Viesti studioon

info@auranaallot.fi
Sunnuntai, 17.
lokakuuta
2021.

Aurajoesta sukelletaan moottoripyörä

Turun seudun vapaaehtoiset sukeltajat nostavat tulevana perjantaina Aurajoen pohjasta moottoripyörän. Pinnanalaiset siivoustalkoot jatkuvat Turun päivän perinteisessä Aurajokea siivotaan sukeltaen -tapahtumassa. Sukellustapahtuman yhteydessä järjestetään viime vuoden tapaan Siisti Biitsi -rantasiivoustalkoot, ja asukkaita kannustetaan siivoamaan rantoja juhlakuntoon koko Turun päivän viikon ajan.

Aurajokea siivotaan sukeltaen jälleen Turun päivänä, sunnuntaina 19. syyskuuta Kirjastosillan ja Auransillan väliseltä alueelta. Turun seudun vapaaehtoiset sukeltajat pulahtavat sameaan jokiveteen naaraamaan vedestä ylös kaikenlaista sinne kuulumatonta. Tapahtumaa edeltävänä perjantaina Kirjastonsillan kupeesta nostetaan sukeltajien ja nosturiauton voimin ylös todennäköisesti moottoripyörä. Menopeli löytyi pohjasta, kun Aurajokea sukellettiin siivousmielessä Itämeripäivänä 28. elokuuta.

– Moottoripyörä – tai voihan se skootterikin olla – jätettiin odottamaan Turun päivän sukellusta, sillä Itämeripäivänä oli kova tuuli ja virtaukset, eikä sitä olisi saanut nostettua ilman nosturiauton apua, sukellustapahtuman puuhamies, konkarisukeltaja Jouko Moisala kertoo.

Jokea on haravoitu romusta etukäteen

Aurajoen sukellustempausta on järjestetty jo lähes 30 vuoden ajan, ja vuosien saatossa joesta on nostettu valtava määrä romua. Tapahtumalla halutaan muistuttaa kaupunkilaisia siitä, ettei jokeen nakattu roska häviä, vaikka se katoaisikin syvyyksiin.

DG-Diving Group on haravoinut jokea romusta etukäteen viistokaiun avulla. Samaa tarkoitusta varten sähköpotkulautayhtiö Voi Technology on lahjoittanut Turun seudun sukeltajille kaikuluotaimella varustetun vedenalaisen kameran. VoiKalaksi nimetystä jäljittimestä toivotaan apua sähköpotkulautojen ja myös muiden jokeen heitettyjen esineiden etsinnässä.

– Aurajoen sameissa vesissä sukeltaminen on erittäin raskasta ja on hienoa, jos VoiKalasta on apua pohjatyöhön eli nostettavien esineiden paikallistamiseen ennen varsinaista sukellusta, Moisala toteaa.

Viime vuonna joesta on sukellettu pyörien lisäksi sähköpotkulautoja. Voin operatiivinen johtaja Reetta Alastalo kertoo, että yhtiölle on tärkeää saada sen omistamat potkulaudat mahdollisimman nopeasti pois vesistöistä.

– Toivoisimme tietenkin, ettei sukellustyötä tarvitsisi tehdä ja ihmiset ymmärtäisivät, että lautojen heittäminen veteen ei tee kiusaa potkulautayhtiöille vaan ympäristölle, Alastalo muistuttaa.

Rannat yhdessä juhlakuntoon Turun päivän viikolla

Sukelluksen yhteydessä järjestetään Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) Siisti Biitsi -rantasiivoustalkoot, jotka kannustavat kaikkia turkulaisia siivoamaan omia lähirantojaan roskista Turun päivän viikolla ja raportoimaan kerätyt roskat uudella Siisti Biitsi -sovelluksella.

– Siivoustalkoot huipentuvat Turun päivänä, jolloin talkoovälineitä voi hakea Apteekkimuseon lähettyvillä olevalta PSS ry:n ja Voin infopisteeltä ja lähteä siivoamaan Aurajoen rantaa samalla, kun sukeltajat nostavat roskaa joesta, PSS ry:n projektikoordinaattori Julia Jännäri sanoo.

Jokivartta siivotaan talkoovoimin Turun päivän viikolla myös Aurajokisäätiön Aurajoen opastuskeskus Myllärintalolla Halistenkoskella, josta saa hakea lainaksi siivousvälineitä Mylläritalon aukioloaikoina. Kaikki joesta ja rannoilta kerätyt roskat kuljetetaan LSJH:n Topinojan lajitteluasemalle, jossa ne lajitellaan kierrätykseen. Lajitteluneuvontaa on Turun päivänä tarjolla LSJH:n neuvontapisteellä Vanhalla Suurtorilla.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 16.10.2021, 10:29

TPS palasi nopeasti voittokantaan Liigan puolella ja kaatoi KalPan toistamiseen viikon sisällä. Tällä kertaa kalakukkokaupungin ylpeys kaatui Turkuhallin ammeessa maalein 3-2.

Paikallinen - 14.10.2021, 11:14

Raisio järjestää toisen pop up -rokotustilaisuuden Nuortenkeskus Nopassa keskiviikkona 20.10. klo 15–18.

