Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Maanantai, 25.
toukokuuta
2020.

Celia-palkinto myönnetään Turun kirjamessuilla vankiloiden ja kirjastojen yhteistyölle – on useita keinoja innostaa vankeja lukemaan ja yksi niistä on todellinen hitti

Vankien lukemisen haasteet ovat viime viikolla nousseet esille julkisuudessa. On kuitenkin yksi keino saada vangit innostumaan lukemisesta – ja jonottamaan jopa puoli vuotta päästäkseen lukemaan.

Turun kirjamessuilla jaetaan perjantaina vuoden 2019 Celia-palkinto vankiloiden ja kirjastojen yhteistyöryhmälle.

Yleisten kirjastojen yhteistyö vankiloiden kanssa on vahvistunut koko maassa, kun valtakunnallinen vankiloiden ja kirjastojen yhteistyöryhmä aloitti toimintansa vuoden 2018 alussa. Celia-palkinto jaetaan tämän yhteistyön myötä syntyvälle toimintamallien levittämiselle ja vankilakirjastotyön kehittämiselle.

Tapa saada vangit jonottamaan lukemista

Suomen vankiloissa kokeillaan nyt monenlaisia keinoja innostaa vankeja lukemaan. On ollut runopiirejä, tiedonhaun kursseja, Aliaksen pelaamista, videotrailereiden tekemistä ja sarjakuvapajoja.

Yksi parhaiten vankilasta toiseen levinnyt malli on lapselle lukeminen. Vangeille tarjotaan monissa vankiloissa mahdollisuutta lukea omille lapsilleen lastenkirjoja. Lukeminen tapahtuu videolle, joka tallennetaan muistitikulle. Vankila hoitaa muistitikun turvallisen toimituksen perheelle. Lapselle toimitetaan myös kuvakirja, jota vanhempi videolla lukee.

”Eräs lapsi oli ottanut muistitikun mukaan, kun lähti äidin kanssa matkalle, jotta isäkin on mukana. Toinen isä taas luki 2 muistitikkua täyteen, ja siihen loppui lapsen vierastaminen”, erikoiskirjastovirkailija Irmeli Malka-Kannisto kertoo lukemisen vaikutuksista perheiden toimintaan.

Irmeli Malka-Kannisto on kirjastojen vankilatyön pioneeri. Hän aloitti kirjaston yhteistyön vankiloiden kanssa 2012. Hän on toistaiseksi ainoa kirjastotyöntekijä Suomessa, jonka työajasta 100 prosenttia menee vankilayhteistyöhön. Oulussa, Kuopiossa ja Tampereella vankilatyöhön on osoitettu 30 prosentin työaikapanos.

Vangit voivat lukea lapselleen jo 10 vankilassa ja muissakin Suomen vankiloissa on kiinnostus herännyt.

”Vankilassa mikään ei tapahdu hetkessä. Voi mennä resursseista johtuen puoli vuottakin, että pääsee lukemaan lapselleen.”

Kun vangilla on vaikeuksia lukea satua, hän saa kirjastotyöntekijältä apua. Kirjan lukemista harjoitellaan yhdessä ja jos on aivan mahdoton paikka, sadun voi vaikkapa laulaa.

”Prinsessakirjoissa on vaikeita sanoja, Aurora, Frozen, Pocahontas ja kirjan lukeminen meinaa joskus jäädä kesken. Olen silloin antanut vinkiksi, että tilalle voi laittaa vaikka oman tyttären nimen.”

Vangeille tämä toiminta on tärkeää.

”Lapselle sadun lukemisella on todella iso merkitys, koska näin pystyn olemaan edes jollain tavalla läsnä lapsen elämässä”, kertoo 30-vuotias mies.

Vankilakirjastoja viedään moderniin suuntaan

Yhteistyöryhmän ansiosta vankilakirjastojen aineistoja on pystytty uudistamaan kohderyhmää huomioivaksi. Vuonna 2019 on panostettu erityisesti tietokirjojen uudistamiseen vankiloissa. Tietokirjojen valinnassa on otettu huomioon vankien toiveita. Osa kirjoista on selkokielellä kirjoitettuja.

”Vankilakirjaston ei kannata olla liian yleinen, vaan mietitty sille kohderyhmälle. Se ei toimi, jos laitan jotain kartanoromantiikkaa. Edes naisvangit eivät lue sitä. Pitää olla kohdennetumpaa”, Irmeli Malka-Kannisto toteaa.

Yleisten kirjastojen yhteistyö vankiloiden kanssa on melko tuore asia. Yksittäisissä kaupungeissa yleinen kirjasto ja vankila ovat tehneet yhteistyötä 2010-luvun alusta. Yhteistyö vahvistui, kun valtakunnallinen vankiloiden ja kirjastojen yhteistyöryhmän toiminta käynnistyi vuoden 2018 tammikuusta.

