Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Lauantai, 15.
joulukuuta
2018.

Kauppatorin uudistamisessa otetaan iso askel maanantaina

Turun kauppatorin uudistamisessa valmistaudutaan merkittävään taitekohtaan. Joukkoliikenne siirtyy pois Kauppatoria ympäröiviltä kaduilta maanantai-aamulla 24.9. Bussiliikenteen tilapäisjärjestelyjen johdosta liikennejärjestelyjä keskustan katualueilla on jouduttu muuttamaan huomattavasti. Samanaikaisesti torikauppa on siirtymässä väliaikaiselle torialueelle ja arkeologiset kaivaukset ovat loppusuoralla.

Joukkoliikenteen tilapäisjärjestelyt

Turun seudun joukkoliikenne Fölin linjat siirtyvät keskusta-alueella tilapäisille reiteille talviaikataulukauden alkaessa maanantai-aamulla 24.9. Muutokset koskevat kaikkia Turun keskustaan tulevia linjoja.

Joukkoliikenteen painopiste siirtyy Aurakadun ja Linnankadun risteykseen. Nykyisistä pysäkeistä jäävät käyttöön ainoastaan Aurakadun pysäkit Linnankadun ja Eerikinkadun välillä sekä Eerikinkadun pysäkit Aurakadun ja Kristiinankadun välillä. Uudet keskustapysäkit sijaitsevat Kaupungintalon edessä Aurakadulla sekä Linnankadulla Aurakadun ja Brahenkadun välisellä osuudella.

Valtaosa aiemmin Tuomiokirkkosillan ylittäneistä linjoista saapuu jatkossa keskustaan Auransillan kautta. Aninkaistensillan kautta uusille keskustapysäkeille tulevat linjat ajetaan Aninkaistensillalta Läntisen Pitkäkadun ja Brahenkadun kautta Linnankadulle. Nykyisen linja-autoaseman edustalla olevan pysäkin korvaa lähempänä kaukoliikenteen lähtölaitureita oleva Läntisen Pitkäkadun pysäkki.

Keskustasta Aninkaistensillan suuntaan linjat kulkevat kuitenkin edelleen Maariankadun kautta Aninkaistenkadulle ja linja-autoasemaa vastapäiselle pysäkille. Poikkeuksena on sataman ja lentoaseman välinen linja 1, joka kulkee molempiin suuntiin Aninkaistenkadun ja Eerikinkadun kautta.

Nykyisin Kauppatorille päättyvien linjojen päätepysäkit siirtyvät Puutorille. Osa linjoista siirrettiin jo keväällä Puutorille ja ne lähtevät sieltä edelleen. Bussin vaihtamisen helpottamiseksi Puutorin kohdalle sijoitetaan uudet pysäkit Brahenkadulle ja Maariankadulle.

Läpiajokieltoalue keskustassa

Joukkoliikenteen toimivuuden varmistamiseksi osaan keskusta-aluetta on määrätty läpiajokielto moottoriajoneuvoille (kielto ei koske linja-autoja eikä takseja). Läpiajokielto on voimassa Aurakadulla (välillä Eerikinkatu-Hämeenkatu), Linnankadulla (välillä Brahenkatu-Kristiinankatu) ja Brahenkadulla (välillä Linnankatu-Eerikinkatu).

Läpiajolla tarkoitetaan ajoa alueen halki ilman, että ajoneuvosta välillä poistutaan tai siihen noustaan tai siitä puretaan tai siihen lastataan kuormaa. Sallittua on esimerkiksi alueen sisälle tapahtuva tonteille ajo ja huoltoajo sekä jakeluliikenne. Sallittua on myös ajo kirjaston pysäköintiin, Kauppahallin pysäköintiin ja kadun varsien pysäköinteihin.

Liikennejärjestelyjä on muutettu Aurakadulla, Linnankadulla, Brahenkadulla ja Maariankadulla. Pysäköintiä on poistettu Linnankadulta, Brahenkadulta ja Sibeliuksenkadulta. Uutta pysäköintiä tullaan osoittamaan Eerikinkadulle, Aurakadulle ja Maariankadulle kun bussilinjat ovat siirtyneet niiltä pois.

