Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Torstai, 9.
joulukuuta
2021.

Kaupunkitilasta raitiotien varrella toivotaan viihtyisää ja vehreää

Turun kaupunki laatii parhaillaan raitiotien yleissuunnitelmaa välille Satama-Kauppatori-Varissuo. Osana yleissuunnitelmaa raitiotielle laaditaan suunnittelukäsikirja (Design Manual) kaupunkitilan ratkaisuista. Suunnittelukäsikirjaa laadittaessa pohditaan, mitkä alueille tyypilliset ratkaisut voisivat näkyä myös raitiotielinjalla tai millaiset uudet katujen kalusteet, materiaalit ja kasvillisuus sopivat raitiotielinjalle.

Suunnittelukäsikirjan laadintaa ohjaavat kaupungin asettamat tavoitteet, joissa korostuvat kestävä kaupunkirakenne, liikkumisen sujuvuus ja houkuttelevuus sekä asukkaiden viihtyisyys ja hyvinvointi.

Kaupunkilaiset pääsivät ottamaan osaa suunnittelukäsikirjan valmisteluun vastaamalla kyselyyn 27.9.-17.10.2021 välisenä aikana. Kyselyyn tuli kaikkiaan hieman yli 1 000 vastausta.

Vastaajat pitivät tärkeänä, että kaupungin eri osien tunnusomaiset piirteet näkyvät raitiotielinjalla. Lisäksi tärkeänä pidettiin sitä, että raitiotien varren kaupunkitilassa on paljon vehreyttä ja vihreyttä (puita, pensaita ja muita istutuksia) aina, kun se on mahdollista. Turun tuomiokirkon edustalla kulkevalla osuudella korostui alueen historiallisen ilmeen kunnioittaminen.

Selkeää opastusta ja pyöräpysäköintimahdollisuutta raitiotiepysäkkien läheisyydessä pidettiin tärkeänä. Lisäksi kyselyyn tulleissa vastatauksissa korostui seuraavat teemat: Turun historia ja omaleimaisuus, toimivat pysäkkiratkaisut ja esteettömyys sekä pyöräilyn ja muiden liikkumistapojen yhteensovittaminen raitiotien kanssa.

Suunnittelukäsikirjaa käsiteltiin myös sidosryhmätilaisuudessa, johon osallistui muun muassa asukasyhdistysten, oppilaitosten, Vammaisneuvoston, Turun kauppakamarin ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen edustajia, kaupungin varanhaltijoita sekä päättäjiä. Työskentelyssä raitiotielinjan varrelta tunnistettiin muun muassa hienoja paikkoja (esim. Turun linnan ympäristö, Kauppatori, jokiranta, tuomiokirkko) ja paikkoja, joissa viihtyisyyttä toivottiin kehitettävän (esim. Läntinen Pitkäkatu, Littoistentien varsi).

Asukaskyselyn ja sidosryhmätilaisuuden keskeiset tulokset on julkaistu tässä raportissa.

Saatu palaute on käyty läpi ja viety suunnittelijoille tietoon. Saadussa palautteessa korostui etenkin vehreys ja vihreys, jota suunnittelussa tutkitaan nyt tarkasti. Tavoitteena on tunnistaa raitiotielinjan osuudet, joilla katuvihreää voisi lisätä.

Tiiviissä rakennetussa kaupunkiympäristössä etenkin paljon tilaa tarvitsevien katupuiden lisääminen on haastavaa tilan puutteen takia. Sen sijaan uusilla vielä suunnitteilla olevilla alueilla katupuut ja muu kasvillisuus voidaan paremmin huomioida muun suunnittelun yhteydessä. Suunnittelussa tutkitaan laajasti erilaisia katuvihreän ratkaisuja (muun muassa puut, pensaat, köynnökset, muut istutukset).

Raitiotien yleissuunnitelma laadinta jatkuu ja kevättalvella kaupunkilaiset pääsevät jälleen osallistumaan yleissuunnitelman laadintaan ja kommentoimaan alustavia suunnitelmia. Yleissuunnitelman on määrä valmistua loppukeväästä 2022, minkä jälkeen päätetään toteutussuunnitelmien laatimisesta. Yleis- ja toteutussuunnitelmien valmistumisen jälkeen kaupunginvaltuusto voi päättää raitiotien rakentamisesta tarkentuneiden suunnitelmien, vaikutusarvioiden ja kustannusarvion perusteella.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 8.12.2021, 16:33

Turussa ilmenee edelleen runsaasti koronatartuntoja, viikkotasolla löytyy noin 350–400 uutta tartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 420 (420/100 000/14 vrk). Marraskuun tartunnoista 81 prosentissa tartunnanlähde oli tunnistettavissa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 8.12.2021, 9:52

Cultura-säätiö ja Turun Kaupunginteatteri käynnistävät yhteistyössä kielivähemmistöselvityksen. Siitä saadun tiedon pohjalta voidaan miettiä oikeita tapoja madaltaa teatterin toimintaan osallistumisen kynnystä.

Paikallinen - 8.12.2021, 9:51

Kupittaalla sijaitsevan Tiedepuistoon on pystytetty opastepyloneita, jotka ohjaavat alueella sijaitseviin kohteisiin. Opasteet noudattavat jokirannan tuntumasta tuttua opastamisen konseptia, jota laajennetaan vähitellen myös muualle kaupunkiin.

