Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Keskiviikko, 16.
lokakuuta
2019.

Celia-palkinto myönnetään Turun kirjamessuilla vankiloiden ja kirjastojen yhteistyölle – on useita keinoja innostaa vankeja lukemaan ja yksi niistä on todellinen hitti

Vankien lukemisen haasteet ovat viime viikolla nousseet esille julkisuudessa. On kuitenkin yksi keino saada vangit innostumaan lukemisesta – ja jonottamaan jopa puoli vuotta päästäkseen lukemaan.

Turun kirjamessuilla jaetaan perjantaina vuoden 2019 Celia-palkinto vankiloiden ja kirjastojen yhteistyöryhmälle.

Yleisten kirjastojen yhteistyö vankiloiden kanssa on vahvistunut koko maassa, kun valtakunnallinen vankiloiden ja kirjastojen yhteistyöryhmä aloitti toimintansa vuoden 2018 alussa. Celia-palkinto jaetaan tämän yhteistyön myötä syntyvälle toimintamallien levittämiselle ja vankilakirjastotyön kehittämiselle.

Tapa saada vangit jonottamaan lukemista

Suomen vankiloissa kokeillaan nyt monenlaisia keinoja innostaa vankeja lukemaan. On ollut runopiirejä, tiedonhaun kursseja, Aliaksen pelaamista, videotrailereiden tekemistä ja sarjakuvapajoja.

Yksi parhaiten vankilasta toiseen levinnyt malli on lapselle lukeminen. Vangeille tarjotaan monissa vankiloissa mahdollisuutta lukea omille lapsilleen lastenkirjoja. Lukeminen tapahtuu videolle, joka tallennetaan muistitikulle. Vankila hoitaa muistitikun turvallisen toimituksen perheelle. Lapselle toimitetaan myös kuvakirja, jota vanhempi videolla lukee.

”Eräs lapsi oli ottanut muistitikun mukaan, kun lähti äidin kanssa matkalle, jotta isäkin on mukana. Toinen isä taas luki 2 muistitikkua täyteen, ja siihen loppui lapsen vierastaminen”, erikoiskirjastovirkailija Irmeli Malka-Kannisto kertoo lukemisen vaikutuksista perheiden toimintaan.

Irmeli Malka-Kannisto on kirjastojen vankilatyön pioneeri. Hän aloitti kirjaston yhteistyön vankiloiden kanssa 2012. Hän on toistaiseksi ainoa kirjastotyöntekijä Suomessa, jonka työajasta 100 prosenttia menee vankilayhteistyöhön. Oulussa, Kuopiossa ja Tampereella vankilatyöhön on osoitettu 30 prosentin työaikapanos.

Vangit voivat lukea lapselleen jo 10 vankilassa ja muissakin Suomen vankiloissa on kiinnostus herännyt.

”Vankilassa mikään ei tapahdu hetkessä. Voi mennä resursseista johtuen puoli vuottakin, että pääsee lukemaan lapselleen.”

Kun vangilla on vaikeuksia lukea satua, hän saa kirjastotyöntekijältä apua. Kirjan lukemista harjoitellaan yhdessä ja jos on aivan mahdoton paikka, sadun voi vaikkapa laulaa.

”Prinsessakirjoissa on vaikeita sanoja, Aurora, Frozen, Pocahontas ja kirjan lukeminen meinaa joskus jäädä kesken. Olen silloin antanut vinkiksi, että tilalle voi laittaa vaikka oman tyttären nimen.”

Vangeille tämä toiminta on tärkeää.

”Lapselle sadun lukemisella on todella iso merkitys, koska näin pystyn olemaan edes jollain tavalla läsnä lapsen elämässä”, kertoo 30-vuotias mies.

Vankilakirjastoja viedään moderniin suuntaan

Yhteistyöryhmän ansiosta vankilakirjastojen aineistoja on pystytty uudistamaan kohderyhmää huomioivaksi. Vuonna 2019 on panostettu erityisesti tietokirjojen uudistamiseen vankiloissa. Tietokirjojen valinnassa on otettu huomioon vankien toiveita. Osa kirjoista on selkokielellä kirjoitettuja.

”Vankilakirjaston ei kannata olla liian yleinen, vaan mietitty sille kohderyhmälle. Se ei toimi, jos laitan jotain kartanoromantiikkaa. Edes naisvangit eivät lue sitä. Pitää olla kohdennetumpaa”, Irmeli Malka-Kannisto toteaa.

Yleisten kirjastojen yhteistyö vankiloiden kanssa on melko tuore asia. Yksittäisissä kaupungeissa yleinen kirjasto ja vankila ovat tehneet yhteistyötä 2010-luvun alusta. Yhteistyö vahvistui, kun valtakunnallinen vankiloiden ja kirjastojen yhteistyöryhmän toiminta käynnistyi vuoden 2018 tammikuusta.