Torikauppa jatkuu katkeamatta

Torikauppaa varten torin yläosaan ja Yliopistonkadun kohdalle on rakennettu väliaikainen tori, joka palvelee torikauppaa koko uudistamishankkeen ajan seuraavat kaksi vuotta. Tasaiseksi asfaltoidulle väliaikaiselle torille on rakennettu sähköliittymät ja valaisimet, jotka mahdollistavat torikaupan myös pimeinä talvikuukausina. Kauppapaikkoja alueella on noin sata.

Uudistamishankkeen tiedotuspiste, ”infokontti”, siirretään myös väliaikaiselle torialueelle. Infokontista saa koko rakentamisen ajan lisätietoja liikennejärjestelyistä ja joukkoliikenteen linjoista sekä rakentamisen etenemisestä. Nähtävillä on myös löytöjä torin arkeologisista kaivauksista.

Väliaikaisen torialueen ottaminen käyttöön mahdollistaa maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen aloittamisen. Pysäköintilaitoksen rakennustyömaa tullaan aitaamaan kauttaaltaan näyttävällä ja turvallisella aidalla. Pysäköintilaitoksen rakentaminen alkaa näillä näkymin lokakuussa. Rakentamisesta vastaa yksityinen Turun Toriparkki Oy.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 14.12.2018, 10:41

Turun liikuntalautakunta jakoi kokouksessaan 11.12. lähes 700 000 euron verran avustuksia turkulaisille urheiluseuroille ja liikuntaa järjestäville yhdistyksille.

Harjoitustiloihin avustusta 618 660 euroa

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 14.12.2018, 9:52

Turku saa tulevana kesänä uuden festivaalin. Vanhalla Suurtorilla 14.–15. kesäkuuta 2019 järjestettävä Kesärauha on urbaanin vaihtoehto- ja indiemusiikin festivaali, joka houkuttelee Turkuun lähes 40 esiintyjää ja festivaali tavoittelee 3 000 kävijää päivässä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.12.2018, 7:30

Katualueelle ulottuva rakennustyö sulkee/kaventaa ajokaistaa ja kevyen liikenteen väylää Eerikin-ja Sairashuoneen sekä Eerikin- ja Puistokadun risteys alueilla 14.12.2018 klo 8.00-15.30. Paikalla on liikenne opasteet ja työkoneita saattaa liikkua liikenteen seassa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.12.2018, 7:00

Katualueelle ulottuva rakennustyö sulkee ajokaistan ja kevyen liikenteen väylän Kokkakatu 8 kohdalta 14.12.2018 klo 8.00-12.00. Paikalla liikenneopasteet.

Paikallinen - 14.12.2018, 6:30

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut jälleen kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 13.12.2018, 17:30
Paikallinen - 13.12.2018, 17:00

Kotimaan kaukoliikenteen matkamäärät ovat kasvaneet tähän mennessä viisi prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kaukojunilla on tehty tammi-marraskuussalähes 12 miljoonaa matkaa. Jouluajan kaukoliikennejunissa matkustaa arviolta 550 000 matkustajaa.

Paikallinen - 13.12.2018, 16:00

Turun kaupungin kulttuurilautakunta päätti yksimielisesti keskiviikon 12.12.2018 kokouksessaan myöntää Aboa-apurahan säveltaiteilija Teemu Honkaselle. Aboa-apuraha on vuoden työskentelyapuraha, jonka suuruus vuodelle 2019 on 20 461,72 euroa.