Paikallinen - 8.12.2021, 9:50

Euroopan komissio on julkaissut "100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä"-mission, jonka tavoitteena on tukea ainakin 100 eurooppalaista kaupunkia saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2030 mennessä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 7.12.2021, 16:56

Kirpeät pakkasetkaan eivät pidätelleet yleisöä, kun suuri joukko valotaiteen ystäviä suuntasi katsomaan Turun ensimmäistä mittavaa valotapahtumaa itsenäisyyspäiväviikonloppuna 3.–6.12.2021. Nelipäiväinen tapahtuma ympäristöineen keräsi ylistystä sekä yleisöltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Paikallinen - 7.12.2021, 16:49

FC Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Paikallinen - 7.12.2021, 16:47

Kupittaan vanhan aseman läheisyyteen on valmistunut uusi Kätilöpolku niminen jalankulku- ja pyörätie. Kätilöpolku johtaa Joukahaisenkadulta Kupittaan juna-aseman laitureille ja Helsinginkadun yläpuolella olevalle Tyks T-sairaalan tontille.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 7.12.2021, 16:45

Luonnon monimuotoisuus tunnetaan huonosti ja valtaosa maailman eliölajeista on yhä löytymättä. Samanaikaisesti luontokato etenee kiihtyvällä nopeudella. Uusimpien arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 7.12.2021, 16:40

Lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuositus muutettiin koskemaan peruskoulua 3. luokasta lähtien, 4. luokan sijaan.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 5.12.2021, 11:21

TPS:n sitkeä ryhmä päätti tiukkaan pakatun kolmen pelin viikkonsa kolmanteen voittoon kaatamalla tulikuuman HPK:n maalein 1-0 jatkoajalla. Samalla katkesi HPK:n 10 ottelun voittoputki ja Tepsin putki taas venähti neljän ottelun mittaiseksi.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 3.12.2021, 15:45

Eipä ollut Kärpistäkään Tepsin kaatajiksi, vaan Palloseuran voittoputki venähti kolmen ottelun mittaiseksi ja samalla 4-3-voitto takasi myös sen, että TPS pysyi sarjan piikkipaikalla.

Paikallinen - 2.12.2021, 15:01

Meyer Turku on luovuttanut tänään Costa Toscana –risteilijäaluksen (180 000 brutoovetoisuustonnia) Costa Cruisesille.  Ajallaan tehty luovutus kertoo telakan kyvystä toimia myös vaikeina aikoina.

Costa Toscana on Meyer Turun mukaan yksi maailman ympäristöystävällisimmistä laivoista.

Paikallinen - 2.12.2021, 14:53

Kyseiset kaksi omikrontartuntaa ovat peräisin Ruotsista. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

– On hyvin todennäköistä, että kyseessä on omikronvariantti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Paikallinen - 2.12.2021, 10:21

JHL:n ja Jytyn lakko päättyi keskiviikkona 1.12. klo 16.00.  Lakon aikana raaka-ainetilauksia ei ole pystytty tekemään normaalisti, joten lämpimän ruoan valmistusta ei voida kaikissa keittiöissä heti aloittaa. 

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 2.12.2021, 10:14

TPS kairasi jo neljännen perättäisen vierasvoittonsa, kun Ässät kaatui Porissa niukasti maalein 2-1.

Paikallinen - 2.12.2021, 9:34

Kauppakeskus Mylly kirii vauhdilla kiinni pandemian aiheuttamaa notkahdusta. Myllyn kokonaismyynnissä on tänä vuonna kuuden prosentin kasvu. Myös marraskuun kävijämäärä nousi kuusi prosenttia. Vuoden 2021 aikana Myllyyn on avattu seitsemän uutta myymälää.

Paikallinen - 2.12.2021, 9:32

Kupittaan urheiluhalli juhlii pyöreitä vuosia, ja kutsuu kaikki vauvasta vaariin tutustumaan avoimien ovien päivään sunnuntaina 5.12. Koko perheen tapahtumassa voi temppuilla, nauttia glögitarjoiluista sekä tutustua maksutta kuntosaliin ja keilahalliin.

Paikallinen - 1.12.2021, 10:28

Valon polun laaja valotapahtuma on toteutettu Vanhankaupungin ja ydinkeskustan alueelle. Uniikkien valoteosten näyttämönä toimivat etenkin Turun kauniit puistot ja Aurajoki rantoineen. Oheisohjelma ulottaa tapahtuman myös kaupungin kaduille ja aukioille. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 1.12.2021, 9:54

Maaperätutkimusta suoritetaan torstaina Helsinginkadulla Kalevanrampin risteyksen läheisyydessä. Oikeanpuoleinen ajokaista pois käytöstä Helsingin suuntaan ajaessa. Työaika on kello 9.00 - 15.00. Työmaa-alueella alennettu nopeusrajoitus.

Paikallinen - 1.12.2021, 9:51

Tyksissä on tänään 30.11.2021 hoidossa kaiken kaikkiaan 14 koronapotilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. Terveyskeskussairaaloissa on kymmeniä potilaita hoidossa koronan vuoksi.