Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Tiistai, 18.
kesäkuuta
2019.

Fölillä käynnissä lukuisia matkustajien palvelua parantavia hankkeita

Turun seudun joukkoliikenne Föli sujuvoittaa liikennettä ja parantaa matkustajien palveluita useilla kehityshankkeilla. Föli kehittää parhaillaan muun muassa reaaliaikaista häiriötiedottamista. Samoin kehitetään erittäin suosittua sähköbussilinjaa numero 1 Turun lentoasemalta satamaan.

Turku on Suomen ensimmäinen kaupunki, joka on sähköistänyt kokonaisen bussilinjan liikennöinnin. Reitillä satama – keskusta – lentoasema kulkevan linjan liikennöinti hoidetaan sähköbusseilla sataman lisävuoroja lukuun ottamatta. Asiakaspalaute sähköbusseista on hyvää, ja sähköbussien määrä tulee kasvamaan lähivuosina Turussa.

Sähköistetyn linjan 1 matkamäärä on noussut 4,4 % viime vuodesta. Matkamäärä on noussut myös kehälinjalla 99, jossa on tehty 16 % enemmän matkoja kuin viime vuonna vastaavana aikana. Lisäksi mm. linja 12 Varissuo - Jyrkkälä (+3,7 %), 14 Satava (+9,9 %) ja linja 221 Myllyyn (+13,1 %) ovat kasvattaneet suosiotaan.

Föli-matkoja on tehty alkuvuoden aikana 9,6 miljoonaa

Föli-matkoja on tehty tammi-huhtikuussa kaikkiaan 9,6 miljoonaa, mikä on 368.000 matkaa vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Matkamäärä on pudonnut keskimäärin 3,7 %.

Eniten matkamäärä on pudonnut Harittu – keskusta – Runosmäki välillä liikennöivällä linjalla 18 (-8,2 %), jossa osa pudotuksesta johtuu Petreliuksen ammattikorkeakoulun ja Lyseon lukion muutoksista. Raision ja Naantalin suuntaan menevillä paljon käytetyillä linjoilla 6, 7 ja 7A matkamäärä on pysynyt samana kuin aiemmin.

Joukkoliikenteen käyttöä sujuvoittavia uudistuksia on luvassa

Matkamäärän vähenemiseen on vaikuttanut joukkoliikenteen vaihtopaikkojen hajauttaminen ja liikenteen ja pysäkkien poikkeusjärjestelyt Turun keskustassa. Henkilöautojen suuri määrä Auransillalla sekä Aurakadun ja Linnankadun risteyksessä on aiheuttanut busseille viivästyksiä.

-Haluamme muistuttaa, että keskustaan kannattaa tulla joukkoliikennevälineillä ja että Turun keskusta ja tori palvelevat asiakkaita kuten ennenkin, Sirpa Korte sanoo.

Osa Fölin pysäkeistä sijaitsee nykyään Puutorilla. Matkamääräpudotus onkin suurin niillä linjoilla, jotka lähtevät nykyään Puutorilta.

Asiakkaat ovat myös vaihtaneet reittejä toisiksi sen mukaan, kulkeeko bussi keskustasta. Esimerkiksi Myllyyn kulkeva matkustajamäärä on kokonaisuudessaan pysynyt samana, mutta osa matkustajista on siirtynyt käyttämään Puutorilta lähtevän linjan 300 sijaan Aurakadulta lähtevää linjaa 221.

Joukkoliikenne jatkaa nykyisillä reiteillään kauppatorin valmistumiseen saakka. Liikennöintiä kuitenkin pyritään sujuvoittamaan, ja häiriönhallintaa sekä joukkoliikenteen käyttöä helpottavia sähköisiä palveluita kehitetään jatkuvasti.

-Asiakkaille tarjottavan informaation kehittämisessä keskitytään tällä hetkellä mm. peruuntuneista vuoroista tiedottamiseen, sillä sen koetaan lisäävän merkittävästi joukkoliikenteen luotettavuutta. Kehitettävien palveluiden kärjessä on myös muu ajantasainen asiakasinformaatio, kuten seuraavan bussin saapumisajan kertovat sähköiset pysäkkinäytöt ja netissä toimivat aikataulu- ja reittihakupalvelut, joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte kertoo.

Syksyllä joukkoliikenteeseen on tulossa Fölin asiakkaiden ja kuntalaisten toivomia uudistuksia. Satunnaisten joukkoliikenteenkäyttäjien matkanteko helpottuu, kun busseissa otetaan käyttöön lähimaksaminen, eli kyytiin voi nousta vain pankki- tai luottokorttiaan vilauttamalla. Käteistä rahaa ei siis enää uudistuksen jälkeen tarvita kertalipun ostoon. Lähimaksaminen lyhentää pysäkkipalveluaikoja ja nopeuttaa näin bussien kulkua.

Lisäksi Turun kaupunki ottaa elokuussa käyttöön Fölin työsuhdematkalipun työntekijöilleen. Myöhemmin syksyllä Fölin uudistettu työsuhdematkalippu tulee mahdolliseksi myös muille alueen organisaatioille ja yrityksille.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 16:00

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logomo Artists.

Nähtävillä on piirustuksia, maalauksia, videoita ja sekatekniikalla toteutettuja teoksia seuraavilta kuvataiteilijoilta:

Paikallinen - 17.6.2019, 15:00

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta.