”Aineistot monessa vankilakirjastossa ovat olleet heikossa hapessa. Vankilakirjastot ovat nyt luokittelun osalta hyvässä jamassa ja kirjastokortteja otetaan monissa vankiloissa käyttöön. Osassa vankiloista lainaaminen tapahtuu yhä ruutuvihkoon tehtyjen merkintöjen avulla. Se on hiukan hankala toteutustapa, jos kirjastossa on 4 000 nimekettä”, Kristian Kipinoinen Rikosseuraamuslaitokselta toteaa.

Yhteistyöryhmän työhön kuuluu vankilakirjastojen aineiston uudistaminen ja yhteisten linjausten laatiminen. Mitä tahansa konmarittamisesta innostuneiden kirjalahjoituksia ei vankilakirjastoon voida ottaa vastaan vaan tarvitaan linjaukset siitä, miten ja millaista aineistoa hankitaan.

Tavoitteena tutustuttaa vangit kirjastoon myös vapautumisen jälkeistä aikaa varten

Yhteistyöverkoston vahvistumisen myötä vankilakirjastojen toiminnasta on tullut modernimpaa ja tavoitteellisempaa. Vankilakirjastot järjestävät yhdessä yleisten kirjastojen kanssa tapahtumia ja näyttelyitä.

”Se tekee tutuksi modernin kirjastojen palveluita, joissa kyse ei ole vain lainauksesta ja palautuksesta. Perimmäinen tarkoitus on innostaa lukemaan”, Malka-Kannisto kertoo.

Vankiloissa olevissa kirjastoissa on otettu käyttöön yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä ja aineiston luettelointi.

Vankilakirjastot alkavatkin nyt olla yleisen kirjaston tasolla. Se madaltaa vankien kynnystä tulla yleiseen kirjastoon vapautumisen jälkeen.

”Eräs vanki sanoi, että oli niin helppo mennä isoon kirjastoon, kun ymmärtää ne kirjaston luokat”, Irmeli kertoo.

Myös Rikosseuraamuslaitos on toimintaan tyytyväinen.

”Yhteistyö yleisten kirjastojen kanssa on vankiloille erittäin merkittävää, koska yleisten kirjastojen asiantuntemuksen avulla olemme onnistuneet kehittämään vangeille monenlaista lukutaitoa edistävää toimintaa”, Kati Sunimento Rikosseuraamuslaitokselta sanoo.

Suklaasta tehty palkintopokaali vankilaan

Celia-palkinnon teema vuonna 2019 on nuorten aikuisten lukeminen. 54 prosenttia vangeista on 16-35-vuotiaita. Palkinnonjaossa haluttiin kiinnittää huomio suurimmassa tarpeessa oleviin nuoriin aikuisiin, joilla ei usein ole tottumusta lukemiseen.

Vankiloiden ja yleisten kirjastojen yhteistyöllä on pystytty laajemmin tarttumaan tähän tilanteeseen tarjoamalla vangeille mahdollisuuksia kehittää omaa lukutaitoaan ja lukukokemuksiaan.

Turun kaupunginkirjasto toimii ryhmän valtakunnallisena koordinaattorina. Muita ryhmän jäseniä ovat Tampereen, Oulun ja Kuopion kaupunginkirjastot sekä tänä vuonna liittyneet Vaasan ja Joensuun kaupunginkirjastot. Myös Rikosseuraamuslaitoksella on ryhmän jäsenenä keskeinen rooli yhteistyön edistämisessä.

Celia-palkinto on 2 000 euron arvoinen. Lisäksi voittajille ojennetaan suklaasta käsintehty palkintopokaali, jossa lukee ”Lukeminen on nautinto”. Palkintoon kuuluu myös 100 suklaista kirjainta. Suklaapalkinto on tarkoitus viedä yhteen toiminnassa mukana olevista vankiloista vankien kanssa nautittavaksi.

Palkinto jaetaan Turun kirjamessuilla Agricola-lavalla perjantaina 4.10. kello 10.45-11.15. Palkinnonjako-ohjelmassa paikalla ovat Irmeli Malka-Kannisto Turun kaupunginkirjastosta, Katja Ahoniemi Tampereen kaupunkikirjastosta sekä Kristian Kipinoinen Rikosseuraamuslaitokselta.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 15.10.2019, 16:03

Kupittaalla tiistai-iltana pelattava Suomen ja Armenian välinen EM-karsintaottelu vaikuttaa keskustan liikenteeseen tiistaina.

Paikallinen - 15.10.2019, 15:27

Turun linja-autoaseman tulevaisuus on avoinna. Tiloissa päävuokralaisena toiminut Matkahuolto on irtisanonut vuokrasopimuksensa ja tilat tyhjenevät huhtikuun alussa.

