Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 16.
lokakuuta
2019.

Esteettömyysraati kehittää esteetöntä Turkua – tarjoaa apua myös yrityksille

Esteettömyyden ja saavutettavuuden tärkeys korostuu kaupunkiympäristössä etenkin väestön vanhenemisen myötä. Turun esteettömyysraati on auttanut esimerkiksi paikallisia ravintoloita parantamaan kulkureittien esteettömyyttä ja verkkosivujen saavutettavuutta.

Esteettömyysraadin toiminnan tavoitteena on parantaa paitsi kaupungin palveluiden myös julkisten tilojen ja kohtaamispaikkojen, kuten kahviloiden ja ravintoloiden, saavutettavuutta ja esteettömyyttä. Raati kokoontuu kuukausittain, tarpeen mukaan myös useammin.

– Opastamme, havainnoimme ja kartoitamme ongelmatilanteita ja kohteita, joiden esteettömyyttä ei välttämättä ole huomioitu rakenteellisessa suunnittelussa. Analysoimme tilojen rakenteellisen esteettömyyden lisäksi palveluiden saavutettavuuden ja digitaalisen viestinnän toimivuuden erilaisten käyttäjien näkökulmasta sekä teemme parannusehdotuksia, esteettömyyskoordinaattori Jyri Kuparinen kuvailee raadin työskentelytapoja.

Rakentavaa yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa

Yksi esteettömyysraadin voimannäytteistä on ollut VoiVeljet-ravintoloiden kanssa tehty yhteistyö, joka alkoi loppusyksyllä 2018. Projektissa pyrittiin parantamaan esteettömyyttä ravintoloiden tiloissa ja opastamisessa. Raatilaiset ottivat kantaa myös verkkosivujen saavutettavuuteen ja niissä olevaan informaatioon.

Raati antoi VoiVeljet-ravintoloille asiantuntijatukea tarkastuskäyntien, rakentavien keskustelujen sekä kattavien esteettömyysraporttien muodossa. Myös muutostöihin tarjottiin apua ohjeistuksilla.

– Ravintoloidemme alkutilanne oli raporttien mukaan yllättävänkin hyvä. Keskustelumme esteettömyysraadin kanssa auttoi meitä yrittäjiä ja asiakaspalvelijoita ymmärtämään, millaisia erilaisia rajoitteita asiakkailla voi ylipäätään olla. Raadin antamat vinkit ovat olleet toteuttamiskelpoisia, ja saimmekin viimeisteltyä suuren osan suunnitelluista parannuksista viime kesän aikana, VoiVeljien toimitusjohtaja Janne Juvonen sanoo.

Saavutettavuus on asiakaslähtöisyyttä

Esteettömyysraporttien ohjeistuksia on Juvosen mukaan ollut helppo noudattaa myös myöhemmissä rakennusurakoissa: kortteliravintola E. Ekblomin uudelle terassille rakennettiin alkusyksyllä peräti neljä kulkuliuskaa.

– Oli kiinnostavaa kuulla, että tärkein esteettömyyttä ja saavutettavuutta parantava tekijä on henkilökunnan asenne. Muutokset eivät välttämättä vaadi investointeja, vaan jo mahdollisten esteiden tiedostaminen ja niistä kertominen asiakkaille helpottaa asiointia tiloissamme, Juvonen huomauttaa.

Esteettömyysraati on tehnyt samankaltaista yhteistyötä Naantalin Muumimaailman kanssa. Tällä hetkellä raadin työlistalla on myös Turun kaupungin talvikunnossapidon kehittäminen kaupunkiympäristötoimialan kanssa. Raatilaiset ovat lisäksi mukana Turun kaupungin ja Kelan keskitetyn asiakaspalvelupisteen Kauppatorin Monitorin suunnittelu- ja toteuttamisvaiheissa.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 15.10.2019, 16:03

Kupittaalla tiistai-iltana pelattava Suomen ja Armenian välinen EM-karsintaottelu vaikuttaa keskustan liikenteeseen tiistaina.

Paikallinen - 15.10.2019, 15:27

Turun linja-autoaseman tulevaisuus on avoinna. Tiloissa päävuokralaisena toiminut Matkahuolto on irtisanonut vuokrasopimuksensa ja tilat tyhjenevät huhtikuun alussa.