Paikallinen - 14.10.2021, 11:13

Turun yliopisto ja Singapore Maritime Institute (SMI) uusivat Memorandum of Understanding (MoU) -sopimuksensa yhteistyöstä, jonka tavoitteena on yhdessä edistää ja kehittää mereen ja merenkulkuun liittyvää tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Paikallinen - 14.10.2021, 11:13

Turun Talouspäivät järjestetään Turun Messukeskuksessa 22.–23.10.2021. Puhujina tapahtumassa ovat mm.

Paikallinen - 13.10.2021, 16:26

Skappakullantiellä on otettu käyttöön Turun ensimmäiset joukkoliikennevalot.

Paikallinen - 13.10.2021, 16:25

Åbo Akademi saa Svenska kulturfondenilta 2,7 miljoonaa euroa tutkimuksen ja opetuksen vahvistamiseksi.

Lahjoitus on osoitettu kolmelle koulutusalalle: humanistisiin tieteisiin, luonnontieteisiin sekä kasvatustieteeseen ja opettajankoulutukseen.

Paikallinen - 13.10.2021, 16:24

S-market Hansa Herkku Hansakorttelin pohjakerroksessa on uudistunut ja avajaisia vietetään torstaina 14.10.2021. Myymälässä on S-marketin uusi ilme, energiatehokkaampi kalusto ja asiakkaiden toivomia palveluita.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.10.2021, 16:14

Vt 8 Turku–Pori-tieosuudella on rakennettu kolmea ohituskaistaa 2020–2021 välisenä aikana. Mynämäen ohituskaistojen parantamisen lisäksi tielle rakennettiin kaksi täysin uutta ohituskaistaa: yksi Nästi–Kovero-välille Laitilaan ja toinen Eurajoelle Kämppä–Peränkylä-välille.

Paikallinen - 12.10.2021, 16:57

Hälytysajossa ollut ambulanssi törmäsi henkilöauton kylkeen valo-ohjatussa risteyksessä tänään iltapäivällä. Ambulanssi ajoi Uudenmaantietä kohti Turkua ja henkilöauto tuli risteykseen Rakentajantieltä. Ambulanssissa oli kaksi ensihoitajaa, jotka loukkaantuivat lievästi.

Paikallinen - 12.10.2021, 16:56

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut tartuntatautilakiin perustuvan määräyksen pakollisista terveystarkastuksista Turun ja Kaarinan kuntien alueella.

Paikallinen - 12.10.2021, 16:56

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut tartuntatautilakiin perustuvan määräyksen pakollisista terveystarkastuksista Turun ja Kaarinan kuntien alueella.

Paikallinen - 12.10.2021, 16:54

Koronavirusta sairastavia potilaita on tehohoidossa Varsinais-Suomessa nyt enemmän kuin koko pandemian aikana tähän asti. Tehohoidetuista potilaista 90 prosenttia on ollut rokottamattomia.

Paikallinen - 12.10.2021, 10:27

Turun kaupunki on kunnostanut Vähäjoen alimman kosken, joka sijaitsee Koroistenniemen kohdalla, juuri ennen Vähäjoen yhtymistä Aurajokeen. Kunnostuksen tavoitteena oli koskialueen ekologisen ja kalataloudellisen tilan parantaminen. Kunnostus toteutettiin asukkaiden toiveesta.

Paikallinen - 12.10.2021, 10:26

Turun Satama järjestää arkkitehtuurikilpailun uuden matkustajaterminaalin suunnittelijan valitsemiseksi. Ferry Terminal Turku -hankkeen kenties kiinnostavin osuus on uusi, molempien varustamojen yhteiskäyttöön tuleva matkustajaterminaali.

Paikallinen - 11.10.2021, 16:01

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vastaanottaa Tyks Majakkasairaalan rakentajilta tänään. Rakennustyö on valmistunut aikataulussa ja maksanut kustannusarvion mukaisesti 185 miljoonaa.

Paikallinen - 11.10.2021, 16:00

Turun yliopiston tutkimusryhmä on professori Johanna Ivaskan johdolla löytänyt täysin uuden tavan, jolla solut kierrättävät solun pinnan tarttumisreseptoreja ja jonka avulla aggressiiviset rintasyöpäsolut pääsevät leviämään elimistössä.

Paikallinen - 11.10.2021, 15:59

Turussa kesällä alkaneet auto- ja pyöräpysäköinnin kokeilut täydentyvät lokakuussa uusilla vähähiilistä liikkumista helpottavilla palvelukokeiluilla.

Paikallinen - 11.10.2021, 15:43

Henkilöautolla ajanut 51-vuotias mies törmäsi toistaiseksi tuntemattomasta syystä vastaan tulleen säiliöauton keulaan. Mies menehtyi törmäyksessä välittömästi.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 10.10.2021, 15:38

TPS hävisi Ilkka Mikkolan juhlaottelussa Kärpille, kun peli Raksilassa päättyi kotijoukkueen 2-1-jatkoaikavoittoon.

Tepsin edustajina 4. erässä olivat puolustaja Elmeri Eronen (alkaen 14:49) ja päävalmentaja Jussi Ahokas (alkaen 21:29).

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 9.10.2021, 10:25

TPS ja KalPa väänsivät Kuopiossa yhden maalin todellisen trillerin, joka kääntyi Tepsin voitoksi lukemin 1-0.