Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Torstai, 20.
kesäkuuta
2019.

Kauppatorin uudistamisessa otetaan iso askel maanantaina

Turun kauppatorin uudistamisessa valmistaudutaan merkittävään taitekohtaan. Joukkoliikenne siirtyy pois Kauppatoria ympäröiviltä kaduilta maanantai-aamulla 24.9. Bussiliikenteen tilapäisjärjestelyjen johdosta liikennejärjestelyjä keskustan katualueilla on jouduttu muuttamaan huomattavasti. Samanaikaisesti torikauppa on siirtymässä väliaikaiselle torialueelle ja arkeologiset kaivaukset ovat loppusuoralla.

Joukkoliikenteen tilapäisjärjestelyt

Turun seudun joukkoliikenne Fölin linjat siirtyvät keskusta-alueella tilapäisille reiteille talviaikataulukauden alkaessa maanantai-aamulla 24.9. Muutokset koskevat kaikkia Turun keskustaan tulevia linjoja.

Joukkoliikenteen painopiste siirtyy Aurakadun ja Linnankadun risteykseen. Nykyisistä pysäkeistä jäävät käyttöön ainoastaan Aurakadun pysäkit Linnankadun ja Eerikinkadun välillä sekä Eerikinkadun pysäkit Aurakadun ja Kristiinankadun välillä. Uudet keskustapysäkit sijaitsevat Kaupungintalon edessä Aurakadulla sekä Linnankadulla Aurakadun ja Brahenkadun välisellä osuudella.

Valtaosa aiemmin Tuomiokirkkosillan ylittäneistä linjoista saapuu jatkossa keskustaan Auransillan kautta. Aninkaistensillan kautta uusille keskustapysäkeille tulevat linjat ajetaan Aninkaistensillalta Läntisen Pitkäkadun ja Brahenkadun kautta Linnankadulle. Nykyisen linja-autoaseman edustalla olevan pysäkin korvaa lähempänä kaukoliikenteen lähtölaitureita oleva Läntisen Pitkäkadun pysäkki.

Keskustasta Aninkaistensillan suuntaan linjat kulkevat kuitenkin edelleen Maariankadun kautta Aninkaistenkadulle ja linja-autoasemaa vastapäiselle pysäkille. Poikkeuksena on sataman ja lentoaseman välinen linja 1, joka kulkee molempiin suuntiin Aninkaistenkadun ja Eerikinkadun kautta.

Nykyisin Kauppatorille päättyvien linjojen päätepysäkit siirtyvät Puutorille. Osa linjoista siirrettiin jo keväällä Puutorille ja ne lähtevät sieltä edelleen. Bussin vaihtamisen helpottamiseksi Puutorin kohdalle sijoitetaan uudet pysäkit Brahenkadulle ja Maariankadulle.

Läpiajokieltoalue keskustassa

Joukkoliikenteen toimivuuden varmistamiseksi osaan keskusta-aluetta on määrätty läpiajokielto moottoriajoneuvoille (kielto ei koske linja-autoja eikä takseja). Läpiajokielto on voimassa Aurakadulla (välillä Eerikinkatu-Hämeenkatu), Linnankadulla (välillä Brahenkatu-Kristiinankatu) ja Brahenkadulla (välillä Linnankatu-Eerikinkatu).

Läpiajolla tarkoitetaan ajoa alueen halki ilman, että ajoneuvosta välillä poistutaan tai siihen noustaan tai siitä puretaan tai siihen lastataan kuormaa. Sallittua on esimerkiksi alueen sisälle tapahtuva tonteille ajo ja huoltoajo sekä jakeluliikenne. Sallittua on myös ajo kirjaston pysäköintiin, Kauppahallin pysäköintiin ja kadun varsien pysäköinteihin.

Liikennejärjestelyjä on muutettu Aurakadulla, Linnankadulla, Brahenkadulla ja Maariankadulla. Pysäköintiä on poistettu Linnankadulta, Brahenkadulta ja Sibeliuksenkadulta. Uutta pysäköintiä tullaan osoittamaan Eerikinkadulle, Aurakadulle ja Maariankadulle kun bussilinjat ovat siirtyneet niiltä pois.

Torikauppa jatkuu katkeamatta

Torikauppaa varten torin yläosaan ja Yliopistonkadun kohdalle on rakennettu väliaikainen tori, joka palvelee torikauppaa koko uudistamishankkeen ajan seuraavat kaksi vuotta. Tasaiseksi asfaltoidulle väliaikaiselle torille on rakennettu sähköliittymät ja valaisimet, jotka mahdollistavat torikaupan myös pimeinä talvikuukausina. Kauppapaikkoja alueella on noin sata.

Uudistamishankkeen tiedotuspiste, ”infokontti”, siirretään myös väliaikaiselle torialueelle. Infokontista saa koko rakentamisen ajan lisätietoja liikennejärjestelyistä ja joukkoliikenteen linjoista sekä rakentamisen etenemisestä. Nähtävillä on myös löytöjä torin arkeologisista kaivauksista.

Väliaikaisen torialueen ottaminen käyttöön mahdollistaa maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen aloittamisen. Pysäköintilaitoksen rakennustyömaa tullaan aitaamaan kauttaaltaan näyttävällä ja turvallisella aidalla. Pysäköintilaitoksen rakentaminen alkaa näillä näkymin lokakuussa. Rakentamisesta vastaa yksityinen Turun Toriparkki Oy.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 19.6.2019, 15:30

Turun Linnan Voudinsalissa on mahdollista osallistua elokuun loppuun saakka Turku goes 1812-virtuaaliseikkailuun. Aiheesta lisää kertoo hankepäällikkö Joanna Kurth.

