Palvelu on ilmainen, käyttöönotto- ja lopetusmaksu on 0,16 euroa. Tekstiviestipalvelun voi tilata osoitteesta www.turku.fi/siirrä-autosi

Katuja pestään myös ydinkeskustan ulkopuolella

Katujen kevätsiivoukset ovat käynnistyneet keskustan ulkopuolella Idän, Etelän, Lännen ja Pohjoisen urakka-alueilla. Ensimmäiseksi puhdistetaan keskusta-alue sekä vilkkaimmin liikennöityjen pääväylien ajoradat ja kevyen liikenteen väylät. Tonttikatujen siivoamiseen ryhdytään siinä vaiheessa, kun vilkkaimmat alueet on puhdistettu. Katujen kevätsiivoukset saadaan valmiiksi toukokuun puoliväliin mennessä.

Tavoitteena torjua katupölyä

Katupölyä syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta, tien pintojen kulumisesta ja nastarenkaiden käytöstä. Aurinkoisina ja kuivina päivinä liikennevirrat nostavat talven aikana kertynyttä pölyä voimakkaasti ilmaan, jolloin ilmanlaatu heikkenee. Ilmanlaatu on tänä talvena Turussa ollut pääasiassa hyvää tai tyydyttävää, mutta ajoittain myös jopa huonoa.

Hiukkaspitoisuuksien kohoaminen saattaa aiheuttaa oireita erityisesti herkillä ihmisryhmillä, kuten ast-maatikoilla, vanhuksilla ja pikkulapsilla. Nuha, yskä, hengitysoireet sekä kurkun ja silmien kutina ovat tavallisimpia haittavaikutuksia.

- Katujen puhdistaminen on tärkeää suorittaa kosteana, jotta pölyämistä ei tapahdu. Puhdistaminen palkitsee tekijänsä paremmalla ilmanlaadulla, kun hiukkaspitoisuudet putoavat merkittävästi, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto Kaupunkiympäristötoimialalta.

Tehopesun aikataulu

Maanantai 30.3. 
Humalistonkatu – Puolalankatu – Aurakatu - Kristiinankatu – Kauppiaskatu – Torninkatu – Brahenkatu (parittomat osoitteet)

Tiistai 31.3. 
Puutarhakatu – Maariankatu – Yliopistonkatu – Eerikinkatu – Linnankatu (parittomat osoitteet)

Keskiviikko 1.4. 
Puutarhakatu – Maariankatu – Yliopistonkatu – Eerikinkatu – Linnankatu (parilliset osoitteet)

Torstai 2.4. 
Kauppiaskatu – Torninkatu - Humalistonkatu – Puolalankatu – Aurakatu – Kristiinankatu – Brahenkatu (parilliset osoitteet)

Kadut pesee 1.10.2019 sovitun allianssiurakan perusteella Desentti. Desentin muodostavat infrayhtiö Destia Oy ja viherrakennus- ja ylläpitoalan yritys Entti Oy. Työn on tilannut Kaupunkiympäristötoimiala.

2

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 9.4.2020, 8:59

Koronaviruspandemia on tyhjentänyt kalenterit ja peruuttanut yleisötapahtumat. Ihmiset ovat vetäytyneet omiin oloihinsa etätöihin eikä kotoa nyt voi vapaa-aikanakaan lähteä harrastamaan, konsertteihin, teattereihin tai muihin tapahtumiin.

Paikallinen - 9.4.2020, 5:43

Turussa sijaitsevasta Myllykodin asumispalveluyksiköstä on löytynyt kaksi koronavirustartuntaa asukkailta ja yksi henkilökunnasta. Tartuntamäärä tarkentuu näytteenoton edetessä. Yksikkö toimii Turun kaupungin ostopalveluyksikkönä.

Paikallinen - 8.4.2020, 10:18

Perinteisesti jo kymmenen festarikesää avannut Saaristo Open tullaan tänä vuonna näkemään Kaarinassa poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi kesän päätösfestivaalina 28.-29.8.2020.

Paikallinen - 8.4.2020, 8:31

Poikkeusolot ovat vaikuttaneet Asukasbudjetin toteutukseen. Ideointitilaisuuksiksi suunnitellut aluefoorumit jouduttiin peruuttamaan, minkä vuoksi asukkaita kuullaan nyt verkossa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 8.4.2020, 8:15

- Liiketoimintakauppa syntyi nopeasti ja tehokkaasti, koska molemmilla oli sama päämäärä, toteaa Delta Auto Oy:n toimitusjohtaja Helena Sauramo.

Paikallinen - 8.4.2020, 8:13

LähiTapiola Varsinais-Suomi on päättänyt lahjoittaa Operaatio Ruokakassi ry:lle 40 000 euroa koronakriisissä auttamiseksi. Lahjoituksen kautta tullaan tavoittamaan suuri osa ahdingossa olevia turunseutulaisia lapsiperheitä.