Paikallinen - 13.12.2018, 15:00

Turun kaupunki järjestää yleisötilaisuuden Parkinkentän asemakaavanmuutoksesta. Kaavan tavoitteena on mahdollistaa Parkinkentän liikuntapaikkojen uudistaminen vastaamaan nykypäivän vaatimuksia sekä mahdollistaa alueen täydennysrakentaminen.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 13.12.2018, 14:42

Kuntauutiset-ohjelmasarjassa paneudumme viikko kerrallaan Varsinais-Suomen kuntiin ja

kaupungeissa käytävään vilkkaaseen keskusteluun asiantuntija-vieraiden johdolla. Tällä viikolla

pysähdymme Pöytyälle, joka on luonnon ja luontomatkailun ystävien ehdoton pysähdyspaikka. Miten

Paikallinen - 13.12.2018, 14:00

Reilun kuukauden aikana suomalaisille jaetaan noin 4,8 miljoonaa verokorttia. 
Verohallinto on aloittanut ensi vuoden verokorttien postittamisen, ja kaikki saavat verokortin kotiinsa viimeistään tammikuun puolivälissä. OmaVerossa verokortit ovat saatavilla jo nyt.

Paikallinen - 13.12.2018, 13:00

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vuoden 2019 talousarvio on 2,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuosikatteeksi arvioidaan 6,2 miljoonaa ja poistoiksi 3,5 miljoonaa euroa. Ensi vuoden talousarviosta päättää torstai-iltana 13.12. kokoontuva yhteinen kirkkovaltuusto.

Paikallinen - 12.12.2018, 17:00

Joulukuusi hankitaan useampaan kuin joka toiseen suomalaiseen kotiin. Kotimainen kuusi on edelleen suosituin joulupuu, mutta perinteessä on tapahtunut myös muutoksia viime vuosina. Kotiin kannetaan yhä pienempiä kuusia.

Paikallinen - 12.12.2018, 16:00

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä julkaisi tänään loppuraporttinsa keinoista, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan pidemmällä aikavälillä poistaa kokonaan. Työryhmä nostaa biokaasun merkittäväksi osaksi ratkaisua kasvihuonekaasujen vähentämisessä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 12.12.2018, 15:00

Turussa Paattistentien ja Levauksentien risteyksessä tapahtui 11.12.2018 kello 08.00 kolari, jossa pakettiauto tuli Levauksentieltä stop-merkin takaa pysähtymättä törmäten Paattistentietä kulkeneen henkilöauton kylkeen.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 12.12.2018, 14:19

Iltapäivässä Auran Aalloilla käväisi elokuvaohjaaja Klaus Härö, joka saavutti kansainvälistä mainetta Miekkailija-elokuvallaan. Heti vuodenvaihteen jälkeen, neljäs tammikuuta, valkokankaille saapuu Härön tuorein ohjaus Tuntematon mestari.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 12.12.2018, 14:00

Ruisrockissa juhlitaan ensi kesänä paljon toivottujen kansainvälisten ja kotimaisten artistien keikoilla. Moninkertaisesti platinaa myynyt artisti-tuottaja Travis Scott saapuu Ruissaloon kolmannen studioalbuminsa ASTROWORLDIN huiman suosion saattelemana.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 12.12.2018, 13:00

Kaupunkikeskustaan eksynyt peura törmäsi autoon Turussa Kunnallissairaalantiellä.

Poliisi jäljitti kolarissa loukkaantuneen eläimen ja lopetti sen ampumalla Askaistentiellä sijaitsevan kiinteistön pihalla.

Liikennevahingon lisäksi tilanteesta ei aiheutunut vaaraa ihmisille.

Paikallinen - 12.12.2018, 7:16

Turun suosituimpiin kuuluvan kesäravintola Vaakahuoneen liiketoiminta siirtyy uudelle yritykselle 2019 alussa kertoo s/s Ukkopekan kiireapulainen Pentti-Oskari Kangas.  Vaakahuone tunnetaan runsaasta elävän musiikin tarjonnastaan, saaristolaispöydästään ja iloisesta tunnelmastaan jo 23 vuoden aja

Paikallinen - 11.12.2018, 17:00

Autoliiton yleisen tiepalvelun vapaaehtoisten Operaatio Lumihiutale on varmistanut suomalaisten pääsyä joulun viettoon vuodesta 1969 lähtien. Lauantaina 15.12. jo 50. kerran käynnistyvän Operaatio Lumihiutaleen suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.