Paikallinen - 15.10.2019, 14:22

FC Inter taistelee Veikkausliigan mestaruudesta ensi lauantaina joukkueen kohdatessa kotikentällään Veritas Stadionilla KuPS:n. Turussa mestaruutta on saatu odottaa, sillä viimeksi FC Inter voitti Veikkausliigan vuonna 2008.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2019, 7:46

Odotettu tulinen paikalliskamppailu pelataan Kerttulan liikuntahallissa keskiviikkona 16.10 klo. 18:30. Paikallisottelussa jaetaan Mestaruusliigan pisteiden lisäksi tuttuun tapaan myös Varsinais-Suomen lentopalloherruudesta kertovan Siljan Maljan pisteitä. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2019, 5:56

"Kyllä minä tiedän, että täällä on ihmisiä joiden mielestä en osaa laulaa, mutta täällä ei ole ainuttakaan joka voisi sanoa, etten olisi laulanut." – Florence Foster Jenkins

Paikallinen - 15.10.2019, 5:54

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan maanantaina 14.10. kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän uudistamista. Valtuuston päätöksen mukaan Turku tulee siirtymään pormestarimalliin. Päätös syntyi äänin 50 - 15, tyhjiä 2.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:35

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve julkisti maanantaina talousarvioesityksensä vuodelle 2020 ja taloussuunnitelman vuosille 2021–2023. Samassa yhteydessä kerrottiin Turun talouden sopeuttamisohjelmasta, joka sisältää noin 59 miljoonan euron säästö- ja kehittämistoimenpiteet.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:31

VTT:n tuoreen raportin mukaan raitsikka toisi Turkuun roppakaupalla rahaa. Raportin tilannutta Turun kaupunginjohtajaa Minna Arvetta (kok) raportti ei yllätä. Hän korostaa, että raportin tärkein viesti on raideliikenteen kaupungin taloutta vahvistavat vaikutukset, jotka ovat merkittäviä.

Paikallinen - 14.10.2019, 17:22

TPS:sta syyskuussa potkut saanut kohuhyökkääjä Jonne Virtanen on löytänyt uuden seuran. 31-vuotias turkulainen kertoi asiasta sunnuntaina iltapäivällä Twitter-tilillään.

Paikallinen - 14.10.2019, 9:33

Turun AMK:sta valmistuneista 85 prosenttia on vähintään melko tyytyväisiä tutkintoonsa ja 77 prosenttia suosittelisi koulutustaan muille. Enemmän kuin kolme neljästä kokee työnantajien arvostavan tutkintoa.

Paikallinen - 14.10.2019, 8:01

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) uudisrakennuksen nimestä kerätään ehdotuksia. Yleisö saa myös valita suosikkinsa sairaalaan tulevista saariston eläimistä.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:53

Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöitä jatkava Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy on saanut uuden tutkimussuunnitelman valmiiksi. Suunnitelman mukaisesti toteutettava tutkimus rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisestä kunnosta aloitetaan syyslomaviikolla.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:51

Poliisipartio havaitsi sunnuntaina  kello 02.10 Kaarinassa Uudenmaantiellä ylinopeutta käyttävän henkilöauton. Auto ohitteli muita autoja, ja partio totesi auton ajavan yli 130 km/h nopeutta, vaikka tiellä oli suurin sallittu nopeus 70 km/h.

Paikallinen - 14.10.2019, 5:51

Lauantai-iltana yhdentoista jälkeen Somerolla Vesanojantiellä tapahtuneen liikenneonnettomuuden tapahtumien kulusta on poliisin suorittamassa tutkinnassa selvinnyt seuraavaa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 11.10.2019, 8:40

Kaarinan nuorisoteatterissa The Addams Family saa ensi-iltansa tänään perjantaina. Kabareetyyppinen musikaali kertoo kahden erilaisen perheen yhteentörmäyksestä. 

Paikallinen - 11.10.2019, 8:27

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan kotitalouksien haravointijätettä sekä risuja ja oksia. Haravointijätteet kiertävät uudeksi mullaksi ja risut hakkeeksi.

Paikallinen - 11.10.2019, 6:22

Turussa järjestetään syyslomaviikolla kaksi kansainvälisen tason suurtapahtumaa, kun New Performance Turku Festival sekä tanssin ammattilaistapahtuma Stretch esitysohjelmistoineen valtaavat kaupungin monipuolisella ohjelmistollaan.

Paikallinen - 10.10.2019, 10:05

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve julkistaa talousarvioesityksensä vuodelle 2020 ja taloussuunnitelman vuosille 2021 - 2023 ensi maanantaina. Samassa yhteydessä Arve kertoo Turun talouden sopeuttamisohjelmasta.

Paikallinen - 10.10.2019, 6:28

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry jyrähtää Arkean suunnittelemasta tes-muutoksesta. Jyty vaatii JHL:n tavoin päätöksen perumista.
Jyty ei hyväksy pienipalkkaisten työtekijöiden, kuten keittäjien, siivoojien tai laitoshuoltajien työehtojen polkemista.

Paikallinen - 9.10.2019, 13:30

Turun kaupunki kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä ja kokemuksia palveluistaan. Kyselytutkimuksen tavoitteena on päivittää kokonaiskuvaa siitä, miten asukkaat kokevat Turun kaupungin palvelujen toimivan.