Paikallinen - 8.4.2020, 8:11

Salossa 7.4.2020 illalla tapahtunutta Salon lukion paloa tutkitaan tuhotyön yrityksenä. Poliisilla on tapahtumista videovalvontatallenne. Tallenteella olevat mopoilla liikkuneet rikoksesta epäillyt ovat tunnistettavissa.

Paikallinen - 7.4.2020, 10:18

Koronaepidemian nykyvaiheessa taudin tunnistaminen on avainasemassa. Epidemian edetessä taudin sairastaneiden saaman immuniteetin toteamisesta tulee myös tärkeä. Tyks laboratorioissa koronatestit ovat omaa tuotantoa, mikä on merkittävä etu pandemiassa.

Paikallinen - 7.4.2020, 9:17

Kaupungin sosiaalipalvelut aloittaa maanantaina 6.4.2020 kauppakassipalvelun niille yli 70-vuotiaille ja muille riskiryhmään kuuluville, jotka eivät muutoin pysty hoitamaan kaupassakäyntejä. Palvelua voi saada kerran viikossa. 

Paikallinen - 7.4.2020, 9:16

Raision kaupunki tarjoaa tiistaista 7.4. alkaen päivittäistä ruokailumahdollisuutta lapsille ja nuorille. Ruokailumahdollisuus on osa Raision ennalta ehkäisevää lastensuojelua.

Paikallinen - 7.4.2020, 9:15

Turun filharmoninen orkesteri lähettää viikoittain verkkokonsertteja kevään aikana osoitteesta tfo.fi/live. Myös kaikki menneet verkkolähetykset löytyvät sivustolta.

Paikallinen - 6.4.2020, 9:11

Turku Energia Sähköverkot Oy alentaa asiakkaidensa sähkönsiirron perusmaksun hintaa 50 prosentilla puolen vuoden ajaksi, 1.4 – 30.9.2020 väliselle ajalle. Alennus kohdistetaan tasapuolisesti sekä kuluttaja- että yritysasiakkaille.

Paikallinen - 6.4.2020, 7:26

Lauantaina 4.4.2020 klo 22.00 poliisipartio kiinnitti Turussa Kehätiellä huomionsa silminnähden lujaa ajaneeseen henkilöautoon. Partio lähti seuraamaan ajoneuvoa ja sille mitattiin nopeudeksi 161 km/km alueella, missä oli 100 km/h nopeusrajoitus.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 6.4.2020, 7:25

Nostotyö Puutarhakatu 1 kohdalla sulkee toisen ajokaistan liikenteeltä tänään klo 9.00 - 15.00 välisenä aikana. Haittaa liikenteelle on molemmissa ajosuunnissa. Kevyt liikenne ohjataan kulkemaan katettua reittiä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 6.4.2020, 6:36

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennettä Satamakadulla maanantaista alkaen. Työ etenee vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa suljetaan yksi ajokaista välillä Linnankatu - Vallihaudankatu, jolloin kääntyminen Linnankadulta Satamakadulle on kielletty. Jalankulku ohjataan kadun toiselle puolen.

Paikallinen - 3.4.2020, 10:13

Turkuseura ja Turun kaupunki keräävät kaupunkilaisilta kokemuksia koronaepidemian ajalta. Tavoitteena on koota tarinoita siitä, miten poikkeusolot vaikuttavat turkulaisten ihmissuhteisiin ja yhteisöllisyyteen.

Paikallinen - 3.4.2020, 9:41

Vallitsevasta koronavirustilanteesta johtuen Tallink Siljan Turun terminaali suljetaan toistaiseksi 4.4.2020 alkaen. Turusta laivaan otetaan tämän jälkeen toistaiseksi vain rahtia ja automatkustajia.  

Paikallinen - 3.4.2020, 9:29

Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskuksessa kehitetty interaktiivinen oppimisjärjestelmä ViLLE on saanut ennätysmäärän käyttökertoja. Parin viikon aikana järjestelmän käyttöön on koulutettu lähes 800 opettajaa.

Paikallinen - 3.4.2020, 9:29

Turun Osuuskauppa avaa tänään ikäihmisille suunnatun ruoan tilaamista helpottavan puhelinpalvelun.

Paikallinen - 3.4.2020, 9:01

Turkulaiselta tapahtumamarkkinointitoimisto Tapahtumalliselta peruuntui yli 40 sovittua työtilaisuutta koronakriisin myötä. Se tarkoittaa yritykselle noin 1,5 miljoonan euron menetyksiä liikevaihtoon sekä henkilökunnan lomautuksia.