Paikallinen - 15.10.2019, 14:22

FC Inter taistelee Veikkausliigan mestaruudesta ensi lauantaina joukkueen kohdatessa kotikentällään Veritas Stadionilla KuPS:n. Turussa mestaruutta on saatu odottaa, sillä viimeksi FC Inter voitti Veikkausliigan vuonna 2008.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2019, 7:46

Odotettu tulinen paikalliskamppailu pelataan Kerttulan liikuntahallissa keskiviikkona 16.10 klo. 18:30. Paikallisottelussa jaetaan Mestaruusliigan pisteiden lisäksi tuttuun tapaan myös Varsinais-Suomen lentopalloherruudesta kertovan Siljan Maljan pisteitä. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2019, 5:56

"Kyllä minä tiedän, että täällä on ihmisiä joiden mielestä en osaa laulaa, mutta täällä ei ole ainuttakaan joka voisi sanoa, etten olisi laulanut." – Florence Foster Jenkins

Paikallinen - 15.10.2019, 5:54

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan maanantaina 14.10. kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän uudistamista. Valtuuston päätöksen mukaan Turku tulee siirtymään pormestarimalliin. Päätös syntyi äänin 50 - 15, tyhjiä 2.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:35

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve julkisti maanantaina talousarvioesityksensä vuodelle 2020 ja taloussuunnitelman vuosille 2021–2023. Samassa yhteydessä kerrottiin Turun talouden sopeuttamisohjelmasta, joka sisältää noin 59 miljoonan euron säästö- ja kehittämistoimenpiteet.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:31

VTT:n tuoreen raportin mukaan raitsikka toisi Turkuun roppakaupalla rahaa. Raportin tilannutta Turun kaupunginjohtajaa Minna Arvetta (kok) raportti ei yllätä. Hän korostaa, että raportin tärkein viesti on raideliikenteen kaupungin taloutta vahvistavat vaikutukset, jotka ovat merkittäviä.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:22

TPS:sta syyskuussa potkut saanut kohuhyökkääjä Jonne Virtanen on löytänyt uuden seuran. 31-vuotias turkulainen kertoi asiasta sunnuntaina iltapäivällä Twitter-tilillään.

Paikallinen - 14.10.2019, 9:33

Turun AMK:sta valmistuneista 85 prosenttia on vähintään melko tyytyväisiä tutkintoonsa ja 77 prosenttia suosittelisi koulutustaan muille. Enemmän kuin kolme neljästä kokee työnantajien arvostavan tutkintoa.

Paikallinen - 14.10.2019, 8:01

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) uudisrakennuksen nimestä kerätään ehdotuksia. Yleisö saa myös valita suosikkinsa sairaalaan tulevista saariston eläimistä.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:53

Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöitä jatkava Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy on saanut uuden tutkimussuunnitelman valmiiksi. Suunnitelman mukaisesti toteutettava tutkimus rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisestä kunnosta aloitetaan syyslomaviikolla.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:51

Poliisipartio havaitsi sunnuntaina  kello 02.10 Kaarinassa Uudenmaantiellä ylinopeutta käyttävän henkilöauton. Auto ohitteli muita autoja, ja partio totesi auton ajavan yli 130 km/h nopeutta, vaikka tiellä oli suurin sallittu nopeus 70 km/h.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:51

Lauantai-iltana yhdentoista jälkeen Somerolla Vesanojantiellä tapahtuneen liikenneonnettomuuden tapahtumien kulusta on poliisin suorittamassa tutkinnassa selvinnyt seuraavaa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 11.10.2019, 8:40

Kaarinan nuorisoteatterissa The Addams Family saa ensi-iltansa tänään perjantaina. Kabareetyyppinen musikaali kertoo kahden erilaisen perheen yhteentörmäyksestä. 

Paikallinen - 11.10.2019, 8:27

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan kotitalouksien haravointijätettä sekä risuja ja oksia. Haravointijätteet kiertävät uudeksi mullaksi ja risut hakkeeksi.

Paikallinen - 11.10.2019, 6:22

Turussa järjestetään syyslomaviikolla kaksi kansainvälisen tason suurtapahtumaa, kun New Performance Turku Festival sekä tanssin ammattilaistapahtuma Stretch esitysohjelmistoineen valtaavat kaupungin monipuolisella ohjelmistollaan.

Paikallinen - 10.10.2019, 10:05

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve julkistaa talousarvioesityksensä vuodelle 2020 ja taloussuunnitelman vuosille 2021 - 2023 ensi maanantaina. Samassa yhteydessä Arve kertoo Turun talouden sopeuttamisohjelmasta.

Paikallinen - 10.10.2019, 6:28

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry jyrähtää Arkean suunnittelemasta tes-muutoksesta. Jyty vaatii JHL:n tavoin päätöksen perumista.
Jyty ei hyväksy pienipalkkaisten työtekijöiden, kuten keittäjien, siivoojien tai laitoshuoltajien työehtojen polkemista.

Paikallinen - 9.10.2019, 13:30

Turun kaupunki kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä ja kokemuksia palveluistaan. Kyselytutkimuksen tavoitteena on päivittää kokonaiskuvaa siitä, miten asukkaat kokevat Turun kaupungin palvelujen toimivan.