”Aineistot monessa vankilakirjastossa ovat olleet heikossa hapessa. Vankilakirjastot ovat nyt luokittelun osalta hyvässä jamassa ja kirjastokortteja otetaan monissa vankiloissa käyttöön. Osassa vankiloista lainaaminen tapahtuu yhä ruutuvihkoon tehtyjen merkintöjen avulla. Se on hiukan hankala toteutustapa, jos kirjastossa on 4 000 nimekettä”, Kristian Kipinoinen Rikosseuraamuslaitokselta toteaa.

Yhteistyöryhmän työhön kuuluu vankilakirjastojen aineiston uudistaminen ja yhteisten linjausten laatiminen. Mitä tahansa konmarittamisesta innostuneiden kirjalahjoituksia ei vankilakirjastoon voida ottaa vastaan vaan tarvitaan linjaukset siitä, miten ja millaista aineistoa hankitaan.

Tavoitteena tutustuttaa vangit kirjastoon myös vapautumisen jälkeistä aikaa varten

Yhteistyöverkoston vahvistumisen myötä vankilakirjastojen toiminnasta on tullut modernimpaa ja tavoitteellisempaa. Vankilakirjastot järjestävät yhdessä yleisten kirjastojen kanssa tapahtumia ja näyttelyitä.

”Se tekee tutuksi modernin kirjastojen palveluita, joissa kyse ei ole vain lainauksesta ja palautuksesta. Perimmäinen tarkoitus on innostaa lukemaan”, Malka-Kannisto kertoo.

Vankiloissa olevissa kirjastoissa on otettu käyttöön yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä ja aineiston luettelointi.

Vankilakirjastot alkavatkin nyt olla yleisen kirjaston tasolla. Se madaltaa vankien kynnystä tulla yleiseen kirjastoon vapautumisen jälkeen.

”Eräs vanki sanoi, että oli niin helppo mennä isoon kirjastoon, kun ymmärtää ne kirjaston luokat”, Irmeli kertoo.

Myös Rikosseuraamuslaitos on toimintaan tyytyväinen.

”Yhteistyö yleisten kirjastojen kanssa on vankiloille erittäin merkittävää, koska yleisten kirjastojen asiantuntemuksen avulla olemme onnistuneet kehittämään vangeille monenlaista lukutaitoa edistävää toimintaa”, Kati Sunimento Rikosseuraamuslaitokselta sanoo.

Suklaasta tehty palkintopokaali vankilaan

Celia-palkinnon teema vuonna 2019 on nuorten aikuisten lukeminen. 54 prosenttia vangeista on 16-35-vuotiaita. Palkinnonjaossa haluttiin kiinnittää huomio suurimmassa tarpeessa oleviin nuoriin aikuisiin, joilla ei usein ole tottumusta lukemiseen.

Vankiloiden ja yleisten kirjastojen yhteistyöllä on pystytty laajemmin tarttumaan tähän tilanteeseen tarjoamalla vangeille mahdollisuuksia kehittää omaa lukutaitoaan ja lukukokemuksiaan.

Turun kaupunginkirjasto toimii ryhmän valtakunnallisena koordinaattorina. Muita ryhmän jäseniä ovat Tampereen, Oulun ja Kuopion kaupunginkirjastot sekä tänä vuonna liittyneet Vaasan ja Joensuun kaupunginkirjastot. Myös Rikosseuraamuslaitoksella on ryhmän jäsenenä keskeinen rooli yhteistyön edistämisessä.

Celia-palkinto on 2 000 euron arvoinen. Lisäksi voittajille ojennetaan suklaasta käsintehty palkintopokaali, jossa lukee ”Lukeminen on nautinto”. Palkintoon kuuluu myös 100 suklaista kirjainta. Suklaapalkinto on tarkoitus viedä yhteen toiminnassa mukana olevista vankiloista vankien kanssa nautittavaksi.

Palkinto jaetaan Turun kirjamessuilla Agricola-lavalla perjantaina 4.10. kello 10.45-11.15. Palkinnonjako-ohjelmassa paikalla ovat Irmeli Malka-Kannisto Turun kaupunginkirjastosta, Katja Ahoniemi Tampereen kaupunkikirjastosta sekä Kristian Kipinoinen Rikosseuraamuslaitokselta.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 22.5.2020, 16:43

Turkulaisilla on tartuntatautirekisterin mukaan tähän päivään mennessä todettu yhteensä 170 koronavirustartuntaa. Tartunnanjäljitystyö jatkuu edelleen aiempaan tapaan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 22.5.2020, 9:15

Raision Loimu ja lentopallon Mestaruusliiga saa mieluisan paluumuuttajan, kun Kirill Borichev (30 v, 193 cm) tekee paluun pääsarjatasolle. Borichev debytoi Mestaruusliigassa kaudella 2006-2007 Vaasan Kiiston paidassa.

Paikallinen - 22.5.2020, 9:14

Keskiviikkona 20.5.2020 klo 23.50 poliisipartio oli ajamassa VT1:llä Salon suunnasta kohti Turkua. Paimiossa Tammisillan kohdalla partio havaitsi takaa lähestyvän henkilöauton kovaa vauhtia.