Paikallinen - 19.6.2019, 15:00

Tänä juhannuksena jätetään kokot polttamatta, pelastuslaitoksen tiedotteessa todetaan.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 19.6.2019, 14:00

Keskiviikon Kahvilavieraana oli Roope Paltta, jonka kanssa puhuttiin jääkiekosta, kesästä ja toimitusjohtajan ammatista ja sen haasteista. Katseet käännettiin myös tulevaisuuteen. 

Paikallinen - 19.6.2019, 13:00

Juhannuksen kasvikset ja kukat saa helposti mukaansa Turun kauppatorilta. Uudet perunat ovat nyt parhaimmillaan ja vihannekset tuoreita.

Paikallinen - 19.6.2019, 11:40

Kesällä helteet rasittavat eniten sairaita, ikäihmisiä sekä lapsia. Ikäihmiset saavat Varsinais-Suomessa neuvoja ja ohjausta maakunnallisesta neuvontapuhelimesta tai oman kotihoidon henkilökunnalta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.6.2019, 10:01

Taco Bell -pikaruokaravintolaketju laajenee syyskuussa Turun Hansakortteliin. Taco Bell -ravintoloissa halutaan panostaa muun muassa asiakaskokemukseen ja ostamisen sujuvuuteen Restis-mobiilisovelluksen sekä itsepalvelukassojen muodossa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.6.2019, 8:48

Seitsemän hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkuetta Suomesta lähtee matkaan kohti Pariisia perjantaina 28.6. Team Rynkeby – God Morgon on eurooppalainen hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue, joka pyöräilee vuosittain Pariisiin ja kerää varoja vakavasti sairaille lapsille ja nuorille.

Paikallinen - 19.6.2019, 8:47

Nuotiota, kokkoa tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos maasto on erityisen kuiva tai sää on tuulinen. Tällöin on metsäpalon vaara. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että metsäpalovaroitus on juhannuksena voimassa Varsinais-Suomen alueella.

Paikallinen - 18.6.2019, 14:18

Kakolan funikulaari on otettu pois liikenteestä korjaustöiden ajaksi. Hissin kallistusantureissa on ilmennyt vikaa, joka ajoittain on pysäyttänyt hissin kesken ajon. Anturit pyritään nyt tauon aikana korjaamaan niin, että yllättäviä keskeytyksiä ei enää tule.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 18.6.2019, 9:30

Sauvon kirjastossa järjestetään sosiaalisen median kursseja yli 60-vuotiaille eläkeläisille. Kurssinvetäjä Ida-Maria Tanhua kertoo, miten kursseihin on suhtauduttu ja missä asioissa kaivataan eniten apua

Paikallinen - 18.6.2019, 8:19

Juhannus on kaukoliikenteen junissa kesän vilkkaimpia viikonloppuja. Tänä vuonna juniin odotetaan koko juhannusviikon aikana noin 230 000 matkustajaa, joista noin 130 000 matkustaa juhannuksen viettoon viikonlopun aikana.

Paikallinen - 18.6.2019, 6:36

Turun seudun joukkoliikenne Föli liikennöi tänä vuonna läpi juhannuksen. 

Juhannusaattona, perjantaina 21.6. Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Paikallinen - 18.6.2019, 6:35

Varsinaissuomalaiset kansanedustajat tapasivat maanantaina Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Varsinais-Suomen liiton tilaisuudessa nimikkoyrittäjäparinsa ja tutustuivat aluejärjestön toimintaan ja tavoitteisiin.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 18.6.2019, 6:29

Juhannuksen jälkeisenä maanantaina 24.6. starttaa ’24h Junnugolfille’ niminen hyväntekeväisyystempaus, jossa myös Kankaisten Golf on mukana.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 16:00

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logomo Artists.

Nähtävillä on piirustuksia, maalauksia, videoita ja sekatekniikalla toteutettuja teoksia seuraavilta kuvataiteilijoilta:

Paikallinen - 17.6.2019, 15:00

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta.

Paikallinen - 17.6.2019, 14:00

Kakolan funikulaari avataan viikonlopun käyttökatkoksen jälkeen yleisölle myöhemmin tänään maanantaina. Funikulaari otettiin pois käytöstä perjantaina illalla, jolloin hissi pysähtyi kesken matkan lähelle yläasemaa tunnistinvian johdosta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 13:00

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan ja kevyen liikenteen väylän Suikkilantiellä, Lukoilantien risteyksen kohdalla 17.- 21.6.2019. Päivittäinen työaika klo 22.00 - 7.00. Paikalla on liikenne opasteet sekä poikkeava nopeusrajoitus 30km/h. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 17.6.2019, 7:03

Yhä useampi saariston mökkiläinen sähköistää kesäasuntonsa oman sähköntuotannon avulla. Aurinkosähköön kannustaa tekniikan kehitys ja huoli ympäristöstä. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 6:08

Turun Vanhalla Suurtorilla ensimmäistä kertaa järjestetty Kesärauha-festivaali lunasti lupauksensa kesästä ja rauhasta - järjestystyshäiriöt loistivat poissaolollaan ja ihmisten välillä huokui lämmin tunnelma. Kesärauha myi molemmat päivät loppuun ja tapahtuman kävijämäärä oli 7000.