Paikallinen - 17.6.2019, 14:00

Kakolan funikulaari avataan viikonlopun käyttökatkoksen jälkeen yleisölle myöhemmin tänään maanantaina. Funikulaari otettiin pois käytöstä perjantaina illalla, jolloin hissi pysähtyi kesken matkan lähelle yläasemaa tunnistinvian johdosta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 13:00

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan ja kevyen liikenteen väylän Suikkilantiellä, Lukoilantien risteyksen kohdalla 17.- 21.6.2019. Päivittäinen työaika klo 22.00 - 7.00. Paikalla on liikenne opasteet sekä poikkeava nopeusrajoitus 30km/h. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Paikallinen - 17.6.2019, 7:03

Yhä useampi saariston mökkiläinen sähköistää kesäasuntonsa oman sähköntuotannon avulla. Aurinkosähköön kannustaa tekniikan kehitys ja huoli ympäristöstä. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 6:08

Turun Vanhalla Suurtorilla ensimmäistä kertaa järjestetty Kesärauha-festivaali lunasti lupauksensa kesästä ja rauhasta - järjestystyshäiriöt loistivat poissaolollaan ja ihmisten välillä huokui lämmin tunnelma. Kesärauha myi molemmat päivät loppuun ja tapahtuman kävijämäärä oli 7000.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 17.6.2019, 6:06

Naantalin Musiikkijuhlien 40-vuotisfestivaali päättyi lauantaina 15.6. Saaristomeren kunniaksi järjestettyyn In honorem maris -konserttiin. Konsertin alussa Saaristomeripuheenvuoron piti Centrum Balticumin puheenjohtaja, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Paikallinen - 14.6.2019, 11:06

Viime yönä puolenyön aikaan poliisille ilmoitettiin Kaarinassa Auvaistentiellä tapahtuneesta ulosajosta, jonka johdosta henkilöauto oli katollaan ojassa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 14.6.2019, 9:11

Toyota Auto-Center Raision myyntijohtaja Tiitus Unhola vieraili Auran Aaltojen perjantaiaamussa puhumassa hybridi-autoista. Ihmisiä kiinnostavat hybridien ympärillä usein tietyt asiat ja Unhola selvittikin hybridien toimintaperiaatteita ja puhui autoilun tulevaisuudesta.

Paikallinen - 13.6.2019, 15:00

 

Viidettäkymmenettä festivaalia juhlistava Ruisrock julkaisi aikataulunsa, kaksi uutta artistia ja runsaasti taideohjelmaa.

Paikallinen - 13.6.2019, 14:00

Tänään torstaina vietetään uuden, kaikille avoimen tilan avajaisia Turun sydämessä. Sibbe Atrium on Sibelius-museon uusi sisäpiha, johon on vapaa pääsy. Kun nykyinen Sibelius-museo avattiin 1960-luvun lopulla, oli museon valaistu, vehreä sisäpiha näkyvä osa museon arkkitehtuuria.

Paikallinen - 13.6.2019, 13:07

Alvar Aalto -viikko on kaikille avoin ja elävä kaupunkitapahtuma, jonka teemat kumpuavat arkkitehtuurista, muotoilusta ja taiteesta. Järjestyksessään kolmas Alvar Aalto -viikko järjestetään tänä vuonna kahdessa Alvar Aalto -kaupungissa, Paimiossa ja Turussa 23.8. ̶ 1.9.2019.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 13.6.2019, 9:48

Raisiolainen tangokuningatar-finalisti Rosa Salmi-Narmala piipahti Auran Aalloilla kertomassa tangomatkastaan. Edessä häämöttää vajaan kuukauden kuluttua Seinäjoen tangomarkkinoiden finaalin karsinta ja mahdollinen kuninkaallisten finaali 13.heinäkuuta.

Paikallinen - 13.6.2019, 9:18

Aluehallintoviraston tilaajavastuutarkastajat tekevät viikoilla ensi ja sitä seuraavalla viikolla tarkastuksia ravintola- ja matkailualan yrityksiin kesän matkailukohteissa  eri puolilla Suomea.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 13.6.2019, 7:43
Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 12.6.2019, 15:11

Auran Aaltojen ohjelmasarja Kahvilavieras tarjoaa rentoa jutustelua mielenkiintoisten vieraiden kera kahvikupillisen ääressä.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 12.6.2019, 14:30

Tämän viikon lauantaina Turun Ylioppilasteatterin ensi-illassa nähdään esitys nimeltä Kuutti.
Näytelmän ohjaaja-käsikirjoittaja Nadja Uusiperhe kertoo haastattelussa muun muassa mikä Kuutti on, ja mitä sen toteuttaminen pitää sisällään. 

Paikallinen - 12.6.2019, 9:00

Livonsaaren perinteinen Livonsaari-päivä järjestetään ensi lauantaina 15.6. klo 10 Livonsaaren Seurantalon pihalla. Kesäpäivillä käynnistetään ensimmäinen mielipidekysely Livonsaaresta. Kysely tehdään kesän aikana Livonsaaressa ja se avoin kaikille vastaajille.

Paikallinen - 12.6.2019, 7:54

Naantalin pikatien ja Alakylätien risteyksessä vaihdetaan tänään liikennevalopylväs, jonka vuoksi risteyksen valo-ohjaus on pois käytöstä. Työt aloitetaan klo 8.00 ja arvioitu kesto on noin klo 15.00 asti.

Paikallinen - 12.6.2019, 7:00

WWF:n tänään julkistama raportti paljastaa, että elimistöömme päätyy jopa viisi grammaa mikromuovia viikossa. Muoviroska on peräisin etenkin juomavedestä, ja WWF vaatiikin hallituksia ryhtymään toimeen muoviongelman ratkaisemiseksi.