Paikallinen - 22.5.2020, 9:13

Turun filharmoninen orkesteri kutsuu lapset ja nuoret inspiroitumaan musiikista ja kuvittamaan Sergei Prokofjevin musiikkisadun Pekka ja susi. Teoksista kootaan näyttely Turun konserttitalon lasten ikkunaan, ja näyttely on esillä kesäkuusta elokuuhun, viikot 24−31.

Paikallinen - 20.5.2020, 16:51

Koronarajoitusten väljentyessä Turun kaupungin on mahdollista ottaa nuoria kesätyöntekijöiksi. Paikkoja on noin 50 nuorelle, jotka valitaan kaupungin kesätöitä alkuvuodesta hakeneiden joukosta.

Paikallinen - 20.5.2020, 16:38

Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimiala esittää kaupunkiympäristölautakunnalle päätettäväksi keskustaan uusia nopeusrajoituksia.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.5.2020, 15:58

Raportti Turun Kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 vaikutuksista on valmistunut. Turun kaupunki oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011, jolloin kulttuuripääkaupunkivuoden pääteema oli ”Kulttuuri tekee hyvää”.

Paikallinen - 19.5.2020, 11:00

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen on jättänyt irtisanoutumisilmoituksen 19.5.2020.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 19.5.2020, 9:51

Isot tapahtumat jäivät koronaepidemian vuoksi tauolle, mutta tarve tilaisuuksien järjestämiseen ei hävinnyt. Uusi tapa toteuttaa yritystilaisuudet ja seminaarit on striimaus, jossa sisältö jaetaan osallistujille verkon välityksellä.

Paikallinen - 19.5.2020, 9:50

Maakunnan sisällä on isoja eroja kylvöjen edistymisen osalta.

Paikallinen - 19.5.2020, 9:49

Kun niityille ei päästä, Turku Rock Academy tarjoaa musiikkifestivaalit maksutta verkossa. Kaikkien aikojen ensimmäinen Turku Stream Festival toteutetaan 5. - 6.6. nuorten taide- ja toimintatalo Vimman ja Auran Panimon musiikkitoiminnan lavoilta.

Paikallinen - 19.5.2020, 9:47

Visit Turku rohkaisee matkailijoita ja matkailualan toimijoita kestäviin valintoihin, jotta vastuullisuus muuttuisi trendistä matkailualan arjeksi. Erityispiirteensä matkailun vastuullisuuteen tuo nyt koronavirustilanne suosituksineen.

Sisältää kuvan
Eeva-Kaisa Ahlamo / Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
Paikallinen - 18.5.2020, 15:36

Jos tulevaisuudessa kaupungilla kulkiessa vastaan kävelee Turun tuomiokirkon torni, ei tarvitse hieraista silmiään.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.5.2020, 11:19

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 13. toukokuuta vanginnut keski-ikäisen miehen, jota epäillään todennäköisin syin Oripäässä 9. toukokuuta ilmi tulleesta tyttövauvan taposta. Poliisi vahvistaa, että kyse on lapsen isästä.

Paikallinen - 13.5.2020, 8:06

Koronaepidemian ensimmäisen aallon torjunnassa on Varsinais-Suomessa onnistuttu hyvin. Tyksin infektiontorjunnan ylilääkäri pitää todennäköisenä uutta aaltoa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 12.5.2020, 16:43

Uusi Roope-kartta kertoo veneilijälle lähimmän imutyhjennysaseman tai jätepisteen. Pidä Saaristo Siistinä ry on lanseerannut uuden Roope-kartan, joka helpottaa kestävää vesillä liikkumista.

Paikallinen - 12.5.2020, 16:33

Turun seudun joukkoliikenne Fölin vesibussiliikenne alkaa viikkoa suunniteltua myöhemmin maanantaina 25.5.2020. Syynä ovat isomman aluksen, m/s Jaarlin, huoltotyöt. Vesibussiliikenne jatkuu päivittäisenä 30.8. asti, ja viikonloppuisin 20.9. asti.

Paikallinen - 12.5.2020, 9:08

Turun kaupungissa on käynnissä vuoteen 2040 ulottuva visiotyö, jossa hahmotetaan osaamisen tulevaisuutta Turun alueella. Osaamisen vision työpajoissa on laadittu neljä kuvitteellista tulevaisuuskuvaa, jotka haastavat pohtimaan kehityksen suuntaa ja vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 12.5.2020, 9:07

Paraisten kaupunki tekee yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa pilottialueille suunnitelmat ruovikoiden eli puhekielessä kaislikoiden poistosta ja hyödyntämisestä. Suunnittelutyötä tehdään osana EU Leader-ohjelman rahoittamaa hanketta ”Järviruo´on poisto Saaristomereltä”.

Paikallinen - 12.5.2020, 8:21

Koulujen avautuessa ja rajoitusten lieventyessä on erittäin tärkeää, että ylähengitystieinfektio-oireiset hakeutuvat koronavirustestiin mahdollisimman herkästi, vaikka oireiden vuoksi ei tarvitsisikaan lääkärin hoitoa.